
Pencere Önü ve Balkon Bahçeciliği
Yazan: Engin Yüksel

Amatör bir yetiştirici için sebze yetiştirmek son derece keyifli bir uğraştır. Önceleri 3-4 fide domates biber, belki de bir saksıya ekilen maydanoz tohumları ile başladığımız bu merak zamanla vazgeçilmez bir hobi hâline gelir. Yetiştirdiğimiz ürünleri elimizle toplamak, bunları ailemize ve dostlarımıza paylaşmak büyük gurur kaynağı olduğu gibi, yeni çeşitler denemek için bizi heveslendirir. (Yandaki fotoğraf, kendi bahçemde saksıda yetiştirdiğim domates fidelerinden birinin fotoğrafıdır, sizleri özendirmek için koydum.)
GDO’lu ürünlerin soframızı sardığı, doğal lezzetlere hasret kaldığımız günümüzde, dalından koptuğu anda tüketebileceğimiz sebzeler hem sağlık hem de damak tadımız açısından bulunmaz bir lükstür. Çocuklarımıza sağlıklı gıdalar yedirmenin mutluluğu parayla ölçülemeyecek bir değerdir…
Sizin de bitki yetiştirmek isteyip de yeterli bilginiz yoksa cesaretlerinizi toplayıp bir yerden başlayınız… Haydi, elinizin altında sağlıklı bahçenizin olmasını istiyorsanız birkaç saksı, boş yoğurt kovaları veya su damacanaları ile başlayın! Kaybedecek hiçbir şeyiniz olmayacak, kazanacağınız başarmanın mutluluğu ve sağlık olacaktır… Kendi yetiştirdiğiniz sebzenin tadına bakın, farkı anlayın…
Bu hobinin tek mahzurlu yönü manavdan alınan sebzelerden artık bir tat alamayacak olmanızdır. Önümüzdeki yazılarda bitki yetiştirmenin püf noktalarını sizlerle paylaşacağım ve adım adım ilerleyecek, değişik sebzeleri de ele alacağız. Eğer kendi bahçenizde, terasınızda, balkonunuzda ya da pencere önünüzde kendi sebzelerinizi yetiştirmek ilginizi çekiyorsa yazılarımı takibe almanızı, arkadaşlarınıza tavsiye etmenizi öneririm.
Kalın sağlıcakla…

Saksıda sebze, balkonda domates yetiştiriciliği, balkonda sebze yetiştirmek, saksıda sebze yetiştirme, balkon bahçesi, balkon bahçeciliği, bahçe bitkiler, ev sebzeleri, evde sebze yetiştirmek gibi konular hakkında olup sebze yetiştiriciliği, doğal yaşam ve sağlıklı yaşam konularıyla ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: gregor_y ve CharlesFred Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

Daha öncede belirttiğim gibi yazılarınızı sabırsızlıkla bekleyip takipte kalacağım ve sizin sayenizde küçük bir saksıda da olsa bu işe bir yerinden başlayacağım. İnşallah, sonunda en az ailemin ihtiyacına cevap verecek bir bahçe sahibi de olurum. İlk işimde çevremdeki insanlara ve bu işe duyarlı insanların bulunduğu forumlarda yazılarınızı tavsiye etmek olacak.
Prof. Dr. Kenan DEMİRKOL’ un da ifade ettiği gibi:”Yerli tohum ancak ve ancak ekimi yapılarak yaşatılabilir, Tarım Gen Bankası ile değil.”
Ankara’da bir tohum gen bankası kurulmasını, Prof. Dr. Tayfun Özkaya genetik kaynaklarımızın yağmaya açılması şeklinde yorumlamıştı.
Bütün bunlar dikkate alındığında, başkaları ne der bilmem ama, bana göre kutsal bir iş yapmaktasınız. Bu nedenle size şükranlarımı da sunmama müsade ediniz. İyi çalışmalar…
çok faideli bir yazı dizisi olacak. merakla bekliyorum.
Güvenlerinize layık olmaya çalışacağım. Sizin varlığınızı bilmek yaptığım işin boşa gitmediğini göstermektedir. Bigi ve tecrübelerin bir kutuda kapalı kalmamasına inanıyorum. Saygılarımla.