İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Badem Sütü, Yararları ve Yan Etkileri

Kabuklu çiğ bademler ve ev yapımı doğal bir sabun kalıbı.

Faydaları ve Yan Etkileriyle Badem Sütü

Çeviren: Samime Ünlü Sonugüler

Günümüzde insanlar, soya sütü, pirinç sütü, yulaf sütü, badem sütü ya da inek sütünün organik, laktoz içermeyen permütasyonlarını inek sütüne bir alternatif olarak kullanmaktadır.
Badem sütü ayrıca alternatifler arasında sağlıklı, lezzetli seçeneklerden biridir. Geçmiş zamanlarda insanlar bademi metabolize etmekte zorluk yaşıyorlardı. Badem sütünün emilimi ise bademe göre çok daha kolaydır. Bu süt bademden elde edilmektedir ve görünüş ve tat açısından inek sütüne benzerdir.

Badem sütü ayrıca laktoz intoleransı (sindirimde sorun yaşayan) olan kişiler için son derece faydalıdır ve inek sütüne bir alternatiftir. Protein açısından zengindir ve vitamin, mineral ve antioksidanlarla yüklüdür. Vejeteryanlar için de idealdir. Ayrıca nötr bir tadı olduğu için milkshake yapıldığında mükemmel bir tat ortaya çıkar.

Badem sütünün içerdiği besin ögeleri

1) Badem sütü iyi bir magnezyum kaynağıdır. Ayrıca paratiroid bezinin çalışmasına yardımcı olan, kemik sağlığı için faydalı olduğu bilinen hormonların üretilmesinde etkili olur.

2) Ayrıca badem sütü manganez ile yüklüdür. Selenyum ve E vitamini içerir. E vitamini hücre zarlarını koruyan bir antioksidandır. Selenyum bağışıklık sistemi için önemlidir, ayrıca tiroid metabolizmasına yardımcı olur.

3) Hücre hasarını önleyerek doku hasarının önüne geçilmesini sağlaması diğer bir faydasıdır.

4) Doymamış yağ ile doludur. Bu da kalp hastalığı riskini azaltmak anlamına gelmektedir.

5) Protein yüklü olduğu için vücudun büyümesinde ve onarımında etkilidir. Ayrıca günlük karbonhidrat alımını azaltmak için harika bir yoldur.

6) Kalp ve damar sağlığı için gerekli olan flavonoidlerin iyi bir kaynağıdır.

7) Manganez sayesinde enzimler etkin hâle gelir, manganez ve fosfor diş ve kemiklerin sağlıklı olmasını sağlar.

8) Badem kalp fonksiyonları için ve normal kan basıncını korumak için gerekli olan potasyumun zengin bir kaynağıdır.

9) Badem sütü kolesterol ve doymuş yağlar içermez. Fakat E vitamini ve doymamış yağlar yüksek oranda mevcuttur.

10) Badem sütü lif içermez.

11) 237 ml bademsütü 70 kalori, 2 gr protein, 10 gr karbonhidrat ve 2,5 gr yağ içerir.

Çiğ Badem Sütü Evde Yapılışı

Adım adım badem sütünün evde yapılışı.

1 bardak çiğ badem için 3 bardak su. Bu ölçüyü elde etmek istediğiniz miktara göre uygun oranda artırabilirsiniz. İsteğe göre bir çimdik tuz ve tatlı olmasını istiyorsanız birkaç tane hurma kullanabilirsiniz.

Hazırlanışı

Bademlerinizi en az 6-8 saat arası süre ile ıslatın. Islattığınız suyu süzün. Tekrar 1 su bardağı bademe 3 bardak su ekleyin ve süt kıvamına gelene kadar blender’dan geçirin. İsteğinize göre az bir miktar tuz ile birkaç hurma ilave edebilirsiniz. Bundan sonra temiz bir tülbent yardımı ile karışımınızı süzün. Elde edilen süt 4-5 gün süresince buzdolabında hava geçirmeyen bir kavanozda saklanabilir.

Tülbentin üstünde kalan bademleri ise atmayın, fırında kurutarak badem kullanmayı tercih ettiğiniz yerlerde onları kullanabilirsiniz. Fotoğraflı anlatım için yandaki fotoğrafı tıklayabilir, videolu anlatım için aşağıdaki videoyu seyredebilirsiniz.

Badem Sütünün Faydaları

Laktoz içermez

Laktoz içermemesi badem sütünün en önemli yararlarından biridir. Laktoz inek sütünde mevcut olan bir şeker türüdür. Laktoz intoleransı olan kişilerde süt karın ağrısı, şişkinlik ve ishale neden olur. Eğer kişi bu şikâyetlerden herhangi birini yaşıyorsa badem sütünü deneyebilir. İnek sütünün kullanıldığı yerlerde badem sütü de kullanılabilir.

Besin ögeleri açısından zengindir

Badem zengin bir protein kaynağıdır, aynı zamanda E vitamini, magnezyum, manganez, çinko, potasyum, lif, demir, fosfor ve kalsiyum içerir. Ticari badem sütlerinin çoğu kalsiyumla zenginleştirilmiştir. Badem kabukları kalp sağlığı için yararlı olan flovonoidler açısından zengindir. Ayrıca badem sütü LDL kolesterolü düşürmeye ve kalp hastalığı ve kolesterolden kalbi korumaya yardımcı olmaktadır. İyi bir E vitamini kaynağı olması güçlü antioksidan özelliği sağlar. Antioksidanlar kanserin oluşmasından sorumlu olan serbest radikalleri inhibe eder.

Ev yapımı ve saftır

Evde kolayca hazırlanabilir, katkı maddeleri olmadan saklanabilir. % 100 sağlıklı bir süttür.

Antibiyotik ve büyüme hormonu içermez

Süt üretimini artırmak için bazı üretici firmaların ineklerine antibiyotik ve büyüme hormonu enjekte edilmektedir. Bu ilaçların alerjik reaksiyona, hatta bazı kanser türlerine sebep olmak gibi etkileri vardır. Badem sütü ise bu tür ilaçları içermemektedir.

Düşük kalori

Badem sütünde kalori ve karbonhidrat oranı düşüktür. Yani kilo vermek isteyen kişiler için çok avantajlıdır. 1 porsiyon şekersiz badem sütünde 40 kalori, 1 bardak şekerli badem sütünde 70 kalori vardır.

Badem Sütünün Yan Etkileri

Birçok yönüyle övgü alan badem sütünün özellikle ticari tiplerinin yüksek şeker miktarı içermesi ve badem sütünün guatrojenik (guatr yapıcı) bir gıda olması eleştirilen taraflarıdır.

Tiroid üzerindeki etkileri

Badem sütü tülbentle süzülüyor.

Badem, fındık gibi guatrojenik gıdalar tiroit bezine zarar verebilecek kimyasal maddeleri içerir. Badem aşırı miktarda tüketildiğinde tiroit büyümesine sebep olabilir. Böylece guatrojenik kimyasal maddeler iyot alımını engellediği için guatra neden olur.

Guatrojenik gıdaların büyük oranda tüketimi zararlı olsa da uygun miktarda tüketildiğinde aynı zamanda sağlıklıdır ve insanın bağışıklık sistemi için faydalıdır.

Badem sütü bademin içerdiği guatrojenik toksinleri az miktarda içerir ve tiroit fonksiyonu düşük olan kişiler bu sütü tüketmekten kaçınmalıdır. Günlük olarak ılımlı bir miktarda tüketildiğinde tiroit problemi olmayan kişiler için oldukça sağlıklıdır.

Bebekler için

Bir bebeğin beslenmesinde bu tür ürünlerin doğal inek sütünün yerini alacağını kimse iddia edemez. Badem sütü bebeğin beslenmesi için yeterli bir kaynak değildir. Bebek yeterli anne sütü alamıyorsa badem sütü formül mamalar ya da doğal inek sütünün yerine kullanılamaz.

Tat

Badem sütünün en belirgin dezavantajlarındandır. İnek sütü ile karşılaştırıldığında inek sütünün yüksek oranda şekeri vardır. Doğal olarak badem sütü şeker içermez ama üretimde tadı geliştirmek için işlem sırasında eklenir. Çoğu ticari badem sütleri porsiyon başına 20 gr şeker içerir. Son zamanlarda şekersiz sütler de piyasaya sürülmüştür. Bunlar da porsiyon başına 1 gr karbonhidrat içerir.

Bu yazımızda size badem sütünü tanıttık. Ben denemekte fayda var diye düşünüyorum. Üstelik evde hazırlamanız da son derece kolay. Yorumlarla deneyimlerinizi paylaşmanızı bekliyoruz.

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Badem sütü hakkındaki bu yazı Sweet Additions sitesinde yayınlanmıştır.
Yazının orijinal başlığı: Almond milk benefits and side effects
Yazının yayınlandığı orijinal internet adresi: http://www.sweetadditions.net/food-drinks/almond-milk-benefits-and-side-effects
Yazının ilk yayın tarihi: 14 Temmuz 2010
Yazıyı Türkçeye çeviren Zinde Türkiye yazarı: Samime Ünlü Sonugüler

Badem sütü yararları, badem sütü yapılışı, badem sütü zararları gibi konular hakkında olup organik tarifler, evde gıda yapımı, sağlıklı yemek tarifleri, sağlıklı yaşam ve fitness konularıyla ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: pabadoo ve williumbillium Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

Bir yorum

  1. selin selin 10 Ocak 2014

    Merhaba,

    Smoothie yaparken cogunlukla badem ve ceviz sutu kullaniyorum. Oldukca lezzetli ve tarif icin tesekkurler. Ceviz sutude ayni yontemle yapiliyor ve omega 3 acisindan oldukca zengin. Denemenizi tavsiye ederim.

    http://www.cevizhane.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir