
Sizden daha zayıf olmakla kalmıyor, kasları da daha iyi çalışıyor: Kilo korumada kas işlevi
Zinde Türkiye – Araştırmacılar kas fizyolojisinin zayıflığı nasıl etkilediğini inceleyerek ‘zayıf genlere’ sahip olan farelerin dinlenirken ‘obez genlere’ sahip olan farelerle aynı oranda kalori yakmasına karşın hafif aktiviteler esnasında zayıf farelerin kaslarının çok daha fazla kalori yaktığını keşfetti. Araştırma, kilo korumada kas işlevi ve metabolizmanın rolüne yeni ışıklar tutuyor.
Hepimiz şu tipleri biliriz: herkese kilo aldıran aynı yüksek kalorili yiyecekleri yemelerine rağmen pek fazla efor da harcamadan fidan gibi incecik kalabilen tanıdıklarınız ya da arkadaşlarınız. Meğerse, genetik olarak zayıf olanlara bu üstünlüğü sağlayan, kaslarının çalışma şekliymiş.
Günlük fiziksel aktivite kişinin ne kadar zayıf ya da şişman olduğuyla çok ilişkili genetik bir özelliktir. Chaitanya K. Gavini ve ekibi daha önce aerobik kapasitesinin, insanlar ve labaratuvar hayvanları arasında günlük fiziksel aktivite seviyesinin önemli bir belirleyicisi olduğunu keşfetmişti. Yeni bir çalışmada ise, yüksek aerobik kapasiteli (genetik olarak zayıflığa eğilimli)dişi farelerle düşük aerobik kapasiteli(genetik olarak obeziteye eğilimli) dişi fareler; kas fizyolojisinin zayıflığı nasıl etkilediğini araştırmak için karşılaştırıldı.
İki gruptaki farelerin de ağırlık ve beden yağ kütlesinin birbirine benzer olmasına karşın, yüksek aerobik kapasiteli farelerin devamlı olarak düşük aerobik kapasiteli farelerden daha hareketli olduğu gözlemlenmiştir. Dinlenirken aynı kaloriyi yakan farelerin, hafif bir aktivite esnasında yaktıkları kalori arasında büyük farklar meydana çıkmıştır. Araştırmacılar zayıf genli farelerin kaslarının “kötü yakıt tasarrufu” sergilediğini, yani şişman genlilerle aynı egzersizleri yaparken daha fazla kalori yaktıklarını dile getirmişlerdir. Bunun sebebininse, zayıf farelerin enerji yakımını destekleyen protein seviyelerine yüksekken; enerji birikimini sağlayan protein seviyelerinin daha düşük olması ve/ veya zayıf farelerin sempatik sinir sisteminin kaslara enerji sağlanırken artan rolü olabileceği düşünülüyor.
Araştırmacılara göre: “Bunun obeziteyi önleme ve tedavi etme çalışmalarında metabolizmaya bakışımız üzerinde etkileri bulunuyor. Genetik olarak zayıf olan insanlarda var olan ve çokça kullanılan mekanizmalar yani fiziksel aktivite esnasında iskelet kas enerjisi kullanımını en yükseğe çıkaran yolları hedef almak daha avantajlı olabilir.”
“Zayıflık ve harekette yüksek enerji yakımı: iskelet kasların termojenez aktivitelerdeki rolü ” isimli makale American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism (Amerikan Fizyoloji Dergisi – Endokrinoloji ve Metabolizma), Mart 2014 sayısında yayınlanmıştır.

Referanslar
- C. K. Gavini, S. Mukherjee, C. Shukla, S. L. Britton, L. G. Koch, H. Shi, C. M. Novak. Leanness and heightened nonresting energy expenditure: role of skeletal muscle activity thermogenesis. AJP: Endocrinology and Metabolism, 2014; 306 (6): E635 DOI: http://dx.doi.org/10.1152/ajpendo.00555.201310.1152/ajpendo.00555.2013
Fotoğraf: Scott
İlk yorum yapan siz olun