İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeni Hidrojel, Travma Sonrası Osteoartrit Tedavisini Geliştirebilir

Fotoğraf: Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/sporcu-kardiyo-egitimi-sirasinda-yaralanma-ile-yardim-eden-kadin-3760275/

Yeni Esnek Hidrojel, Travma Sonrası Osteoartrit Tedavisinde İlaç Dağıtımını Geliştirebilir

Travma sonrası osteoartrit (PTOA), bir yaralanma sonrası eklemleri etkileyen bir durumdur. Mevcut tedaviler semptomları hafifletmeye odaklanırken, hastalığın ilerlemesini önlemiyor veya durduramıyor. Yeni ortaya çıkan terapiler ön klinik çalışmalarda umut vaat etse de, sürekli mekanik strese maruz kalan dinamik bir ortam olan ekleme bu terapileri etkili bir şekilde ulaştırmak büyük bir engel. Mass General Brigham’dan araştırmacılar, PTOA tedavisinde ilaç dağıtımını iyileştirmek için yeni bir hidrojel geliştirdi. Sürekli eklem hareketi sırasında bile ilaç salınımını sürdürecek şekilde tasarlanan bu hidrojel, koşu gibi eklem stresini taklit eden ön klinik çalışmalarda umut verici sonuçlar gösterdi ve fiziksel olarak aktif hastalarda PTOA tedavisinde potansiyelini ortaya koydu. Bulgular, 31 Mart 2025 tarihinde Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.

Mekanik Strese Dayanıklı Bir Çözüm

“Hastalık modifiye edici ilaçlar PTOA’yı yavaşlatabilir, durdurabilir veya tersine çevirebilir, ancak eklemlerden hızlı ilaç temizlenmesi etkinliklerini sınırlar. Hidrojeller ilaç salınımını uzatabilir, ancak egzersiz gibi mekanik stres altında bozulabilir,” diyor çalışmanın baş yazarı ve ortak kıdemli yazarı Nitin Joshi, PhD, Brigham ve Kadın Hastanesi (BWH) Anesteziyoloji, Peroperatif ve Ağrı Tıbbı Bölümü’nde doçent biyomühendis ve Mass General Brigham sağlık sisteminin kurucu üyesi. Joshi aynı zamanda Harvard Tıp Okulu’nda anestezi yardımcı doçenti.

Joshi, “Bu sınırlamaları fark ettik ve mekanik stresten etkilenmeden sürekli ilaç salımı sağlayan bir hidrojel tasarladık,” diye ekliyor ortak kıdemli yazar Jeffrey Karp, PhD, BWH’de Anesteziyoloji Seçkin Kürsüsü ve HMS’de anestezi profesörü.

Hidrojel’in Özellikleri

Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edilen çalışma için araştırmacılar, yaygın bir gıda katkı maddesi olan trigliserol monostearat (TG-18) kullanarak mekanik stres sonrası hızla kendini onaran bir hidrojel geliştirdi.

Fare modelinde, hidrojel’in kendi kendini iyileştirme özelliği olduğu bulundu; mekanik stres altında sıvılaştı ve ardından anında yeniden şekillendi. Bu özellik, sürekli eklem hareketi sırasında bile uzun süreli, kararlı ve sürdürülebilir bir hastalık modifiye edici ilaç salınımı sağladı ve kıkırdak hasarını önemli ölçüde azalttı.

İlginç bir şekilde, hidrojel aynı zamanda eklem kayganlığını da iyileştirdi.

Aktif Hastalar İçin Umut

BWH Romatoloji, Enflamasyon ve Bağışıklık Bölümü’nde görevli romatolog ve HMS’de tıp yardımcı doçenti olan ortak kıdemli yazar Joerg Ermann, MD, “Hidrojel teknolojimiz, PTOA tedavisini dönüştürebilir; sık enjeksiyon ihtiyacını azaltabilir, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve potansiyel olarak cerrahiyi geciktirebilir veya önleyebilir,” diyor ve ekliyor: “Bu, eklem yaralanmalarından iyileşen sporcular, askeri personel ve genç yetişkinler gibi aktif yaşam tarzlarını sürdürmek için etkili terapilere ihtiyaç duyanlar için özellikle önemli.”

Bilimsel Referans

Nitin Joshi, Jing Yan, Mickael Dang, Kai Slaughter, Yufeng Wang, Dana Wu, Trevor Ung, Nutan Bhingaradiya, Virja Pandya, Mu Xian Chen, Shahdeep Kaur, Sachin Bhagchandani, Haya A. Alfassam, John Joseph, Jingjing Gao, Mahima Dewani, Rachel Wai Chun Chu, Ryan Chak Sang Yip, Eli Weldon, Purna Shah, Nishkal Dhiraj Pisal, Chetan Shukla, Nicholas E. Sherman, James N. Luo, Thomas Conway, James P. Eickhoff, Luis Botelho, Ali H. Alhasan, Jeffrey M. Karp, Joerg Ermann. A mechanically resilient soft hydrogel improves drug delivery for treating post-traumatic osteoarthritis in physically active joints. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2025; 122 (14) DOI: 10.1073/pnas.2409729122

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir