İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tunç Alp Kalyon Yazıları BodyTR’de!

Profesör Doktor Tunç Alp Kalyon

Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon hakkında yazdığım bu yazı, onun yazılarını sitemizden yayınlayacağımızı duyurmak amacıyla yazılmıştır. Kendisinden sitemiz için bir tanıtım yazısı yazmayı isteyemediğim için aldım kalemimi kendisinden habersiz yazmaya koyuldum, yani bu yazanlar benim kişisel görüşlerimi ifade eder. Tunç Alp Kalyon hakkında daha detaylı bilgi ve yazılarını kişisel sitesi www.tuncalpkalyon.com ve www.ozsezikli.com sitelerinde bulabilirsiniz.

Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon adını sporla ilgilenen bilim adamları kadar spor ve egzersiz bilimine meraklı kişiler de iyi bilirler sanıyorum. Benim Tunç Alp Kalyon’un ismini duymam bundan birkaç yıl önce “Spor Hekimliği” adlı 1994 yılında basılmış kitabını satın almamla oldu, bir sahafın pek de rağbet görmeyen tozlu köşelerinde bulduğum bu kitabın benim için bir hazine kadar değerli olduğunu kitabı okudukça anladım, kitabını sahafa veren kişi içinse üzüldüm. Çünkü öyle kitaplar vardır ki, konusunda “başucu kitabı” olabilecek niteliktedir, yıllar geçse de o kitaplar değerlerinden pek bir şey yitirmezler. Günümüzde insan anatomisi çizimlerinde Nick Evans ve Frederic Delavier ne kadar tanınmışsa ve bu tanınmışlığı hak ediyorsa, bana göre Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon’un kitabı gibi bazı kitaplar sonuna kadar hak etmesine rağmen “yeterince” tanınmamaktadır. Yayınlandığı yıllarda ciddi bir etki yarattığını sonradan öğrendiğim bu kitabın gördüğü ilgili göreceli olarak fazla olmasına rağmen bana kalırsa yeterli değildir.

Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon’a ulaşmaya karar verdiğimde her zamanki gibi bilim adamlarının alçak gönüllülüğüne güvendim. Bana göre Tunç Alp Kalyon büyük bir isimdir, bundan önce de birkaç tanınmış kişiye ulaştım, ancak ya cevap alamadım ya da aldığım cevaplarda karşı tarafın menfaat beklentisini gördüm. Elbette ne bana yanıt vermeye tenezzül etmeyenlere yeniden rağbet ettim ne de kendi masraflarını bile karşılamayan bir siteden çıkar umanları kaybettiğime hayıflandım. Bana göre gerçek bir bilim adamı mutlaka alçakgönüllüdür, bu bir kişilik özelliği değildir, bu aklın bizi götürdüğü bir sonuçtur, zaten bana kalırsa ahlaksal değerlerin çoğu kişilik özelliğinden çok aklın kişileri ulaştırdığı bir sonuçtur. Başta Prof. Dr. Ahmet Aydın ve Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon gibi bilim adamları olmak üzere bugüne kadar iletişime geçip geri dönüş aldığım bilim adamlarına şahsen ve editörlüğünü yaptığım site adına çok teşekkür ederim. Bütün okuyucularımıza da “pazarlama başarıları” sonucu çok tanınan isimlere gösterdikleri ilgiyi daha çok hak edenlerden esirgememeleri. Çünkü Allah korusun sağlığınızı yitirdiğinizde sizi tanınmış isimlerden çok bugüne kadar tanımama gafletinde bulunduğunuz bilim adamları iyileştirir.

Toplum olarak diğer bütün toplumlar gibi genellikle hazırcıyız, parıltılara kanarız. Bize iyi diye sunulanı sorgulamak yerine onu benimseriz, onu sorgulayanlara da kulak asmayız çünkü sanarız ki herkesin “iyi” dediği iyi, “kötü” dediği kötüdür. Ama neden herkesin “iyi” dediğini ya da dedirtildiğini pek sorgulamayız, sorgulayanlara da komplo teoricisi olarak bakarız, tabi görebilirsek. Göremeyiz çünkü böyle isimler çeşitli nedenlerden ötürü tanınmazlar, bu nedenlerin en başında toplumun ilgisizliği vardır bazen de sermayenin o kişiler üzerinde baskı kurma çalışmaları vardır.

İşte tüm bu olanlara rağmen BodyTR olarak önce kendimize sonra bir sürü zihin bunaltma çabasına rağmen sağduyusu dimdik ayakta olan halkımıza güvenerek yola çıktık. “Sağlıklı yaşamak için sağlıklı egzersiz, sağlıklı egzersiz için BodyTR” dedik ama BodyTR kendisini destekleyen uzmanlar olmadan bir iki insanın kişisel deneyim ve görüşlerini paylaştığı sıradan bir site olmaktan öteye gidemezdi. Bu nedenle bize destek veren bütün Uzman Yazarlarımız ve Yazarlarımız gibi Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon’a da sonsuz teşekkürler.

Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon Kimdir?

Profesör Doktor Tunç Alp Kalyon çalışma masasında.

Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon’un kim olduğunu kısaca öğrenmek için kendi sitesinden, kendi yazısını yayınlayalım:

“1947 yılında İstanbul’da doğdum. Orta öğrenimi Pendik Lisesinde tamamladıktan sonra 1964 yılında girdiğim İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1970 yılında mezun oldum. GATA’da bir yıllık staj eğitiminden sonra üç yıllık zorunlu pratisyen hekimlik kıta hizmetini tamamlamak üzere Edirne’ye gittim. 1974 yılında yeniden GATA’ya dönüp Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlık eğitimine başladım. 1976 yılında dört ay süreyle Kıbrıs’ta görev yaptım.

1977 yılında uzmanlık eğitimini tamamladım ve aynı dönemde Japon Hükümetinden kazandığım Monbusho bursu ile Japonya’ya gittim. Osaka Yabancı Diller Fakültesinde altı ay süren Japonca eğitimini müteakip Kyushu Üniversitesi Tıp Fakültesinde ve Kyushu Rosai Hospital’da bir yıl süreyle rehabilitasyon konusunda çalışmalar yaptım. 1979 yılında GATA’daki uzmanlık görevime geri döndüm. 1982′ de doçent oldum ve öğretim üyesi kadrosuna atandım. 1985 yılında yapılan bir sınavı kazanarak Wiesbaden (Almanya) Amerikan Hastanesinde üç aylık bir eğitim gördüm. 1986 yılında GATA’da Spor Hekimliği Bilim Dalı kurucu başkanı olarak görevlendirildim ve bu konudaki eğitim çalışmalarını başlattım.

1988 yılında profesörlüğe yükseldim; aynı yıl ilk kez gittiğim ABD’de spor hekimliği konusunda incelemelerde bulundum. 1990 yılında Spor Hekimliği konusunda ilk kitabımı yayınladım. Bu arada özürlülerde spor konusuyla yoğun olarak ilgilenmeye başladım ve Özürlüler Spor Federasyonunda görev aldım. 1992 yılında Barselona’da yapılan IX. Paralimpik oyunlarda Türkiye’den ilk katılımı gerçekleştiren kafilenin başkanı olarak görev yaptım. Bu konuda üç kitabın editörlüğünü yaptım, bir kitap da kendim yazdım.

1995-2000 yılları arasında Nato Sağlık Komitesine temsilci seçildim ve Nato ülkelerindeki toplantılara katıldım.

1997 yılında tekrar gittiğim Japonya’da Onursal Danışman ünvanı verildi.

1999 yılı Kasım ayında Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezinin kuruluş ve organizasyon çalışmaları kapsamında Washington Ulusal Rehabilitasyon Hastanesinde kısa süreli eğitim gördüm.

2000 yılında GATA Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanlığına atandım ve 2007 yılına kadar bu göreve devam ettim. 2002′de Sağlık Bakanlığı Akupunktur Bilim Komisyonu üyeliğine getirildim. Aynı yıl Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sağlık Yüksek Kurulu Başkanı seçildim. 2003 yılında Avrupa FTR Board sertifikasına hak kazandım. Tıpta Uzmanlık Tüzüğünün yayınlanmasından sonra Sağlık Bakanlığında kurulan FTR Eğitim – Müfredat Komisyonunun başkanlığına seçildim ve bu konudaki çalışmalara ağırlık verdim.

2003 yılında Avrupa FTR Board sertifikasına hak kazandım.

2006 yılında Japonyada yapılan Zihinsel Engelliler Özel Kış Olimpiyatlarında yine ülkemizi ilk kez temsil eden ekibin başkanı olarak görev aldım.

30 Ağustos 2007′de emekli olunca İstanbul’a yerleştim ve özel sektörde çalışmaya başladım. Halen Maltepe Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezindeki görevime devam etmekteyim.”

Bunların yanı sıra Sayın Kalyon, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi üyesidir, yerli ve yabancı toplam 230 yayını, 11 kitabı ve 20 kitapta bölüm çalışmaları vardır. Çok iyi derecede İngilizce bilmekte ve az da olsa Japonca konuşabilmektedir.

Ayrıca bir sanatsever olarak söylemeden geçemeyeceğim, Tunç Alp Kalyon’un harika fotoğrafları varmış. Kendisinin 2003 ve 2004 yıllarında açtığı kişisel fotoğraf sergilerinden bazı fotoğrafları görmek için aşağıdaki mavi renkli yazıya tıklayabilirsiniz.
Tunç Alp Kalyon Fotoğrafları

Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon’un Yazıları:

Gençler Dikkat! Sığ Suya Atlamayın
Orta ve İleri Yaşlarda Spor
Sıcak ve Soğuk Havada Spor
Beden Sağlığı – Bedenimizi Koruyalım
Bel Ağrısı Neden Olur?
Çocuklarda ve Gençlerde Bel Ağrısı
Sporda Ani Ölüm ve Sebepleri
Doping Nedir

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir