
Binicilik Sporunda Binici Donatımı Hakkında Temel Bilgiler
Yazan: Dr. Ali Fuat Ünver

* Bu yazı, Türkiye Binicilik Federasyonu (TBF) Eğitim Kurulu tarafından, 22 farklı kaynak kitabın derlenmesiyle oluşturulan “Binici Olmak / Ders Kitabı 2” adlı eserden alınmıştır. Bu kitap, TBF tarafından eğitim kaynağı olarak kullanılmak üzere yazılmış, çokyazarlı bir eserdir.
Binicilik sporunda veya amatör düzeyde binicilik uğraşında, at ve binicinin standart ekipmanları vardır. Bu yazıda, binicilik sporunda binicinin standart donatımı için gereken ekipmanlar anlatılmıştır.
Biniciliğe ilk başlayan biniciler için rahat ve bedene uygun ölçüde kıyafet şarttır. Çizme başlangıçta şart olmasa da, üzengiden kaymayacak tabana sahip bir ayakkabının kullanılması gereklidir. Ayrıca uygun bir kask (tok) kullanmak her zaman için en doğru davranıştır. İlerleyen zamanlarda güzel bir binici kıyafetine sahip olunmalıdır.
Kask (Tok)
Kask güvenlik standartları için gerekli bir donatımdır. Engel atlama ve arazi yarışmalarında da zorunlu olduğu gibi, aslında her türlü binişte kask(tok) kullanılmalıdır.

Pantolon


Kıyafette en önemli parça pantolon olup, pantolonun diz kısmı, dizleri sıkmamalı ve kalçaya tam oturup pot oluşturmamalıdır.
Çizme

Çizmelerin konçları yeteri kadar uzun olmalı ve bacağı sıkmadan sarmalıdır. Tabanlar kaymayı engelleyici malzemeden yapılmış olmalıdır.
Eldiven
Elleri soğuk hava şartlarına karşı koruyucu özelliklere sahip deri veya deri takviyeli örme eldivenler, dizginlerin de ellerden kaymasını engelleyerek doğru tutulmasını sağlarlar.


Kamçı
75cm uzunluğundaki kamçılar yarışmalarda kullanılır (a). 110 veya 120cm uzunluğundaki kamçılar ise at terbiyesi eğitiminde atın istenilen yandaki sağrısına dokundurularak etki etmesi için kullanılır (b). Çılbır (lonj) eğitiminde kullanılan kamçılar ise 2m civarındadır (c).


Mahmuz
Mahmuzun ise ne zaman kullanılacağına öğretmen karar verir. Mahmuzlar ayak tabanına paralel olacak biçimde ayarlanmalıdır.


Ceket
Ceket başlangıçta gerekli değildir. Alındığı zaman özellikle omuz bölgelerinin çok sıkı olmamasına dikkat edilmelidir.


Koruyucu Yelek
Biniciliğe yeni başlayan sporcular ile arazi engelleri atlayışlarında binicilerin düşme veya yuvarlanma anlarında vücudunu koruyacak olan bir donatımdır.



Binicilik sporu hakkında olup sağlıklı yaşam (fitness) konularıyla dolaylı yoldan ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: Axel Bührmann, geishaboy500, sweethardt, Roland van Stokkom & Sonja Pauen, sweethardt geishaboy500, Eduardo Amorim, ljcybergal, carbonated, USRodeoSupply ve Bollan Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

İlk yorum yapan siz olun