İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Diz protezi kişiye özel yapılmalıdır”

diz-protezi

2025 Notu: İşbu yazının 2014 yılında yayınlandığını dikkate alınız. En güncel tanı ve tedavi yöntemleri için doktorunuza danışınız.

Diz protezi cerrahisinde uygulanan tekniğin, ameliyat başarısının belirleyici faktörlerinden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat BEZER; özel MR görüntüleri ile dizin modelinin çıkarıldıktan sonra özel bilgisayar yazılımı sayesinde oluşturulan model üzerinde prova yapılarak, kişiye özel diz protezi üretildiğini belirtti. Böylece sağlıklı dokulara zarar vermeden, daha küçük bir kesi ile ameliyatın yapılabildiğini, bu sayede ameliyat süresinin kısaldığını, ameliyata bağlı enfeksiyon ve diğer ameliyat komplikasyonlarının oluşma ihtimalinin de azaldığını ifade etti. Dr. Bezer ekonomik olarak hastalara artı bir yükü olmayan bu yeni ameliyat tekniği sayesinde ameliyat sonrası günlük yaşama çok daha hızlı dönülebildiğini vurguladı.

Diz protez ameliyatı nedir?

Yıpranmış ve ağrılı dizin yapay bir eklemle yani protezle değiştirilme işlemidir. Diz protezleri metal ve plastik parçalardan üretilmiş olup diz fonksiyonunu taklit ederler.

Kimlere ve ne zaman yapılır?

Kireçlenme sonucu oluşan diz eklemi hasarı en sık protez ameliyatı sebebidir. Dizdeki yıpranma romatizmal hastalıklara, eklem kırıklarına ya da basit kireçlenmeye bağlı oluşabilir. Diz protezi ameliyatı sadece ve sadece diğer tedavi metotlarının (kilo verme, ağızdan alınan ilaçlar, diz içine uygulanan ilaçlar, baston kullanımı, fizik tedavi v.s.) başarısız olduğu hastalara yapılır. Genellikle orta yaşı geçmiş hastalara uygulanan bir ameliyattır. Protez uygulaması 55 yaş ve sonrasında yapıldığında ömür boyu kullanmak mümkün olabilir. Ancak daha genç yaşlarda yapıldığında zamanla protezde eskime nedeniyle ikinci bir protez değiştirme ameliyatı gerekebilmektedir.

Diz protezi ameliyatından en çok kimler fayda görür?

Kural olarak diz kireçlenmesi olan her hasta ayrı değerlendirilmelidir. Hastaya protez ameliyatının önerilmesi için üç soruya evet cevabı alınması gereklidir ;

• Ağrı ya da acı gece uyumaya engel oluyor mu?
• Dizdeki acı nedeniyle yürümede zorlanılıyor mu?
• Dizdeki acı nedeniyle merdiven çıkmada zorlanılıyor mu?

Diz protezi yaptıracak hastaların beklentileri nelerdir?

Elbette hastalar ağrısız bir iyileşme süreci sonunda normal yürüyebilme ve dizlerini eskisi gibi açıp kapatabilmeyi beklerler. Diz protezi yapılacak hastalar haklı olarak en kaliteli protezin kullanılmasının tek başına bu beklentiyi karşılamasının mümkün olduğunu düşünürler. Oysa ki başarılı cerrahi sonuç; kaliteli protez kullanımına ek olarak protez cerrahisinin mükemmel yapılmasıyla elde edilebilir. Dolayısıyla hastalar kaliteli protez ve iyi cerrahi tekniğin arayışı içindedirler.

Diz protesi ameliyatı sonrası mükemmel sonuç nasıl alınır?

Ameliyat sonrasında rahat hareket eden (tam açılıp kapanan), ağrısız, stabil ve hastanın kendini mükemmel hissettiği bir diz elde etmeye çalışılır. Kısacası mükemmel sonuç doğal normal bir diz olarak tanımlanabilir. Kişiye özel diz protezleri bu amaç doğrultusunda geliştirilmiş olup teknik olarak mükemmeliyet hedeflenmiştir.

Kişiye özel diz protezi tekniği nedir?

Ameliyatta kullanılacak ve kişiye özel olarak üretilen malzemeler ile ameliyat öncesi bilgisayar ortamında hastanın diz modelinin üzerinde prova yapılır. Bu şekilde gerçek ameliyatın kusursuz olarak yapılması olarak özetlenebilir.

Kişiye özel diz protezi nasıl yapılır?

Ameliyat öncesinde diz ekleminin özel Emar, Tomografi ve Röntgen görüntüleri elde edilir. Görüntüler model oluşturmak üzere üretici firmaya gönderilir. Böylece hastaya özel, kendi ölçülerinde, ameliyat sırasında kullanılacak olan tek kullanımlık kılavuzlar üretilir. Ayrıca özel bilgisayar programı sayesinde dizdeki içe ve dışa olan eğilmelerin nasıl düzeltileceği hesaplanır. Daha sonra kişiye özel boy diz protezi üretilerek bilgisayarda prova yerleştirilmesi yapılır.

Standart diz protezi ameliyatında kullanılan kılavuzlar belirli boylarda olup tıpkı hazır elbise gibi hasta dize en yakın olanı kullanılır. Diz kılavuza uydurularak o kılavuzun boyu olan diz protezi takılır. Kişiye özel diz protezinde ise tıpkı özel dikim bir elbise gibi hem kesim kılavuzları hem de diz protezi kişiye özel tasarlanmıştır.

Kişiye özel protezin avantajları nelerdir?

Diz protezi ameliyatı dizin sadece suni bir eklemle değiştirilmesi işlemi değildir. İçe veya dışa doğru eğilmiş diz bozuklukları ve aşırı hareket kısıtlılığı varsa bunların düzeltilmesi gerekir ki, bu sorunlar cerrah açısından ameliyatı zorlaştıran faktörlerdir. Böyle zor dizlerde stabil bir diz elde etmek için ameliyatın büyütülmesi, dizdeki bağların gevşetilmesi, hatta kesilmesi bile gerekebilir. Kişiye özel diz protezlerinde ameliyat mümkün olan en küçük girişimle sağlanır ve bağlar kesilmez. Bu sayede hastanın dizi normale en yakın olacak şekilde düzeltilmiş olur.

Kişiye özel protez iyileşme sürecini nasıl etkiler?

Kişiye özel diz protezinin ameliyat süresi daha kısadır. Ameliyat süresindeki bu kısalma ameliyata bağlı enfeksiyon ve diğer ameliyat komplikasyonlarının oluşma ihtimalini de azaltır. Protez dize en ideal şekilde yerleştirildiği içinde rehabilitasyon süreci de klasik diz protezi tekniğine göre daha kolay ve kısa olur.

Kişiye özel protezin başlıca avantajları

• Daha kolay bir ameliyat süreci
• Mümkün olan en küçük girişim
• Ameliyat sonrası daha az ağrı
• Kısa ameliyat (anestezi) süresi
• Ameliyatın hemen sonrasında başlayan ve rehabilitasyon boyunca da hareket.
• Dizin tüm hareketlerinin yapılabilmesi
• Günlük yaşama hızlı dönüş

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir