İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk Steroidi: Turkesterone!

Turkesterone.

Türk Steroidi: Turkesterone!

Yazan: İlşad Özkan

Bugünkü yazımda bir başka ecdysterone olan turkesterone’dan bahsettim. Hakkında yetersiz araştırma ve bilgi olmasına rağmen internetten değil, birebir kaynaklardan profesyonel ve bazı elit sporcuların kullandığı duyumunu aldığım bir madde.

Öyle bir bitkisel sterol var ki, adında Türkistan, yani Türklere aidiyet geçiyor. Steroidlerin bir alt grubu olan bitkisel sterollerin bir kısmının insanlarda anabolik etki yaratması konusunda daha önce de yazmıştık (bakınız: Beta-Ecdsyterone). Turkesterone başlıca olarak Ajuga Turkestanica (Türkistan mayasıl otu) bitkisinden elde edilebilen bir etken madde bu. Besin desteği sektöründe ya turkesterone ya da bu bitki adıyla etiketlenip satılıyor. Anlamlı dozajlarda kullanıldığında memeli deney hayvanlarında olduğu gibi insanlarda da anabolik ajan yerine geçeceği düşünülen ve binlerce profesyonel sporcu tarafından kullanılan bir bitkisel destek bu.

Bilinen en güçlü doğal steroid (ecdysterone’ların en güçlüsü)

Ajuga, mayasıl.

Turkesteron’un önemi, doğada bulunan bitkisel sterollerin en etkilisi olmasından kaynaklanıyor. Ancak supplement dünyasında ecdysterone’ların boynu bükük kalmış. Hayvan deneylerinde kesinlikle çok heyecanlandırıcı sonuçlar veren bu maddelere Batı spor bilimcileri rağbet göstermiyor, bu maddeyle ilgili araştırma ve deneyler yapmıyorlar. Bunun nedeni ticari olabilir. Hayvan deneylerinde ekdisteronlardan çok daha az etkide bulunan birçok supplement’in bangır bangır reklamı yapılırken, hammadde sıkıntısı olan ve hammaddeleri Batı’da bulunmayan bu tip ek besinler çok etkili olsun ya da olmasın ilgi görmüyor. Bu noktada, ek besinleri inceleyen bilim adamlarının supplement sektörünün finansörlüğüne muhtaç bırakılması gibi sebeplerden bahsediyoruz. Batı’da ticari avantajı büyük olan ancak buna kıyasla etkisi fazla olmayan ürünlerle ilgili en ufak bir olumlu sonuç bulunsa bu tüm -sözde- spor dergilerinde sayfalar dolusu duyurulurken, bu tip Orta Asya, Güney Amerika, Doğu Avrupa ve Orta Doğu bitkilerinin yüzüne bakan yok. Onun için, bugüne kadar yapılan deneyler bu maddenin yeterli dozajda alındığında insanda da anabolik etki yapacağını düşündürmeye yeterli olduğundan, bu gerçeği dikkate almakta fayda var. Nitekim belirli bir spor geçmişi olan herkes kullandığı ek besinlerin üzerindeki etkilerini bizzat kendi hissedebilir. Evet, bu plasebo etkisini ayırt edemeyecek amatörler için sağlıklı bir yöntem değil ama kendinizi kandırmayacak kadar akıllı ve deneyimliyseniz bu ürünü kullanıp gerçek etkilerini deneyebilirsiniz. En iyi tarafı, steroidler gibi yüksek anabolik etki vaat etmesine rağmen steroid değil, “steroid gibi” bir ürün olduğundan yan etkilerinin olmaması.

Ne işe yarıyor?

Turkesterone’un ne işe yaradığını bilimsel olarak ispat etmek için şu an elimizde yeterli veri yok. Tek bildiğimiz şu: Bitkisel sterollerin en güçlülerinden biri olduğu şu an için kesin –hatta en güçlüsü diyorlar. Hakkında birçok bilimsel araştırma yapılan bir bitkisel sterol içinse şu yazımı okuyabilirsiniz: Spinat Extract ve Beta-Ecdysterone

Sporcular turkesterone kullanmaktadır.

Ancak spor dünyasında bu ürün aşağıdaki yararlar umularak kullanılıyor:
Protein sentezini artırması,
ATP ve PCr (polimeraz zincir tepkimesi) çoğaltması,
Kas glikojenini artırması (ilginç),
Laktik asidin uzaklaştırılmasına yardımcı olması,
Yağsız kas oranını yükseltmesi, vücut yağ oranını azaltması,
Her iki kas tipinde gelişimi artırması (ilginç),
Uyku kalitesini yükseltmesi,
Kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırması,
İştahı artırması,
Anti-oksidan etkileri,
Kardiyak (kalp-damar) sistemi güçlendirmesi,
İyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürmesi (gayet anlaşılır, sonuçta bitkisel sterol zaten),
Kan basıncını yükseltmemesi,
Anti-inflamatuar etkiye sahip olması,
Yasaklı maddeler arasında olmasa da kandan kısa sürede çıkıp numunelerde görünmemesi
Yan etkisinin bulunmaması

Kısaca: Turk

Konuyu araştırırken yabancı vücut geliştirme forumlarında ürün hakkında yazılanları da okudum. Dikkatimi çeken bir şey, birçok forumda bu maddeden kısaca “Turk” yani “Türk” olarak bahsedilmesi oldu.

Sahtelerine dikkat!

Bu sporcu desteğinin üretimi, talebi karşılamaya yetmiyor şu an için. Bu arz eksikliği ürünün yüksek fiyattan satılmasıyla da birleşince bu ürünün pek çok sahtesi yakalanmış yurtdışında. Örneğin bazı turkesterone ürünlerinde %0 turkesterone tespit edildiği olmuş (yanlış okumadınız, sıfır). Onun için, ürününüzü mutlaka güvenilir satıcılardan alın ve onların da güvenilir tedarikçilerden sağladığından emin olun. En temiz ve güvenilir hammadde başta Özbekistan Bitkisel Kimyevi Maddeler Enstitüsü (ICPS) olmak üzere sayılı birkaç üreticiden alınabiliyor.

Sovyet atletler kullanmış.

Turkesteronun protein sentezindeki stimülatif etkileri olduğu 1960’lardan beri biliniyor. Bu etkilerin ortaya çıkmasının ardından Sovyet atletlerinin turkesterone kullandığı söyleniyor. Günümüzde sadece bu etkileri bilen profesyonel sporcular tarafından ve bir avuç insan tarafından tercih edilmektedir. Turkesteronun da beta-ekdisteron gibi ek besin (supplement) sektöründen uzak tutulmasının ana sebebi çok yüksek maliyetinin söz konusu olmasıdır. Ayrıca sektörü elinde tutan Amerikan firmaları bu hammaddelere kendi ülkelerinde doğrudan olarak çok kısıtlı olarak erişebiliyorlar, yani bu ekdisteronların hammaddeleri kendi ülkelerinde yeterince bulunmuyor. Alışıldık ek besinlerin oldukça düşük maliyetlerle üretilmesine karşın ekdisteron üretmek pahalı geliyor onlara. Hele etkili dozajları sunmaları gerekirse bu sefer maliyet iyice yükseleceğinden bu işe hiç girmiyorlar. Tek amaçları kâr etmek olan bu tip firmalar, ekdisteronlara yaptıkları yatırım sonucunda yeterince kazanç sağlayamayacaklarını düşündüklerinden bu alanla pek ilgilenmiyorlar. Ancak son zamanlarda adından çok daha fazla edilen ekdisteronlar olduğundan bu alana karşı uzun süre sessiz kalamayacakları kesin.

Şu an kullananlar: Halterciler, vücutçular ve atletler… Dozaj ise kritik öneme sahip

Ürün en çok bu üç branş sporcuları tarafından rağbet görüyormuş. Ancak diğer bitkisel steroller gibi turkesteron için de geçerli olan bir kuralımız var: Bu üründen fayda görmek istiyorsanız dozaja dikkat etmek zorundasınız. Çünkü, çok düşük dozda kullanmak ya çok az etki yapıyor ya da hiç etkide bulunmuyormuş. Bir eşik değerden bahsediyorlar yani.

Bilinen bir yan etkisi yok

Beta-Ecdysterone gibi turkesteron da steroid gibi olup steroidsel etkiler gösterse de, tıpkı onun gibi herhangi bir yan etkisi yok (henüz tespit edilemedi). Yani steroidlerin iç organlara vereceği tahribatın yanında erkeklerde meme büyümesi (jinekomasti), kadınlarda erkekleşme, agresyon (sinirlilik), kellik riski falan söz konusu değil.

Turkesteronu hangi üründe bulacağız?

Bu madde şu anda kardeşi beta-ekdisteronla birlikte Spinat Extract’ın içinde var. Türkiye’de bu pre-hormonları satan başka bir marka, bunları etkili dozajlarda barındıran başka bir ürün yok şu an için.

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Fotoğraflar: Cemil, Art of Wrestling ve Lincoln

Turkesteron.

3 Yorum

    • Cengiz Bey, ilgili firmaya yazıp sorar mısınız bir tabletlerinde kaç mg beta-ecdysterone ve turkesterone varmış? Önemli olan extract değil, extract’ın yoğunluğu olduğundan bunu dikkate almak gerekiyor.

  1. Emrecan Emrecan 19 Aralık 2014

    Turkesterone hangi miktarda alınması gerekiyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir