
Profesyonel Atletlerin Fiziksel Farklılıkları
Yazan: İlşad Özkan

Türk internetinde kaynakların yazılmaması, hatta bilerek silinmesi karşısında bir iğrenme hissi kaplıyor içimi. Bu durum “etik dışı alıntı, aşırma, çalıntı içerik” durumunu gözüme soktuğundan etik olarak rahatsızlık verici olmakla birlikte esas olarak Türk internetinin ne kadar ilkel ve üçkâğıtçı kaldığını da bana bir kez daha gösteriyor. Geçen Kasım’da yabancı sitelerin pek çoğunda Howard Schatz’ın “Athlete” adlı kitabından birkaç fotoğraf paylaşıldı ve paylaşan bütün yabancı siteler elbette yazara, kitabına ve fotoğrafların sahibine atıfta bulunmuştu. Yazar, fotoğraflardan bazılarını halka açık olarak paylaşınca büyük siteler de hemen bunu bir habere çevirmişlerdi. Aynı gün gördüğüm bu olayı önemsememiştim ancak geçenlerde bir arkadaşımız aynı haberi oldukça fazla ziyaret edilen bir Türk sitesinin adresinden bana yolladı. Fotoğrafları tanıyınca neler yazdıklarını merak edip açtım ancak pek az bir şey yazdıkları gibi üstüne üstlük fotoğrafların kaynağını bile söylememiş, kitabın ve yazarın adını ağızlarına almamışlardı. Çok tiksindirici bir durumdu bu, çünkü anonim olmayan, kaynağı açıkça yazan içerikleri kaynağını silerek yayınlayan siteler Türk internet yayıncılığına darbe vuruyor. Bu çirkin uygulamayı zaman zaman marka değeri yüksek haber siteleri de yapıyor.
Her neyse, bunun üzerine fotoğraflara tekrar baktım ve dedim ki neden bu görseller üzerinden vücut tipleri üzerine kısa da olsa bir şeyler anlatmayayım ki? Evet, buna ihtiyaç vardı, çünkü birçok insan fitness yaparak hayalindeki vücuda, asla mümkün olamayacağı hâlde, kavuşabileceğine inanıyor. Bu doğru değil, gelin, bazı vücut tiplerine profesyonel, olimpik ve önemli bir kısmı elit düzeyde olan sporcuları inceleyerek bakalım.
Dikkat etmeniz gereken nokta, buradaki sporcuların pek azı fitness’cı, eğer her biri fitness’cı olsa daha farklı bir kas kompozisyonları, dolayısıyla görünüş farklılıkları olurdu ancak temel yapı değişmezdi. Yapılan sporcuların vücut kompozisyonuna etki ettiği doğrudur; yani uğraştığınız spora göre vücut şeklinizde değişiklik olması söz konusudur ancak temel yapı değişmez.
Vücut tipleri hakkında kısaca
Vücut tipleri konusuna detaylı ve geniş kapsamlı girmek istediğimden bu yazımda kısaca bahsedeyim. Kemik yapınız (kalınlık vs.) ve kemik proporsiyonunuz (kemiklerinizin uzunluğu, görece oranlamaları), kas proporsiyonunuz, yağ proporsiyonunuz vücut tipinizi tespit ederken dikkate alınan ölçütlerdir. Vücut tipleri teorisine göre bazal ve diğer bazı metabolik özellikler de vücut tipi belirlemede dikkate alınmalıdır. Biz görünüşe dayanan tipik farklılıklarla devam edelim.
Temelde leğen kemiğine bağlı olan pelvik genişliğin göğüs kafesi ve kemiksel omuz genişliğiyle olan orantısı en büyük farkı oluşturur ancak bunun yanı sıra onlarca farklı kıstastan söz etmek mümkündür. Örneğin üst kol kemiği ve alt kol kemikleri gibi kemiklerinizin birbirleri ve diğer kemiklerle olan orantısı ve bundan kaynaklanan biyomekanik avantaj ve dezavantajlarınız da vücut tipi farklılığı arz eder.
Kassal anlamda, çeşitli vücut tiplerinde bazı bölge kaslarının daha gelişkin ve iri olduğu gözlenmiştir. Örneğin kimi vücut tiplerinde sırt ve omuz kasları daha iri, dolgun ve güçlüdür, bunun gibi…
İşte, vücut tipi farklılıklarından da biraz bahsettik. Vücut tipiniz bütün sportif faaliyetlerde önem arz eder ve eğer ciddi bir sporcuysanız bu önem kritik düzeydedir. Fitness yapmak kassal oranlamayı dikkate değer düzeyde değiştirmenize ve yağ oranınızı önemli ölçüde düşürmenize yardımcı olarak görünüşünüzü değiştirmenizi sağlar ancak vücut tipinizi değiştiremez.
Her neyse, işte size bazı ünlü sporcuların iç çamaşırlı fotoğrafları. Sporcuların isim ve branşları fotoğraflarının altında yazmaktadır, bir İngilizce sözlük kullanarak branşların Türkçe karşılığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca ölçüler metrik ve kilogram üzerinden değil, feet ve pound ölçütlerine göredir. Yorumlarınızı bekliyorum.














Görsellik olarak değerlendirecek olursam,
Bayanlarda: Ritmik Jimnastik
Erkeklerde: Basketbol
fark atıyor.