İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uzun Yaşamın Sırrı: Kas, Kas, Kas!

Uzun Yaşamın Sırrı: Kas, Kas, Kas!

Zinde Türkiye – Yeni bir Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) araştırması daha, kas kütlesi yüksek olan Amerikalılar’ın, erken ölüm oranlarının daha düşük olduğunu ortaya koydu. Sonuçlar, vücut kompozisyonunun, tüm nedenlere bağlı ölümler konusunda vücut kitle indeksinden daha iyi bir gösterge olma özelliği taşıdığını da ortaya koydu.

Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr. Preethi Srikanthan’ın başkanlığını yürüttüğü ekip tarafından gerçekleştirilip, American Journal of Medicine’da yayımlanan araştırma sonuçları, kas kütlesindeki artışın, metabolik riskleri azaltmada etkili olduğunu ortaya koydu.

“Vücut kompozisyonunu ölçen altın bir ölçüm biçimi olmadığı için, bu konuda birçok farklı araştırma, farklı yöntemler kullanarak farklı sonuçlara ulaşıyor” diyen Srikanthan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Obezitede ölüm oranını vücut kitle indeksine odaklanarak inceleyen çok sayıda araştırma var. Bizim araştırmamız ise, klinik uzmanlarının, yalnızca vücut kitle indeksinden ziyade, vücut kompozisyonunun farklı yönlerine odaklanması gerektiğini gösteriyor.”

Araştırmada, vücut kompozisyonu, vücutta elektrik akımının geçişine izin veren biyoelektrik direnç kullanarak ölçüldü. Buna göre kaslar, içerisindeki su oranı nedeniyle, elektrik akımının yağlara göre daha kolay geçişine izin veriyor. Bu yolla, araştırmacılar, vücut kütle indeksinin ölçümüne benzer yöntemler kullanarak, “kas kütle indeksi” hazırladı. Ardından, bu kas kütle indeksinin, ölüm riskiyle nasıl bir ilişkisi olabileceğini inceledi. Sonuçlar, tüm nedenlere bağlı ölümlerde, kas kütlesinin daha fazla olduğu kişilerde ölüm oranının daha az olduğunu ortaya koydu. Araştırma ekibinden Dr. Arun Karlamangla, “Sonuçta, kilonuz veya vücut kütle indeksiniz için endişeleneceğiniz yerde, kaslarınızı mümkün olduğunca artırmanın yolunu bulmalısınız” diye konuştu.

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Fotoğraf: IvanReberio

2 Yorum

  1. ceke ceke 21 Mart 2014

    bu araştırmalar gerçekten harika.tabi bize ulaşmasında katkıları olan ZİNDE TÜRKİYE ekibine ne denebilirki…çok teşekkürler…sanki aklımızdan geçenleri cımbızla çekip ,cevabını hemen veriyorlar.kardiyo ve direnç ile alakalı merak edilen ayrıntılarda :hepsini kitabına uygun olmak kaydı ile yapılması yönünde bir izlenim edindim.şahsen ben:haftada 3 gün sabah 5.30 da koşuyor ,bazen aynı akşam,bazende ertesi sabah direnç çalışıyorum .yıllardır koşmama karşın,direnç çalışmamış olmamın ne yazıkki eksikliğini hissettim.koşma sürem ve disiplinim ile direnç çalışmış olsa idim,harika bir vucuda sahip olabilirdim..paylaşmak istedim bu durumu.hoş ”hiç bir şey için geç olmazmış”ama…ama işte:(

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir