İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Egzersiz, Ruh Sağlığı İçin İlaçlardan Daha Etkili

Tarih: 23 Şubat 2023
Kaynak: Güney Avustralya Üniversitesi
Özet: Araştırmacılar, fiziksel aktivitenin danışmanlıktan veya önde gelen ilaçlardan 1,5 kat daha etkili olduğunu gösteren yeni bir çalışma ile depresyonu yönetmede egzersizin temel bir yaklaşım olmasını istiyor.

İster kapalı ortamda isterseniz açık havada yapın ancak düzenli egzersiz ruhunuza iyi gelecektir.

Bu Çalışma Gösteriyor ki Egzersiz, Ruh Sağlığını Yönetmede İlaçlardan Daha Etkili

Güney Avustralya Üniversitesi araştırmacıları, fiziksel aktivitenin danışmanlıktan veya önde gelen ilaçlardan 1,5 kat daha etkili olduğunu gösteren yeni bir çalışma ile depresyonu yönetmede egzersizin temel bir yaklaşım olmasını istiyor.

British Journal of Sports Medicine‘de yayımlanan inceleme, bugüne kadarki en kapsamlı çalışma olup, 97 inceleme, 1039 deneme ve 128.119 katılımcıyı kapsamaktadır. Fiziksel aktivitenin depresyon, anksiyete ve sıkıntı semptomlarını iyileştirmede son derece faydalı olduğunu göstermektedir.

Özellikle, inceleme, 12 hafta veya daha kısa süren egzersiz müdahalelerinin ruh sağlığı semptomlarını azaltmada en etkili olduğunu gösterdi. Bu, fiziksel aktivitenin ne kadar hızlı bir değişiklik yapabileceğini vurguluyor.

En büyük faydalar, depresyonu olan kişiler, hamile ve doğum sonrası kadınlar, sağlıklı bireyler ve HIV veya böbrek hastalığı teşhisi konmuş kişiler arasında görüldü.

Küresel ve Ulusal Veriler

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya genelinde her sekiz kişiden biri (970 milyon kişi) bir ruhsal bozuklukla yaşamaktadır. Kötü ruh sağlığı, dünya ekonomisine her yıl yaklaşık 2,5 trilyon dolara mal olmaktadır ve bu maliyetin 2030’a kadar 6 trilyon dolara yükselmesi beklenmektedir. Avustralya’da ise tahminen her beş kişiden biri (16-85 yaş arası) son 12 ayda bir ruhsal bozukluk yaşamıştır.

Araştırmacıların Görüşleri

UniSA’nın önde gelen araştırmacısı Dr. Ben Singh, artan ruh sağlığı vakalarını daha iyi yönetmek için fiziksel aktivitenin önceliklendirilmesi gerektiğini söylüyor:

“Fiziksel aktivitenin ruh sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Ancak kanıtlara rağmen, ilk tercih edilen tedavi olarak yaygın bir şekilde benimsenmemiştir,” diyor Dr. Singh.

“İncelememiz, fiziksel aktivite müdahalelerinin tüm klinik popülasyonlarda depresyon ve anksiyete semptomlarını önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir; bazı gruplar daha da büyük iyileşme belirtileri göstermektedir.”

Dr. Singh, egzersizin yoğunluğu ve süresinin etkilerine dair şu bilgileri paylaşıyor:

  • Daha yüksek yoğunluklu egzersiz, depresyon ve anksiyete için daha büyük iyileşmeler sağlıyor.
  • Daha uzun süreler, kısa ve orta süreli patlamalara kıyasla daha küçük etkilere sahip.
  • Yürüyüş gibi aerobik egzersiz, direnç antrenmanı, Pilates ve yoga dahil tüm fiziksel aktivite türleri faydalı bulundu.

Dr. Singh ekliyor:

“Önemli olarak, araştırma, egzersizin ruh sağlığınızda olumlu bir değişiklik yapması için çok fazla şey gerekmediğini göstermektedir.”

Kapsamlı Bir Değerlendirme

UniSA’nın kıdemli araştırmacısı Prof. Carol Maher, çalışmanın, tüm yetişkin popülasyonlarda tüm fiziksel aktivite türlerinin depresyon, anksiyete ve psikolojik sıkıntı üzerindeki etkilerini değerlendiren ilk çalışma olduğunu belirtiyor:

“Bu çalışmaları bir bütün olarak incelemek, klinisyenlerin fiziksel aktivitenin ruh sağlığı bozukluklarını yönetmede destekleyen kanıtları kolayca anlamaları için etkili bir yoldur.”

“Bu incelemenin, fiziksel aktivitenin, yapılandırılmış egzersiz müdahaleleri de dahil olmak üzere, depresyon ve anksiyeteyi yönetmede temel bir yaklaşım olarak gerekliliğini vurgulayacağını umuyoruz.”


Kaynak: University of South Australia tarafından sağlanan materyaller. Not: İçerik stil ve uzunluk açısından düzenlenmiş olabilir.

Dergi Referansı:
Ben Singh, Timothy Olds, Rachel Curtis, Dorothea Dumuid, Rosa Virgara, Amanda Watson, Kimberley Szeto, Edward O’Connor, Ty Ferguson, Emily Eglitis, Aaron Miatke, Catherine EM Simpson, Carol Maher. “Fiziksel aktivite müdahalelerinin depresyon, anksiyete ve sıkıntıyı iyileştirmedeki etkinliği: Sistematik incelemelere genel bakış.” British Journal of Sports Medicine, 2023; bjsports-2022-106195 DOI: 10.1136/bjsports-2022-106195

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir