İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aerobik Egzersiz Nedir, Nasıl Yapılır?

Aerobik Nedir?

Kıymetli spor adamı Hayri Özmeriç’in detaylı aerobik egzersiz tanımına geçmeden önce, ülkemizde yayınlanan muteber sözlüklerde aerobik tanımının nasıl yapıldığını görmenizi ve konuya bir ön hazırlık yapabilmenizi istedim. Aşağıda, üç önemli sözlüğümüzün bu kelime için yaptığı tanımları bulacaksınız (Aşağıdaki tanımlar 22 Haziran 2011 tarihinde alınmıştır. İlerleyen yıllarda bu tanımlar değişikliğe uğrayabilir.):

Ötüken Türkçe Sözlük’te “Aerobik”

[İngilizce. aerobics] isim
1. spor. Solunumu hızlandırarak dokulara daha çok oksijen gitmesini sağlamak amacıyla müzik eşliğinde hızlı bir ritimle yapılan jimnastik.

Türk Dil Kurumu Sözlükleri’nde “Aerobik” ve “Aerobik Solunum”

aerobik, -ği İngilizce. aerobic
a. spor. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için tempolu müzik eşliğinde yapılan bir tür jimnastik.
Güncel Türkçe Sözlük

aerobik İngilizce. aerobic
Oksijen varlığında meydana gelen veya oksijen gerektiren.
BSTS / Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü

aerobik
bakınız: aerob
aerob İngilizce. aerobe
(Yunanca. aer: hava; bios: hayat) Oksijen varlığında yaşayabilen herhangi bir organizma. Bütün yüksek yapılı hayvan ve bitkiler mecburî aerob, birçok bakteri ve bazı mantarlar anaerob veya fakültatif anaerob canlılardır. Aerobik.
Biyoloji Terimleri Sözlüğü 1998

aerobik solunum İngilizce. aerobic respiration
a. biyoloji. Hücrede yalnız moleküler oksijenin kullanıldığı bir solunum şekli.
Güncel Türkçe Sözlük

aerobik solunum
bakınız: oksijenli solunum
oksijenli solunum İngilizce. aerobic respiration
(Yunanca. aer: hava; bios: hayat) Havadan oksijen alınarak karbohidratların parçalanması yoluyla karbondioksit, su ve enerjinin çıkması. Aerobik solunum.
BSTS / Biyoloji Terimleri Sözlüğü 1998

Dil Derneği Türkçe Sözlük’te “Aerobik”

aerobik a. Yunanca > İngilizce
Müzik eşliğinde yapılan jimnastik.

Buradan da anlaşılıdığı gibi Tükçedeki bu kavram karmaşasının sebebi hakkındaki tespitim şudur: Dilimize İngilizceden geçmiş olan aerobik kelimesi hem “aerobic” hem de “aerobics” için kullanılmaktadır. Hâlbuki aerobic ve aerobics kelimelerinin İngilizcedeki anlamları benzer olmakla birlikte farklıdır. Aerobic daha çok bilimsel bir terimken, aerobics ise bir spor terimidir. Aerobics kelimesiyle kastedilen, aerobik egzersizlerdir. Bu konuyu Türk Dil Kurumu’na bildireceğim. Bu eksikliğin farkına varılmalı ve kavram karmaşasına sebep olan bu sorun, gerekirse yeni bir kelime bulunarak ortadan kaldırılmalıdır.

Bunlara ek olarak ilave etmek isterim ki, Hayri Özmeriç’in aşağıdaki yazısında köşeli ayraçlarla gösterilen kısımlar, Sayın Özmeriç’in özgün ifadelerini değiştirmemek fakat gençlerin de daha iyi anlamasını sağlamak üzere yapılmış ek açıklamalar olup tarafımca eklenmiştir. Aşağıdaki tanım, spor kitaplarındaki sayfalar dolusu tanımın mükemmel bir özeti olmuş, herkesin aerobik egzersizleri anlayabilmesini sağlamıştır. Yılların birikimiyle yazmak böyle bir şey olsa gerek. Hayri Özmeriç’e sonsuz teşekkürler.

[Zinde Türkiye Editör Notu]

Yukarıdaki hususla ilgili olarak Hayri Özmeriç’in notu: İlk bakışta “aerobics” kelimesi, “aerobic” kelimesinin çoğul hâli gibi görünür ise de bu kelimelerin anlam kapsamı farklıdır. “Aerobic” canlıların hava ile yaşama, havada yaşama olgusunu (bu durumun aksi ise; balıkların su içinde yaşamasında olgusu gibi), “aerobics” ise hava içinde yaşamanın temel ilkesi olan vücudun nefes alıp verme, oksijen tüketme kapasitesini güçlendirmek için geliştirilmiş sistemleri kapsamaktadır. Nitekim; antrenmanlarda normal hava/nefes alınarak yapılan çalışmalar “aerobik” olarak adlandırılırkan, yeterli miktarda hava/nefes almadan yapılan çalışmalar (sprint koşu vesaire), hava noksanlığını ifade eder anlamda “anaerobic” olarak vasıflandırılır.

7 Temmuz 2011: Türk Dil Kurumu’nun Cevabı

Katkı arzusuyla yaptığımız başvuru ve bilgilendirme e-postası dikkate alınarak TDK Başkanı Sayın Şükrü Halûk Akalın imzalı bir yanıt verilmiştir:

T. C.
BAŞBAKANLIK
ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU
Türk Dil Kurumu Başkanlığı

Konu : “Aerobic ve aerobics” sözleri

İlgi: 23 Haziran 2011 günlü yazınız.

Yazınızda geçen sözlerin anlam incelikleri ve dilimizdeki kullanımları ilgili kurullarımızca araştırılacaktır.
Bilgilerinizi rica ederim.

Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN
Türk Dil Kurumu Başkanı

Yazıdaki sayı numarası ve hitap gibi bölümleri çıkarttık. Önemli olan TDK’nın bu katkı teşebbüsüne kayıtsız kalmadığını siz okurlarımızla paylaşmaktır.

Aerobik Egzersiz Nedir?

Yazan: Hayri Özmeriç

Aerobics deyimi uluslararası literatüre, sağlık için sporun babası diyebileceğimiz, halk sağlığı üzerinde yüksek lisans yapmış Tıp Doktoru Kenneth H. Cooper’ın AEROBICS (1968) ve AEROBICS WAY (1977) kitapları ile takdim edilmiştir. Gerek kitapların dayandığı ciddi ve güvenilir veriler, gerekse ilgili bilimsel çevrelerde yapılan destekleyici çalışmalar sonunda aerobics deyimi, The New Encyclopaedia Britannica ansiklopedisinin 1989 tarihli 15. baskısında yer alarak bir anlamda uluslar arası kabul görür nitelikte tescil edilmiştir.

The New Encyclopaedia Britannica’nın 1989 tarihli 15. baskısında bu kelime şu şekilde tanımlanmıştır:
Aerobics, system of physical conditioning developed to increase the efficiency of the body’s intake of oxygen. Typical aerobic exercise (e.g. walking, running, swimming, dancing, and cycling) stimulate heart and lung activity long enough to produce beneficial changes in the body. To be effective, aerobics training must include a minimum of three sessions per week. During each session, the exerciser’s heart rate must be raised to his training level for at least twenty minutes…

Bu tanımın Türkçesi şudur:
Aerobik egzersiz; vücudun oksijen tüketim kapasitesini yükseltici fiziki kondisyonu güçlendirme için geliştirilmiş sistemdir. Tipik aerobik egzersiz (örneğin; yürüyüş, koşu, yüzme, dans etme, bisiklet gibi); vücutta faydalı değişiklikleri meydana getirmek üzere gerekli müddet devamınca kalp ve akciğer çalışmalarını canlandırmak, teşvik etmektir. Tesirli olabilmesi için; aerobik antrenman haftada asgari üç gün olmalıdır. Her seferinde; egsersiz yapanın kalp atışı kendi antrenman limitlerine göre asgari yirmi dakika devam etmelidir.

