
Yazan: Konuk Yazar, Diyar Serin
Aranızdan birçoğu sadece tek bir spor ile ilgilenmiyor. Kendi yaptığı özel branşlara destek olmak amacıyla başka sporları da yapıyorlar. Bu yazımda bazı özel branşlara destek olmak için yapılabilecek birkaç antrenman metodundan bahsedeceğim.
Başlıktaki soruyu cevaplamak için öncelikle fitness ve bodybuilding arasındaki farkı bilmeniz gerekiyor. Bir genelleme yapacak olursak;
Fitness: Belirli bir zaman diliminde, şiddette ve sıklıkta uygulanan aktiviteleri içermektedir. Fitness’ın amacı yaşam kalitesini arttırmak gün içinde daha dayanıklı ve enerjik olmayı hedefler.
Bodybuilding: Profesyonel anlamdavücut geliştirme ile ilgilenen kişilerin temel amacı kas kütlesini arttırarak en iyi oldukları zaman diliminde yarışmalara katılmaktır ve programları da buna yönelik yazılır.
Branşıma destek olmak için hangi antrenmanı yapmalıyım?
Genelde tüm dövüş sanatları ile uğraşanların isteği vücudunun güzel görünmesidir fakat bundan daha önemli bir şey varsa o da görünümden çok yaptığınız branşta başarılı olabilmektir.
Siz profesyonel olarak vücut geliştirme sporu yapmıyorsanız ve amacınız özel branşlarınıza destek olmaksa, bodybuilding sizin için doğru bir tercih değildir. Bodybuilding gibi bir antrenman metodu kişisel branşınıza katkı sağlamaz. Kaslarınızın gereğinden fazla büyümesi ve pasif şekilde çalıştırılması reflekslerinizi, hızınızı ve çabukluğunuzu azaltır. Önerebileceğim spor branşları arasında CrossFit, functional trainings (fonksiyonel antrenmanlar) veya spesifik fitness yer almakta.
Özellikle yakın dövüş sanatlarıyla ilgileniyorsanız kondisyon ve kuvvette devamlılık yetilerinizin son derece üst seviyede olması gerekmektedir. Bu iki yetinizi geliştirmek için dinlenme süreleri kısa ve çok tekrarlı antrenmanlar yapmanız gerekir. Birkaç örnek verecek olursak:
For Time
Deadlift
21-18-15-12-9-6-3-1
20 dakika süre içinde
50 squat
40 şınav
30 box jump
20 mekik
10 barfiks
5 burpee
5 round
8 Thruster (Min 30kg)
8 şınav
8 Deadlift (Min 30 kg)
8 Toes to Bar
(Yukarıda yazılan antrenmanları yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Yazılan antrenmanlar sadece bir örnektir tüm detayları içermez.)
Bu tarz antrenmanları yaparken dinlenme sürelerini minimumda tutmaya, neredeyse hiç dinlenmeden bitirmeye özen göstermeniz gerekir. Bu sayede nabız atışınız yüksek kalır, kondisyon seviyeniz ve kuvvette devamlılık yetiniz gelişir. Her bir branşın kendine özgü gereksinimleri vardır. Örneğin bir kısa mesafe koşucusuna kuvvette devamlılık çalıştırmanın gereği yoktur. Onun çalışması gereken yetiler sürat, çabukluk ve süratte devamlılıktır. Yani demek istediğim şu ki, öncelikle kendi branşınızı geliştirmek için ne gerekli onu kavrayın ve o yönlerinizi geliştirmeye çalışın. Bunu yaptığınızda sergilediğiniz branşı da üst seviyelere taşırsınız.
Tek başına branş yeterli olur mu?
Amacınız profesyonel anlamda branşınızı sergilemek değilse, branşınızı geliştirmek için ona özel ekstra bir antrenman yapmanıza ihtiyaç yoktur fakat sağlıklı kalabilmek, günlük hayattan daha fazla verim alabilmek, enerjik olabilmek için genel fitness ile uğraşmanızı tavsiye ederim.

Yukarıda bir antreman programı verilmiş ama hafta kaç sefer vs. hiçbir ayrıntı yok o kadar özensiz ki.
Bu sebepten Bodytr’nin antreman programlarını beğenmiyorum;
Sırf antreman programı adı altında açılmış konular bile karman çorman, içinde bilgi varsada heba ediyorsunuz.
İşinizi ben öğretmek istemiyorum ama öncelikle “Notepad” usulü program yazmayı bırakın.
Örneğin hareketlerin bulunduğu bir siteyi referans göstererek, haftada kaç tekrar, kaybedilen kalori, zorluk seviyesi vs. gibi şematik ve bir şablona bağlı kalarak hazırlayın.
Saygılarımla,
Alphonso, yazarımız ne der bilemem ve burnumu da sokmam ancak başka hangi programlarımızı beğenmediğinizi sıralayabilir misiniz? Ben onu merak ettim.
Body-fitness yapıyorum aşırı kas değil ama fıtness cıların vücudu gibi amacım ayrıyetten dinlenme günlerinde güreş le uğraşabilirmiyim? Bu konuda onunla ilgili bilgi yokta ilşad hocam sizin bilgilerinizle cevapalarsanız benim için faydalı olur ilşad hocam.