Yazan: İlşad Özkan
Dün, koşmak için Bostanlı sahiline gittim, aylardır koşmuyordum. Doğrusu sırf sen bir enkazsın programına koşu koymayı düşündüğüm için koşudaki enkazlığımı sınamaya gittim. Evden çıkmamak için kendi kendime türlü bahaneler uydurmuştum ama en sonunda gittim. Kısa bir koşunun ardından biraz depar atıp ciğerlerim patlayacak gibi olunca, birkaç basit aletin ve barfiks demirlerinin olduğu yerde durdum. Amacım biraz soluklanmak ve kendimi tekrar iyi hissedince soğumadan tekrar koşmaktı. Depar atmak… Belki tempo koşsam bu kadar çabuk yorulmazdım ama hayır biraz tempo koştuktan sonra mutlaka sürat koşusu yapmalıydım. Ben bunları düşünürken barfiks demirlerinin diğer ucunda yaşlı olduğunu sadece beyaz saçlarından anlayabileceğiniz birisi duruyordu. Ben bugün 24 yaşına girdim, o kaç yaşındaydı bilmiyordum ama benden dinç görünüyordu. Spor yapan herkes gibi o da ilgimi çekti ve ona laf attım “ben çürümüşüm ya hu”
İyi ki böyle diyerek bir sohbeti başlatmışım çünkü benim için çok dolu bir sohbetin başlangıcı oldu cümlem. Daha çok bilgi edinebilmek için çok şey sordum kendisine ama bir yerden sonra sormayı bırakıp anlattıklarından nasiplenmeyi tercih ettim. Beslenmeyle ilgili söyledikleri, karışık yememek, doğal ve çiğ beslenmek, midenin asidik ve bazik yapısı, yemek yeme sırasının neden önemli olduğu, insanın bağırsak yapısı ve besinlerin sindirim… Bir sürü şeyden bahsetti.

İzmir’deki Bostanlı sahili gerçekten de çok güzelleştirildi. Fotoğrafta bulunduğumuz yeri göremiyorsunuz. Biz bu fotoğrafın çekildiği noktadan daha da ileri gidince, Mavişehir’e doğru gidince (hani şu pis su kanalını falan geçince) bulunan spor alanlarının oradaydık. Gerçekten de bir çok eksiği olmasına rağmen Bostanlı sahili spor için çok iyi bir yer.
Yararlı Bir Sağlıklı Yaşam Sohbeti
Konuşmamızın başında lafı geçince ben barfiks çekmekten dert yandım ve eskisi kadar olsun çekersem bunun bana yeteceğini söyledim. Salih Bey kendisinin 20-25 tane çektiğini söyleyince “inanamıyorum bu muhteşem yav” benzeri bir şeyler söyledim. Konu çok ilgimi çekmişti ve bu konuda öğrenebileceğim kadar çok şeyi öğrenmek, bilgilerimi arttırmak ve bu bilgilerden yararlanmak istiyordum. Bir röportaj yapmadım tabii ki ama yine de size sohbetten ilgi çekici kısımları aktarmaya çalışacağım.
Konuyla Çok İlgilendiğimi Görünce Anlatmaya Başladı
Salih Bey sohbetin ilerleyen dakikalarında, daha önce kimseye böyle bir konuşma yapmadığını söyledi. Benim konuyla çok ilgilendiğimi görünce sağ olsun o da bildiklerini ve düşüncelerini benimle paylaştı. Farkında mıydı bilmiyorum ama bu konularda normalin üstünde bilgili biri olarak bile bana çok ama çok şey kattı, buraya sohbetimizin 10’da birini bile yazmış olmayacağım.
Sohbetin sonuna doğru adını öğrendiğim bu beyin adı Salih, kendisi bir mühendis ve sağlıklı yaşam konusunda adeta bir derya. Yaptığımız 2 saati aşkın sohbet benim için unutulmazdı. Evet, bu zamana kadar sağlıklı yaşam konusunda birkaç sohbet yaptım ama açıkçası benim için en yararlı sohbetlerden biri, bugün yaptığımdı. Daha önce duymadığım yeni bilgiler edindim. Salih Bey çok şey biliyordu, gerçekten ve iyi biliyordu, bunu gözlemledim ve sayesinde kısa sürede çok şey öğrendim.
Hepsi Nizami 120 Barfiks, Yüzlerce Paralelde Dips, Yüzlerce Şınav
Baştan söyleyeyim, Salih Bey bu kadar hareketi böbürlenmek için yapmıyor ve bununla da böbürlenmiyor yani ben sorup ilgilenmesem öğrenemezdim. Ama haklı bir övünç ve gurur duyduğunu düşünüyorum. Bunu konudan laf açıldıkça hissediyorum ve bu durumdan hiç rahatsızlık duymuyorum. Zaten yaptığı şeyleri övünmek için yapmayan insanların övüncü doğaldır ve karşısındakileri rahatsız etmez, hatta böyle bir insanla tanıştığınıza memnun olursunuz. Tabi kıskancın tekiyseniz durum değişir, orası ayrı.
Salih Bey bir antrenmanda azami olarak ne kadar barfiks, şınav ve dips yapıyor bilmiyorum. Ancak benim yanımda 80-100 barfiks ve 100-150 dips yaptı. Ben gelmeden önce ne yapmıştı bilmiyorum. Ayrıca ardı ardına bu 3 hareketi yaptığı bir videosu varmış.
Kolayca Barfiks Çektiğine Göre Zayıf mı?
Salih Bey çok zayıf da o sayede mi çok barfiks çekebiliyor? Hayır, kesinlikle zayıf değil, aksine yapılı ve ideal bir kiloda olduğu belli.
Kimse İnanmayınca Videoya Çekmişler
Salih Bey’in kızı İstanbul’da spor salonunda egzersiz yaparken spor salonunun sahibi ve oradaki bir antrenörün (aklımda böyle kalmış belki de iki antrenördü, hatırlamıyorum, netleştiririm sonra.) barfiks konusunda yarışa girdiğine şahit olmuş. Birisi 9 çekmiş, diğeriyse 11 çekmiş ama sonuncuyu saymamışlar çünkü çok kötü çekmiş. Olayı seyreden Salih Bey’in kızı da “benim babam 20 tane çekiyor” demiş. Nedense onlar buna inanmamış ve o da İzmir’e geldiği bir sırada bunu kanıtlamak istemiş ve Salih Bey’in antrenmanının bir kısmını video olarak kaydetmiş.
Ard Arda 25 Barfiks 50 dips ve 90 Şınav
Spor yapan bazı insanlar için bu sayılar sıra dışı gelmeyecektir ama eğer 67 yaşında birisinden bahsediyorsanız bu sayılar şaşırtıcıdır. Daha öncede ileri yaşlarda spor yapanları gördüm, çok sayıda şınav, barfiks çekeni de, ya da 100 kilo bench press yapanını da. Ya da bir yatışta 750 şınav çeken genç insanlar gördüm ama 60’ından sonra kaç amatör bu sayılara ulaşabilir? Bırakın 67 yaşında birisini, kaçınız ard arda 15 barfiks, 30 dips ve 50 şınav yapabilirsiniz? Salih Bey bunların hepsini nizami olarak yapmış ve şansıma bunların video kaydı var. Umarım biz bunları yayınlayabiliriz, bana kalırsa birçoklarına esin kaynağı olabilir.
6 Sette 120 Barfiks Hepsi Nizami
Salih Bey bu sayıya rahatlıkla ulaşabiliyormuş, ben oradayken bile 80’den fazla barfiks çekti. Zaten sohbetimiz boyunca söyledikleriyle ilgili hiç tereddüt yaşamadım. Salih Bey’in kolları benimkinden daha kalın adaleli, inanın ona bakınca asla 67 yaşında olduğunu tahmin edemezsiniz.
Nasıl Bu Kadar İyi Bir Performans Gösterebiliyor?
Elbette Salih Bey bir sabah kalktığında “bugün gidip spor yapayım” deyip de birden bu performansa ulaşmamış. Gençken de atletik birisiymiş ve yıllardır bu egzersizleri hiç bırakmamış. İşin sırrı burada. Sporun yaşamınızın bir parçası haline gelmesi gerektiğini söylüyoruz. Salih Bey bu ilkeye uyanlardan. Bu arada Salih Bey elinden geldiğince düzenli olarak yüzüyormuş.
Yıllardır aralıksız egzersiz yapan Salih Bey bunun sayısız faydası gördüğünü söylüyor. Başına gelen talihsiz bir olayı da anlattı Salih Bey, bir süre önce 3 metre yükseklikte bir yerden düşecekken Salih Bey kenara tutunmayı başarmış ve düşmemiş. Onun yaşlarında kaç kişi bunu yapabilirdi? Bu arada bu kazayı en iyi şekilde atlatan Salih Bey’in lifi kopmuş ama düşüp daha ağır rahatsızlıklar geçirmeden çok daha iyidir. Ayrıca şu an onlarca barfiks çekmesine engel olmuyor o kopmuş lif.
Hasta Olmuyorum, Aspirin Bile İçmiyorum
Sohbet esnasında Salih Bey’in beslenmesine özen gösterdiğinden bir süre sonra hiç hasta olmadığını öğreniyorum. “Eskiden de sağlıklıydım ama en azından yılda 1-2 defa nezle grip benzeri bir rahatsızlık yaşardım, şimdi o da kalmadı” diyen ve hiçbir ek besin kullanmayan Salih Bey, sağlığının doğal ve doğru beslenmesine bağlı olarak iyileştiğini, yüksek tansiyonunu da bu şekilde yendiğini düşünüyor.
Sohbetin Ana Konusu Beslenmeydi
Azımsanmayacak sayıda diyet uzmanıyla ya da beslenme uzmanı geçinen insanla tanıştım. Kendileri de bilir ki aslında pek bir şey bildikleri yoktur. Oradan buradan duyduklarını, falanca kitaplardan okuduklarını, tek tük yaptıkları testlerin sonuçlarını öğrenir ve onlara göre tonla şey söylemeye kalkarlar işin kötüsü söylediklerine inanılır. Salih Bey beslenme konusunda söyledikleriyle benim gözümü kamaştırdı ve gözümü daha da açtı. Salih Bey beslenmeyle ilgili birçok bilimsel gerçeği oldukça iyi anlamış ve çok iyi anlatıyor.
7 Yıldır Et ve Süt Ürünleri Yemiyor, Yüksek Tansiyon Sorununu Bu Şekilde Çözüğüne İnanıyor
Yüksek tansiyon sorunu yaşayıp bunu hayatının sonuna kadar çekeceğini doktorlardan duyan Salih Bey bu sorundan kurtulmuş ve uzun zamandır tansiyonu yükselmiyormuş. Bunu 7 yıldır hiç et ve et ürünü yememesine ve hiç süt ve süt ürünü tüketmemesine bağlıyor. Tabii ki Salih Bey’in tek dikkat ettiği nokta bunlar değil, kendisi sindirim sistemi hakkında uzmanlık derecesinde bir bilgiye sahip kanaatindeyim. Yemeklerin hangi sırayla yenmesi gerektiği, hangi yemeklerin daha sağlıklı olduğu, midenin işleyişi, alkali, asidik… Bir sürü şey kulağımda kaldı onun söylediklerinden. Tamamını yazamayacağım ama konuşmamızın satır başları bunlardı. Belki onun söylediklerini genişçe başka bir yazıda ele alabiliriz.
Elbette sağlığını kazanmak ve korumak sırf çok doğru beslenmekle olmaz. Salih Bey her gün egzersiz yapıyor, yaz kış yağmur çamur fırtına demeden açık havanın nimetlerinden ve açık havada egzersizin nimetlerinden yararlanıyor. Yani lütfen bu yazıyı okuyup da sadece beslenme kısmını uygulamaya kalkmayın çünkü Salih Bey’in de dediği gibi; egzersiz şart.
Salih Bey beslenme konusunda edindiği bilimsel bilgileri hep kendi üstünde uygulamış, çeşitli açlık kürlerine girmiş, bir sürü şey yapmış ama son 7 yıldır doğruyu bulduğunu düşünüyor. Bu arada belirtelim, Salih Bey sağlıklı birinin, ne zaman, ne şekilde, ne kadar yiyebileceğini biliyorsa doğal et ve süt ürünleri tüketebileceğini söylüyor. Ancak kendisi tüketmemeyi tercih ediyor ve bunun nedenini bilimsel olarak açıklayabilecek donanımda.
Onun Söylediklerini Neden Önemsedim
Salih Bey’in söylediklerini neden bu kadar önemsediğimi soranlarınız çıkabilir. Çünkü Salih Bey’in söyledikleri edindiğim bazı bilgilerle uyuşmaktan başka, daha da fazlasını öğretiyordu. Salih Bey söylediği her şeyin bilimsel olarak nedenini açıklayabiliyordu. Ayrıca o bahsettiği bir çok şeyi kendi üzerinden de denemişti, yani bilgileri kitabî değildi. Ancak kitabî bilgileri de çok fazla. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam konusunda çok dolu bir adam, gerçekten dolu. Salih Bey kendini bu konularda çok iyi yetiştirmiş üzülerek söylemeliyim ki diyetisyen sıfatıyla ortalıkta dolanan bazıları Salih Bey’in yarısı kadar alanlarında bilgi sahibi değiller.
Biz daha önce Vejetaryen Diyet Ne Kadar Sağlıklı? Yazısını yayınlamıştık, Salih Bey’i gördükten, söylediklerini duyduktan kafam karıştı biraz ve verileri birleştirince egzersizin sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı ve çok önemli bir parçası olduğunu anladım, sağlıklıysanız yediklerinizin etkisi farklı olabiliyor(?). Yani ne kadar sağlıklı beslenirseniz beslenin vücudunuz güçlü olmalı, iyi işlemeli, egzersiz de bu nedenle şarttır. Sağlıklı bir vücut için egzersiz şart ve inanılmaz derecede önemli kilit bir noktada. Bence bütün beslenme deneylerinde kişilerin egzersiz durumu da göz önüne alınmalıdır.
Taş Devri Diyeti’nin Ne Kadar Sağlıklı Olduğunun Canlı Kanıtı
Salih Bey konuşmamızda sık sık mağara devrinde yaşamış diyebileceğimiz insanların beslenme düzeninden bahsederek bunun sağlıklı olduğundan bahsetti. Kendisi bunları bizzat uyguluyordu, nereden bu bilgileri edindi bilmiyorum ama et ve süt ürünleri yememesini saymazsanız taş devri diyetini uyguluyordu. Tabi o ne yediğiyle birlikte hangi yemekleri bir arada yediğine de çok önem veriyordu, yemek karıştırmayı doğru bulmuyor. Özellikle protein ve karbonhidratın aynı anda alınmaması gerektiğini düşünüyor.
Salonlardan Kurtulun! Açık Havada Spor Yapın
Salih Bey’le kapalı spor salonlarında çalışanları çekiştirdik. Çünkü açık havada spor yapmazsanız güneşten, havadaki iyonlardan ve daha sayısız yarayışlı unsurdan mahrum kalırsınız. Böyle kapalı spor salonlarını imkanım varsa asla açık havaya yeğlemeyin. Egzersiz açık havada çok çok daha fazla yarayışlıdır. Çok yüksek tavanlı profesyonel basketbol salonları falan birazcık daha farklı ama yine de güneş yok, iyon az ve açık havadan daha kötü. Fitness, pilates vücut geliştirme vb. salonlarıysa egzersiz için en iyi yerler değil tabii ki ama hiç yoktan iyidir diyerek mecbur kalıp gidiyoruz.
Son Söz
Salih Bey bana fiziksel olarak ne kadar kötü durumda olduğumuzu ve aslında ne kadar iyi olabileceğimizi gösterdi, güya ben ondan gençtim ama sadece kağıt üstünde. Kısa zamanda kendimi toparlamam lazım. Umarım Salih Bey sizlere de ilham olur.
Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenmeyle ilgilenenlerin acayip şeyler yiyip, sıra dışı ve komik yaşadığını sananlar var. Hayır, böyle bir şey yok. En azından bizim gibiler için geçerli değil. Sadece belirli ilkelere uygun davranarak, bunlara uygun yemek hazırlayarak beslenmemizi daha sağlıklı hale getirmemiz kolay. Herkes Salih Bey gibi olmayabilir, et yeseniz de, peynir yeseniz de genetik özelliğiniz ve sağlık durumunuz farklı da olsa daha doğru beslenin ve egzersizi ihmal etmeyin.
Yarın ve sonraki günlerde aynı saatlerde sahile giderek onunla karşılaşmayı umuyorum. Bu arada kendisine siteden bahsettim, bir aralık girip bakmasını umuyorum. Bu yazıyı okuyorsa kendisinden özür diliyorum, çünkü nezaketini bilmeden istismar ederek bu keyifli sohbeti biraz uzattım sanırım, ama bunun farkında olamadım. Bana esin kaynağı olduğu ve öğrettikleri için kendisine çok teşekkür ederim.

Aşağıdaki görsel : Kemal Y. Creative Commons lisansına uygun olarak kullanılmıştır.
Gerçekten mükemmel bir yazı olmuş hiç üşenmedim sonuna kadar okudumbu güzel yazı bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederiz
15 barfiks, 30 dips ve 50 şınav hocam bu rakamı ancak üst düzey sporcular yapabilir değil mi tecrübelerinize dayanarak bu hareketleri dinlenmeden ardarda yapan kişi gerçekten sağlam kuvvetli ve dayanıklıdır diyebilirmiyiz…yazı çok hoşuma gitti ve ilham verdi daha 6 yılım var ama 30 yaş sendromu yaşıyordum bana gerçekten moral verdi sağolun..
Okan Bey Merhaba,
Salih Bey’in bahsettiğimiz hareketlerdeki performansı onun yaşındaki biri için normalin çok daha üzerinde ve bu hareketlerin yapılışını düşündüğümüzde de Salih Bey için yaşına göre gayet kuvvetli ve dayanıklı diyebiliriz ancak dayanıklılık (kondisyon) biraz değişik bir konudur, örneğin bir koşucunun dayanıklılığı ile bir yüzücünün dayanıklılığı aynı değildir, genel kondisyon dışında bir de özel kondisyon vardır. Bunlar ayrı konular. Ama evet, Salih Bey’in durumundaki biri için genel kondisyonu da yüksektir diyebiliriz çünkü ara vermeden bu hareketleri yapmak hiç de kolay değil.
Üst düzey sporcuların neler yapabileceği branşlarıyla ilgilidir, örneğin üst düzey bir jimnastikçi için bu sayılar işten bile değilken, üst düzey bir cirit atmacı için bu sayılara ulaşmak bir jimnastikçi kadar kolay olmayacaktır.
Yazımı beğenmenmenize sevindim, umarım İzmir’e tekrar gittiğimde sahile gidip Salih Bey’e yine rastlayabilirim.
Ben de salih bey ve sizin gibi bu sporun tutkunu oldum diyebilirim.Tam 1 senedir hiç aksatmadan her hafta düzenli sporumu yapıyorum.3-4 gün bıraktığım olunca kendimi çok huzursuz hissediyorum bağımlılık yaptığından olsa gerek…Son dört aydır her hafta hiç boşluk bırakmadan barfiks çekiyorum 8-10 tane.Beni mutlu etmeye yetiyor
yazılarının takipçisiyim…
taş devri diyetinin sahibi ahmet aydını tanıyorum kendisiyle tanışırız
sadece şunu söylemek istiyorum kendisi söyledi 6 ayda 10 kilo veriyosunuz yada vücudunuz ideal şekline kalıcı olarak kavuşuyor .Deneyin…
protein ile karbonhidratları farklı zamanda almanın sebebi nedir acaba merak ettim
ben de yaklaşık 1 yıldır taş devirini uyguluyorum ve gerçekten sonuçları çok güzel
tam olarak uyguladığınız dönemlerde günün her saati daha enerjik oluyor, sabah daha rahat kalkıyor, cildiniz güzelleşiyor ve soğuğa karşı direnciniz artıyor
bende en büyük etkisini koşu sırasında geç yorulma konusunda gösterdi
ahmet aydın ın 7 den 77ye taş devri kitabını sporla ilgili ilgisiz herkese öneririm
Orhun selam,
Salih beyin iletişim için herhangi bir adresini almamıştım ne yazık ki. Tekrardan daha detaylı konuşma şansımız olmadı ama protein ve karbonhidratları aynı almayı sağlıklı bulmuyordu, sebebini ise protein ve karbonhidratların farklı şekilde sindirilmesine bağlıyordu ve aynı anda zıt enzimlerin sindirim yapmaması gerektiğini söylüyordu. Bu konuyu araştıramadım.
et urunleri ve sut içmeyerekmi kas yapmiş nasil katabolizma olmamiş hayret whey protein filanmi kullanmiş acaba ? simdi bunu okuyup et sut tavugu keserseniz kas kutlesini buyukbir orada kaybedersiniz kaş yapiyimderken göz cikartirsiniz. çalisan kaslar yipranir ve tamir için proteine ihtiyac vardir sen proteini almassan yaktigin kaslar yanina kalir . saten anteramandan sonra ilk 30 dakika içinde beslenmek gerekir ve protein agirlikli olmalidir tavuk gogusu et balik yağsiz süt fillan
Not: Anteraman yapiyorsan kas hacminin armasini istiyorsaniz anteraman kadar dinlenme ve beslenmede önemlidir
Yazıda sözü geçen kişi profesyonel vücutcu değil günde bir ton proteine ihtiyaç duymuyor, ayrıca kalite olarak daha düşük olsa da yüksek proteinli bitkisel gıdalar da var.
bu arada ismim gercekten yalan 😀 usteki yazilara birsey ima etmiyorum bilgi verme amacli soyledim sadece yapar veya yapmassiniz dogru veya yalan karar vermek size kalmis
çok güzel bir yazı olmuş inşaallah salih beyle tekrar karşılaşıp video çekersin herkes için motive edici bir video olur
İnşallah diyelim…