İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nobel Fizik Ödüllü Koşucu: Eric Cornell

NOT: Bu yazı 2011 yılında yayınlanmıştır. Cornell son olarak 2022’de bir koşu etkinliğine katılmıştır.

Nobel Fizik Ödüllü Koşucu: Eric Cornell

Çeviren: Hayri Özmeriç

Ünlü Fizik Uzmanının Hayatta Kalma Mücadelesinden Sonra Koşuya Dönüş Çabaları

Eric Cornell kasırgaları, anaforları rakamsallaştırma ile gece gündüz uğraşan ve “çılgın araştırmacı” lakabından da hoşlanan biridir. 49 yaşındaki Cornell, aslında sıradan biri de değildir, 2001 yılına kadar bilinen en soğuk maddeyi bularak aynı yıl fizik alanında Nobel Ödülü almıştır.

Cornell İyi Bir Koşucuydu

Uzun zamandan beri koşucu olan Cornell, kendi şehri Boulder, Colorado’da her mayıs ayında yapılan 10 kilometrelik Bolder Boulder Koşusu’na katılma hazırlıklarını analitik etütlerle programladığı da kimseyi şaşırtmamalıdır. 2000 yılındaki koşuda aldığı dereceyi geçmiş yıllar dereceleri ile karşılaştırmakta, sonuçta yaşı ilerlerken gelecek yıllarda yaşı kadar dakikada 10 kilometre koşabilmeyi hesaplamaktadır. Mayıs 2004’de, 42 yaşında 50:47’lik derecesi kendisine ileride yaşı ile derecesinin eşitleyebileceği ümidini vermektedir.

Ancak o yılın ekim ayında, sol omzunda ağrılar oluşur. Aile doktoru muayenesinden sonra buz presi, ağrı giderici ve omuz askısı ile eve gönderir. Ağrılar dayanılmaz hâle geldiğinde acil serviste soluğu alır. Ağrılı bölüme müdahale eden doktorlar ölmüş hücre kümelerini bulur. Teşhis kangrendir –ölüme sebebiyet verebilen vücudu yiyen bakteri. Kangren bütün sol omzuna yayılmıştır.

Doktorlar Cornell’in Sol Kolunun Tamamının Alınmasına Karar Veriyor

Kesin teşhise göre karar şudur: Omuzu tedavi etmek değil, vücudu kurtarmanın çaresine bakmak gerekmektedir. Neticede Cornell’in sol kolu, omzu, köprücük kemiği ve kürek kemiği alınacaktır. Bu ameliyat sırasında doktorlar Cornell’in bu operasyona dayanacağından da emin değildir fakat maalesef ameliyattan yapacak başka bir şey de yoktur…

Ameliyat Sonrası Komada Geçen 18 Günden Sonra…

18 gün sonra Cornell komadan çıktığında ayakta duramaz, yattığı yerden doğrulamaz. Nefes alabilmesi için nefes borusuna müdahale edilir. Omuzun alınmasından dolayı açılan yerler bacaklardan alınan deri ile kapatıldığından bacaklarında da feci acılar oluşmaktadır. Takip eden günlerde fizik rehabilitasyon tedavileri başlar. İlk günlerde bir seansta ancak beş adım atabilir. Gelecek günlerde bunu iki seansa çıkaracağım diye gayretlenir.

Koşmak İçin Gösterdiği Yoğun Çaba ve Israr

Yedi hafta sonra taburcu olur. İlk günlerde dengesini sağlayabilmek için yemek masasının etrafında tutunup yürüyerek egzersizlere başlar. Günün birinde birkaç adım koşabilir; çok sarsıntılı ve dengesizdir koşuları. Ayakta durma, çok sınırlı da olsa yürüme ve birkaç adımlık koşma egzersizlerine ısrarla devam eder. Sol omuzunun kolunun olmaması acayip bir görüntü meydana getirir. O günlerde Cornell kendi kendine “Bu korkutucu görüntüm çevremi ürkütüyorsa boş ver, onlara aldırma!” diyormuş.

