İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Koşmak Kalbe Büyük Zarar Veriyormuş!

Sporu Günde 1 Saatten Fazla Yapmak Kalbe Büyük Verirmiş (!)

Yazan: E. millî atlet ve mesafe koşucusu Hayri Özmeriç

Sözcü gazetesinin 05.06.2012 sayısında verdiği bu haberin içeriği cidden çok yanıltıcı ve eski tabirle “laf olsun torba dolsun” olarak geçilmiş bir haberdir. Maalesef kamuoyunu sağlıklı yaşam sporu konusunda bilgilendirme bakımından çok yanlıştır. Haber aynen aşağıdaki şekliyle verilmiştir:

Mayo Klinik Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, günde bir saatten fazla SPOR YAPMANIN kalp sağlığına zarar verdiğini ortaya çıkardı. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, fazla uzun süre spor yapmak kalbin yapısını bozuyor, atar damar ve ritim bozukluğuna yol açıyor. Bu etki özellikle MARATONCULARDA çok görülüyor.

Sözcü Gazetesi Araştırma Raporunu Çarpıtarak Yayınlamış, Raporun Tamamına Ulaşım Yolu Göstermemiştir

Mayo Klinik tarafından yayınlandığı bildirilen çok önemli bir raporun çok önemli kısımlarını atlayarak sırf çarpıcı bir haber yazma hevesi ile kamuoyuna basmakalıp duyurulması kamu sağlığı açısından fevkalade zararlı ve maalesef üzücüdür.

Kamuoyunu çok yakından ilgilendiren böyle bir haberin ciddiyete yakışır biçimde verilebilmesi; bu haberin dayandığı raporun okuyucunun rahatlıkla ulaşabileceği linkinin verilmesi en basit basın yayın kaidesidir. Bunun ihmal edilmiş olmasını değerli Sözcü gazetesine yakıştıramadığımızı özellikle ifade etmek isteriz.

Sağlıklı Yaşam İçin Koşmaktan Korkmayın

Her şeyden önce “fazla uzun süre” ne demektir? Bir saat, iki saat, beş saat? Nedir? Hiçbir bilimsel kamuoyu araştırmasında süre tespiti bu şekilde yapılmaz, bu haber yapanın kendi kişisel saptamasından (kavli mücerretten) başka bir şey değildir.

Spor deyimi ise yürüyüşten kör dövüşe (kick box), golften futbola kadar öyle bir geniş bir alanı kapsar ve yoğunluk yelpazesi o kadar geniştir ki, böyle çok önemli bir tespiti bir tek SPOR kelimesi ile tanımlayarak haber yapmak fevkalade bilgisizliğin bir ifadesidir.

• Spor yapıyorum diye dakikada 90-100 adım atarak (çarşı pazar yürüyüşü gibi) yapılacak yürüyüşün bir saat değil iki saat de olsa adalelerdeki yorgunluktan başka kalp sağlığı bakımından faydası veya zararı ihmal edilebilir düzeydedir ve ancak zaman kaybıdır. Sadece psikolojik olarak “spor yapıyorum” havasını verir.

• Dakikada 120-125 adımla 15-20 Dakikalık devrelerden başlayarak dört ayda dakikada 130-135 adıma çıkıp bir saat müddetle devam edecek bir yürüyüş sporunun kalbe kesinlikle zararı yoktur. Ayrıca ABD Sağlık Bakanlığınca 2005 yılında yayınlanan tebliğde kilo vermek için yapılacak tempolu yürüyüş sporu için asgari ölçü olarak 60 dakika belirlenmiştir (ancak kalbinizde daha önceden oluşmuş bir hastalık yok ise – gayet doğal temel kaide; ciddi spor için ciddi bir check-up kaçınılmazdır.).

• Diğer taraftan halkımız arasında pek yaygın olan spor salonlarındaki ağırlık çalışmalarına gelince; kalp sağlığını kontrol ettirmemiş bir kişinin bulunduğu salondaki ağırlıkçılara özenerek gerekli hazırlık antrenmanlarını yapmadan ağırlık çalışmalarına girmesi Rus ruleti oynamaktan başka bir şey değildir. Kalp krizi köşe başında beklemektedir.

• Yoğunluğu ve süresi konusunda gerekli kısa devreli hazırlık antrenmanları olmaksızın bilinçsiz yapılan koşu sporunun değil bir saati 15-20 dakikası bile kalbe zararlıdır.

50 yaşından sonra başladığım, 30 senedir devam eden ve zaman zaman bir saati çok geçen koşu ve yürüyüş sporunun kalbime hiçbir zarar vermediği iki senede bir yaptırdığım ciddi check-up’lar ile sabittir. Tabii gayet doğaldır ki hâlen 80’li yaşların performansı ile 50’li yaşlardaki performansın yarısına bile ulaşamıyorum. Hayatın kaçınılmaz gerçeği. 70-80’den sonra hızla aşağı doğru gidiliyor.

• Haberde bahsedilen maratonculara gelince, bu benzetme de akıl dışıdır. Maraton koşu sporunun bir saatlik spor ölçüleri ile birlikte mütalaa edilmesi, lalettayin bir spor dalı gibi düşünülmesi olayın doğasına aykırıdır. Maraton sporcusu aylar boyu haftada her seferinde 20-25 Km yaklaşık 2-2,5 saatlik toplam 80 ilâ 100 km’yi bulan antrenman yapar (zirvedeki profesyonellerin antrenmanları hariç). Buna rağmen maraton koşusunun gerekli önlemler alındığında kalbe zararlı olduğu çok tartışmalıdır. En basiti; koşunun dizlere zarar vermeyip aksine kuvvetlendirdiği bilimsel araştırmalar ile tespit edilmiştir (uygun ayakkabı ve uygun zemin koşulları ile).

Sade vatandaşlar için yapılan sporun zarar hudutlarına dayanıp dayanmadığını gösterecek en önemli gösterge…

Yapılan Sporun Zararlı Olup Olmadığının Önemli Göstergesi

Eğer aksi yönde kesin tetkiklere dayanan doktor tavsiyesi yoksa spor yapın. Sporu bitirdiğinizde içinizde mutluluk hissediyor ve bir sonraki sporu keyifle, istekle bekliyor ve zamanı geldiğinde heyecanla başlıyorsanız emin olunuz ki yaptığınız spor size faydalıdır, kalbinize zararı yoktur. Bugün bahsettiğimiz ve benzeri masa başı habercilikle üretilen haberler sizi spordan uzaklaştırmamalıdır. Unutulmamalıdır ki spor var olan kalp sorunlarını tetikleyebilir, bu yüzden ciddi spora başlamadan evvel tıbbi testlere girilmelidir; ancak spor sağlıklı kalpte sorun yaratmayacaktır, gazete haberlerinde bu hususun altı çizilmelidir.

Yaşam boyu sağlıklı ve esenlik dolu mutlu sporlar dileği ile.

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Koşmak kalbe zarar verir mi, koşmak kalp krizi mi yapar, maraton kalbe zararlı mıdır, spor ve kalp krizi ilişkisi, kalp sağlığı ve spor, kalp sağlığı için koşmak ve benzeri konular hakkında olup koşu sporu, koşmak, sağlıklı yaşam (fitness) ve spor konusuyla ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: jacsonquerubin ve jpo.ct Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

5 Yorum

  1. Kemal Siren Kemal Siren 15 Haziran 2012

    Gazetelerde yazılan “bilimsel” haberler maalesef çoğunlukla yanıltıcı. Bu bütün dünyada böyle. Herhangi bir araştırma sonucunu “filan şey kanıtlandı, falan dert çözüldü” gibi kesin bir dille yazabiliyorlar. Bazen araştırma sonuçları yanlış yansıtılıyor, bazen tercümede hatalar yapılıyor. Değişmeyen tek şey yazarların ahkam kestikleri konudan bihaber olmaları. 

    Profesyonel veya olimpik seviyede yapılan sporlar zaten pek sağlıklı değil. Vucut limitleri aşırı zorlanıyor ve bu da olası riskleri arttırıyor. Bunun tam tersine sağlık için ve keyif için yapılan sporsal aktiviteler çok faydalı. Kişi biraz bilgi edinerek olası risklerden kendini koruyabilir ve ömür boyu sağlıklı ve aktif yaşayabilir.

    • Hayri Özmeriç Hayri Özmeriç 15 Haziran 2012

      Değerli Sporsever Dost Kemal Siren, makale ile samimi ilginize ve değerlendirmenize bu kabil çalışmalara gönülden bağlı olan bir kişi olarak çok teşekkür ederim.

      Ancak “profesyonel veya olimpik seviyede yapılan sporlar pek sağlıklı değil” açıklamanızı müsaadenizle şöyle okuyacağım “profesyonel ve olimpik sevieyede yapılan sprolar sağlık için yapılan sporlar değildir.” Nitekim sağlık için sporun ağa babalarından Kenneth H. Cooper (futbol hakemlerinin kondisyon testleri bu doktorun ölçülerine göre yapılır, uluslrası futbol haklemi olmak için (FİFA kokartı için<) bu doktorun esaslarını koyduğu testlerden geçmek gereklidir) Bakın Cooper sağlık için sporu nasıl tarif ediyor: HAFTADA 25 KM DEN FAZLA KOŞAN SAĞLIK İÇİN DEĞİL BAŞKA AMAÇLARLA KOŞUYORDUR." demektedir. Makaleye gösterdiğiniz ilgi ve yoruma şahsım adına tekrar teşekkür ederim.

      • Kemal Siren Kemal Siren 17 Haziran 2012

        Çok haklısınız, “sağlıklı değil” yerine “sağlık maksatlı yapılmıyor” demek çok daha doğru. 

        Herhangi bir egzersiz ve beslenme programı seçerken bakmamız gereken EN önemli özellik bize zarar vermemesi olmalı. Buna emin olduktan sonra verimliliğini (performans artışı, yag yakımı, kas kütlesi artışı) gözönüne almalıyız. 

        Profesyonel sporcular için ise EN önemli kıstas ideal gelişme ve performans. Seçtikleri metodların uzun vadede sagliklarına olan etkilerini ikinci plana atıyorlar. Bunun en net ornegi olarak vucut geliştirmeciler gosterilebilir. 

        Demek istediğim buydu.

        • Hayri Özmeriç Hayri Özmeriç 17 Haziran 2012

          Ayni düşünceleri paylaşan kişilerin değişik pencerelerden bakarak ortaya koydukları yorumlar ayrı bir güzellik taşıyor.
          Kemal Bey, Katkılarınıza teşekkürler selam ve sevgilerle Hayri Özmeriç

  2. Cherie Cherie 27 Ocak 2013

    Fazla kilosu olan kişiler için evet kalblerine zarar. Zaten ilk önce topuk ve ayaklar şişmeye başlıyor. O yüzden hızlı yürüyüş gerekir. Hızlı- yavaş, hızlı- yavaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir