
Ekdisteron Tehlikeli mi?
Çeviren: Gülşah Fidan
Spinat Extract’ı gururla Türk spor camiasına tanıttık, siparişlere yetişemedik. Yan etkisi yok dedik, evet bu doğru, farmakolojik anlamda önerilen dozajlarda kullanıldığında bilinen hiçbir yan etkisi yok. Yine de çok aradık taradık, en sonunda zararları hakkında yazılmış bir yazı bulup çevirdik. Çeviride dikkate değer iki husus var, biri erkeklik hormonu arttığından bazı kadınlarda erkekleşme özellikleri görülebilmesi (tıpkı anabolik kimyasal steroid kullanmışlarcasına), diğeriyse eğer almanız gerekenden bilmem kaç bin kat daha fazla alırsanız ölebileceğiniz.
Ekdisteron (Spinat Extract’ın etken maddesidir), kas kütlesi oluşturmak ve oluşturulmuş olanı korumak için çokça kullanılan bir bitkisel steroldür. Sonuçta ekdsteron kullanmanın diğer kas yapıcı metotlara göre çok daha az yan etkileri var ama tüketildiğinde doğal tehlikeleri hâlâ bulunmakta. (ZT Notu: Aslında ekdisteronun bilinen bir yan etkisi yok ancak erkeklik hormonunu artırdığından bundan kaynaklanan, kadınları endişelendirecek olası yan etkiler var.)
Tehlikeler
Ekdisteron (bazı hassas bünyelerde, çoğunlukla geçici olmak üzere) şişkinlik, mide bulantısı ve diyare gibi mide-bağırsak sorunlarına yol açabilir. Kadınlarda daha derin bir ses tonu, yüzde kıllanma ve buna ek olarak vücutta kıllanma gibi erkeksi değişimler görülebilir.
Sebepleri
Ekdisteron’un yan etkileri olmasının sebebi bir vücuttaki testosteron ve Dihidrotestosteron (DHT) seviyesini artırıyor olmasıdır.
Dozaj
Günlük önerilen asgari kullanım miktarı vücut kütlenizin her kilogramı için 5 mg tüketilmesidir. Ekdisteron eğer günlük her kg için 6400 mg olarak alınırsa ölümcül olabilir. (ZT Notu: Aslında oldukçagereksiz bir bilgi, çünkü bu dozaja ulaşmak için önerilen dozun binlerce katı fazla alınması gerekir ki bu da bir insanın ortalama günde yarım kilo ekdisteron alması demektir ki bunu maddi olarak karşılamak bile söz konusu olmaz. Sonuç olarak bu değer, ekdisteronun toksik olmadığını ispatlamaktan başka bir işe yaramıyor. Zaten o kadar ekdisteron bulursanız bize getirin, parası neyse verip sizden bu çok bulunmayan ürünü satın almaktan memnun oluruz J)
Orijin
Ekdisteron haşaratlarda, yengeçlerde ve diğer canlılarda bulunur ve eklembacaklılarda deri değiştirmeden sorumlu olan hormondur. Ayrıca bitkilerde haşaratların ve diğer zararlıların üremesini bozmak ve önlemek amacıyla üretilir.
Diyet
Birçok steroid ve kas yapıcı üründe olduğu gibi, kas kütlesi yüksek protein tüketimi ve ekdisteronla birleştirildiğinde daha da artacaktır.

Tercüme edilmiş bu yazının orijinal kaynağı: http://www.ehow.com/facts_5585242_ecdysterone-dangerous_.html, Erişim Tarihi: 4 Aralık 2013
Fotoğraf: Sabre Blade
Merhaba;
Ekdisteron, DHT seviyesini arttırıyor demişsiniz yazıda, bu durum saç dökülmesini tetiklemez mi bir yan etki olarak?
Saygılar, sevgiler…
Bu çok tartışmalı bir konu. Saçı dökülmüş ve dökülmekte olan bir erkek olarak bunun sebebini sadece yüksek testosteron seviyeme bağlamam pek geçerli olmuyor ne yazık ki 🙂 Testosteron seviyesi düşük ve yüksek kişilerin saçları dökülüyor ya da dökülmüyor. Saç dökülmesi temelde genetik, yüksek testosteronun yan etkisi demek bilimsel anlamda yeterince geçerli değil. Şunu diyebiliyoruz: Yüksek testosteron, saçı dökülmekte olanların saç dökülmesini hızlandırıyor gözüküyor. Benim kanaatim ise şu: Yüksek testosteron mu yoksa saçlarımın daha yavaş dökülmesi mi? Cevabım, yüksek testosteron daha iyi, saçlarım zaten dökülüyor ve döküleceği kadar dökülecek 🙂 Düşük testosteron erkeklerde daha riskli ve bence daha kötü.
Cevabınız için teşekkürler… Makul bir yaklaşım 🙂
Ben 15 yaşındayım bu ürünü kulanırsam sorun olurmu
Yaşla ilgili bir kısıtlamadan haberimiz yok, böyle bir uyarıyla karşılaşmadık. Ancak kullanmayı düşünüyorsanız ailenize bildirmeli ve bir hekim onayı almanız en güvenlisi olur.