
Tırnak Kırılması: Nedenleri, Önlemleri ve Tedavisi Hakkında
Yazan: Dr. Murat Kınıkoğlu
Tırnak uçlarında zayıflama ve kırılma, özellikle bayanlarda sık görülen bir sağlık sorunudur. Yaklaşık her beş bayandan biri hayatının bir döneminde tırnaklarının zayıf olduğundan şikâyet eder. Tırnak mantarı ile tırnak kırılmasını birbirine karıştırmayın. Tırnak mantarı tırnağın ucundan başlayıp zamanla tırnağa yayılır, tırnak kalınlaşır, deforme olur, rengi değişir, beyazlaşır, bazen siyahlaşır. Tırnak kırılmasında ise sadece uçlarda meydana gelen değişiklikler (kırılma ve çatlamalar) söz konusudur.
Tırnakların kolay kırılmasının nedenleri
1. Suya çok sokmak, çok bulaşık yıkamak, her gün yüzmek.
2. Aşırı sabun veya deterjan kullanımı.
3. Uzun süre oje sürmek tırnakların ışık ve hava temasını keserek tırnakları zayıflatabilir.
4. Oje sökücü kimyasallar tırnakların zayıflatıcı etkile sahiptir.
5. Hipotiroidi hastalığı (tiroid bezinin az çalışması) kırılmayı kolaylaştırır.
6. Kansızlık (anemi) tırnaklarda şekil bozukluğu ve kolay kırılmaya neden olabilir.
7. Kötü beslenme ve bazı vitamin eksiklikleri sebep olabilir.
8. Gluten entoleransının tırnaklarda kırılma yapabileceği bildirilmiştir.
Ne yapayım?
1. Ellerinizi suya daha az sokun, sık sabunlamayın, deterjanlı suya hiç sokmayın.
2. Bir süre hiç oje ve oje sökücü kullanmayın, hiç olmazsa haftanın birkaç günü tırnaklarınızın ojesiz olmasına, ışık ve hava almasına dikkat edin.
3. Kan sayımı yaptırarak kansız olmadığınızdan emin olun, (basitçe, kan Hematokrit (Hct) seviyeniz %36’nın üzerindeyse tırnaklarınızdaki kırılmanın nedeni kansızlık değildir.)
4. Tiroid bezinizin tembel olmadığından emin olun. (Basitçe kan TSH seviyeniz normal limitler içindeyse tembellik yoktur, en azından tırnak kırılmasından hipotiroidi sorumlu değildir diyebiliriz.)
5. Tırnak kırılmasıyla birlikte aşırı gaz, şişkinlik, hazımsızlık varsa “Gluten Entoleransı” ile ilgili yazımı okuyun ve teşhis/tedavi için gerekenleri yapın.
6. Tırnak kırılmasından en çok sorumlu tutulan vitamin, B7 vitamini (ya da H vitamini) yani BİOTİN’dir. Normal beslenen bir kişide kolay kolay biotin eksikliği olmaz. Biotin saç dökülmesi ve tırnak kırıklarında önerdiğimiz bir preparat olmakla birlikte faydalı olduğuna dair elimizde kesin bir kanıt yok. Bu nedenle kapsül yutmak yerine besinlerle doğal yolla alınması daha doğru olacaktır. Erişkin bir insanın günde 30 mikrogram biotin alması gerekir. 5 gram fındıkta 4.1 mikrogram biotin vardır. Günde bir avuç badem/fındık/ceviz üçlüsünden birini veya karışımını yiyen bir insan biotin ihtiyacını fazla fazla karşılamış olur. Kabuklu kuruyemişlerin haricinde ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, yer fıstığı, pazı bitkisi, maydonoz, nohut, mısır, susam gibi besinler, meyve ve sebzeler biotin içerirler.
Tırnak kırılması, tırnak kırılması nedenleri, tırnak kırılmasını engellemek için ne yapmalı, tırnak kırılması tedavi, tırnak için vitamin, tırnak kırılması nasıl önlenir, güçlü tırnaklar, sağlıklı tırnak, tırnak bakımı gibi konular hakkında olup sağlıklı yaşam ve fitness hakkındaki bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: James Miller ve Style Code Creative Commons lisanlarına uygun olarak kullanılmıştır.

İlk yorum yapan siz olun