
Akıllı Saat Teknolojisi Gelecekteki Alkol Müdahalelerine Yardımcı Olabilir
Bristol Üniversitesi’nin “AlcoWatch” çalışması, akıllı saatlerin günlük alkol tüketim alışkanlıklarını izlemede mevcut yöntemlerden daha doğru sonuçlar verdiğini gösteriyor. 32 katılımcıyla yapılan 12 haftalık çalışma, akıllı saat tabanlı mikro Ekolojik Anlık Değerlendirme yönteminin alkol tüketimi verilerini ayrıntılı bir şekilde topladığını ortaya koydu. Bu teknoloji, gelecekte alkol müdahale programlarında kilit bir rol oynayabilir.
Alkol kaynaklı zararlar, NHS İngiltere’ye yıllık 3,5 milyar sterlin maliyet yaratıyor ve Birleşik Krallık’ta her gün 70 kişi alkolle ilişkili nedenlerden hayatını kaybediyor. Bristol Üniversitesi liderliğinde yürütülen yeni bir araştırma, akıllı saatlerin insanların günlük alkol tüketim alışkanlıklarını mevcut yöntemlerden daha doğru bir şekilde izleyebileceğini gösteriyor. Bu teknoloji, gelecekteki alkol müdahale programları için kilit bir unsur olabilir.
“AlcoWatch” adlı çalışma, akıllı saat tabanlı mikro Ekolojik Anlık Değerlendirme (micro Ecological Momentary Assessment) yöntemini kullanarak alkol tüketimi hakkında ayrıntılı, kendi bildirimine dayalı verileri uzun bir süre boyunca toplayan ilk araştırma. Sonuçlar, JMIR Formative Research dergisinde yayımlandı.
Mevcut Yöntemlerin Sınırlamaları
Halihazırda, bir kişinin günlük alkol tüketimini kaydetmek için en yaygın yöntem, çevrimiçi günlük tabanlı Timeline Followback (TLFB) yöntemi. Ancak bu yöntemde, kullanıcıların birkaç gün veya hafta sonra tükettikleri alkollü içeceklerin ayrıntılarını doğru hatırlayamaması gibi sorunlar yaşanıyor.
AlcoWatch Çalışmasının Amacı ve Yöntemi
Çalışma, şu üç temel soruya odaklandı:
- Akıllı saat tabanlı yeni yöntemlerin alkol tüketimi verilerini toplamadaki fizibilitesi,
- Bu yöntemlerin farklı sosyoekonomik gruplar için kabul edilebilirliği,
- Yeni yöntemlerle katılım düzeylerinin TLFB’ye kıyasla daha iyi olup olmadığı.
Bristol’in Children of the 90s sağlık çalışmasından 32 katılımcı, üzerinde özel geliştirilmiş AlcoWatch veri toplama uygulamasının çalıştığı standart Android akıllı saatler taktı. 12 hafta boyunca, katılımcılardan günde 5 kez, son iki saat içinde tükettikleri alkollü içecekler, içeceklerin tüketildiği yer ve yalnız mı yoksa başkalarıyla mı oldukları hakkında bilgi vermeleri istendi.
Karşılaştırma için, katılımcılar ayrıca iki haftada bir TLFB yöntemiyle çevrimiçi alkol tüketim günlükleri doldurdu. Çalışma sonunda, katılımcılar deneyimlerini değerlendirmek için yarı yapılandırılmış bir görüşmeye katıldı.
Temel Bulgular
Araştırma, AlcoWatch ile daha yüksek katılım düzeyleri sağlandığını gösterdi. Katılımcılar, akıllı saat tabanlı yöntemi TLFB’ye kıyasla daha fazla kullandı. Daha yüksek katılım, eksik veri seviyesini azaltarak alkol tüketim davranışlarının analizini daha güvenilir hale getirdi.
Ancak, düşük sosyoekonomik gruptaki katılımcıların, yüksek sosyoekonomik gruba kıyasla daha düşük katılım gösterdiği gözlemlendi.
Tobacco and Alcohol Research Group ve Integrative Cancer Epidemiology Programme (ICEP) bünyesinde çalışan Kıdemli Araştırma Görevlisi Chris Stone, şu yorumu yaptı:
“Çalışmamız, akıllı saatlerin insanların gerçek yaşam ortamlarındaki alkol tüketim davranışlarını yakalamada büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.”
Integrative Cancer Epidemiology Programme’da Dijital Projeler Lideri ve Kıdemli Araştırma Görevlisi Dr. Andy Skinner ise bulguları daha geniş bir bağlamda değerlendirdi:
“Yakın zamanda StopWatch adlı akıllı saat tabanlı sigara bırakma müdahalemizle sigara içme davranışlarını yakalamada akıllı saatlerin faydasını göstermiştik. Bu yeni çalışma, akıllı saat tabanlı veri toplama yöntemlerinin, problemli içki tüketimi gibi önemli sağlık sorunlarına yönelik yeni müdahaleler geliştirmek için daha geniş sağlık davranışlarını keşfetmede kullanılabileceğini gösteriyor.”
AlcoWatch’un Avantajları
AlcoWatch sistemi, alkol tüketimi verilerini toplamak için fizibl bir yöntem olarak öne çıktı ve katılımcılar tarafından iyi kabul gördü. Özellikle gerçek dünya ayarlarında, insanların günlük yaşamlarında alkol tüketim davranışlarını yakalamak için uygun olduğu belirlendi. Bu yöntem, hem kısa hem de uzun dönemlerde alkol tüketim modellerini mevcut yöntemlere kıyasla daha ayrıntılı bir şekilde incelemeye olanak tanıyor.
Gelecek Adımlar
Araştırma ekibi, gelecekteki çalışmalar için şu önerilerde bulundu:
- Katılımcıların düşük katılım nedenleri, özellikle düşük sosyoekonomik gruplar arasındaki farkların sebepleri araştırılmalı.
- Akıllı saatlerin ve diğer giyilebilir cihazların kullanım rahatlığı ve pil ömrü gibi faktörler incelenmeli.
- Katılımcıların cihazları ne sıklıkta şarj etmesi gerektiği gibi pratik sorunlar değerlendirilmeli.
Çalışmanın Finansmanı ve Bağlamı
Araştırma, Dr. Andy Skinner’a verilen UKRI İnovasyon Bursu ile finanse edildi ve Cancer Research UK destekli Integrative Cancer Epidemiology Programme (ICEP) ile MRC Integrative Epidemiology Unit (MRC IEU) bünyesinde gerçekleştirildi. Çalışma, Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) ya da bilinen adıyla Children of the 90s kohort çalışmasının bir alt çalışması olarak yürütüldü. Bu longitudinal kohort çalışması, Medical Research Council (MRC), Wellcome ve Bristol Üniversitesi tarafından finanse ediliyor.
İlk yorum yapan siz olun