İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dr. Fuat Ünver BodyTR’de!

Dr. Ali Fuat Ünver Kimdir?

Fuat Ünver, 1964 yılında İstanbul’da doğdu. 1978’de Kuleli Askeri Lisesi, 1982 yılında Kara Harp Okulu’na girdi. 1983-1986 yılları arasında Binicilik Başlangıç Kursunu bitirdi. 1986 yılında K.H.O’ndan Teğmen olarak mezun olarak 1988 yılında K.K.Atlı Spor Eğitim Merkezi K.lığına atandı.1988-1989 yılları arasında Binicilik Temel Kursunu tamamlayan A.Fuat ÜNVER 1990 yılında Binicilik Tekamül Kursu görmek üzere 5 ay süreyle İTALYA’ya gönderildi.

1989-1999 yılları arasında Yarışma Subaylığı, Kurslar Subaylığı, Engel Atlama Kısım Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Binicilik Ekibi (KKBE) Komutanlığı, KKBE Antrenörlüğü görevlerinde bulundu. Bu süre içerisinde ulusal ve uluslararası toplam 590 yarışmaya katılmış; 112 adet birincilik, 47 adet ikincilik, 30 adet üçüncülük, elde etmiş olup bunlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır:

* 1991 yılı Yetişkin Biniciler Türkiye Şampiyonluğu

* 1992 yılı Yetişkin Biniciler At Terbiyesi Türkiye İkinciliği

* 1993 yılı Usta Biniciler At Terbiyesi Bölge Şampiyonluğu

* 1993 yılı Usta Biniciler Engel Atlama Türkiye Dördüncülüğü

* 1995 yılı Usta Biniciler At Terbiyesi Türkiye Şampiyonluğu

* 1995 yılında Engel Atlama dalında Türk Milli Takımına çağrılarak Bulgaristan’da yapılan uluslararası yarışmalarda, aynı yıl At Terbiyesi dalında Milli Takımına çağrılarak Türkiye’de yapılan Balkan Şampiyonasında ülkemizi temsil etti.

* 1996 yılı Usta Biniciler At Terbiyesi Türkiye Şampiyonluğu ve Usta Biniciler 3Günlük Yarışma Türkiye İkinciliği. Aynı yıl At Terbiyesi dalında Türk Milli Takımına çağrılarak Romanya’da yapılan Balkan Şampiyonasında ülkemizi temsil etti.

* 1997 yılı Usta Biniciler At Terbiyesi Türkiye Şampiyonluğu. Aynı yıl At Terbiyesi dalında Türk Milli Takımına çağrılarak Yunanistan’da yapılan Balkan Şampiyonasında ülkemizi temsil etti.

* 1998 yılında İstanbul’da yapılan Uluslararası Engel Atlama Volvo Grand Prix Yarışmaları Dördüncülüğü

* 1998 yılı Engel Atlama Yarışmalarında Genel Kurmay Başkanlığı Kupası Birinciliği, Cumhurbaşkanlığı Kupası İkinciliği, Atatürk Kupası Dördüncülüğü

* 1999 yılında Engel Atlama Türk Milli Takımına çağrılarak Romanya’da yapılan “Samsung Nations Cup” yarışmalarında ülkemizi temsil etti. Yarışmalarda ferdi olarak bir birincilik, iki ikincilik, bir üçüncülük ve dört dördüncülük, Ekip halinde 1ncilik elde edilerek ülkemize Altın Madalya kazandırıldı.

* 1999 yılında Engel Atlama Türk Milli Takımına çağrılarak Bulgaristan’da yapılan “Samsung Nations Cup” yarışmalarında ülkemizi temsil etti. Yarışmalarda ferdi olarak bir ikincilik, bir üçüncülük ve iki dördüncülük, Ekip halinde 2ncilik elde edilerek ülkemize Gümüş Madalya kazandırıldı.

1996, 1998, 1999 yıllarında binicilik sporunda gelişmiş ülkelerin eğitim ve üretim alt yapılarını araştırmak, eğitilmiş konkur atı satın almak, binicilik okulları eğitim ve öğretim faaliyetleri hakkında incelemelerde bulunmak üzere ALMANYA, FRANSA, BELÇİKA, HOLLANDA ve İNGİLTERE’de Tetkik Gezilerine katıldı.

1999-2000 yıllarında KKBE K.lığı, Antrenörlüğü ve Yarışma Subaylığı görevlerini sürdürürken 10 ay süreyle Uluslararası Antrenörlük Kursuna FRANSA’ya gönderildi. Kurs bitiminde Engel Atlama, At Terbiyesi ve 3Günlük Yarışma dallarında Uluslararası II.Kademe Antrenör Lisansı ve Uluslararası Çalışma Pasaportu alarak yurda döndü.

2001 yılı Genel Atamalarında şark hizmetini yapmak üzere 12.Mknz.P.Tug.K.lığı Ağrı/Eleşkirt’e atandı. 2001-2003 yılları arasında Ankara Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Beden Eğitimi ve Spor A.B.D., “Spor Yönetimi” alanında yüksek lisans yaptı.

2004 yılında tekrar K.K.Atlı Spor Eğitim Merkezi K.lığına atanan A.Fuat ÜNVER 2004-2006 yılları arasında Karagücü Binicilik Ekibi Antrenörlüğü görevini yürütürken Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Beden Eğitimi ve Spor A.B.D., “Spor Yönetimi” alanında Doktora Eğitimini tamamladı.

2004-2005 yıllarında Türkiye Binicilik Federasyonunda Engel Atlama Kurulu Başkanlığı ve Coaching Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüterek Federasyonun yeniden yapılanma ve özerklik çalışmalarında görev aldı. 2005 yılında Uluslararası Binicilik Federasyonu(FEI) Coaching System Level I, 2008 yılında Level II kursunu tamamladı.

2007 Ağustos ayında Albay rütbesiyle emekliye ayrılan Dr. A.Fuat ÜNVER, Ocak 2011’e kadar Türkiye Binicilik Federasyonu Teknik Komiteler Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştür.

Hâlen Hacettepe Üniversitesi Binicilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde binicilik dersleri vermekte olan Ali Fuat Ünver; “Türkiye’de Yerli At Üretimi ve Eğitiminin Türk Biniciliğinin Gelişimine Etkileri”, “Antik ve Modern Olimpiyatlarda Binicilik”, “Türk Biniciğinin Tarihsel ve Olimpik Gelişimi”, “Binicilik Sporunda ULUSAL BİNİCİLİK OKULU Yaklaşımı” konularında bilimsel çalışmalarına devam etmektedir.

Bahar Çoban’ın; Garanti Emeklilik Hobi Kulüpleri’nde Yayınlanmak Üzere Yaptığı Fuat Ünver Röportajı

Binicilikte 112 birinciliği olan Fuat Ünver, “Bu spor beşikten mezara giden bir yaşam biçimi” diyor.

Biniciliği sadece bir spor olarak değil, aynı zamanda bir sanat ve bilim olarak gören Dr. A. Fuat Ünver, ilk kez Kara Harp Okulu yıllarında at binmeye başlamış. O yıllardan beri biniciliğin her aşamasında yer alan Ünver, halen Türkiye Binicilik Federasyonu Teknik Komiteler Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

A. Fuat Ünver, bu sporu şöyle tarif ediyor: “Temelinde barındırdığı doğa ve hayvan sevgisi sayesinde bir yaşam biçimi olan binicilik sporu; bireyin, yeryüzünün en soylu varlıklarından biri olan at ile birbirlerini tanıyarak, etkileyerek ve nihayette tamamlayarak oluşturdukları uyumu, kendilerini izleyenlere en estetik biçimde sundukları bir sanat olarak tarif edilebilir.”

Binicilik sporunda başarıya giden yolun araştırma, inceleme, kavrama ve uygulamadan geçtiğini vurgulayan Ünver ile sizler için bir söyleşi gerçekleştirdik.

Biniciliğe ilginiz nasıl ve ne zaman başladınız?

Binicilik sporuna ilgim okul yıllarında başladı. 1983’te ilk kez at binmeye başladım ve o tarihten bu yana binicilik sporunun içinde yarışmacı, antrenör ve yönetici olarak bulunuyorum.

Spor, hayatınızın ne kadarını kapsıyor?

Hiçbir zaman bir iş, uğraş veya meslek olarak bakmadım. Aslında binicilik sporunun hayatımdaki yerini bir tutku, bir yaşam biçimi olarak değerlendirebiliriz.

Türkiye’de binicilik sporunun geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Federasyon olarak son iki yıldır uyguladığımız sportif politikalar şunu gösteriyor ki ülkemizde binicilik sporu büyük bir gelişme içinde. İnancım odur ki önümüzdeki yıllarda özellikle Anadolu illerimizde kulüpleşme anlamında önemli gelişmeler yaşayacağız.

‘Medyada kalıcı olarak yer almak istiyoruz’

Sizce medyaya binicilik sporunun tanıtılması konusunda ne gibi görevler düşüyor?

Tüm ulusal ve uluslararası organizasyonların yeri ve tarihini kamuoyu ile paylaşıyoruz. Daha çok sayıda basın yayın organımızı bu tip faaliyetlerde görmeyi ve haber olarak duyurmalarını bekliyoruz. Spor sayfalarında kalıcı olarak yer almak istiyoruz. Federasyon olarak bu yönde önemli girişimlerde bulunduk.

Binicilik için şehirden çok uzaklara gidilmesi gerektiğine inanılırdı. Oysa şimdi bu merkezlerin çoğu şehrin içinde. Bu durum ilginin artmasını sağladı mı?
Şehir merkezlerinde bulunan kulüplerimizin tanıtım ve yaygınlaştırma anlamında uygulayacakları çağdaş spor yönetimine uygun politikalarının bu konuda en önemli güç olduğuna inanmaktayız. Okullarla yapılacak işbirliği ile sporumuzun tanıtımını yaparak ilginin oluşturulması en akılcı hareket tarzlarından biri olarak değerlendirilebilir.

Binicilik eğitimi alırken kıyafet zorunluluğu var mı? Neler almamız gerekiyor?

Başlangıç için emniyet açısından zorunluluk olan tog (kask), lasteks bir pantolon yeterli olacaktır. Ancak bu spora devam etmek, lisans alıp yarışmalara katılmak gibi bir durum oluştuğunda tabii ki çizme, pantolon, ceket, eldiven vb. donatımlara ihtiyaç olacaktır.

‘Herkes bir gün kendi atına sahip olmak ister’

Bir binici atı olmadan bu sporu rahatlıkla devam ettirebilir mi?

Kulüp atı olarak tanımladığımız atlar ile bu sporu rahatlıkla devam ettirebilirsiniz. Ancak şunu hemen belirtmeliyim ki belli bir süreden sonra tüm yeni biniciler onunla daha yakından ilgilenmek ve bütünleşmek için kendisine ait bir atı olmasını ister. Bu, binicilik sporuna özgü doğal bir sonuçtur.

Biniciliğe başlamak için alt ve üst yaş sınırı var mı?

“Pony” adlı küçük atlar ile yapılan yarışmalara 6-9 yaş aralığındaki çocuklarımız katılabildiğine göre, 6 yaş alt sınır olarak kabul edilebilir. Bu sınır tabii ki yarışmalar için gerekli sınırdır. Çok daha erken yaşlarda da ata binilebilir. Üst sınır ise yoktur, kendinizi bu işi yapabilme konusunda yeterli hissettiğiniz sürece devam edebilirsiniz. Aslında atalarımızın da belirttiği gibi beşikten mezara bir yaşam biçimidir binicilik.

Binicilikle ilgili unutamadığınız ilginç bir anınız var mı?

Aslında at ve binicilik yaşantım boyunca o kadar çok şey yaşadım ki sanırım bunlar içerisinde beni en çok sevindiren, 1999 yılında Romanya’da yapılan “Nations Cup” (Uluslar Kupası) ekip yarışmalarında Gelibolu isimli atım ile her iki parkuru da hatasız tamamlayarak ülkemize altın madalya kazandırdığımız turnuvayı sayabilirim.

Biniciliğin genel tanımlaması

Biniciliğe yeni başlayanlara neler tavsiye edersiniz?

Onlara en önemli tavsiyem aşağıda sunduğum biniciliğin genel tanımlamasını çok iyi irdelemeleri ve öncelikle yarışma kazanmayı değil, doğru ve estetik bir binişe sahip olarak basamakları yavaş yavaş çıkmalarıdır. Bilimsel eğitimin önemine ve gücüne inanarak uzun vadeli planlamalarla kalıcı başarılar elde edilebileceğine inanmalarını tavsiye ederim. Aksi her zaman olumsuz olarak sonuçlanacak veya yarım kalacaktır.

Temelinde barındırdığı doğa ve hayvan sevgisi sayesinde bir yaşam biçimi olan binicilik sporu; bireyin, yeryüzünün en soylu varlıklarından biri olan at ile birbirlerini tanıyarak, etkileyerek ve nihayette tamamlayarak oluşturdukları uyumu, kendilerini izleyenlere en estetik biçimde sundukları bir sanat olarak tarif edilebilir. Biniciliği aynı zamanda, at ve binicinin sahip oldukları kudret ve maharetleri sanatsal bir gösteriye dönüştürme süreci içerisinde, evrensel doğrulardan azami suretle istifade eden ve sürekli kendini geliştirme gayreti içinde olan bir bilim olarak da tanımlamak mümkündür. Dolayısıyla sadece bir spor olarak değil, aynı zamanda bir sanat ve bilim olan binicilikte başarıya giden yol araştırma, inceleme, kavrama ve uygulamadan geçer.

A. Fuat Ünver kimdir?

1964 yılında İstanbul’da doğdu. 1978’de Kuleli Askeri Lisesi, 1982’de Kara Harp Okulu’na girdi. 1986’da Kara Harp Okulu’ndan teğmen olarak mezun olarak 1988’de Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığı’na atandı.

Binicilik konusunda uluslararası antrenörlük lisansı bulunan Fuat Ünver, binicilik sporu ve binicilik okulları konusunda birçok ülkede incelemeler-araştırmalar yaptı, ulusal-uluslararası 590 yarışmaya katıldı; 112 birincilik, 47 ikincilik, 30 üçüncülük elde etti.

2007 Ağustos ayında albay rütbesiyle emekliye ayrılan Dr. A. Fuat Ünver, hâlen Türkiye Binicilik Federasyonu Teknik Komiteler Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. “Türkiye’de Yerli At Üretimi ve Eğitiminin Türk Biniciliğinin Gelişimine Etkileri”, “Antik ve Modern Olimpiyatlarda Binicilik”, “Türk Biniciğinin Tarihsel ve Olimpik Gelişimi”, “Binicilik Sporunda Ulusal Binicilik Okulu Yaklaşımı” konularında bilimsel çalışmalarına devam ediyor.

Röportaj ve yazı: Bahar Çoban

Fuat Ünver Yazıları

Binicilik Sporunda Binici Donatımı
Binicilik Sporunda At Donatımı
Binicilik Sporu Hakkında Temel Bilgiler
At Hakkında Temel Bilgiler

Binicilik hakkında olup, sağlıklı yaşam (fitness) konularıyla dolaylı yoldan ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: Axel Bührmann, Kerri-Jo ve Kerri-Jo Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir