İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

9 Soruda BCAA

bcaa

Derleyen: Kadir Şenkaya

1) BCAA nedir?

BCAA, açılımı Branched Chain Amino Acid olan, yani Dallara Ayrılmış Aminoasitler Zinciri’dir. BCAA’yı oluşturan 3 özel amino asit Lösin, İzolösin ve Valin’dir. Bu amino asitler esansiyel yani vücudun üretemediği ve dışarıdan alınması gereken amino asitler sınıfındadır.

2) BCAA’nın diğer amino asitlerden farkı nedir?

BCAA’nın diğer amino asitlerden en önemli farkı karaciğerde değişime uğramadan direkt kas dokusu tarafından emilerek kullanılmasıdır ki, bu sayede kısa bir sürede kaslar için enerji yaratırlar. Ayrıca BCAA’lar çift zincirli aminoasitlerdir. Bu da onların diğer temel aminoasitlere dönüşebilmelerini sağlar.

3) BCAA ne için kullanılır?

bcaa_hap

BCAA kas sisteminin korunması, protein sentezinin arttırılması, yorgunluğa sebep olan laktik asit miktarının azaltılması amaçlarına yönelik olarak kullanılır.

4) Kimler BCAA kullanabilir?

Yapılan araştırmalara göre doğru ve dengeli beslenmeye sahip bir insanın dışarıdan çok fazla BCAA almasına gerek olmadığı belirtiliyor. Fakat her insanın fiziksel durumu farklı olduğunu düşünürsek, gereken miktarda BCAA kullanılabilir. Bu konuda belirleyici olan nokta, herhangi bir böbrek rahatsızlığınızın olmaması ve ağır spor yapabilecek düzeyde olmanızdır.

5) BCAA ne zaman ve nasıl kullanılır?

BCAA antrenmandan önce, antrenmandan sonra ya da sabah kalkınca da kullanılabilir. Hatta yemeklerle birlikte aminoasit profilini yükseltmek için tercih edilir. Görüldüğü üzere BCAA kullanımı çok değişken bir konudur. Ürüne ve kişiye göre değişir. Genelde günde 10-20gr arası tüketilmesi önerilir ve ne zaman kullanılacağı konusunda da ürün kullanım talimatına göre hareket etmek gerekir.

6) BCAA’nın faydaları nelerdir?

body

– BCAA kas kaybını önlemeye yardımcıdır.

– Dayanıklılık performansının uzun süre sürdürülmesini sağlar.

– Yağ yakımını destekler.

– Laktik asit üretimini azaltarak yorgunluğu azaltır.

– Kas onarımında rol oynar.

– Aerobik egzersiz kapasitesini arttırır.

– Vücudun yenilenmesi ve kasların toparlanmasına pozitif katkı sağlar.

7) BCAA’nın herhangi bir yan etkisi ya da zararı var mı?

Doğru miktarda doğru şekilde kullanıldığında BCAA’ların kanıtlanmış herhangi bir olumsuz yan etkisi yoktur. BCAA kullanımında özellikle gün içerisinde daha fazla su tüketmeniz önerilir.

8) BCAA’nın kas gelişimi açısından önemi nedir?

BCAA’ların supplement sektöründe bu kadar popüler olmasının en önemli nedeni, kaslardaki aminoasitlerin %35 kadarının BCAA’nın içerisindeki Lösin, İzölösin ve Valin’den oluşmasıdır. Ayrıca direkt kas dokusunda çok hızlı bir sürede emildiği için BCAA’nın önemi bir kat daha artmaktadır. Bu da BCAA’yı kas gelişimi açısından en önemli aminoasit yapmaktadır.

9) Protein tozlarındaki BCAA yeterli değil mi?

Genelde protein tozlarının kutularında büyük harflerle içinde kaç gram BCAA olduğu yazılır ki, bu ürünün o kadar değerli olduğu gösterilsin. Fakat protein tozlarının içinde serbest formda BCAA yoktur. Burada yazan BCAA miktarı proteinin yapısındaki miktardır ve hemen hemen her wheyde benzer miktarda bulunur. Bu yüzden BCAA’lar vücut ağırlığımızla orantılı olarak alındıklarında çok daha etkili oldukları görüldüğü için haricen alınmalıdır.

Derlenen yazılar:
Supplement markası Weider’ın Türkiye sitesi, http://www.weiderforum.com/amino-asitler/7371-bcaa-urunleri-ile-komple-spektrumlu-amino-asitler-arasindaki-farklar.html
http://www.weiderforum.com/amino-asitler/5530-bcaa-ihtiyaci-ne-zaman-baslar.html

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.
bcaa-workout-longer

8 Yorum

  1. Ceyhun Ceyhun 3 Nisan 2014

    Hocam iyi calismalar. Yas 34 Boyum 1.73 kilom 102. 3 ay once 115 kg dim. Haftada 4 gun spor yapiyorum. Kardiyo ve hafif agirlik. L-Carnitine ve CLA kombinasyonu kullaniyorum yaklasik 2 aydir. Bunlarin yaninda BCAA kullanabilir miyim.

    • Kadir Şenkaya Kadir Şenkaya 3 Nisan 2014

      Şu an itibariyle BCAA kullanmanıza gerek yoktur. İleri seviyelerdeki sporcular için daha uygundur.

      • Ceyhun Ceyhun 3 Nisan 2014

        Teşekkür ederim.

  2. limnoreia limnoreia 1 Haziran 2014

    merhaba,

    28 yaşında 1,77 boyunda bi bayanım. 23.12.13 tarihinde 130 kilo ile diyete, 11.03.14 tarihinde spora başlamış bulunmaktayım. bu 3 aylık zmn zarfında 25 kilo diyet ile verdim. spora başladığım tarihte 105kg yüzde 46 yag oranına sahipken, 30.05.14 tarihi itibari ile 97kg yüzde 25 yağ oranına sahibim. spor yapmaya başladığım süreçte yalnızca protein tozu kullandım ve bitirdim.

    spor yapmadan kilo vermem neticesinde vücudumda elastikiyet kaybı yaşadım ve hala yaşamaktayım. sıkılaşmak, kas kaybını önlemek ve yağ yakımını hızlandırmak için l-carnitine, cla ve özellikle bcaa gibi ürünlerden uygun olanını kullanmak istiyorum ama nasıl bi yol izleyeceğimi bilmiyorum. bu konuda önerilerinizi rica ederim.

    (hedeflenen: 75/80 kg )

    şimdiden çok tşk.

  3. Furkan Furkan 3 Temmuz 2014

    Merabalar yaş 18 boy 1.75 kilo 70. Yaklaşık 4aydır antrenman yapıyorum bcaa almalımıyım?

  4. omer omer 7 Ağustos 2014

    Merhabalar ilaad bey yas 15 boy 169 kilo 57 1 bucuk aydan beri fitness ve body gidiyorum artık cok yoruluyorum yani kaslarim hocama dedim bcaa alayimmi diye bana dedi amino asit al dedi sizce hangisini almayalim amino asitin icindede biraz bcaa var bu arada ? @admin amacim yorgunlugu gidermek kaslari yenilemek

  5. BURCU BURCU 12 Eylül 2014

    Merhaba, 30 yasinda ve 1 yildir fitness a giden bir bayanim. Boyum 1.68, kilom 49. Amacım kas kitlemi artırmak ve kuvvetlenmek. Fakat saniyorum yeterli ağırlık ile çalışmadığım için bu 1 senede bir değişim göremedim. Simdi agirliklari artirarak daha disiplinli bir programa gectim. Antrenman esnasinda yoruluyorum. Uykum ve beslenmem düzensiz. Bcaa almalı mıyım? Tavsiye ve görüşlerinizi rica ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir