
Çinko pek çok günlük vitamin ve mineral ilaçlarının bileşenidir. Cildin ve kasların erken yaşlanmasını önleyen anti-oksidan özellikler taşıdığına inanılmaktadır. Ağır sportif faaliyetler yapmayan kişilerin çinko ihtiyacını normal besinlerden karşılaması önerilir. Çinko gereksinmesini karşılayamayanlar çinko eksikliği yaşamamak için çinko desteği alabilirlerse de önerimiz olabildiğince doğal besinlerden karşılanmasıdır.(BodyTR Editör)
Çinko Hakkında Kısa Bilgiler
Kim bilir? belki sizin de Çinkoya ihtiyacınız vardır?
Genel Bilgiler ve Pozitif Etkileri
Çinko (Zink, Zinc) bir mineral olmasının yani sıra iki önemli enzimin bir bileşenidir. Birincil olarak proteinin işlenmesinde devreye girer, ikinci olarak da kanımızda bulunup hücrelerimize enerji yükleyen glikojenin anaeorob metabolizmasından sorumludur.
Ama çinkonun çok daha fazla iyi yönleri vardır. Çinko mikrop bezlerinin fonksiyonunu ve aynı zamanda testosteron yapımını sağlar. Bunların ötesinde çinkonun hamilelik esnasında oluşan yırtıkları önleme etkisi de vardır. “Hamilelik” bu bağlamda size tuhaf gelebilir ancak profesyonel bodycileri daha detaylı incelediğinde özellikle omuz-göğüs geçişlerinde ve bisepslerdeki derinin uzama yırtıklarını görebilirsiniz. Eğer derinizdeki bu yırtıklardan muzdaripseniz çinko bu yırtıklarınızı (maalesef) gidermez, zira çinkonun etkisi burada iyileştirici değil “önleyicidir”. Ayrıca çinko hastalık taşıyıcılara (infektlere) karşı savunmayı güçlendirir ve yaranın iyileşme sürecini kısaltır.
Çinko Eksikliği Nelere Yol Açabilir
– Saç dökülmesi, ince ve kırılan saclar, erken ağarma
– Kuru ve pul pul dökülen cilt, kızarıklıklar, yırtılmalar, yaraların ağır iyileşmesi, ağız salgı bezlerin ve dilin iltihaplanması
– Tırnak kırılması, beyaz lekeler
– Koku, tat, işitme, görme duyularında değişiklikler
– Göz kuruluğu
– Genital organlarda gelişme yetersizliği
– Seksüel isteğin azalması
– Düzensin adet (sizin ile alakası yoktur ama yine de bilmekte fayda vardır)
– Döllenme sorunları, ağrılar
– Depresyon, korku, değişken ruh hali
– Kansızlık
– Uyku
– İştahsızlık
– Hastalıklara karşı hassaslaşma
Vücudumuz çinko sentezleyemediğinden dışarıdan alınmasına bağımlıdır, bu bağlamda çinko esansiyel bir mineraldir.

Doğal Çinko Kaynaklarından Bazıları
– Yulaf ezmesi
– Ciğer
– Peynir
– Fındık
– Et
– Yumurta
Bu yazı güncellendikçe bu liste uzayacaktır.(BodyTR Editör)
Şunu da belirtmek gerekir ki vücut bitkisel kaynaklardan alınan çinkoyu çok etkili değerlendirememektedir. Yüksek yağ miktarları emilimine oluyor ! Kalsiyum için de ayni şey geçerlidir.
Çinko Eksikliği Nasıl Oluşur
– Besinlerden yetersiz faydalanma
– Radikal diyetler
– Arttırılmış çinko ihtiyacı ( hamilelik, hastalık, ağır sportif faaliyetler)
– Doku tamiri
– Çinko aliminin düzensiz değerlendirilmesi ( bağırsak hastalıklar, vejetaryen yiyecekler, alkol ki ufak miktarda alkol dahi çinko salgısını arttırır ve ihtiyacı çoğaltır. )
– Şeker hastalığı
– Aşırı terleme
– Sigara (sigara dumanındaki kadyum çinkonun karaciğerden geçmesine engel olur)
Yan Etkileri
Dozajını kaçırmadığınız taktirde çinko gayet güvenlidir.
Uzun vadeli süre için günde 50 mg’dan fazlası kolesterol değerlerin kötüleşmesine yol açabilir ve hastalıklara karşı bağışıklık azalır. Daha da fazlası (günde 150 mg) ishal ve kusmaya yol açabilir. Ayrıca çinko hücre bölünmesinde de önemli bir rol oynadığından dolayı aşırı dozajlar tümöre yol açabilir.
Etkileşim
Çinko; demir, bakır ve kalsiyum emilimine engel olur, ancak A Vitamini alımını teşvik eder.
Çinko takviyesi kullanmak istiyorsanız en iyi şekilleri :
1.) Amino asitlere bağlı çinko (zink monomethionin ve zink hidrojen aspartat)
2.) Çinkortat
3.) Çinko glukonat ve çinko citrat
Tavsiye Edilen Dozaj
Normal birinin günlük çinko ihtiyacı 10-20 mg arasıdır ve bunu normal besin yollarıyla sağlayabilir. Sporcularda ise bu ihtiyaç 30-40 mg bulur. Bazı vücutçuların abartılı bir şekilde 100 +mg kullanması sizi şaşırtmasın, çünkü tahmin edebileceğiniz gibi bu steroid kullanımıyla ilgili bir şeydir.
Çinko Kullanımında İpuçları :
Eğer çinkonun yanında başka takviyeler almak isterseniz Magnezyum, B ve C vitaminini tavsiye ederim. Ayrıca çinkonuzun saf (pure) çinko olmasına önem göstermenizde yarar var. Bazı çinko hap ve kapsüllerinde 5 gram çinkonun yani sıra birçok değişik vitaminler olur.
Günlük ihtiyacınızı karşılamaya çalışsanız 10 tane almanız gerekir, ancak bunun yani sıra vitamin ihtiyacınızın %600 üstüne çıkabilme ihtimali olur. B vitamininde sorun çıkmayabilir çünkü vücut fazlasını atıyor, ancak diğer vitaminler için ayni şeyler geçerli değildir.
Bu yazının orjinalini (Almanca) görmek istiyorsanız mavi renkli bağlantı yazısına tıklayınız: BbSzene.de
Vücut geliştirme hakkında bilgiler içeren bu çeviri, Türkiye’nin en eski ve kalabalık vücut geliştirme platformlarından olan Body Forum TR’nin izniyle yayınlanmıştır.
Yazıyı Türkçeye çeviren BodyForumTR yazarı (takma adıyla): Ayaz
Yazının ilk kez yayınlandığı orijinal adres: http://www.bodyforumtr.com/vbforum/cinko-hakkinda-t6192.html
merhabalar,30 yaşındayım 4senedir bb yapıyorum,toplam 6gün, tribulus (2000)günde iki adet ve zma(40mg çinko) kullandım .saçlarım kahverengileşti,inceldi,cansızlaştıyan etkisini görünce ilacı kestim,10gün geçti üzerinden hala düzelmedi,bu durum düzelirmi ,bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.
Ferit selam, geçmiş olsun umarım kalıcı bir sıkıntı yaratmaz.
Çinko konusunda detaylı bilgim yok ama tribulus’un testosteron üzerindeki yükseltici etkileri düşünülürse ve saç dökülmesinin de bununla ilişkilendirilebileceği düşünülürse… Sen ne dersin?
cevap için teşekkürler,doktora gideceğim her şekilde,fakat daha önce yaşayan varmı diye merak ediyorum,umarım kalıcı değildir ,ilacı aldığım yere sordum ilacı kestikten sonra birşey olmaz dediler düzelir dediler,sizce mantık olarak kalıcımıdır geçici bir durummudur?