İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akdeniz’deki Safranbolu: Ormana

NOT: Bu yazı 2011 yılında yazılmış olup güncel gezi ve tur bilgilerinde değişiklikler olmuş olabilir. Bu yazıya göre harekete geçmeden önce bilgileri teyit etmeniz önerilir.

Akdeniz’deki Safranbolu: Ormana

Yazan ve Fotoğraflayan: Mustafa İlkuçan

Yıllar önce Eynif Ovası’nın dibinde yükselen Akdağ’a zirve defteri bırakmak üzere TODOSK (Toroslar Doğa Sporları Kulubü) tarafından düzenlenen bir tırmanış sonrası geçmiştim Ormana’dan. Ben o akşam yola çıkacağım için Antalya’ya dönmek zorundaydım. Bu yüzden Ormana’da köfte molası veren arkadaşlarıma afiyet olsun deyip, hayran hayran bakarak geçip gittim o güzel evlerin arasından. Yıllar sonra Ormana’ya yeniden gelebildiğimde değişen tek şeyin biraz daha güzelleşen evler olduğunu gördüm. Bu Ormanalılar biraz garip insanlar sanırım. O eski evleri yıkıp yerine çok katlı evler yapacaklarına, bir sürü para harcayıp o evleri restore ediyorlar. Şaka bir yana; Ormanalılar duyarlı, geçmişlerine bağlı, kültürlü insanlar. Pek çoğu, büyük kentlerde yaşamalarına rağmen tatillerinde mutlaka Ormana’ya dönüyor ve gözleri gibi baktıkları güzelim evlerinde yaşıyor ve evlerini yaşatıyorlar. Köyün fırınını gördüğünüz zaman, kendinizi siyah beyaz filmlerdeki bir İtalyan kasabasında sanabilirsiniz, tertemiz. (bu söylemden hoşlanmıyorum ama…) Ormana Lokantası’nda Ragıp Amca ve oğlu çok lezzetli yemekler yapıyorlar. Dağcı arkadaşlar arasında köftesi meşhurdu ama ben kavurmayı birinci sıraya koyuyorum. Öyle ki, daha gitmeden telefon açıp “kavurma var mı?” diye soruyorum. Size de vereyim: Ragıp TANDOĞAN 0535 216 27 48.

Ormana’ya Nasıl Gidilir?

Efendim, Ormana’ya nasıl gideriz derseniz, Antalya’nın turistik ilçeleri olan Manavgat ve Alanya arasından Konya yoluna sapacaksınız. Akseki yol sapağından hemen önce solda göreceğiniz İbradı tabelasını takip edeceksiniz. Yeşillikler arasında 20 km kadar yol aldıktan sonra İbradı’ya varacaksınız. Meydandaki çay bahçesinde, İbradı’dan çıkan önemli insanların büstleri önünde sabah çaylarınızı içeceksiniz. İsimlerini yazmıyorum, kimler olduğunu göreceksiniz. Bu noktadan sonra kolaylıkla Ormana’ya gidebilirsiniz, çünkü İbradı ve Ormana arası çok kısa.

Yöre İnsanı

Akseki ve yöresi bence ilginç özelliklere sahip. Belki biliyorsunuz, bu yörenin insanları iyi tüccar olurlar. Ticareti iyi bilirler, birbirlerine bağlıdırlar, yeni nesillerin yetişmesi için elbirliğiyle çalışırlar. Bu yüzden gerek çevrenizde, gerek ülke çapında pek çok başarılı Aksekili işadamı görebilirsiniz. Bu yörede birkaç yer de okumuş insanıyla meşhurdur, bunlarında en başında İbradı gelir. Ben İbradı’da hep başka bir hava soluduğumu hissederim. Bakkala ekmek sorarsanız, fırınımız var biz satmıyoruz diyebilir, ya da size turist gözüyle bakmayan biri çay paranızı ödemiş olabilir. Aslında doğal ve doğru olan şeyleri sanki birer gariplikmiş gibi anlatmaktan da hoşlanmıyorum ama, neyse…

“Ormana” Adı

Ormana’nın adı Erymna’dan geliyor, sunak insanı-rahip anlamındaymış. Bu bilgiyi aldığım; Bilge UMAR’ın “Türkiye’deki Tarihsel Adlar” (İnkılap Yayınevi,1993) kitabında da sık sık rastladığım üzere ülkemizin pek çok yerinin tarihten gelen adları masa başı kararlarıyla değiştirildi. Ormana’nın adı Ardıçpınarı yapıldı örneğin. Tabelasında hâlâ Ormana yazdığına göre sanırım isimlerini geri almışlar.

Ormana Evleri

Ormana’da tüm Akseki yöresinde sıklıkla rastlanan “düğmeli ev” adıyla anılan Osmanlı mimarisi hâkim. Genelde iki katlı ve taş duvarlardan oluşan düğmeli evleri, aslında dikine atılan, çoğunlukla andız ağacından yapılan ahşap iskelet taşıyor. Bu iskeleti oluşturan ağaçların yüzeyde kalan uçlarına halk “düğme” diyor. Taşın ve ahşabın birlikteliği, güzel bahçelerin eşlik ettiği cumbalı evleri daha çekici kılıyor.

Ormana’yı sokak sokak gezin, evlerini,bahçelerini, çiçeklerini, taşlarını içinize doldurun, döndüğünüz her köşede, kaldırdığınız her taşta, açtığınız her kapıda başka bir güzellik göreceksiniz. Yorulunca köy kahvesine oturup bir çay içimi dinlenin, acıkınca gidin Ormana Lokantası’na, duvardaki resimleri inceleyerek karnınızı doyurun… Ormana’yı gezmeye bir günün yetmediğini göreceksiniz.

Konaklama

Ormana’da konaklama olanakları artık daha zengin. Bir otel ya da pansiyon yok ama Ormana Vakfı’na ve belediyeye ait misafirhaneler var. Belediyeye telefon ederek bilgi sahibi olabilirsiniz. Tel : 0-242 692 32 55 e-mail: ormana_bld@hotmail.com Dilerseniz Alanya yada Manavgat’ta bir otel veya tatil köyünde konaklayıp Ormana’ya günübirlik de gelebilirsiniz.

Ormana’dan Ayrılış

Dönüş için Manavgat yolunu kullanmanızı öneririm.Ormana’dan sonra karşınıza çıkacak olan Ürünlü Köyü, Altınbeşik Düdensuyu Mağarası gibi önemli bir doğal mirasımıza ev sahipliği yapıyor. Eskiden bozuk olan ve yağmurlarda kapanan mağara yolu artık asfaltlanmış, her zaman açık. Mağara girişi muhtarlık tarafından düzenlenmiş. Önceden mağarayı aydınlatan jeneratör için yanımızda benzin götürürdük, artık buna gerek yok, küçük bir ücret karşılığı jeneratör ve sandallar hizmetinizde. Gitmeye niyetlenirseniz 0(242) 695 10 02 no’lu telefondan bilgi almanız iyi olur.

Ağaçlar arasından kıvrılarak giden yol yorgunluğunuzu, sık sık karşınıza çıkacak olan çeşme ve pınarlar susuzluğunuzu alarak sizi Manavgat’a oradan da Antalya’ya ulaştıracaktır.

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir