İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarı Kantaron Otunun Yararları

sari-kantaron1

Sarı kantaron nedir?

Sarı kantaron yurtdışında, sadece Almanya’da yılda iki buçuk milyondan fazla reçeteye yazılıyor. Bu doğal anti-depresan yurdumuzda bolca bulunmaktadır, yurdumuzdan alınarak yabancı ülkelerde işlenip tablet halinde satılmaktadır. Yurdumuzda da yabancı ve yerli markalar altında sarı kantaron ürünleri satılıyor. Sarı kantaron bitkisi ve çiçeğinden üretilen sarı kantaron otu, sarı kantaron yağı ve sarı kantaron çayı bulunabilmektedir.

Türkçe: Binbirdelik otu, Sarı kantaron
Almanca: Johanniskraut
Fransızca: Millepertuis
İngilizce: St.John’s wort

Yayılışı: Sarı kantaron Türkiye, Asya ve Avrupa’da yaygın bir bitkidir. Türkiye’de ayrıca 60 civarı Hypericum türü doğal olarak yetişir.

Kullanılan kısımları: Çiçekli topraküstü kısımları (Hyperici herba)Etken bileşikleri: Naftodiantron (%0.1) türevleri (hiperisin, psödohiperisin, izohiperisin); flavonlar (hiperozit, rutin ve biflavonoitler), uçucu yağ, tanen, hiperforin isimli floroglusin türevi acı madde.

Sarı Kantaronun Etki ve Kullanılışı

Dahilen: Hiperisinden dolayı antidepresan, biflavonoitler ve hiperforinden dolayı ise sedatif etkilidir. Antienflamatuar, antiülserojenik, analjezik etkileri de bilinmektedir. Flavonoitler ve tanen drogun diüretik ve astrenjan etkisinden sorumludur. Orta şiddetdeki depresif durumlarda. Özellikle menopozda bitkinlik endişe ve sıkıntı giderici olarak.
Haricen: Bitkisel yağlar (zeytinyağı ayçiçek yağı gibi) içinde hazırlanmış ekstreleri, yara ve yanık iyi edici olarak kullanılır.

Dozaj: 2-4 g drog/gün

Çay: Günde 3 çay fincanı

Hazırlanış: 2 çay kaşığı (2-4 g) iyi toz edilmiş drog üzerine kaynar su dökülür. 5’ bekletilir, süzülür. Yan etkilerin bekletilme ile ortaya çıkma ihtimali gözönünde bulundurulmalıdır.

Yan etkileri, geçimsizlikleri, kontrendikasyonları: Yaprak çayın içilmesinden bir müddet sonra hassasiyet ve fotodermatit görülebilir. Hiperisinden dolayı fotosensibilite yaptığı bilinmektedir. Cilde uygulanan preparatlar güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Doz aşımında hassas bünyelerde alerji yapabilir. Hamilelikte kaçınılmalıdır., kontrendikasyonları: Tentüründe doz aşımı baş dönmesi, bayılma, ani nöbet vakalarına neden olur. Hamilelerde ve süt verenlerde kullanılmamalıdır.. Drogu kullanan bazı kişilerde hepatotoksik reaksiyonlar görülmüştür.

sari-kantaron

Sarı kantaronun halk arasında da bilinen faydaları arasında :
* Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
* Hafif ve orta şiddetteki depresyonlarda rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır.
* Korku, endişe, kaygı, umutsuzluk ve çaresizlik duygularının giderilmesinde yardımcıdır.
* Siyatik, eklem iltihabı (artrit) ve pre-menstural kramplar (adet öncesi ağrı ve sıkıntılar) giderilmesinde faydalıdır.
* Safra salgısını uygun yönde etkileyerek sindirim sistemini rahatlatır.
Lronik yorgunluk sendromunda, uykusuzluk, menopoz dönemindeki sıkıntı, stres ve gerginliklerin giderilmesinde etkilidir.

Diğer bütün yararlı bitkiler gibi sarı kantaron da nasıl kullanılacağı bilinmeden doğadan alındığı gibi tüketilmemelidir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir