
Doğal Bitki İlaçları Yapımı
Yazan: Engin Yüksel
Önceki yazımızda bitkilerimize musallat olan zararlılarla doğal mücadele yöntemlerini öğreneceğimizi belirtmiştik (önceki yazımız için bakınız: Bahçede Organik Gübre Yapımı). İşte size, evimizde bulunan malzemelerle hazırlayabileceğimiz birkaç pratik tarif; sanırım çok işimize yarayacak…
Alkol Spreyi
1-2 fincan %70′lik isoprophyl alkol 1/4 su ile karıştırılarak kullanılır. Seyreltilmemiş alkol kullanımı bitki için risklidir. Afitler, beyaz sinek, tripsler ve unlu bite karşı uygulanmaktadır.
Sarımsak Spreyi
1 baş (bütün dişleriyle) sarımsak,1 litre su, 1 orta boy soğan, 1 çorba kaşığı kırmızıbiber, 1 çorba kaşığı sıvı sabun karıştırılarak hazırlanır. Sarımsak ve soğan küçük küçük kesilerek karıştırılır. Su içerisine konularak bir saat beklenir. Bir saat sonra sıvı sabun ilave edilir. Karışım dolapta bir hafta bekletilebilir. Sümüklü böceklere karşı kullanılabilir.
Yine aynı şekilde yaprakları yiyerek zarar yapan böceklere karşı soğan-sarımsak spreyi tarifleri bulunmaktadır. Bir diğer spreyin hazırlığı 4 kırmızı biber, 4 soğan, 2 baş sarımsaktan karışım hazırlanarak karışım sabunlu su içerisinde 24 saat bekletilir. Süzülerek üzerine 2 litre su ilave edilip uygulama yapılır. Serin şartlarda bu solüsyon 2 haftadan daha fazla süre bekletilebilir. Sarımsak spreyi; patates böceği, kaphra böceği, crucifera’larda zarar yapan larvalar ve nematot’larda etkili olmaktadır.
Kırmızı Tozlar
Karabiber, kırmızıbiber, dereotu, zencefilin hepsi capsaicin içerir. Böcekler üzerinde repellent etki yapmaktadır. Sentetik capsaicin arazide kullanılmak üzere üretilebilir. Yapılan bir çalışmada capsaicin’in 28 gramının 1/25′i soğan bitkisi etrafına serpildiğinde delia antiqua’nın koyduğu yumurta sayısını azalttığı belirlenmiştir. Delia radicum’un lahanada ve havuçta zararını da engellemektedir. Ancak hazır paketlenmiş biber tozlarının kullanımı ekonomik olmayabilir. Eğer yetiştirici üretimini de kendi yapıyorsa maliyet azaltıldığı için ev yapımı ilaç kullanımı daha uygun olacaktır. Uygulama sırasında hassas ciltlerde tahrişlere neden olabilmektedir. Uygulamada havuç, lahana veya soğan sıralarına serpilerek uygulanabilir. Yağmur veya sulama sonrası uygulama tekrar edilmelidir.

Kadife Çiçeğinden Hazırlanan Sprey
Kadife çiçeği su ve sabunla karıştırılarak bir solüsyon hazırlanır. Bu solüsyon afid, larvalar ve sinekler için repellent etki yapar.
Isırgan Suyu
Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde afitlere karşı uygulanmaktadır.
İnsektisit Etkili Sabun Spreyi
2,5 çorba kaşığı sıvı sabun yaklaşık 1 litre su ilave dilerek karıştırılır (Johnson, 2003).
Bitkisel Yağlar
2 çorba kaşığı mısır veya ayçiçek yağı 2 çorba kaşığı sıvı sabunla karıştırılır. Uygulama yapılmadan önce iyice karıştırılarak uygulanır.
Sabun, Sarımsak Tozu ve Kırmızıbiber Karışımı
2 çay kaşığı sıvı sabun yaklaşık 1 litrelik kavanoza konulur. Kavanozun ağzına ince bir tül gerilerek kırmızıbiber ve sarımsak tozunun her biri ilave edilir. Tülün üstüne su konularak, ilave edilen kısmın kavanoza akması sağlanır. Bu süzme işlemi ilacın pıhtılaşmasını önler. Tül kavanozun ağzından alarak kavanozdakiler karıştırılır. Sabun, emici böcekleri; sarımsak-kırmızıbiber karışımı ise çiğneyici tipteki böcekleri uzaklaştırır. Bu karışımın dezavantajı yağmurla birlikte yıkanması ve yeniden uygulamaya ihtiyaç duyulmasıdır.
Yumurta Kabuğu Bahçenizdeki Bitkileri Böceklerden Korur
Kemirici kurtları ve salyangozları tarım ilacı kullanmadan uzaklaştırmak için yumurta kabuklarını ezin ve sebzelerinizin, çiçeklerinizin etrafına serpin.
Şimdiye kadarki yazılarımızda Toprak Hazırlığı, Kap Seçimi, Tohum Çimlendirme, Gübreleme, Sulama tekniklerini öğrendik; şimdi yetiştirdiklerimizi afiyetle yeme zamanı geldi. Herkese afiyet olsun…
Yalnız unutmayalım önümüzdeki sene yetiştireceğimiz doğal sebzeler için tohumu şimdiden hazırlamamız lazım. Bundan sonraki yazımızda Tohum Çıkarma ve Tohum Saklama konusunda pratik bilgiler vereceğiz…
Görüşene kadar doğal beslenin sağlıklı kalın…


Doğal bitki ilacı yapımı, doğal böcek ilaçları uygulaması, organik ilaçlama, sıvı bitki ilaçları, organik sebze ilacı, zararsız tarım ilaçları, evde sebze, saksıda sebze, balkonda domates yetiştiriciliği, balkonda sebze yetiştirmek, saksıda sebze yetiştirme, balkon bahçesi, balkon bahçeciliği, bahçe bitkiler, ev sebzeleri, evde sebze yetiştirmek, ev bahçesi gibi konular hakkında olup sebze yetiştiriciliği, doğal yaşam ve sağlıklı yaşam konularıyla ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: USDAgov, Lon&Queta ve zoetnet Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

İşe yarayacak gibi duruyor. Balkon bitkilerimi böcek sardı. İnşallah başa çıkarız. Bilgiler için teşekkür ederim.
Çok kaliteli bir ürün etkisini çok kısa sürede gösterdi.
çevremizdekilere de tavsiye ediyoruz.
Verdiğiniz bilgileri kullanacağım. Çok yararlı bilgiler. Ben bu konuda deneyim sahibi değilim. Ama deneyerek tecrübemi sizin verdiğiniz bilgiler ışığında artıracağımı umuyorum.
Bu arada aklıma gelmişken sormak isterim;
Doğal GDO değiştirilmemiş tohumları nereden temin edeceğimizi de cevaben yazarsanız sevinirim. Tşk.
Engin Bey yazmadan ben yazayım, http://www.yerlitohum.com sitesinden tohum alabiliyorsunuz. Biz de aldık, çok kaliteli tohumlar gerçekten de. Terasımız bostan gibi oldu 😀
Balkonda organik sebze ve meyve yetiştiriciliği topluluk sitemize herkesi bekliyorum.
http://www.balkondatarim.com/