İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kansere Karşı Sarımsak Nasıl Kullanılmalı?

Kurutulmuş bir sarımsak başı.

Sarımsaklasak da mı Kanserle Dans Etsek?

Yazan: Ebru Tontaş

Tahminime göre birçoğunuz, bugüne kadar sarımsağın faydaları üzerine çok şey okudunuz. Annem bize küçüklüğümüzden beri çiğ sarımsak yedirirdi. Alıştırdı, o yüzden hâlâ yerim. Ve hatta son zamanlarda yemeklerin içine de koyup pişirmeye başladım… Ne yazık ki çok yakın bir zamana kadar, o da ben de sarımsağın bize olan yararlarını kaybettirmeden nasıl doğru pişirilmesi gerektiğini bilmiyorduk.

Araştırmalar sarımsak için ne diyor?

Sarımsağın kanser riskini azaltıp azaltmadığı konusunda birçok araştırma var. Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü sarımsağı anti-kanser besin olarak kabul etmiş durumda. Sarımsağın bileşimindeki maddelerin çoğunda anti-kanser özellikler olduğu savunuluyor. Fakat bu bileşimlerin içinde en büyük rol oynayanı “alil sülfür”. Araştırmalara göre sarımsağın içindeki maddeler, vücudun kansere neden olan kimyasallardan kurtulmasına yardımcı oluyor ve kanserli hücrelerin doğal olarak ölmesine sebep oluyor (apoptoz). Ayrıca sarımsağın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği de kanıtlanmış; bu da kanser hücrelerinin büyümelerini engellemek ve vücudun hastalıklarla savaşması için şart.

San Francisco’da yapılan bir araştırmada, sarımsağı fazla tüketenlerin (günde 8-12 diş) Pankreas kanseri riskini yüzde 54 azalttığı savunuluyor. Ayrıca aynı araştırmaya göre, sarımsak tüketiminin meme kanserine yakalanma oranını da düşürdüğü savunuluyor. İlk bakışta 8 diş sarımsak size fazla gelebilir ama yemek pişirdiğinizde ve sarımsağı doğru pişirdiğiniz taktirde bu esasında hiç de ulaşılması zor bir rakam değil.

Soyulmuş sarımsak dişleri.

Sarımsağı hangi şekilde yemeliyiz? Toz ve haplar yetersiz

Sarımsağın en faydalı şekli çiğ hali. Ticari şekilde satılan tozu veya tablet hâlinde pazarlanan biçiminin vücuda faydası ne yazık ki minimal. Kimimiz çiğ şekilde yiyemediğimiz için pişirmeyi uygun buluyoruz ama doğru şekilde pişirilmediği taktirde bütün antioksidan özelliklerini kaybediyor ve sağlığımıza faydası olduğunu zannederken sadece tadından faydalanıyoruz.

Sarımsağı pişirecekseniz bu kurala dikkat!

Eğer sarımsağı pişirecekseniz önceden dövüp 15 dakika kadar oda ısısında bırakmanız gerekiyor. Ancak bu şekilde içindeki enzimler aktif oluyor.

Bilinçli attığınız en ufak bir adım bile, hiç atılmayan adımdan daha iyidir. Sevdiklerinizle beraber mutlu günler…

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

KAYNAKLAR:
http://einron.hubpages.com/hub/garliccurescancer98yearuncleeatsgarlic
http://www.cancer.org/Treatment/TreatmentsandSideEffects/ComplementaryandAlternativeMedicine/DietandNutrition/garlic
http://www.webmd.com/cancer/news/20090105/garlics-cancer-benefits-challenged
http://healthagain.blogspot.com/2007/11/unlocking-benefits-of-garlic.html

Sarımsağın şfiaları, sarımsağın faydaları, sarımsağın kansere yarar var mı, kanser sarımsak ilişkisi, sarımsak kansere iyi gelir mi, kanserliler sarımsak yemeli mi, sarımsağın kansere etkisi, kanserden korunmak, kanserle savaş, kanser tavsiyeleri, kanseri önlemek, kansere karşı tedbirler, kansere yakalanmamak için ne yapmalı, kanser yapan şeyler gibi konular hakkında olup korucuyu hekimlik, sağlıklı yaşam, sağlık ve hastalıklar konularıyla ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: Paki Nuttah, Jill O’Neill ve Gilberto Santa Rosa Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

Sarımsak, yararlarını düşündükçe göze daha da harika görünüyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir