
Kanser Şekeri Sever mi?

Çeviren: Aslı Eren
Şeker kanser hücrelerini besler mi?
Şekerin kanserin büyümesi ve daha hızlı dağılmasına sebep olup olmadığını anlamak için kanıtlara bakalım.
Şekerin vücudumuzda kanser hücreleri dâhil tüm hücreleri beslediği doğrudur. Fakat araştırmalar gösteriyor ki şeker yemek mutlaka kansere yol açmaz. Kansere yol açan,şekerin bel ölçünüze etkisidir.
Çok fazla şeker kalorisi almak kilo alımına sebep olabilir ve aşırı kilolu ya da obez olmak; sizi kansere ve diğer hastalıklara karşı daha yüksek riskli hâle getirir.
Öyleyse, şekerden kaçınmalı mısınız?
MD Anderson Kanser Önleme Merkezi klinik diyetisyeni Clare McKindley diyor ki; “Vücudunuzdaki hücreler şekeri hayati organlarınızın çalışması için kullanır. Fakat günlük aşırı şeker tüketimi kilo alımına sebep olabilir. Sağlıksız kilo alımı ve egzersiz yapmamak kanser riskini arttırır.”
Doğru miktarda şeker yiyin
Öyleyse ne kadar şeker yemek güvenlidir? Amerikan Kalp Derneği diyor ki; Kadınlar günde 6 çay kaşığından fazla (25gr), erkekler ise günde 9 çay kaşığından fazla (37gr) şeker tüketmemelidir. Bu miktar kadınlar için 100 kalori, erkekler için ise 150 kaloridir.
Eğer siz de çoğu Amerikalı gibiyseniz, bu miktarın iki katından fazla şeker tüketiyorsunuz (yaklaşık 22 çay kaşığı) ki bu da yılda 260 bardak veya 60 kg demektir.
Daha da kötüsü, tüm bu ekstra şeker günde yaklaşık 500 kalori etmektedir. Bu da hiçbir besleyici değeri olmayan ve kansere karşı faydası olmayan yüzlerce kalori demektir.
Şeker kapsayan gıdalar sadece şekerli yiyecekler değildir. Makarna sosları,salata sosları ve konserve sebzelerde gizli şeker bulunmaktadır. Konserve ve işlenmiş yiyecekler en büyük suçlulardan bazılarıdır. (Detaylı bilgi için bakınız: Yiyecek Üreticilerinin Sizden Sakladıkları 10 Şey)
Yiyeceklerdeki gizli şekeri bulun
Bu yüzden gıdaların etiketlerini okuyup gizlenmiş şekerleri bulmak önemlidir.
Herhangi bir üründe aşırı miktarda şeker olup olmadığını anlamak için en büyük ipucunuz, içindekiler kısmında şekerin ilk sırada listelenmiş olmasıdır.
Yine de dikkatli olun. Bazı şekerli yiyeceklerin içindekiler bölümünde şeker yer almaz. Bunun sebebi; şekerin farklı isimler altında gizlenmiş olmasıdır. Burada dikkat etmeniz gereken bazı gizlenmiş şeker isimlerini bulabilirsiniz;
• Fruktoz (meyvelerde bulunan doğal şeker)
• Laktoz (sütte bulunan doğal şeker)
• Sakaroz (fruktoz ve glikozdan yapılır)
• Maltoz (tahıldan yapılır)
• Glukoz (fotosentez ürünü basit şeker)
• Dekstroz (glikozun bir türü)
Detaylı bilgi için bakınız: Karbonhidratlar
Doğru Karbonhidrat Seçimi
Doğal şeker için seçenekler
Melas (Şeker pekmezi), agave şurubu, bal ve akça ağaç şurubu, vücudunuzu kanserden koruyan antioksidanlarla doludur.
Bu şeker seçenekleri doğal olmasına rağmen, normal şekerdeki kadar kaloriye sahiptir. Bu yüzden tavsiye edilen günlük şeker miktarına bağlı kalmak çok önemlidir.
Yapay tatlandırıcılardan kaçının!
Yapay tatlandırıcıları şekere tercih ediyor musunuz?
Laboratuvar hayvanlarıyla yapılan bazı araştırmalar, yapay tatlandırıcılar ile kanser arasında bazı ilişkiler bulmuştur. Fakat yapay tatlandırıcıların kesinlikle kansere sebep olduğunu gösteren bir kanıt yoktur. Daha fazlası bilinene kadar,yapay tatlandırıcı kullanımından kaçınmak ya da kısıtlamak sizin için iyi olacaktır. (Detaylı bilgi için bakınız: Tatlandırıcıların Zararları)
Tatlıya düşkünlüğünüzü dizginleyin
Sonuç olarak; şeker çok az miktarlarda yenildiği zaman dengeli bir diyete uygundur ve eğer tatlıya düşkünseniz şekeri işlenmiş gıdalar yerine doğal şekerli meyvelerden almanız çok daha iyi olacaktır.
Bu şekilde, iştahınızı bastırıp kanser gibi hastalıklarla savaşmak için vücudunuzun ihtiyacı olan besinlerden daha fazla almış olacaksınız.
Yazının Kaynağı: http://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/issues/2012-november/cancersugar.html
Kanserden korunmak, kanserle savaş, kanser tavsiyeleri, kanseri önlemek, kansere karşı tedbirler, kansere yakalanmamak için ne yapmalı, kanser yapan şeyler gibi konular hakkında olup korucuyu hekimlik, sağlıklı yaşam, sağlık ve hastalıklar konularıyla ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: DixieBelleCupcakeCafe ve bitca Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

İlk yorum yapan siz olun