SUPPLEMENT REHBERİ: Beef protein hakkında gerçekler!

Supplement rehberi niteliğindeki supplement yazı dizimize devam ediyoruz. Sırada son yıllarda özellikle Kai Greene ile birlikte popülerleşen beef protein’den bahsedeceğiz. Beef protein nedir, ne değildir, işe yarar mı, balon mu? Gelin, birlikte bakalım…

kai_greene_biftek

 

Beef protein kısaca et proteinidir ve sığır etinden üretildiği söylenir. Olayın köküne inip hayvanların proteinlerini daha yakından incelersek, hayvanların toplam protein kompozisyonuna baktığımızda ortalama % 40-55 kollajen, %40-45 oranında ise kas proteinlerinden oluştuğunu görüyoruz.

Kollajen, insan ve hayvan organizmalarında en çok bulunan proteinlerinden biridir ve toplam vücut proteinlere oranı yaklaşık % 60dır. Hayvanların kemik, deri, bağ ve dokularının asit ile hidrolizi sonucu elde edilen bir proteindir. [1]

 

kollajen_aminoasit_profili

Görsel 1: Kollajen proteinin aminoasit kompozisyonu

beef_protein_aminoasit_profili

 

 

 

 

 

 

 

Görsel 2: 100gr’da Kırmızı Et Aminoasit Profili Oranı % [2]protein_karsilastirma_tablosu

 

 

İki görseli kıyaslarsak; kollajen proteinin büyük bir kısmını(%50den fazlası) vücudun üretebildiği, dışarıdan alınması zorunlu olmayan proline, oxyproline ve glycine gibi pek değerli olmayan aminoasitler oluşurtururken, zorunlu aminoasitler bakımından zayıf olduğu ortadadır. Doğal kırmızı et proteinin de ise proline, glycine değeri %10 civarıdır ve kaliteli aminoasit miktarı çok daha fazladır. Ek olarak PCDAAS değeri tam proteine çok yakındır.

Piyasadaki markaların ürünlerini biraz dikkatli incelerseniz ve biraz da Spec okumayı biliyorsanız rahatlıkla bu ürünlerin gerçek beef olmadığını, çoğunluğunun kollajen kaynaklı olduğunu görebilirsiniz.

Sonuç olarak et proteinleri hakkında halen çok ciddi soru işaretli noktalar var:

-Sakatatlardan imal edildiği söyleniyor.

-Aminoasit profili genelde yetersiz.(Musclemeds aminoasit profilini açıklamıyor!)

– Etten imal ediliyor deniliyor ama kemik, kıkırdak vb. maddelerden üretiliyorsa ne kadar sağlıklıdır?

Özetle ortada MuscleMeds diye firma var, reklamlarında Kai Greene’yi bifteği ısırarak göstermiş. Bifteğin kilosu 50 TL. Bu ürünün servis maliyeti 3.3 TL. Şöyle düşünün: Doğrudan etten üretilse neden bu kadar ucuz olsun? Kısacası beef protein için beef tüketiniz!

 

[1]http://www.helalvesaglikli.org/docs/kongre/1/sozlu_bildiriler/13_jelatin_uretimi_ozellikleri_ve_kullanimi_prof_dr_hasan_yetim.pdf

[2] http://www.ajas.info/upload/pdf/14-232.pdf

[3]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10867064

[4]http://cancersupplementcenter.com/PDCAAS-Paper-01-28-08.pdf

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir