
Nrf2 eksikliği yaşlanmaya bağlı kas kaybı yenilenmesine engel oluyor
Zinde Türkiye – Fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırma hafif egzersizin Nrf2’yi etkinleştirerek kök hücre yenilenmesine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Nrf2, vücutta antioksidan üretimini dengeleyen bir protein. Nrf2’nin kas yenilenmesindeki rolünü anlamak, yaşlanmaya bağlı kas kaybı konusunda etkili stratejiler geliştirmek için gerekli. Bu araştırma henüz insanlar üzerinde denenmemiş olmasına rağmen, araştırmacılar burada tembel tenekelere çok açık bir mesaj olduğuna inanıyor: “Kaslarızı kullanmazsanız, onları kaybedersiniz. Aynı zamanda, çok fazla yapılan dayanıklılık çalışmaları (kardiyolar) kas yenilenmesini azaltmaktadır,” diye de uyarıyorlar.
Hayat boyu egzersiz yahut fitness yapacaklara müjde: kalp, kilo ve diğer sağlığa faydalı etkileriyle birlikte, fiziksel aktivite insanlar yaşlandıkça kaybolan kas hacmini de yenilemeye yardımcı oluyor.
Free Radical Biology and Medicine dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, Utah Üniversitesi ve diğer enstitülerden araştırmacılar Nrf2 aktioksidan proteini eksikliği olan yaşlı farelerde koşu bandında iki hafta boyunca yaptıkları dayanıklılık çalışmaları stresinden sonra yetersiz kök hücre yenilenmesi gözlemlenmiştir. Bu aynı zamanda, kaybedilen kas hacminin yenilenmesinin engellenmesi anlamına gelmektedir. Nrf2 vücutta antioksidanların üretimini dengeleyen bir proteindir.
“Fiziksel aktivite herşeyin anahtarıdır,” diyor Utah Üniversitesi, Tıp Fakültesi yardımcı doçent ve araştırma görevlisi Raj Soorappan. “Bu çalışmadan sonra, hafif egzersizin özellikle ihtiyarlık döneminde kök hücre yenilenmesini tetikleyebilecek kilit noktalardan biri olabileceğine inanıyoruz.”
Bir çok insanda 30’lu yaşlar civarında başlayan ve doğal bir şekilde yaşa bağlı olarak ortaya çıkan iskelet kası kaybına Sarkopeni diyoruz. Neyse ki, bu gelgite bir set çekmeye yardım etmesi için vücudumuz antioksidan üretmektedir. Bu moleküller, kas hacmini; kas hücreleri hâlini alan kök hücre yenilemesiyle korumaya yardımcı olmaktadır.

Hâlâ tam olarak bilemediğimiz nedenlerden, insanlar yaşlandıkça vücutları daha az antioksidan üretmektedir. Bu da bağımsız radikaller adı verilen molekül seviyelerinin antioksidan seviyelerini aşarak oksidatif baskısına yol açmasına sebep olmaktadır. Bağımsız radikaller, vücut genelinde gezerek protein ve hücrelere zarar veren kimyasal tepkimeleri tetikleyen ipsiz sapsız elektronlardır. Bu meydana geldiğinde, kök hücre yenilenmesi ve dolayısıyla da kas hücreleri oluşumu, kas hacmi kaybına yetişememektedir.
Nrf2, antioksidan üreten genleri açıp kapatabilen bir uyarlama faktörü ve proteindir. Yaşlanma döneminde Nrf2’nin iskelet kası yenilenmesindeki rolünü test etmek için, Soorappan 23 aylık ve daha yaşlı iki grup fareyle –yaşlılık yaşının farece karşılığı– deney yaptı. Gruplardan birinde, Nrf2 kodlu gen nakavt edilirken, diğer grup bu proteini üretebilmekteydi. Her iki grupta yüksek osidatif baskı ortamı oluşturabilmek için dayanıklılık çalışmalarına maruz kaldı.
Yetişkinlerde, yaşlanma ve / veya devamlı strese bağlı iskelet kası hasarlarının yenilenmesi, korunması, ve onarılması sıklıkla uydu hücrelerinin (kök hücre) etkinleştirilmesini gerektirmektedir. Nrf2’yi üretemeyen grupta,koşu bantlarındaki dayanıklılık egzesizi baskısı kök hücre protein dışa vurumunu etkileyerek iskelet kası yenileme kapasitesini sınırlandırmıştır.
“Şimdi, Nrf2 antioksidan proteininin daha yaşlı farelerde kas yenileme işlemini gözetlediğini ve Nrf2 kaybının dayanıklılık egzesizi baskısıyla birleştiğinde kas kök hücresi bozulumuna sebep olduğunu biliyoruz,” diyor, araştırma görevlisi olan Profesör Madhusudhanan Narasimhan.
Soorappan, Nrf2’nin kas yenilenmesindeki rolünü anlamanın, ihtiyarlık döneminde kas onarımı için verimli stratejiler geliştirmekte gerekli bir unsur olduğunu belitiyor.
İleride çalışmalarına spontane egzersizin (aktif hayat tarzı) de kök hücre ve kas yenilenmesini tetikleyip tetiklemediğini araştırmayı planlayan Soorappan, aynı zamanda egzerzisin kişilerde Nrf2 etkinliğini etkilemesiyle ilgili çalışmalar hakkında da araştırma yapıyor.
Bu araştırmanın sonuçları, hâlâ insanlar üzerinde denenmemiş olsa da Soorappan burada tembel tenekelere çok açık bir mesaj olduğuna inanıyor: “Kaslarızı kullanmazsanız, onları kaybedersiniz. Aynı zamanda, çok fazla yapılan dayanıklılık çalışmaları kas yenilenmesini azaltmaktadır,” diye de uyarıyor.

Araştırma 6 Mart 2014, Perşembe tarihinde Free Radical Biology and Medicine dergisinde yayımlanmıştır.
Yukarıdaki makale, Utah Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü makaleleri temel alınarak hazırlanmıştır.
Fotoğraf: Prince George’s County Department of Parks and Recreation
bu araştırma sonucu çok ilginç olmuş.buradaki kasıt,Kadio mu,yoksa ,kardionun oranımı?yaş,kilo,kişinin kondisyonu gibi değişkenleri bir kenara bırakırsak,nasıl bir tercih kullanmalıyız?koşu zararlımı oluyor bu halde?çok ilginç.kısaca:her iki aktiviteyi yapabilecek pozisyondaki kişinin doğru tercihi,( ağırlık )olmalı bu durumda..sitedeki araştırma yazılarından bir tanesinde (FİFA nın danışman uzmanı, hakem test koşularının mucidi) şampiyon bir vücutcunun inceleme sonucunda, dayanıklılık çalışmalarının eksikliğini görüp,kas yoğunluğu ile ,kondisyonun bir arada olması gerekliliğine işaret ediyordu O yazı…şimdi ise..bu bilgide yoruma açık hale geldi.bakalım nasıl sonuçlanacak… bol sporlu günler..esenlikler