Kanserde proton terapisi daha az zehirli çıktı

proton-terapisi

University of Maryland School of Medicine, Mayo Clinic Rochester ve Minnesota ile MD Anderson Cancer Center’daki biliminsanlarının yürüttüğü ortak bir çalışmanın sonucunda, proton terapisinin daha az toksik yan etkiye ve diğer olumsuz yan etkilere sahip olduğu gözlemlendi.

22 Mayıs 2015’de San Diego’da yapılan sunumda, araştırmada çalışan isimlerden Dr. Chuong, “Bu bulgular, kanser hastalarının yaşamında proton terapisinin gerçekten değişim yaratabileceğini ortaya koyuyor.” dedi.

Özofagus kanseri hastaları üzerinde yürütülen çalışmada, diğer ışın terapilerinde gözlemlenen yorgunluk, iştah kaybı, kan anormallikleri, akciğer ve kalp sorunları gibi yan etkilerin proton terapisinde de gözlemlendiği, ancak bazılarında düşüş olduğu açıklandı.

Işının küçük çaplı ve noktasal hedefler alarak gönderilmesinin, komşu dokulara daha az hasar verilmesini de sağlamasının bir başka avantaj olduğuna dikkat çekildi.

Proton terapisi, diğer radyoaktif ışınların kullanılabildiği her türlü kanserde kullanılabiliyor. Bu araştırmanın, radyoaktif ışınla kanser tedavisinde ileri bir adım olduğu kabul edilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir