
Bahçesiz Evimizde Bahçe Yapalım
Yazan: Engin Yüksel
Önceki yazımızda (bakınız: Evde Yetiştirilebilecek Sebzeler) toprak hazırlığı ve tohum çimlendirme konusunda bilgiler vereceğimizi belirtmiştik. Şimdi kolları sıvayalım.
Toprak ve Besin
Bitki yetiştirmenin olmazsa olmazı topraktır. Sebze için kullanılacak toprak, dış mekân bitkileri için hazırlanmış toprak, kum ve gübre karışımı olmalıdır. Karışımsız toprak saksı içinde çabucak betonlaşır bitki hava alamaz, su tutamaz ve kökleri sıkışabilir. Steril hazır toprak bulabilirseniz en iyisidir. Toprak daha önce başka bitkiler yetiştirilmemiş ve taze olmalıdır.
Amatör yetiştiricilikte suni gübrenin yeri olmamalıdır. Yetiştireceğimiz ürün miktar olarak az olsa bile tat ve koku bakımından ticari üretimlerden kat kat üstündür.
Bolca çiftlik gübresi veya kompostun yanı sıra meyve zamanı 2 haftada bir verilecek gübre şerbeti ürün kalitesi ve artışında çok faydalı olacaktır. İlerleyen günlerde kompost (evsel atıklardan gübre yapmak) ve gübre şerbetinin yapılışını sizlere anlatacağım.
Tohum Ekimi ve Çimlendirme
Çimlendirme Toprağı: 2 kısım yanmış elenmiş çiftlik gübresi, 1 kısım ince elenmiş dere kumu ve de 1 kısım elenmiş bahçe toprağı homojen olacak şekilde karıştırılır. Bunlar bulunamıyorsa Zirai tohum, ilaç satıcılarından veya marketten torf toprağı alınır.
Tohum Ekme:
1) Çimlendirilecek kaba en az 15 cm toprak konarak hafif bastırılır, toprağın yerleşmesi sağlanır.
2) Domates, biber, patlıcan vs. gibi küçük tohumlar 5×5 cm aralıkla toprağa dizilir. Bu arada tohumların cinsinin işaretlenmesi unutulmamalıdır.
3) Ekilen tohumların üzeri 1/2 cm kadar aynı toprakla örtülür ve hafifçe bastırılır.
4) Toprak, spreyle sık sık sulanır. Toprağın devamlı rutubetli kalmasına özen göstermek gerekmektedir. Fakat aşırı sulamaktan kaçınmak gerekmektedir.
5) Tohum ekilen kabın üzeri şeffaf naylonla örtülerek sera ortamı yaratılır.
6) Tohumlar çıktıktan sonra naylon alınır ve günde bir saat –direkt güneş olmamak kaydıyla– fideler güneşlendirilir.
Salatalık, bezelye, fasulye, nohut, börülce, vb. tohumlar direkt olarak yerlerine ekilir. Maydanoz, roka, tere, dereotu, semizotu gibi yeşillikler direkt olarak serpme olarak ekilir.
Ekim Dikim
Saksıda yetişen sebzelerin hasat zamanı daha kısa sürer. Sebzesiz kalmamak için mesela salatalık, mısır, marul, soğan gibi sebzeler fasılalarla birkaç defa ekilebilir.
Saksıda sebze yetiştirmenin azımsanmayacak avantajlı yönleri vardır. Toprağı işlemek gerekmez. Hazır topraklarda zararlı canlı yumurtaları, yabani ot tohumları barınmaz. Bitkinin toprağı saksıda daha çabuk ısındığı için bitkiler kolay büyür. Gerektiği zaman saksıların yerini değiştirmek mümkündür.
Mümkünse bütün sebzelerin bodur cinslerini ekmek daha iyidir. Bununla beraber yeterli su ve besin verildiği takdirde diğer türler de saksıda yetiştirilebilir.
Önümüzdeki yazılarımızda rüzgâr, güneş, sulama nasıl olmalı konularında bilgiler vereceğiz. (İlgili yazımız yayınlanmıştır: Ev Bahçesinde Sulama, Güneş, Rüzgâr)
Görüşene kadar GDO’ ya hayır deyin, sağlıklı beslenin…

Evde sebze, saksıda sebze, balkonda domates yetiştiriciliği, balkonda sebze yetiştirmek, saksıda sebze yetiştirme, balkon bahçesi, balkon bahçeciliği, bahçe bitkiler, ev sebzeleri, evde sebze yetiştirmek, ev bahçesi gibi konular hakkında olup sebze yetiştiriciliği, doğal yaşam ve sağlıklı yaşam konularıyla ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: jazzijava ve jazzijava Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

İlk yorum yapan siz olun