İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hayri Özmeriç Zinde Türkiye’de!

ÖNEMLİ DUYURU: 2009-2014 ilk yayın dönemimizde yazılarıyla sitemize katkı sunan hayırsever, iş adamı ve spor âşığı Hayri amcamızı, 7 Ocak 2022 yılında kaybettik. Hatırasına bir saygı olarak bu sayfayı gelecekteki okurları için faal tutuyoruz.

Hayri Özmeriç Kimdir?

1929 yılında İzmir’de doğdum. İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu’ndan 1950 yılında mezun olduktan sonra 1952-57 yılları arasında Ticaret Bakanlığı’nda Pamuk Eksperi olarak görev yaptım. 1957 yılından sonra ise yurtiçi ve uluslar arası pamuk ticaretiyle uğraştım. İyi derecede İngilizce biliyorum ve bunun yanı sıra okul düzeyi diyebileceğimiz seviyede de Fransızcam var.

Çalışma hayatımın muhtelif dönemlerinde İzmir Ticaret Borsası meclisi ile Ege Tekstil Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri yönetim kurullarında bulundum. 1995 yılından bu yana emekliyim.

1990 yılından beri İzmir İl Fakirler Derneği yönetim kurulu üyesiyim. Bir dönem başkanlığını da yapmış olduğum İzmir Masterler Atletizm Kulubü‘ne 1991’den beri üyeyim ve uzun zamandır bu kulubün yönetim kurulundayım.

Engin – Hayri Özmeriç İlköğretim Okulu ve Nezahat Ertan Anaokulu’nun bağışçıları arasındayım ve yine bu ilköğretim okulunun içinde bulunan kapalı spor salonunu yaptırarak öğrencilerimize yardımcı olmaya çalıştım. Bu okulda disiplinli bir şekilde yürütülen judo çalışmaları meyvesini vermiş ve okulun; dünya, Avrupa, Balkan ve Türkiye şampiyonalarında aldığı altın / gümüş / bronz madalya adedi toplamda 221’i bulmuştur.

Spor Üzerine

Gençlik yıllarında spora ilgim hemen hemen yok denecek düzeydeydi ve vücut yapım itibarıyla “şişmanlık” ölçülerinde bulunuyordum. 50’li yaşlarda başladığım dağ yürüyüşleri ile spora ilgim başladı ve ilerleyen yıllarda sporun sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir koşulu olduğuna inanarak ciddi ve disiplinli spor çalışmalarına –özellikle mesafe koşularına– başladım. Bugün bile haftada en az 4 gün 40-45 dakikalık koşu antrenmanları yapmaktayım.

Muhtelif yol koşularına ve atletizm yarışmalarındaki mesafe koşularına katılıyorum. Bu yıl (2011) 2 Haziran’da Büyükşehir Belediyesi Bostanlı Rekreasyon Alanı’nda yapılacak olan 6. Mavi Körfez Yeşil İzmir – 6000 metre Yürüyüş & Koşu şenliklerinin kurucusu ve organizatörüyüm. Her yıl Karşıyaka Belediyesi tarafından tertip edilen Ata’dan Ana’ya Saygı Koşusu‘nun isim babasıyım.

Türkiye Masterler Salon Şampiyonaları’nda 65 yaş 1500 metre , 70 yaş 3000 metre ve 75 yaş 3000 metre kategorilerinde koştum. 2008 yılı karşılaşmalarının ilki olarak Türkiye Masterler Atletizm Şampiyonası’nda 75-79 yaş 3000 metre kategorisinde koştum. 27 Eylül 2009 yılında Balkan Masterler Atletizm Şampiyonası’nda 80-84 yaş kategorisi 5000 metrede birinci oldum. Bunların yanı sıra çeşitli yarışmalardan almış olduğum pek çok madalyam bulunmaktadır.

Spora gönülden bağlı olduğumdan, sağlıklı yaşam sporu ve koşu sporu ile ilgili yabancı yayınları ilgi ile takip etmekteyim. Bu yayınlardan esinlenerek, çok önemli gördüğüm konuları içeren Sağlık İçin Spor – Sağlıklı Spor isimli mütevazı kitabımı yayınladım. En büyük zevkim, spor sahalarında tanıştığım yeni dostlara bu kitabı hediye etmektir.

Neden Zinde Türkiye Dergisi?

1980’li yıllardan beri yaşamımın bir parçası olan spor hakkındaki bilgi ve birikimlerimi pek çok insana ulaştırmak için Zinde Türkiye (BodyTR) Sağlıklı Yaşam ve Spor Dergisi’nin çok iyi bir tercih olduğunu düşünüyorum. Yazı ve çevirilerimle her yaştan insana yardımcı olabilmeyi umuyorum.

Yazılarım

Egzersizin Vücut Yapısına Temel Etkileri – Egzersiz ile Beyin İlişkileri
“Kerameti kendinden menkul” haber örneği – Haftada bir defa 150 Dakikalık egzersiz
“Spor Kalbi Tamamen Korur” Hurafesi
Bakanlık Adımsayarından Nasıl Yararlanılır
Obezite, Şişmanlık ve Adımsayar
Sporu Günde 1 Saatten Fazla Yapmak Kalbe Büyük Verirmiş (!)
Vücut Yağlarından Kurtulmak İçin Hangi Egzersiz Daha Uygun?
Spor Olarak Koşuyu Seçmeye 5 Sebep
Koşu Sporu ve Kalkınmış Ülkelerde Koşulara Katılım
Sporda Soğuklardan Korunma
3 Dakika Basamak Testi / Adım Testiyle Fitness Seviyenizi Öğrenin
Maraton Sporcuları Koşarken Neden Ölüyor?
Koşu Egzersizleri – Temel İlkeler ve Etkenler 2
“Koşmayın” Diyen Osman Müftüoğlu’na Niçin Katılmıyorum?
Koşu Egzersizleri – Temel İlkeler ve Etkenler 1
Zayıflama İdolüm: Oprah Winfrey
No Pain, No Gain; Ağrı Olmadan İlerleme Olur mu?
Aerobik Egzersiz ile Kilo Vermek
Aerobik Egzersiz Uygulama Programları
Aerobik Egzersiz Nedir, Nasıl Yapılır?
Sağlık İçin Spor Yapmada Uygulama Kolaylıkları
Sağlık İçin Spora Başlama ve Devamı İçin Teşvik Yöntemleri

Çevirilerim

Beyin, Akıl ve Düzenli Spor İlişkileri
Nobel Fizik Ödüllü Koşucu: Eric Cornell
Koşucu ABD Sağlık Bakanı

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

3 Yorum

  1. Samime Sonugüler Samime Sonugüler 19 Haziran 2011

    Merhaba Hayri Bey, sitemize hoşgeldiniz. Azminizle gerçekten biz gençlere örnek oluyorsunuz ve adeta sporun yaşı yoktur sözünü doğruluyorsunuz. Yazılarınızı ise büyük bir zevkle okuyorum. Saygılar.

  2. Hilal Sümeyra Hilal Sümeyra 20 Mayıs 2014

    Merhaba Hayri bey, sorulara yanıtlarınızi okudum.İlginize hayran kaldım.Benimde size bir sorum olacak.20 yaşındayım 1.72 boyundayim.Şu an 67 kiloyum.Bu kiloma diyet yaparak yaklasik 3 ayda 78 kilodan düştüm.Son bir aydır diyet yapmıyorum ama spor yapmaya devam ediyorum.Diyet yaptığım süre boyunca haftada en az 5 gün 1 saat tempolu yürüyordum.Son bir haftadır da bisiklete binmeye başladım.Bu spor kilomu korumak için yeterli midir ? Spor yaptığım süre içinde arada yediğim fast-food ürünler kilo almama neden olur mu ? (Öğrenciyim her zaman sağlıklı yiyecekler bulamıyorum)

    • Hayri Özmeriç Hayri Özmeriç 18 Haziran 2014

      Aziz Hilal, ilgine ve teveccühüne teşekkür ederim. Durumunu ve sorularını kısacık sıralıyorsun ama gösterdiğin ilgiye karşılık olarak gereği gibi cevap vermek de oldukça zor. Deneyeceğim, tatmin edebilirsem ne mutlu.
      Evvela kilo boy karşılaştırması normal kilolu olma hudutlarının ( 19 dan 25 e kadar) ortalarındasın yani 22,65 kısaca normal kilolu olma limitlerinin ortasındasın. Kilo vermek için gayret etmene fazla gerek yok ancak bu kiloda spora devam edersen yağ kitleleri zamanla adaleye dönüşür ve daha sağlıklı vücuda sahip olursun. Hemen ilave edeyim bayan olarak adaleye dönüşür sözlerimden çekinme, aşırı vücutculuk çalışmadıkça erkekimsi adale görüntüsü bayanlarda oluşmaz.

      TEMPOLU BİR SAAT YÜRÜMEK temponun o kadar değişken ölçüleri vardır ki “tempo” sözcüğü bir ölçü birimi olmaktan çok uzaktır. Bunun en pratik çözümü dakikada attığınız adım sayısı: geniş çaplı ölçümlemeler sonucu vardığım sonuç:
      Dakikada 100 – 110 adım rahat yürüyüş
      Dakikada 110 – 120 adım hafif canlı – hafif tempolu yürüyüş
      Dakikada 120 – 130 adim canlı – tempolu yürüyüş
      Dakikada 130 – 140 adım yoğun canlı / yoğun tempolu yürüyüş
      Dakikada 140 – 150 adım çok yoğun canlı – çok yoğun tempolu yürüyüş
      Dakikada 150 ve üstü yürüyüş yarışma amaçlı yürüyüştür.
      Buna göre siz hangi tempğoda yürüyorsunuz, hiç ölçtünüz mü?

      BİSİKLETE BİNMEK
      Kardiyo çalışması için tamamdır, ancak fazla kalori sarfını (profesyoonel hızlı kullanılmadıkça) temin etmez. Bayanlar için özel not ise: bayanların yaptıkları sporda kemik erimesini önleyecek sporlara yönelmesi daha uygun olur. Bisiklet sporu kemik erimesine yardımcı olmaz, dolayısı ile hanımlara pek tavsiye edilmez. Çünkü bisiklette vücuda yük binmez ve kemiklerin sağlamlaşmasına yardımcı olamaz.

      YAPTIĞIM SPOR KİLOMU KORUMAMA YARDIM EDER Mİ? sorunuza gelince bunun en pratik en doğru cevabı her sabah kilonuzu kontrol etmek ve ona göre sporunuza yön vermektir. DİKKAT sporunuza diyorum, yiyecek içecekten kısarak kilo vermek gençler için söylenebilecek en son sözdür.

      Başarılar ve sağlıklı günler dileği ile

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir