Skinny Fat Nedir ?

Skinny Fat ilk olarak Time Magazine’de “normal kiloya” sahip olan ancak bazı önemli sağlık sorunları olan bireyleri tanımladıktan sonra ortaya çıktı. Aslında dışardan görünümü sıska ama göbekli olarak tanımlayacağımız bu hastalık. Tıbbi olarak metabolik obez kilolu şeklinde tanımlanır. Normal bir Vücut Kütle Endeksine sahip olan ancak gerçekten obez bir kişinin sağlık sorunlarında taşıdığı ciddi riskleri taşıyan kişileri ifade eder. Çok utanç verici olduğu için “Skinny Fat” terimini sevmesek de, yaygın olarak ciddi bir sağlık sorununu tanımlamak için kullanılır.

Yedikleriniz öncelikle aşırı şeker, tuz ve işlenmiş gıdalardan mı oluşuyor? Kötü beslenme ve egzersiz eksikliği ile hareketsiz bir yaşam tarzı metabolik obeziteye (Skinny Fat’e) yol açabilir. Bu yüzden aktif bir yaşam tarzı ve sağlıklı beslenmeye önem vermeniz lazım.

Skinny Fat’in Zararları Nelerdir?

Metabolik olarak obez (Skinny Fat) olan kişiler için büyük bir tehlike, aşırı derecede iç organ yağlanmasıdır. Deri altı yağ (“göbek yağı” olarak da bilinir) doğrudan derinin altında bulunan ve görülmesi kolay olan yağ tabakası iken, visseral yağ daha derindir ve iç organları çevreler.  Karnında yağ depolayan bireyler daha fazla iç organ yağına sahip olma eğilimindedir. Bel çevreniz size daha net bir sonuç verebilir: Erkeklerin bel çevresi 102 cmden, kadınların bel çevresi 90 cmden az olmalıdır . Stres hormonu olan kortizol, vücudunuzun viseral yağ depolamasını artırabilir.

Skinny Fat’i Daha İyi Anlamanız İçin Bir Görsel

Skinny Fat Olup Olmadığınızı Anlamanıza Yardımcı Olacak İşaretler Vardır.

Metabolik olarak obez olmanın bazı klinik işaretleri şunlardır:

  • Yüksek vücut yağ yüzdesi
  • Bel çevrenizde aşırı yağ (kalın bel çevresi)
  • Yüksek trigliserit
  • Yüksek düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL veya “kötü”) kolesterol ve / veya düşük HDL kolesterol
  • Yüksek Hemoglobin A1C seviyesi (3 ay boyunca ortalama kan şekeriniz)
  • Yüksek kan basıncı
Bel Çevresi Yağlı Kişiye Örnek

Kilonuz Ne Olursa Olsun, Genel Olarak Sağlığınıza Yardımcı Olmak İçin Yapabileceğiniz Şeyler Var:

Susuz kalmayın: Yetişkin insan vücudunun% 60’ının sudan oluştuğunu biliyor muydunuz? Sağlığınız için yapabileceğiniz bir şey varsa, o da sıvı alımınızı yapmaya başlamaktır. Su şişelerinizi masanızın üzerine dizmeyi deneyin, böylece günün sonunda ne kadar içmeniz gerektiğini görebilirsiniz. Bir hedefiniz olduğunda ve bunu görselleştirebildiğinizde, hidrasyon ihtiyaçlarınızı karşılamak daha kolay olabilir. Hatta bir sürahiyi doldurup gün sonunda bitmesi gerektiğini hatırlatmak için buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

Doğal gıdalar, Süper gıda, Gıda, Gıda grubu, İçindekiler, Mutfak, Bitki, Ürün, Sebze, Süper meyve,
Sağlıklı Besinler

Liflere odaklanın: Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi lifli yiyecekler vitamin ve minerallerle doludur. Ayrıca lif, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve ayrıca kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Meyve ve sebzeler de suyla doludur ve burdan da günlük su ihtiyacınızın çoğunu karşılayabilirsiniz.

Harekete geçin: Gününüzün çoğunu nasıl geçiriyorsunuz? Bir masada mı oturuyorsunuz yoksa neredeyse 7/24 kanepede mi uzanıyorsunuz? Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından 2019’da yayınlanan bir araştırma , 20 yıllık hareketsiz yaşam tarzının iki kat erken ölüm riski ile ilişkili olduğunu buldu. Düzenli aerobik egzersiz, vücudunuzdaki viseral yağ miktarını da azaltabilir . 

Hergün Yeterince Uyuyun: Devam eden uyku eksikliği, kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere birçok kronik hastalık için artan riskle bağlantılıdır. Ayrıca, fazladan dinlenme, ertesi gün egzersiz yapmanız için size daha fazla enerji verebilir.

Referanslar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir