
7 Soruda Protein Barlar
Derleyen: Kadir Şenkaya
Protein bar nedir?
Protein barlar yüksek oranda protein içeren destekleyici besinlerdir. Çoğunlukla içlerinde karbonhidrat ve yağ da bulunur ancak yine çoğunlukla, diyet lifi miktarları oldukça düşük olabilir.
Protein barların kullanım amaçları nelerdir?
Protein barlar öncelikli olarak yüksek oranda protein desteğini uğraşmadan hazırlamak isteyenleri hedef alır. Farklı amaçlar için farklı besin barları vardır. Enerji barlar içeriğini büyük oranda karbonhidrat formunda sağlar. Öğün yerine kullanılan barların amacı öğünün içinde bulunan besinleri bar şeklinde sağlayabilmektir. Protein barlar enerji barlara göre genel olarak daha az karbonhidrat içerir. Öğün yerine kullanılan barlara göre ise daha az vitamin ve besin öğeleri içerir ama her ikisine göre çok daha fazla protein içermektedir. Protein barlar genel olarak sporcular ve kas geliştirme tutkunları tarafından kullanılır.
Protein barların kullanım yerleri nelerdir?

Diğer besinlere ek olarak insan vücudunun kas geliştirmek için proteine de ihtiyacı vardır. Hem vücut geliştirme hem tıbbi alanda yapılan araştırmalar göstermiştir ki egzersizden sonra alınan protein egzersiz sırasında kullanılan kasların onarılmasına yardım etmektedir. Vücut geliştirme alanında en çok tercih edilen protein whey proteindir.
Protein barlar yüksek seviyede şeker içeriyor olabilir ama meyveler gibi doğal kaynaklardan elde edilen şeker diğer şekerlere göre daha sağlıklı olduğu, antrenman sonrasında kaslara iyi geldiği düşünülmektedir. Birçok sağlık uzmanı meyvelerden elde edilen şekerin antrenman performansını arttırdığı konusunda hemfikirdir.
Protein bar yemenin yararları nelerdir?
Başlıca yararı kolay ve elverişli olması. Hazır ambalajlarda ya da ev yapımı protein barları çantada, sırt çantasında, spor çantasında taşıması kolaydır. Protein bar yemek, beslenme düzeninizde ekstra protein desteği almanızın kolay yoludur.
Protein barlar kilo vermenize de kilo almanıza da yardımcı olabilir. Öğünler arasında alınan protein bar, iştahınızı kontrol altına almanıza yardımcı olur. Tabii ki fazla abartmamalısınız, bir tane yeterli olmalıdır. Kalori ve şeker değeri az olan barları tercih ediniz. Eğer kilo almaya çalışıyorsanız yine protein barlar yardımcı olacaktır. Beslenme düzeninize diğer öğünlerden aldığınız kalorilerden kısmayarak bir veya iki protein bar ekleyebilirsiniz.
Zararlı protein barlar var mıdır?
Zararlı protein barlar olduğunu sanmıyorum ama almadan önce etiketini okuduğunuzdan emin olun. Birçok markanın seker değerleri yüksek olduğundan aldığınız kalori miktarını gördüğünüzde şaşırabilirsiniz.
Bazı protein barlar şeker ya da nişasta yerine tatlandırıcı içermektedir, bu da şekerli protein barlarına göre daha az kalori içerir ama kalorisiz olduğu anlamına da gelmez. Tatlandırıcılar gıda sanayi açısından güvenilir olarak değerlendirilmekle birlikte haklarında olumsuz iddialar da dile getirilmektedir. Ayrıca trans yağı içeren yarı hidrolize edilmiş yağlardan yapılan protein barlarından da kaçınmak isteyebilirsiniz.
Protein ne yapar?
Vücudunuzun kaslara, organlara kısacası tüm vücuda bakabilmesi için proteine ihtiyaç duyar. Eğer fiziksel aktivitelerle uğraşıyorsanız uğraşmayanlara göre daha fazla proteine ihtiyaç duyarsınız.
Protein barlarda ne tip protein kullanılmaktadır?
Çoğu protein barında soya proteini ve whey (peyniraltı suyu proteini) kullanılır. Bazı protein barların içine fındık, kuruyemiş ve tohumlar eklenebilir ve bunlardan fazladan protein gelmesi sağlanabilir.

Derleme kaynakları:
http://www.wikipedia.org/wiki/Protein_bar
http://nutrition.about.com/od/meatsandproteinsources/f/Nutrition-Faq-What-Are-The-Benefits-Of-Eating-Protein-Bars.htm

İlk yorum yapan siz olun