
Yüzücü Gözlüğü / Yüzme Gözlüğü Seçme Rehberi
Yazan: Samime Ünlü Sonugüler
İster profesyonel bir yüzücü olun, isterseniz zevk için yüzün biri; doğru bir yüzücü gözlüğü kullanmak göz sağlığı ve rahatlığı için çok önemlidir. Yüzme bonesi amatörler için çok önemli olmayabilir ama gözlükler pek onlar gibi değildir bu açıdan. Gözlük, su altında görmeyi kolaylaştırır, gözleri klor ve diğer kimyasal maddelerden korur. Gözlük, suyu gözden uzak tutmanın yanında uzunca bir süre gözünüzü rahat hissetmenizi de sağlamalıdır. Yüzme gözlüğü seçerken çerçeve şekli, boyutu ve lens çeşitleriyle ilgili bir kargaşa yaşayabilirsiniz. Herkesin yüz şekli, göz şekli, yüzme amacı ve yüzdüğü ortam çok farklı olabilir. İşte tüm bu faktörler gözlük seçiminizi önemli ölçüde etkileyecektir.
Neden Yüzme Gözlükleri Kullanılır?
Şimdi öncelikle yüzme gözlüğünü niçin kullanırız bunun başlıca sebeplerine bir bakalım:
• Suyun gözle temasını engelleyerek gözü kimyasal maddelerden korumak ve görüş açısını rahatlatmak amacıyla,
• Rahat bir yüzme koşulu sağlamak amacıyla,
• Gözü ultraviyole gibi zararlı ışınlardan korumak amacıyla,
• Yüzülen ortamın ışığına göre görüşü rahatlatmak, parlama ve yansıma nedeniyle gözde oluşan rahatsızlığı engellemek amacıyla,
• Profesyonel bir yüzücü için de gözüne su kaçmadan yüzmek, daha hızlı olabileceği anlamına geldiği için yüzme gözlüğü kullanılır.

Kaç Tip Yüzücü Gözlüğü Vardır?
Kullanım amacına ve kullanılan ortama göre yüzme gözlükleri üç farklı tiptedir:
İsveç Gözlüğü
Bu tip yüzme gözlükleri, yarışmalara katılan yüzücüler arasında popülerdir. Bunlarda geleneksel gözlüklerde bulunan conta yoktur ve göz yuvasına rahatça otururlar, fakat geleneksel gözlüklere göre daha az direnç özellikleri vardır. Yüzücüler yarışmaya hazırlanırken farklı tipteki gözlükleri kullanırlar fakat yarışmada İsveç gözlüğünü tercih ederler. İsveç gözlüğünün güzel bir şekilde uyum sağlaması için burun üzerindeki ve arkadaki bantlar kullanılır. Doğru genişliği elde etmek için farklı boyutlardaki bantlar ve parçalar kullanılabilir. Gözler arasındaki mesafe ayarlanarak da kişisel bir uyum elde edilebilir. Bu gözlükte conta olmadığı için kullanım esnasında göz çevresinde iz bıraktığı için bazı yüzücüler tarafından tercih edilmez. İzler kalıcı değildir, kısa sürede kaybolur.
Contalı (Klasik) Gözlük
Klasik yüzme gözlüklerinin imalatında silikon ve köpük olarak iki farklı madde kullanılır. En popüler olanlar silikon gözlüklerdir. Köpük modellerde de sınırsız renk seçeneği ve farklı boyutlar bulmak mümkündür.
Yüzme Maskeleri
Geleneksel gözlükle şnorkel maske arasında bir görünümü olan yüzme gözlüğü tipidir. Göz çevresine rahatça oturmaktadır. Görme alanı oldukça geniştir. Boyutları değişebilir. Daha az ayarlama gerektirir. Özellikle çocuklar tarafından severek kullanılır. Farklı renkleri ve aynalı lensleri vardır.

Yüzme Gözlüklerinde Lens (Mercek) Türleri
Yüzme gözlüğü seçerken bir diğer önemli konu da lens yapımında kullanılan malzemeler ve lens rengi seçimidir. Lens rengi seçimi; yüzme amacı (hobi ya da yarışmalara katılma amacı), moda, yüzülen ortamın özellikleri (açık hava ya da kapalı mekân), rengin fonksiyonu, yüzücünün uzmanlık düzeyi ve yetenekleri doğrultusunda değişiklik gösterir.
Lens üretiminde farklı malzemeler ve renkler kullanılır. Bu malzemeler ve renkler gözlüğe farklı özellikler kazandırır. Öncelikle gözlük üretiminde kullanılan malzemelere bakalım:
Polikarbon Lensler
Yüzme gözlüklerinin lensi çatlamaya dayanıklı, güçlü bir malzemedir. Çeşitli renk tonları vardır. Ultraviyoleden koruma ve anti-sis özelliği vardır.
Optik Sınıf Lensler
Bazı optik sınıf lensler normal gözlükler gibi yüksek kaliteli plastikten yapılır. Bunlar ucuz lenslere göre çizilmeye dayanıklı, hafif ve daha az bozulma özelliğine sahiptir.
Anti-sis Kaplamalı Lensler
Bu kaplama; anti-sis özelliği olan ince bir kimyasal bir tabakadır ve objektifin iç yüzeyine uygulanır. Bu özellik yüzme sırasında oluşabilecek yoğunlaşmayı azaltır. Yoğunlaşma, göz merceği ve su sıcaklığı arasındaki kontrast (zıtlık) nedeniyle oluşur. Bu tip yüzme gözlükleri zamanla bu özelliğini yitirebilir.

Farklı Lens Renklerine Göre Yüzücü Gözlükleri
Şimdi de farklı lens renkleri ve bunların kullanıldığı durumlara bakalım:
Şeffaf Lensler
Şeffaf lens düşük ışıkta azami görüş açısı ve doğal bir ışık sağlar. Renklerin görünümünü değiştirmez. Kapalı ve karanlık ortamlar için idealdir. Açık havada gece yüzerken de kullanılabilir.
Amber Rengi Lensler
Amber rengi lens düşük ve yüksek ışıklı ortamlarda mükemmel bir görüş sağlar. Düşük ışıkta (kapalı yüzme havuzu), kehribar rengi lensler daha net bir görüş sağlamaktadır. Yüksek ışık düzeylerinde de (parlak güneş ışığı, açık hava vb.) daha iyi görüş sağlar, parlamayı azaltır. Tüm ortamlar için ideal bir lens rengidir.
Mavi/ Mor Renk Lensler
Beyaz ışıktaki (suya yansıyan ışık) parlamayı azaltır. Yapay havuzlardaki ışıkta gözü dinlendirmek için yeterli bir tondur. Denizde kullanmak için de uygun bir renktir.
Duman Rengi Lensler
En popüler olan lens rengidir. Renklerde aşırtı bozulma olmadan, göze ışık geçirgenliğini azaltmak amacıyla kullanılan bir renktir. Prensibi güneş gözlüğüyle aynı temele dayanır. Güneş altındaki açık havuzda yüzmek için idealdir.
Aynalı Lensler
Parlaklığı ve gözün kamaşmasını azaltır. Yarış koşullarında, açık havadaki yüzme havuzlarında, güneşli havada yüzerken idealdir. Lenslere dokunmamak gerekir, en küçük çizik bile görüş açısını etkiler. Kullanıldıktan sonra soğuk suyla yıkanıp, kurulandıktan sonra bir kutuya koyulmalı ve o şekilde korunmalıdır.

Yüzme Gözlüğü Seçerken Dikkat Edilecek Diğer Hususlar
Gözlük teknolojisi sürekli gelişmektedir. Seçiminizde etkili olan şey sadece gözlüğün tipi, boyutu ve rengi değildir. Bunların yanında dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar vardır. Bunlar:
Yüzme Gözlüğünüz Size Gerçekten Uyuyor mu?
Bir gözlük seçerken en önemli şeylerden ikisi sızıntı olmaması ve gözlüğü takarken uzunca bir süre kendinizi rahat hissetmenizdir. Birçok kişinin yüz şekli satılan gözlüklere tam olarak uymayabilir. Bu da yüzme gözlüklerinin ayarlanmadan kullanıcıya uygun bir hâle gelmeyeceği anlamına gelir. Bu sorun burun etrafındaki ayarlanabilir bantlarla çözülebilmektedir.
Bazı küçük yüzlü kişiler ve çocuklar için daha küçük boyutlarda gözlükler kullanılabilir. Kadın modelleri erkek modellerine göre daha küçük boyutlardadır ve renkli üretilmiştir.
Bir gözlüğün yeterli uyumu göstermesi için burun köprüsü üzerine rahatça oturmasına ve göz çevresine rahatça oturup su geçirmemesine dikkat edilmelidir. Çok sıkı gözlükler baş ağrısına neden olabilir ve göz çevresinde de derin izler oluşturur.
Kullanım Amacınıza Uygun İşlevde Bir Yüzücü Gözlüğü mü?
Bir diğer unsur gözlüğü kullanma amacınızdır. Eğer gözlüğü bir yarışmada kullanacaksanız düşük profilli, hidrodinamik yapıda, hız sağlamanıza yardımcı olacak gözlükler seçmelisiniz. Ayrıca gözlük yarış esnasındaki dönüşlerde başınızdan kaymamalıdır.
Çok yönlü bir görüş açısı istiyorsanız veya açık sularda yüzüyorsanız bir yüzme maskesini tercih edebilirsiniz. Bu tercih, göz etrafında kullanımdan kaynaklanan izleri istemeyenler için de çok uygundur.
Yüzme Gözlüğünüz Görme Bozukluğunuza Uygun mu?
Su sporları yapılırken görme çok daha önem taşır. Ayrıca görme bozukluğu olan yüzücüler için de idealdir.
Tek Parça Çerçeveli Gözlükleri Denediniz mi?
Tek parça yumuşak çerçeve tasarımı, birçok yüz tipine uyum sağlar. Ayrıca gözlüğü ayarlamaya gerek yoktur. Performans ve fitness yüzücüleri için idealdir.
Yüzme Gözlüğünüz Ayarlanabilir Özellikte mi?
Birçok geleneksel gözlük, burun üzeri bantlarıyla ayarlanabilir özellik taşır. Fakat bunları ayarlarken çok gergin duruma getirmemek gerekir. Aksi takdirde gözlüğün göz yuvalarına oturmasında problem yaratıp su almasına neden olabilirsiniz.
Seçtiğiniz Yüzücü Gözlüğünün Ultraviyole Koruması Var mı?
Ultraviyole ışınları, güneş ışığının en zararlı olanıdır. Tüm yüzme gözlükleri ultraviyole ışınlarını absorbe edici (soğurma yapıcı) bileşenler içeren özel maddelerle kaplanmışlardır. Seçilen renk ne olursa olsun bu standart bir özelliktir. Eğer seçtiğiniz gözlük bu en basit standarda uymuyorsa almayı tekrar düşünün.
Kullanım Ortamına Uygun Işık Geçirgenliği
Işık geçirgenliği, objektife vuran ve göze giren ışık miktarının ölçüsüdür. Koyu objektiflerde ışık iletimi en alt seviyededir. Bu, niçin duman rengi objektif seçildiğinin sebebidir. Düşük ışık geçirgenliği güneşli günlerdeki parlaklığı azaltmak için idealdir.
Yüzme Gözlüklerinin Temizlenmesi ve Bakımı
Yüzme gözlüğünü uzun süre kullanmak ve iyi durumda tutmak için bazı kurallara uymanız gerekmektedir. Ne kadar dikkatli kullanırsanız gözlüğünüz özelliklerini o kadar geç yitirecektir.
• Gözlüğünüzü, her kullanım sonrası tuzlu su ya da klorlu suyu temizlemek için soğuk suyla durulayın.
• Sıcak ve hijyenik bir ortamda kurumaya bırakın.
• Silikonların kurumasına neden olacağı için doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.
• Çiziklere neden olabileceği için lensi içten silmeyin.
• Ek koruma için gözlük kılıfına koyun.
Bu yazımızda yüzme gözlüğü seçimi hakkında ayrıntılı bir rehber hazırladım. Bu yazıdan yararlanarak hangi tip gözlük, hangi renk lens, hangi gözlük boyutu size uygun olacak ve benzeri konular hakkında artık bir fikir sahibisiniz. Yüzme oldukça eğlenceli bir aktivitedir. Sağlıklı ve rahat olmanız ise eğlenceyi devamlı kılacaktır. Keyifli yüzmeler dilerim.
KAYNAKLAR:
http://www.suite101.com
http://www.buzzle.com
http://www.simplyswim.com
http://www.swim2000.com (x3 ayrı sayfası)
http://www.wisegeek.com
http://www.livestrong.com
http://www.swim-goggles.info
http://www.247swim.com
http://www.ehow.com

Yüzücü gözlükleri, deniz gözlüğü, yüzme gözlükleri, yüzme gözlüğü, yüzücü gözlüğü, deniz gözlükleri, yüzme maskeleri, maskeli gözlüklü şnorkel, hakkında olup doğrudan yüzme malzemeleri, yüzücü malzemeleri, deniz malzemeleri, yüzme sporu ve dolaylı yoldan da sağlıklı yaşamla ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: Califab, Angela Radulescu, Fabrizio Mo N, Greg Livaudais, Angela Radulescu ve hukuzatuna Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

Halk havuzlarında,Sosyal havuz aktivitelerinde ve profesyonel antrenman yapılmayan alanlarda kullanılan gözlüklerin çerçevelerinde koruyucu lastik,bant,(gözlüğün plastik halinden gözleri korumaya yardımcı)olan ürünlerin seçilmesi,çarpışma esnasında kaynaklabilecek sorunları en aza indirir…
aldığım yüzücü gözlüklerin kısa bir süre sonra iç saydamlığı gidiyor buharlama yapıyor buna bir çözüm varmı lütfen?
Bu tip antisis gözlüklerde temizlik yaparken iç kısımdan silmemeniz gerekiyor. Silerseniz gözlüğünüz özelliğini daha çabuk yitirir. Doğru kullanımda bile bir süre sonra bu özellik ortadan kalkacaktır.
Bu yöntem pek cazip gelmeyebilir ama asla şaşmaz: kullanmadan önce gözlüklerinizin içine tükürüp tükürüğünüzü parmağınızla gözlüğünüzün camlarına (içten) sıvamanız gerekmektedir. Eğer tükürmek konusunda gereğinden fazla cömert davranmazsanız cok da tiksindirici gelmeyecektir ve tükürüğünüz görüşünüzü engellemeyecektir. Bu yöntemin gözlüklerinizin buğulanmasını oldukça uzun bir süre engellediğini göreceksiniz. Sadece birazcık tükürükle sıvamanız bile etkili olacaktır. İhtiyac duyarsanız kullanmadan önce şöyle bir sudan geçirip hafif bir durulama bile yapabilirsiniz, yine de işe yarayacaktır. Ben her zaman bunu uyguluyorum ve en dandik gözlükle bile yüzmek daha keyifli hale geliyor.
bu gözlüklerde tükürük işe yaramıyor ne yazıkki.ve hep karıştırılıyor sanırım.ben scuba diving yaptım önceden.dalış gözlüklerinde su götürmez,evet işe yarıyor.ama yüzme amaçlı
gözlüklerde hiç bir şekilde işe yaramaz
merhaba. Benim gözlerim bozuk ve lens kullanıyorum. Acaba lensimi çıkarmayıp gözlüğü kullansam bir sorun olur mu, göz bozulması ilerler mi? bu soru biraz tıbbi ancak bileniniz vardır umarım:) teşekkür ederim.
Bu konuda bilgim yok ama yine de riskli olduğunu düşünüyorum. Göz bozukluğu ilerlemez ama bir şekilde su kaçar vs. bir olumsuzluk olur , bu nedenle sakıncalı olabilir. Bir uzmanın görüşünü almanızı öneririm.
auqa sphere nin dereceli gözlukleri var