
Şişman Hissetmek Şişmanlatır
Haber Veren: Samime Ünlü Sonugüler
Onlar her yerdedir; dergilerde, internette, televizyonda… Süperince vücut formuna sahip olan insanlar ideal vücut formuna sahip olarak sunulmaktadır. Fakat ince olunması konusunda artan baskılara rağmen, birçok kişi normal ağırlığın üzerindedir. Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacıların bulgularına göre, kendilerini ergenlik döneminde aşırı kilolu olarak algılayan normal kilolu kişilerin, yetişkinlik döneminde aşırı kilolu olmaları daha olasıdır.
Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde araştırmacı olan Koenraad Cuypers aslında normal kilolu gençlerin kendilerini aşırı kilolu olarak algılamaları hâlinde, aşırı kilolu yetişkinler haline gelebileceğini belirtmektedir.
Cuypers ve arkadaşları yeni bir açıdan obezite sorununu incelemişlerdir. Onların ilk çalışması gençlerde ve genç yetişkinlerde gerçek ağırlık ve algılanan ağırlık arasındaki ilişkinin incelenmesidir.
Normal Kilolu Kişiler için Basit Önlemler
Gençlerin aşırı kilolu olmasalar bile kendilerini aşırı kilolu algılamalarının ve gelecekte obez bireyler hâline gelmelerinin çok farklı ve karmaşık sebepleri vardır. Bu sebeplerden biri bel çevresindeki fazlalığın psikososyal stres yaratabileceği ile ilgilidir. Bu iddiaya göre, psikososyal stres ideal vücut tipine sahip olup olmamaya bağlı olabilir ve kişinin kendini kilolu olarak algılaması da kilo alımına neden olabilir.
Başka bir sebep de kendilerini kilolu olarak gören gençlerin yeme alışkanlıklarını öğün atlama şeklinde değiştirmeleri olabilir. Cuypers “araştırmalar kahvaltının atlanmasının obeziteye sebep olabileceğini göstermiştir” demektedir.
Ayrıca devamlı bir şekilde uygulanamayacak bir diyet de ters etki yapacaktır, vücut diyete başlamadan önceki kilosunu korumak için çaba harcayacaktır.
Araştırmacılar fiziksel aktivite ile algılanan obezite ve gerçek obezite arasında ilişki olup olmadığını incelemişlerdir. Fakat sonuçlar genç yaşta kendini şişman hissetmenin olumsuz etkisinin egzersiz ile telafi edilemeyeceği yönünde bulunmuştur.
Kuruntular Gerçeğe Dönüşebiliyor
Bir sağlık araştırmasında 1995 ve 1997 yılları arasında her iki cinsten oluşan 1196 genç birey üzerinde yapılmıştır. Aynı Katılımcılar 2006-2008 yılları arasında 24 ve 30 yaşlarındayken de incelenmiştir. Katılımcıların yarısının normal yetişkin ağırlığına sahip olduğu tespit edilmiştir. Aşırı kilolu olanlar arasında açık bir fark bulunmuştur.
Veriler, ergenlikte kendini aşırı kilolu hisseden kızların %59’unun yetişkinlikte de kilolu olduklarını göstermiştir. Bu sonuca vücut kitle indeksi kullanılarak varılmıştır.
Eğer bel çevresi değerleri obezite ölçütü olarak kullanılırsa, ergenlikte kendini aşırı kilolu olarak algılayanların %78’i yetişkinlikte de aşırı kilolu bulunmuştur.
Buna karşılık, ergenlik döneminde kendini şişman olarak algılamayan kızların %31’i izleyen çalışmada aşırı kilolu bulunmuştur. Değerlendirme vücut kitle indeksi kullanılarak yapılmıştır.
Benzer çalışmalar daha önce normal kiloya sahip yetişkin kadın ve erkekler üzerinde de yapılmıştır. Bu çalışmalar da kendini aşırı kilolu algılayan kişilerin ilerleyen zaman içinde kilo alma eğiliminde olduklarını göstermiştir.
Medya Genç Kızları Hedef Alıyor
Çalışma ayrıca normal kilolu kızların kendini kilolu görme eğiliminin erkeklere göre daha fazla olduğunu göstermiştir. Bunun oranı kızlarda %22, erkeklerde %9’dur.
Bu cinsiyetten doğan farkın açıklaması, medyanın kızları erkeklerden daha fazla hedef olarak görmesidir. Cuypers, kızların ideal vücudu elde etmek için daha fazla psikososyal stres yaşadıklarını belirtir.
Toplumun kiloya odaklanmaktan uzaklaşma ihtiyacı ve bunun yerine sağlıklı beslenme alışkanlıklarını vurgulamaya ihtiyacı vardır; düzenli yemek yemek, çeşitli gıdalar tüketmek ve mutlaka kahvaltı etmek gibi. İyi uyku alışkanlıkları da bir avantajdır.
Gençlerin okula araçla taşınma oranlarının azaltılması, eğlence etkinliklerinin azaltılması da kilo kontrolüne yardımcı olacaktır. Bu tür önlemler genel sağlığı olumlu yönde etkileyecektir ve kendini normal olarak algılayan aşırı kilolu gençlere yardımcı olacaktır.
Rol Modeller Süper Modeller Olmamalıdır
Cuypers şöyle der; fazla kilolu olmakla algı arasında bir ilişki vardır ve okul sistemindeki bazı şeyler bir bütün olarak toplumun eğilimini tersine çevirmek için ele alınmalıdır ve obeziteye sebep olabilecek sosyal sorunlar azaltılmalıdır.
Toplum için ağırlık normları değiştirilmeli böylece gençler normalin ne olduğuyla ilgili daha gerçekçi bir görüşe sahip olmalıdır. Okullarda normal vücut yapısının ne olduğu konuşulmalıdır. En son olarak da medya süper modellerin vücutlarını mükemmel olarak vurgulamayı bırakmalıdır diyor Cuypers.
Kaynak: Norwegian University of Science and Technology. “Feeling fat may make you fat, study suggests.” ScienceDaily, 8 Aug. 2012. Web. 11 Aug. 2012.

Obezite, obezlik, kilo alma, şişmanlama, şişmanlık sebepleri, diyet, zayıflama, kilo verme, rejim gibi konular hakkında olup sağlıklı yaşam (fitness) haberleri, zayıflama bilimsel haberleri konularıyla ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: Brent Weichsel ve natalia☆ Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

Çok kötü ya. Her şey psikolojik hakkaten. Önce kafada bitecek.
boyum 1.85 kilom 85.1 sizce nasıl yaşım 16?
Kilon biraz fazla Özgür, biraz hareket, çeşitli spor aktiviteleri ve de zararlı gıdaları, aşırı kalorili besinleri tüketmeden doğru bir beslenme biçimi. Yaşın henüz çok genç, bu nedenle işin çok daha kolay.
çook teşekkürler spora başladım zaten personal trainer ile. yağı mağı kestim hadi bakalım hayırlısı 😀