Teşhisten 7 Ay Sonra İlk Maraton

Mayıs 2005, teşhisten yedi ay sonra… Cornell, Bolder Boulder’a geri döner. Geçmiş yıllarda 50 dakikada koştuğu 10 kilometre uzunluğundaki parkuru 8 yaşındaki kızı Eliza ile iki saatte, eskiye nazaran yaklaşık iki buçuk misli fazla zamanda ancak bitirdiğinde de “Çok mutluyum, çok sevinçliyim. Spora geri dönmek şahane bir duygu” diye göklere uçar.

Ayakları sağlamdır ama sol kol ve omuz kısımlarının alınması Cornell’in koşu dengesini çok etkiler. Alınan önemli vücut parçalarından dolayı bozulan dengeyi sağlamak için sola yamulur ve sağ kolunu da açığa doğru uzatarak dengelenir. Böylece dengeyi sağladığında temposunu arttırabilmektedir. 2008’de 46 yaşında iken 10.000 metreyi 53:35’de koşunca, eski yıllarda planladığı gibi gelecek yıllarda yaşı kadar dakikada 10.000 M koşabileceğine inanır.

Cornell’in Son Durumu

Eric Cornell bu dönemlerde Aşil tendonu ve diz problemleri yüzünden yarışma gayretlerini aksatmaktadır. Nispeten normal hayata dönmekle beraber laboratuvar çalışmalarının bir devamı olarak bilimsel konferanslar için ülkeyi dolaşmayaysa başlamıştır. Cornell için bilimsel çalışmalar ve koşu çalışmaları artık hayatının eşit ayrıntılarıdır. “Her ikisi de zor ama ciddiyetle odaklandığında her ikisinde de başarı sağlanır” demektedir. Sonuçta Cornell 30 Mayıs’daki 10.000 M Bolder Boulder Koşusu’na katılmaya kesin karar vermiş ve hazırlıklarını ona göre yürütmektedir.

Cornell hayatının bu döneminde artık rakamların olayları bütünü ile ifade etmediğini söylemekte ve ilave olarak “Yarışma derecelerim çok düşük dahi olsa çok mutlu oluyorum. Bütün bu başıma gelenlerden sonra sadece dışarda olabilmek, koşabilmek benim için en büyük zafer.” demektedir.

Zinde Türkiye dergisi izleyicilerinin olabilecek bütün olumsuzluklara rağmen hayata olumlu bakmaları ümidi ve esenlikler dileklerimle,
Hayri ÖZMERİÇ

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Harika bir motivasyon ve ilham kaynağı olan Eric Cornell ve onun koşuculuğu hakkındaki bu yazı, Runner’s World dergisinin Haziran 2011 sayısında yayınlanmıştır.
Söyleşinin orijinal başlığı: A Nobel Cause / After battling for his life, a noted physicist plots his next comeback.
Söyleşinin yayınlandığı orijinal internet adresi: http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-243-297–13935-0,00.html
Yazıyı hazırlayan Runner’s World yazarı: Buckley Cohen
Yazıyı Türkçeye çeviren Zinde Türkiye yazarı: Hayri Özmeriç

Koşuculuk, koşu motivasyonu, koşu sporunun yararları, spor ve sağlık başarıları, spor için ilham kaynakları, sporcu profilleri, motivasyon ve ileri yaşlarda spor hakkında olup sağlıklı yaşam (fitness) ve spor konularıyla ilgili olan bu yazıda kullanılan görsellerden ilki Glass Photopraphy’e aittir. Diğer fotoğraflar ise internette bulunmuş ve bilgi vermek amacıyla yazıya alınmıştır, fotoğraf sahiplerinin adı bulunamamıştır. Tüm bu fotoğraflar düşük çözünürlükte ve bilgi vermek amacıyla kullanılmıştır.


Bir yorum

  1. Burak Burak 10 Ağustos 2011

    Ahmet Şerif İzgören’in dediği gibi adamın gözlerinin içi gülüyor, hayata umutla bakıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir