İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pardon beyefendi, göğüsleriniz silikon mu?

Pardon beyefendi, göğüsleriniz silikon mu?

Yazan: İlşad Özkan

Biliyorsunuz, et kullanmadan yapılan dolmalara yalancı dolma deriz; tıpkı bunun gibi, “et” yani kas kullanmadan yapılan kaslı görüntüye de olsa olsa yalancı kas diyebiliriz. Yalancı dolma gibi, yalancı kas. İmplant mimplant diye tıbbi ambalajlı, havalı isimlerle de bu algıyı kırmaya çalışıyorlar.

Son zamanlarda kas manyaklığı yaygınlaştıkça kolayın da kolayına kaçmak isteyenler, “Kaç para ülen bi’ kas?” diye parayı bastırıp 1 günde istediği kadar kaslanmak istiyor. Tabii, böyle tipler olur da estetik cerrahi bu paralı kassızların yarattığı talebi görmezden gelir mi? Gelmez, gelemez, ver parayı al “kasını” der sana. Sağlıklı ve ideal kullanımı, hastalık ya da doku hasarına/kaybına bağlı bozulan estetik görüntüyü düzeltmek olan silikon/implant kas uygulaması, artık tamamen estetik amaçlı olarak sağlıklı kişiler tarafından da tercih edilir oldu. Tabii, bunda “reklamın gücü”nün de katkısı var, yani öyle reklamlar var ki gidip ben de biraz kas taktırayım diyorsunuz, fakat taktıracağınız şey Pamela’nın silikonlarından pek farklı bir şey değil. Hem üstelik, Pamela o silikonlarla milyonlarca erkeğin hayalini süsledi, üstüne de bi’ kamyon da para kazandı. Ama sen gidip kas görünümlü silikon taktırdığında kazanacağın şey nedir, ben bilmiyorum. (Kunduracı göğsü vb. hastalık olan arkadaşlara lafım yok.)

Bu tip uygulamaları tanıtan metinlerde kullanılan özendirici dil dikkat çekici algı yanılsamaları yaratmak üzerine kurgulanmış, bazen de açıkça yanlış bilgi veriliyor. Yanlış bilgiye örnek olarak, “Kaslı vücuda sporsuz kavuşmak mümkün!” gibi söylemleri gösterebiliriz. Arkadaşım, silikonla meme olur ama kas dedin mi, kas estetikten çok fonksiyonelliğiyle öne çıkan bir doku olduğundan orada dur bakalım deriz. Yani, kas kuvvet üretir ama silikon ne üretiyor, bana söyleyebilir misin?

Kasın işlevi sadece kuvvet değil, estetik de

Şimdi, adam diyebilir ki, “Yemişim kuvvetini, ne yapayım ben kuvveti? Ağır işleri yardımcılarıma yaptırıyorum, bi elim yağda ötekisi balda yaşıyorum, sanane, bana görüntüsü yeter belki!” der. Ama yine olmaz. Neden olmaz, çünkü iki sebepten olmaz:

İlk sebep hareketsiz duruştaki görüntü. Ya komple taktıracaksın orana burana, dengesizlik olmasın diye, ya da hiç taktırmayacaksın. Çünkü sen şimdi göğsüne şöyle yayvan mı yayvan, hafif de dolgun erkeksi göğüs kası silikonunu taktırdığın an dümdüz kolların, görünmeyen triceps’lerinle tezat olur. Herkes bilir ki göğüs çalıştıran herkes istese de istemese de o triceps’leri geliştirir. Kaldı ki, bilmese ne olacak abi göz var nizam var, omuz silikon göğüs silikon, hani sırt hani kol hani trapez?

İkinci sebep ise hareket esnasındaki görüntü. Ba,k kasın işlevi sen istemesen de kuvvet üretmektir eyvallah ama, aynı zamanda bu kas hareketli bir şey anladın mı? Yani görünüşü uzuyo, kısalıyo, şişiyo, gevşek oluyo falan, canlı yani anladın mı? Estetiği buradan geliyor yani. Sen kullandığında şekli değiştiği için de kaslar estetik kazandırıyor (kadınlara göre yani yoksa hayırdır İlşad, estetik falan demeyin). Silikon öyle mi ama? Silikon bu yani, yumuşak olur falan fıstık ama hadi sertleştir bakalım kas gibi, hadi? Hadi şişir veya, hadi lif lif yap? Olmaz. Yani put musun heykel misin kardeşim sen öyle şişme bebek gibi gezince kaslı ve estetik olduğunu sanıyorsun? Bırak bu işleri git biraz balık yağı mı alıyosun, ceviz mi yiyosun, satranç mı oynuyosun, havuz problemi mi çözüyosun git biraz napıyosan yap kafan çalışsın ya. Lütfen ya… Neyse ben yine de özgür iradene şey ediyomuş gibi olmayayım yani nerene ne yaptırıyosan yaptır da bence olmaz yani… Ne o öyle mutluluk çubuğu gibi… neyse ya ben karışmıyorum artık. Sen bilirsin.

Yani, kadın memesi, zaten orijinalinde yağ olan bir şey, bebek beslemek dışında, kas dokusu gibi bir estetik fonksiyonu orijinalinde de olmadığından, sorun yaratmaz. Ama kasın yedek parçası yok, anla bunu. (Aslında biyomekanik kas çalışmaları bilimkurgu filmlerini anımsatan projelerle ilerlemeye devam ediyor, biyomekanik kaslarla normal bir kasın 400 katına kadar güç üretmek teoride mümkün. Ayrıca yine bu sene ABD’deki Türk biliminsanlarının da bulunduğu bir ekip misina ipinden yapay kas üretti, o da gerçek kastan 117 kat daha güçlü, bakınız: http://www.aa.com.tr/tr/haberler/293117–misinadan-yapay-kas-uretildi . Neyse, bunlar konumuz dışı.)

Kimler yapıyor?

Bu tip estetik amaçlı operasyonları yaptıranlara baktığımızda, tıp açısından kabul edilir gerekçeleri olanların dışında başka erkeklerin de başvurduğunu görüyoruz. Şimdi senin baldırını şu videodaki gibi köpekbalığı koparmıştır, sana geçmiş olsun derim, sen yaptır silikondan baldır yaptır abi yoksa öyle boşlukla zor olur tabii. Bi soyuncan, kadın diycek bu ne, gerisi nerde bunun Kemal, nerde?? Yok tabii gerisi, köpekbalığında çünkü. Ya da köpekbalığını hep yanında gezdireceksin ki sorana göster, al işte gerisi bu arkadaşta! Ama o da olmaz, balık çünkü karada yaşamaz, karada yaşasa balık olmaz, ama ilk karaya çıktığında amfibiler sürüngenler falan… Off, konu çok dallandı neyse.

Veya yıllardır çalışıyorsundur, kaslar yerindedir ama ah ulan şu genetiğime tüküreyim, göğüs arası yok abicim yok işte diyorsundur, bütünü tamamlamak adına yaptırmışsındır yine eyvallah, yine anlarım. Ama sen bunların hiçbirini yapma, eline dambıl almaktan çekindiğin hâlde kas yapıcam, maskülen olucam diye git karın kası taktır, git göğüs kası taktır, e ne işe yarayacak? Ha, dersen ki “Tatlım ben kolumda bacağımda kas istemiyorum ki, biraz göğüs ve kalça istiyorum, tercih yani anlarsın ya…” o zaman da sükut ederiz yani tamam, hayat senin, kalça senin reis, kafana göre… Eyvallah.

Riskleri

Böyle bir uygulama için bıçak altına yatacak olanların (hastaların diyemiyorum) operasyon öncesinde riskler konusunda yeterince bilgilendirilmesi gerekiyor. Bu tip ameliyatlarda birçok ameliyattaki gibi oldukça düşük oranda da olsa enfeksiyon, hematom, seroma gibi riskleri olduğunu biliyoruz ancak esas risk kişinin ameliyattan sonraki bir sene içerisinde silikonlarının olması gereken yerden kayması gibi durumlar. Böyle durumlarda estetik açıdan asimetri olacağı için kişi bunu düzeltmek için tekrar ameliyat olmak zorunda kalacaktır.

Bunun yanı sıra, kasların silikon olduğu kolayca meydana çıkacağından, bırak hısım akrabayı, bırak dostu düşmanı, çoluk çocuğun bile diline düşersin, sen yoldan geçerken fısıldarlar “Bu Mustafa’nın da kaslı gibi göründüğüne bakma, silikon taktırmış ahahah” derler, gülerler, arkandan da gülerler yanından da gülerler, üst kata çıkıp balkondan bile gülerler.

İnsan gibi kas geliştirme çalışmaları yapın; az olsun ama orijinal olsun, sizin olsun. En iyisi bu olacaktır.

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Fotoğraf: Bu yazıdaki fotoğraf(lar) DepositPhotos.com veya ShutterStock.com’dan temin edilmiştir. Zinde Türkiye Sağlıklı Yaşam ve Spor Dergisi, bodytr.com

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir