
Spor İlaçları
Yazan: İlşad Özkan
Spor ilaçları… Bu kelimeyi ilk kez duysam herhalde ne kastedilmek istenildiğini anlayamazdım. Kanser ilaçları demek gibi bir şey bu. Spor yapmak ilaç kullanmayı mı gerektiriyor? Ya da spor yapmak hangi rahatsızlıklara neden oluyor da ilaç kullanmak gerekiyormuş? Herhalde bu lafla spor yaparken meydana gelebilecek rahatsızlıkların tedavisi ya da önlenmesinde kullanılan ilaçlar kastediliyor derdim.
Ama bugün bu lafları diyecek safdillikte değilim, çünkü spor dünyasını kirleten sporcu ruhunu zedelemiş insanlar gördüm, ya da sporsun “s”sini bilmeyen adamlara iğne satmaya çalışan, sözde çalıştırıcılar (antrenörler) gördüm. Aynı zamanda her türlü beslenme desteğine ilaç adını veren insanlar da gördüm. Sanırım spor ilaçları kelimesinin tanımındaki belirsizliği gidermek için bir yazı yazarak insanlara yardımcı olabilirim diyerek bu yazıya başladım.
Öncelikle bilmemiz gereken bugün ülkemizde sporda kullanılan “ilaç” deyimi iki şeyi ifade ettiğidir. Bunlardan ilki “dopingler ve steroidler” çünkü doping ve steroidlerin neredeyse tamamı ilaç olarak piyasaya sürülmektedir ve sporda da bu şekilde adlandırmaları doğru. Çünkü ilaç bilgisi (farmakoloji) açısından ilaç kabul edilen bu maddeler doğada bulunmazlar. Doğal bitkilerin kombinasyonuyla elde edilebilen birkaçının dışında çoğu kimyasaldır.
Dopingler sporcuların fiziksel verimini doğal olmayan yolla arttırırlar. Ayrıca bazı dopingler vücutta fiziksel verimliliği arttıran sistemleri uyararak iş görürler. Eğer “spor ilaçları” derken kastettiğiniz dopinglerse, bu sözcükleri doğru kullanıyorsunuz demektir.
Bir de spora yabancı kimselerin kullandığı “ilaç” lafı vardır ki aslında doping ve steroid olmayan ve sporcular tarafından kullanılmasında sakınca bulunmayan, yasal “beslenme destekleri” kastedilmektedir. Tabii ki bu ürünlere ilaç demek hatalı bir kullanımdır çünkü beslenme destekleri için “ilaç” kelimesi yanıltıcı bir tanım oluyor.
Aslında ilaç kelimesi: “Bir hastalığı iyi etmek veya önlemek için türlü yollarla kullanılan madde, em, deva.” (TDK) Anlamına gelmektedir, bu anlamıyla kullanıldığında her türlü şey “ilaç” olarak kabul edilebilir. Yani en basit bir besin bile ilaç olarak kullanılıyorsa, evet o ilaçtır. Ya da örneğin eklemlere yararlı bir beslenme desteği ilaç niyetine kullanıyorsa ilaçtır. Ancak sporcuların daha dengeli beslenebilmek ve performanslarını geliştirmek için hiç bir rahatsızlıkları olmadığı halde kullandıkları beslenme destekleri “ilaç” değildir, yine de gerekirse bu ürünler ilaç olarak kullanılabilir ancak bu farmakolojik anlamda ilaç tanımına uydukları anlamına gelmez. Eğer beslenme desteği doğal ürünlere “ilaç” diyorsanız bu söylediğinizle dopingleri de kastetmiş olabileceğinizi bilin. Halbuki doping ve besin desteği arasında dağlar kadar fark vardır.
Ek (supplement) besinler; toz, sıvı ve hap halinde satılırlar. Hap şeklinde olan beslenme destekleri en çok çeşidi bulunan biçimdir. Hap şeklinde olan beslenme destekleri, hap şeklinde olan steroidlerle karıştırılmamalıdır. Daha da önemlisi hap şeklinde olan anabolik steroidler ek besin sanılarak kullanılmamalıdır!
Bilinçli yapılan spor ilaç görevi görerek vücudunuzu hastalıklardan korumanıza yardımcı olur. İlacınız spor olsun, sporunuz ilaçlı olmasın.

Bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: mediterrate ve nickatkins Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

peki ingilizcedeki “Fitnessfood” kelimesi nasil cevrilebilir Türkceye?
İngilizce’de öyle bir kelime yok sayın Doğan. “Fitness food”dan kasıt “sporcu gıdası” ise bu terim de zaten Türkçe’de var.
tüm kalbimle destekliyorum sizi ve bu yazınızı alkışlar hocama negüzel bitirdiniz hocam
sizden ricam bu amino asitler yerine vücut gelişimine takviye edecek bildiğiniz bi baharat yada bi karışım varmı daha çabuk yanıt alabileceğim bişey bu arada bu iran iksiri sahte bişeymiş galiba bilğileriniz için teşekkürler
Hasan Bey Merhaba,
Baharatlar konusunda bir araştırmam olmadığı gibi bu konuda tecrübe sahibi de değilim. Ancak Allah’ın yarattığı yüzlerce baharat olarak kullanılan bitki arasında vücut geliştirme açısından önemli yararları bulunanları vardır düşüncesindeyim.
merhabalar
kilo almak icin ek beslenme olarak hangi toz ürünü tavsiye edersiniz ?
Optimum Platinum Hydro Whey ürününü tavsiye edermisiniz ?
Tuncay Bey Merhaba,
Kilo almakla ilgili son yazıma göz atmanızı öneririm.
Tavsiyem doğal ürünlerle kilo almaya çalışmanız yönünde olur ama illa bir toz derseniz ve maddi durumunuz yerindeyse size “weight gainer” denilen ürünleri önerebilirim. Ancak bunlar çok maliyetli olan ve doğal besinlerin yerini tutamayacak alternatifler. Böyle ürünler sayesinde günde 1500 kalori fazladan alarak gerekli vitamin ve mineralleri alabilirsiniz.
Optimum Platinum Hydro Whey ürünü bir protein tozudur ve tek başına kilo almak için kullanılmaz. Kaldı ki, bildiğim kadarıyla henüz ülkemize gelmedi.
hocam görüşünüzü almak istediğim bi konu var düzenli olarak 3 aydır spor apmaktayım gereksiz ve kilo aldırıcı yiyeceklerden uzak duruyorum bu yolla da 13 kilo vermeyi başardım şuan 83 kiloyum boyumda 1.72 havalarında soğumasıyla beraber dışarıda koşmayı bırakıp bir spor merkezine gitmeye başladım oradaki arkadaşlar ban ‘cla'(conjugated linoleic acid) kullanmamı tavsiye ettiler ana öğünlerden 1 saat kadar önce 1000mg günde 3 adet yağ oluşumunu yavaşlatıp eski yağ kütlesinide yakmaya yarıyormuş bu konudaki değerli fikirleinizden istifade etmek isterim şimdiden teşekkür ederim.
Mustafa Bey Merhaba,
CLA hakkında bir araştırma yapmadım ve CLA’yı incelemedim de. Ancak öteden beri zayıflamak isteyenlere önerildiğini biliyorum. Ben zayıflamaya ihtiyaç duymadım ve yağ yakarken de CLA kullanmadığım için kişisel bir deneyimim de yok.
Size yardımcı olamadığım için kusura bakmayın. BodyTR olarak böyle ürünleri inceleyen yazılar yayınlamak arzusundayız ancak şu anda benim böyle bir çalışmam yok. Sitemizdeki mevcut yazarların da konuyla ilgili bir araştırması yok. İnşallah yeni yazarlarımız ya da bizler konuya el atacağız.
Sitemize gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler.
Merhaba . ilk olarak teşekkürler yazınız için. Fitness salonlarında başlarken bi ilaç kullanıldığını duymuştum. Bi iğne de olabilir. Tam olarak ne olduğunu bilmiyorum ama onu kullanırsan spora başlarken , sporu bıraktığında verdiğin kiloları çok hızlı bir şekilde geri alırmışın bu doğrumu ?
Fitness salonlarına başlarken herhangi bir ilaç kullanılmaz. Fitness salonlarına başlayan bazı insanlar çeşitli maddeler (ek besin yahut ilaç) kullanabilirler, bu kullanma kendi bilgileriyle ya da çalıştırıcıların teşvikiyle olabilir. Doping olarak kabul edilen maddelerin bazıları iğneyle vücuda verilir.
Çok çeşitli ilaçlar var. Hepsini açıklayamam, bildiklerimi de açıklamaya kalksam uzun sürer. Sonuç olarak siz bir doping kullanmayın, beslenme desteği kullanabilirsiniz ya da hiçbir şey kullanmadan sporunuzu yapabilirsiniz.
Spordan sonra kilo alıp vermenin çok çeşitli nedenleri vardır. Bu, ayrı bir konudur.
ben ilac yada toz kulanma taraftarı olan bir kişi degilim ama yani ama dogal olan yiyeceklerde nasıl tuketcegimi bilmiyorum.yumurtanın beyazını ayrıp iciyorum makarna.pilav tavuk göüsü yiyorum haşlanmış yani anlatmak istedim sizin bana bu sporda yani tozların degerinde normal besinler nelerdir lütfen yazarsanız sevinirim..ilginize teşekürler……
Aslında “sporcu besinleri”nin değerinde normal gıdalar pek yok, zaten olmadığı için bu besinler var. Gelişim için protein ihtiyacı arttıkça, et gibi doğal gıdalardan karşılamaya çalışmak çeşitli riskler taşıyor. Ama aynı şekilde, tamamen sporcu besinlerinden protein ihtiyacını karşılamaya çalışmak da sağlıklı değil.
Bizim de bildiğimiz en iyi doğal protein kaynağı yumurta beyazı.
Forumumuza katılarak sorularınıza cevap arayabilirsiniz.
protein yumurta beyazından almayı ögrendim teşekür edrim yağ yakmak icin ne gerekli sölerseniz sevinirim…limon suyu diyorlar dogrumu acaba …
Demin hatalı bir ifadem oldu, aslında “en iyi protein kaynağı yumurtadır” demek istemedim, eğer fazla almak söz konusuysa en iyisi yumurta beyazıdır, demeliydim.
“Yağ yakan hiçbir gıda yoktur.” bunu bilin, metabolizmanın yağ yakmasını kolaylaştırıcı etkisi olan gıdalar vardır.
Yapmanız gereken: Sağlığınız elveriyorsa ve sakatlanmalardan korunacak kadar bilgiliyseniz (ya da bu bilgiye sahip insanların yardımını alabiliyorsanız) ağırlık çalışmalarını da içeren sistemli bir antrenmana başlamak. Elbette beslenme alışkanlıklarınızı da değiştireceksiniz. En az bir sene sabredeceksiniz ve bir sene sonra aynaya baktığınızda kendinizle gurur duyup Allah’a şükredeceksiniz.
çok teşekkür ederim.sorularıma cevap yazdınız için.mutlu günler.
hocam ben 3 ayda 20 kilo verdim spor salonunda ama son 1 ay hap kullandım cla ve amino kullanıyorum acaba bir zararı olurmu birde spor salonunu bıraktım iş nedeniyle kilo almaya başladım acaba bana bir şey önere bilirmisiniz
Yahya selam,
Tekrar düzenli spora başlamanı öneririm, evde bile olsa.
Hocam merhabalar. 3 aydır hiç bir ilaç, besin desteği vs. kullanmadan spor salonunda fitness çalışıyorum. Bugün yeni bir salona başladım ve hocam protein ve amino asit kullanmam gerektiğini söyledi. Antrenmandan önce ve sonra, süt ve suya karıştırıp içmeliymişim. Daha önceden böyle bir şey yapmadığım ve bu konuda hiç bir bilgim olmadığından olaya sıcak bakamıyorum. Antrenörümün dediklerini kullansam bana faydası ya da zararı olur mu? Teşekkürler.
Yasin merhaba,
Faydası olur zararı olmaz ama şart olduğunu da düşünme, hızlandırıcı olarak düşünebilrsin. Geçici olarak, dinlene dinlene kullanabilirsin, sonuçta kullan ama sürekli değil ve bunların besin desteği olduğunu unutma. Aminoasiti şimdilik kullanman gerektiğini düşünmüyorum, whey işini görecektir, takviye anlamında.
Çok teşekkür ederim hocam yorumlarınız için sormak istediğim bir kaç şey daha var müsadenizle.
Peki hocam duyumlar alıyorum etrafımdan, anlayan ya da anlamayan herkesten. Ben düzenli spor yapıyorum. Fit bir vücut profiline yakın olmak için. (Gögüs, karın kaslara vs.) Dolayısıyla şişkin vücut, abartı kas sahibi olmak istemiyorum. Sizin ve antrenörümün tavsiye ettiği üzeri besin desteği kullandığım taktirde, böyle fazla şişkin, abartı kaslara neden olur mu? Ya da besin desteği almayı bıraktığım taktirde kaslarımda sönme ve ya başka bir şekilde kötü etkisi olur mu? Soruyorum çünkü daha önceden böyle besin desteği almadığım için halen kararsızım.
Çok teşekkür ederim hocam yorumlarınız için. Müsadeniz olursa size bir kaç sorum daha olacak.
Peki hocam etraftan duyuyorum. Anlayan ya da anlamayan herkesten. Ben düzenli olarak spor yapıyorum fit vücut profiline yakın olmak için. Fazla şişkin, abartı kaslar istemiyorum. Dolayısıyla bu besin desteği kullandığım taktirde, fazla şişirir mi beni? Yani şişkin biri olur muyum? Ayrıca besin desteği kullanmayı bıraktığım takdirde kaslarımda sönme olur mu? yani herhangi bir zararı olur mu? Hocam bunları soruyorum çünkü daha önceden besin desteği kullanmadığım için kararsızım. Yorumlarınızı bekliyorum hocam. Teşekkürler
Yasin, endişelerin gerçekçi değil ve bunlara gerek yok. Bahsettiğin açılardan yana müsterih olarak supplementler’i kullanabilirsin. Supplementler’in bahsettiğin etkileri yok veya dikkate alınmayacak kadar azdır.