Türkiye’de Aerobik Kelimesi Genelde Hatalı Kullanılıyor

Toplumumuzun genelinde “aerobik” deyimi çoğu zaman hatalı anlamlarda kullanılmaktadır. Her ne kadar sağlıklı yaşam sporuna tatbikat açısından bakan bir yapıya sahip olmamla beraber, konunun önemine binaen açıklamalarımızı dünyanın sayılı ansiklopedilerinden biri olan The New Encyclopaedia Britannica’nın 1989 tarihli 15. baskısının bilimsel araştırmalar sonucundaki tespitine ve 30 seneden beri devam edegelen kişisel araştırma ve kendi deneyimlerime dayandırmış olacağım.

Aerobik Egzersizin Amacı

Aerobik egzersizin temel hedefi, vücudun oksijen tüketim kapasitesini yükseltmek için fizik kondisyonunu güçlendirmektir. Dolayısıyla aerobik egzersizde sistemin temel hedefi; oksijen tüketimini yönlendiren, yürüten kalp ve akciğerin çalışma verimliliğini arttırmaktır. Aslında kelimenin ön takısı olan “aero” kelimesine baktığımızda, aerobik’in temelinde hava, yani insanoğlu için ön planda olan oksijenin olduğu açıkça gözükmektedir.

Hangi Sporlar Aerobiktir?

Öncelikle bir hekime muayene olmanız kaydıyla aerobik egzersizler her yaşa uygundur.

Yapılan sporun aerobik olması için temel ilke; sporcunun kalp atışı kendi sağlık durumuna göre uygun olan seviyeye kadar çıkartılması, fazla değişiklik göstermeden egzersiz yoğunluğu ile orantılı olan müddet içinde durmaksızın ve kalp atışı aynı seviyede tutularak devam edilmesidir.

Bu bağlamda; ülkemizdeki alışıla gelen uygulamalarda kalp atış hızını gerekli düzeye yükseltmekten çok uzak “aerobik dansı sınıfları” olarak adlandırılan çalışmalar yerine, amacına çok daha uygun; koşu, yürüyüş, ip atlama gibi pek çok masrafsız ve uygulaması her bakımdan kolay aerobik sporların yapılabileceğini hatırlatmakta yarar vardır. Spor salonlarının ancak koşu bandı, kondisyon bisikleti, kürek vesaire gibi cihazları kullanıma sunması, step veya aerobik dansların bilgili bir eğitmen antrenörlüğünde ve gerekli yoğunlukta olması hâlinde aerobics / aerobik egzersizler spor salonlarında yapılabilir. Aksi takdirde aerobik dans sınıfı olarak adlandırılan çalışmalar; sağlıklı yaşam sporu değil psikolojik olarak spor yapıyorum demeyi sağlayan bir çalışmadır.

Bu hususu tatbikattan bir iki örnekle açıklamak gerekir ise; mesela tenis, güreş, futbol vesaire bir spor dalıdır ve fakat aerobik spor değildir. Çünkü kalp atışı belli bir müddet devamınca aynı yoğunlukta tutulmaz. Buna karşın, yürüyüş, bisiklet ve saire sporlarda, kişinin iradesine bağlı olarak kalp atışını belli bir süre devamınca belli bir seviyede tutmak mümkündür. [Bu noktaya ilk bakışta itiraz edenler olabilir, tekrar düşünürlerse güreş, tenis, futbol gibi sporlarda ani hareketlenmeler ve anaerobik çalışmalar olduğu, kalp atış seviyesinin pekâlâ dengesiz olabileceğini göreceklerdir. Bu sebeple verilen örnekler tamamen doğrudur.]

Aerobik Egzersiz Yoğunluğu ve Müddeti Ne Olmalıdır?

Aerobik egzersizin müddeti ve yoğunluğu kişinin genel durumuna bağlı olmakla beraber yekdiğeri ile [birbiriyle] ters orantılıdır. Diğer bir ifade ile; yoğunluk arttıkça müddet kısalır, yoğunluk azaldıkça müddet uzar. Basit bir örnekleme ile dakikada 135/140 adım temposundaki yürüyüş için her seferinde 45 dakika ve haftada dört sefer uygun bir egzersiz olur ise de dakikada 150/155 adımlık bir yürüyüş temposu için haftada 4 sefer ve her seferinde 35 dakikalık yürüyüş aerobik egzersiz için yeterli ölçülerdedir.

Aerobik Egzersizin Tatbikî [Uygulamalı] Ayrıntıları

Sporcunun kendi sağlık durumuna ve egzersiz yoğunluğuna göre yapılacak aerobik antrenmanının, zaman ve egzersiz yoğunluğu hususları konu dağınıklığını önlemek amacı ile ayrı bir yazı konusu yapılacaktır. Ancak hemen hatırlatmakta yarar var ki; herhangi bir egzersiz programına başlamadan evvel kişi ciddi bir sağlık kontrolünden geçmeyi ihmal etmemelidir.

Bütün Zinde Türkiye okurlarına yaşam boyu sağlık ve esenlikler dilerim.

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Aerobik nedir, aerobik egzersiz nedir, aerobik egzersizler hangileridir, aerobik sporlar hangileridir, aerobik egzersiz nasıl yapılır vb. konular hakkında olup sağlıklı yaşam (fitness) ve spor konusuyla doğrudan ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: lululemon athletica, KennethMoyle, Ed Yourdon, MrUllmi ve lululemon athletica Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

21 Yorum

  1. Celilcan Celilcan 31 Temmuz 2011

    Sevgili hocalarımdan Ramazanda kilo vermeye başlama, ramazanda kilo vermeye devam etme egzersiz spor programı ( ev yada spor salonu için ) ve ramazana özgü beslenme stili yazısını acilen bekliyoruz . Google da bekliyor 🙂 anladınız

    • Hayri Özmeriç Hayri Özmeriç 4 Ağustos 2011

      Aziz Celilcan, lütfen sağlıklı kilo vermek ile Ramazan’ın oruç tutma mükellefiyeti uyarınca beslenme periodik programını değiştirerek kilo vermeyi lütfen bir birine
      karıştırmayınız. Sağlıklı kilo vermek sağlıklı beslenme ve sporun beraberliği ile mümkündür. Vucut alıştığı zamanlarda gerekli besinleri almadığı için enerji sarfı spor çalışmaları ile aşırıo yükseltildiğinde vucut yağ stokları ile birlikte belli adale guruplarını da kullanacaktır, Kısaca; İslam’ın önemli bir ibadeti olan ORUÇ’un bizzat kendisi sağlık için yararlı olmakla beraber kilo vermek için oruçlu iken (özellikle yaz aylarında vucudun devamlı su ihtiyacı olduğu saatlerde) iddialı spor yapmak faydadan daha çok zarar verir düşüncesindeyim. .Bence rahat rahat oruç mükellefiyetini yerine getiriniz, bayramdan sonra gayret ve azimle spor yaparak sağlıklı kiloya gelmeye çalışınız. Esenlik ve mutluluklar dilerim.

  2. Hari Özmeriç Hari Özmeriç 29 Aralık 2013

    Sayın Yönetici

    Spor sağlığı içerikli makalelerin başına makalede işlenen konunun tamamen aksine ve genel sağlık için alakası olmayan resimlerin konması çok itici. (ilacın kendi kutusunun resmi hariç)

    Sağlık için sporun genel anlayışları çerçevesinde tarafımdan yazılmış olan
    makalelerin başlangış kısmına bu kabil genel sağlık bilimi ile tamamen
    zıd olan reklam resimlerinin ??? konması cidden üzücü. Vücutçu makalelerine istenen her türlü resim tabiatı ile serbestçe konabilir. İki konu bir birinden çok ama çok farklıdır.
    Bu husustaki tatbikatın kendine özgü nedenlerle takdir ve yetkisinin site yöneticisinde olduğu bilincinde olduğumu da belirtmek isterim. Ancak makale yazarı olarak bu düşüncemin bundan sonra dikkate alınacağını da umarım.

    Saygılarımla
    Hayri Özmeriç

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 29 Aralık 2013

      Değerli büyüğümüz Hayri Bey,
      Makalelerin en başında iki müstakil kutucukta çoğunlukla resim içeren iki adet reklam çıkmaktadır. Bu uygulama yazılara müstakil olarak eklenmemekte, sitedeki tüm yazılar için geçerli olmaktadır. Bu uygulama sayesinde Google reklam gelirlerimiz aylık 2 katından fazla artmış durumdadır. Size hangi reklamların ve resimlerinin çıktığını bilemiyoruz ancak ilkesel olarak bizimle ters bir reklam söz konusu ise o reklamverenin reklamlarını bizim sitemizde çıkmaması için yasaklayabiliriz. Teknik sebeplerden ötürü herhangi bir yazının reklamsız olarak yayınlanması mümkün olamamaktadır. Sitede ya tüm reklamları kaldırırız, hiçbir yerde çıkmaz; yahut rekamları yayınlarız ve istisnasız her yazıda çıkar.

      İnternet siteleri olarak her ne kadar gelir için market tarzı çalışmalar yapsak da halen esas gelir kaynağımız reklamlardır. Bu konuda sizden ve okurlarınızdan anlayış rica etmekten başka elimizden bir şey gelmiyor. Sizin aklınıza gelen ve benim düşünemediğim başka bir çözümcül uygulama varsa da seve seve yerine getiririm.

      Saygılarımla,
      İlşad Özkan

  3. Mukaddes Mukaddes 31 Ocak 2014

    Ben yaklaşık 8,5 haftada 7 kilo verdim. İlk haftalar spor yapsam da sonraki haftalar buna fırsatım olmadı, rahatsızlandım falan… Ama günlük en fazla 1000 kalori tüketerek dengelemeye çalıştım. Kas kaybetmeyeyim diye -tabii kollarımı da inceltmek için- dumbell çalıştım arada. Herkes kas kütlemden kaybettiğimi, yemek yersem, günlük ihtiyacım olan 1400 kaloriyi yersem bile artık iki katı geri alacağımı söylüyor. On beş yaşındayım, boyum 168. Diyete başlarken 64,5’dim. Şuanda 57,5-57,7 gibi bir şeyim. Yani bunun doğrusu nedir?

    • Hari Özmeriç Hari Özmeriç 2 Şubat 2014

      Aziz Mukaddes, sitemize gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz.
      Yazdıklarınızdan anladığımız kadarı ile kilo bakımından önemli bir probleminiz olmamakla beraber (64,5 kiloda iken kitle indexiniz 22,85 ve 57,5 kiloda iken 20.37 dir ve her ikisi de 19 – 25 arasında olduğundan kilonuz normaldir. Buna rağmen illede kilo verme çalışmalarınızın bilinçli olarak yapılmamış olduğunu gördüğümüzü üzülerek bildiririz. Gerçekten bundan sonra eski 1400 Kcal programa devam etseniz dahi eski kilolara çok çabuk dönersiniz ve yukarıya da çıkarsınız. Çünkü siz 1000 kaloriye göre metabolizmanı alıştırdığınız için üç beş ay 1400 Kcal alsanız dahi metabolizmanız 1000 e göre çalışacak ve kilo alacaksınız.

      Size tavsiyemiz sporla birlekde uygulayınız ve kilo vermeyi normal Kcal almayı kısıtlayarak değil (ki çok gençsiniz, vücudunuz gelişme hal,inde kısıtlamanız sağlık problemlerine yol açar) eski Kcal 1400 e devam fakat disiplinli egzersiz yapmalısınız, sadece dumbbell pek fayda etmez.
      Lütfen bu konuda evvelce bu konuda yazdığımız makalelere bir göz atınız.
      Sağlık ve mutluluklar dileriz.
      Hayri Özmeriç

  4. baki öztürk baki öztürk 13 Şubat 2014

    iyi günler. Ben 19 yaşında, 187 boyunda ve 108 kiloyum. günlük kalori tüketimim 1800 civarı. astsubaylık okullarına hazırlanıyorum (mülakatlar için). şu an 1 ayda 10 kilo verdim. ve nasıl en etkili şekilde yağlarımdan kurtulurum. vücut analizi yaptırdım ve değerlerim:
    kas oranı: %82,6
    yağ oranı: %29
    kemik ağırlığı: 5.300 kg
    göbek yağı: 7 kg

    gördüğünüz üzere farklı bir vücut, yağlarımdan nasıl kurtulurum?

    • Hari Özmeriç Hari Özmeriç 16 Şubat 2014

      Aziz Baki Öztürk, ilginize teşekkür ederiz, Vücut kitle index’iniz 30,5 dir ve maalesef üniversal ölçeklere göre kilolu gruptasınız. “en etkili” sorunuzu “en etkili sağlıklı” olarak algılıyoruz, bunun da yolu bilinçli spor yapmaktır ve
      bu konuda sitemizde oldukça bilgi verilmektedir. Sizin durumunuzu dikkate alarak bilhassa belirtmek isteyeceğimiz: kesinlikle ve kesinlikle hızlı kilo verme yolunu tercih etmeyiniz, genç olduğunuz için faydadan çok daha fazla zarar görürsünüz, ayda 5 kilodan fazla kilo vermeyi kesinlikle hedeflemeyiniz ve halen alışageldiğiniz beslenme programından da fazla bir kısıtlamaya gitmeyiniz, sporla kilo vermeye gayret ediniz.
      Başarılar dileği ile
      Hayri Özmeriç

  5. Gizem Gizem 12 Mart 2014

    Merhabalar,
    Yazılarınız için teşekkür ediyorum. Uzun zamandır antrenmanlar konusunda kafam karışıktı fakat bu site sayesinde yavaş yavaş netleşiyor.
    Ben malesef yürüyüş koşu vs için dışarı çıkamayacağım bir muhitte oturuyorum. Zaten kilom ve kondisyonum şuan koşmaya pek müsait değil. Evimde internetten satın aldığım bir twist and shape aleti var. Bu aletle yaptığım spor aerobik sınıfına girer mi? Bir de 40 dk kadar bu aletle çalışmak bacaklarımı ileride çok şişirir mi merak ediyorum, çünkü aerobikten sayılıyorsa uzun süre devam etmeyi düşünüyorum 🙂
    İyi çalışmalar dilerim..

    • Hari Özmeriç Hari Özmeriç 13 Mart 2014

      Aziz Gizem, ilginize teşekkürler.
      Çok geniş kapsamlı bir soru, tam anlamı ile cevaplamak mümkün değil.
      Özellikle, gereği gibi teknik ayrıntıları ile cevaplayabilmek için yaşınız, kilonuz ve boyunuzu bilmek lazım. Yazdıklarınızdan esinlenerek müsaadenizle bu çalışmalar
      için 2000 liraya kadar bir yürüyüş bandı almanıza bütçeniz müsait mi? Evinizde bu bandı koyabilecek bir yer var mı? sağlıklı öneride bulunmamız için bilmemizde yarar vardır. İlginize tekrar teşekkürler
      Hayri Özmeriç

  6. esra esra 26 Mart 2014

    merhabalar benımde su aylarda en cok okudugum takıp ettım bır sıte burası faydalı bılgılerden dolayı tesekkurler .. ben 26 yasında 165 boyunda 63 kılo bır bayanım 5 kılo vermek ıstıyorum ayakta durarak çalısıyorum ve yorgunluktan hafta sonu harıc spor yapamıyorum . (hafta sonu 60 dk kosu bandında 6.sevıyede yuruyıorum yada 1 saat yuzuyorum.) gunduzlerı kahvaltı 2 3 adet salatalık öğlende bır adet armut salatalık öğlenden sonra sut karısımı mılkshake aksamları ıspanak bır veya ıkı tabak yorgunluga ve aclıga baglı yada bulgur yıyorum bulgur oldugunda bır tabak tuketıyorum ..bu durumda 5 -6 kılo kaybetmek ıstıyorum b sekılde ne kadar zaman alır yanlıs yaptıgım bır sey varmı bu sekılde 1 haftadır dıkkat edıyorum elbette henuz kılo kaybım olmadı lutfen bılgı verırsenız yada tavsıyede bulunursanız cok sevınırım .

    • Hari Özmeriç Hari Özmeriç 28 Mart 2014

      Aziz Esra, sitemiz hakkında güzel sözlerinize ve gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz. Yardımcı olabiliyorsak ne mutlu.
      Boy ve kilo ölçülerinize göre vücut kitle indexiniz 22.86 ki normal olan 19 ile 25 arasıdır. bu standardlara göre BMİ normaldir ancak beş kilo verme arzunuz gayet doğal, bunu sağlıklı yöntemlerle başarabilirseniz çok daha etkili ve canlı bir görünüşe sahip olabilirsiniz. Ancak gerçeği ifade etmek gerekir ise yazdıklarınız oldukça hatalı. Yemek/içmek konusunda ihtisasımız harici olduğu için her hangi bir
      yorumda/öneride bulunamayacağız. Ancak hemen belirtelim ki normal beslenme gereksinimleri ile bağdaşmıyor. Hem çok yorgunluktan bahsediyorsunuz ve hem de sabah ve öğle yemekleriniz kuş maması gibi.
      Spor çalışmalarına vaktim yok diyorsunuz. Bir kaç yıl önce İstanbula bütün TV ekibi ,ile gelen Oprah Winfrey (amerikan tv moderatörlerinden bir numara olan ve bütün ekibi ikramiye olarak dünya turuna çıkardır ve İstanbul’da Sheraton da kaldılar.) Bu hanım kilo vermek için koşu sporuna karar verdi ve sonunda maraton koşmaya niyetlendi ve sabahları 5:30 da koşu pistlerine gidiyor idi. Bütün Washington DC medyasının gözü önünde 4 saat 50 dakikada Marine Corp Maratonunu koştu.
      Kilo verme arzunuz bu seviyede oluşursa o zaman lütfen sitemiz kanalı ile son durumunuzu bildiriniz ve ona göre hangi spor ve ne yoğunlukta yapmanız gerektiğinde sizi bir nebze aydınlatmaya çalışalım.
      Başarı dilekleri ile selam ve sevgiler
      Hayri Özmeriç

  7. selma selma 24 Nisan 2014

    iyi günler
    Ben 23 yaşındayım.1.65 cm,70 kilogramım. Polikistik overim ve haşimato troid hastalığım var. İnsülin direncim yüksek ve ne yazık ki bir hastalığa bağlı olmayan taşikardim var. 1 yıldır ev hanımlığı yapıyorum. B-fite gittim bir kaç ay kadar ama isteksizim gitmekte.Evde yürüyüş bandında yürüyorum ama ne kadar etkili ne yapmalıyım bilmiyorum. Hastalıklar nedeniyle kilo vermem çok zor (yağ oranım: 34.5) nasıl bir yol izlemeli, ne yapmalıyım bilmiyorum. Nasıl bir bir spor programına uymalıyım aydınlatırsanız sevinirim.
    iyi çalışmalar

    • Hari Özmeriç Hari Özmeriç 24 Nisan 2014

      Aziz Esra, sitemize gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz. Sağlık durumunuz itibarı ile çerçevesi belli bir sağlık sporu programı verebilmemiz takdir edersiniz ki çok zordur, çünkü durumunuz özel ihtisas alanlarını ilgilendiriyor.
      İki husus var ki uluslararası literatüre bakarak açıklık getirebiliriz. Vücut yağ oranı yanında diğer önemli bir ölçek de vücut kitle indexi “body mass index- BMI” dir. Buna göre sizin BMI 25.71 dir. BMI tasnifi:
      15 den aşağısı çok zayıf
      15 – 19 arası zayıf
      19 – 25 arası normal
      25 – 30 arası kilolu
      30 – 35 şişman veya obez
      buna göre siz normaln üst sınırındasınız, biraz kilo verirseniz (spor yaparak)
      normal gurupta yer alırsınız. Kendinizi açlığa mahkum ederek değillll.
      İkincisi: Yürüyüş bandınız olduğuna göre haftada 4 gün ve dakikada 125 – 130 adım arasında tempo ile 40 -45 dakika yürüyünüz. Yürüyüş bandında ayarlama yapabiliyorsanız yüzde iki yokuş eğilimi veriniz. Kesinlikle bandın kenarındaki veya ön tarafındaki korkuluk bantlarına tutunmayınız. İlk günlerde çok isterseniz denge sağlamak için bantlara hafif hafif dokununuz. Bu yürüyüş temposu sağlık bakımından problemi olmayanlara için ideal bir tempodur ancak lütfen durumunuzu bilen doktorunuzdan onay alınız.
      Bu yürüyüşten 3 – 5 ay sonra çok olumlu cevap alırsınız, sabırlı olmanız şarttır.
      Başarılar ve sağlıklar dileklerimiz ila,
      Hayri Özmeriç

  8. ercan ercan 30 Nisan 2014

    Selamlar,benm kilom 108 boy 179cm yaklasik 20-21 gundur insanity workout calisiyorum 2 kilo verebildim ama vucudum sikilasti. ameliyatla troidim alindi bu sebeple az yesemde zayiflayamiyorum o yuzden spor yapmam gerekli. Spor yaparken kalp hizim 130-155 arasinda gidip geliyor. sizce bu kalp hizinda calisilinca saglik acisindan bir problem olur mu?

    Yazmayi unuttum yasim 37 ve cardio calisiyorum..

    saygilarimla

    • Hari Özmeriç Hari Özmeriç 1 Mayıs 2014

      Aziz Ercan, sitemize gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz. Bu ilginin karşılığı olarak hoşunuza gitse de gitmese de bildiğimiz kadarı ile sağlıklı ve doğru yorumlar yapmaya çalışacağız. Sürçü lisan olursa affola.
      Sorunuzda bir biri ile taban tabana zıt iki husus var. Birincisi “insanity workout” yapıyorum diyorsunuz. İkincisi sözlerinizin en sonunda “sağlık açısından bir problem olur mu?” diye soruyorsunuz.
      Neler yaptığınızı bilmiyorum ama “INSANITY WORKOUT” deyiminin anlamı: “akılcı mantiki düşünceler ile oluşmayan sağlıksız (olumsuz) egzersiz” anlamını ifade eder. Hem akıl dışı egzersiz yapmak ve hem de bunun sağlık için problemli olup olmadığını sormanın açılımını sizin takdirinize bırakıyorum.
      Gelelim işin ciddi tarafına:
      A) Kilo ve boyunuza göre vücut kitle indexiniz 33,75 dir. Açılımı
      15 – 19 Zayıf
      19 – 25 Normal
      25 – 30 Çok kilolu – şişman
      30 – 35 Çok şişman – “bazı literatürde OBEZ”
      35 ve üstü aşırı obez
      Üzgünüm ama maalesef uluslararası ölçülere göre çok şişman gurupta yer alıyorsunuz. Hemen ilave edeyim çok gençsiniz, bunu hal etmeniz hiç problem değil yeter ki yeterli derecede disiplinli ve azimli olunuz. Kulaktan dolma bilgilerle değil bu işin uzmanlarının gözetiminde ve tavsiyeleri ışığında çalışınız. Önünüzde çok uzun yıllar var bunları sağlıklı yaşamanız tamamen sizin elinizde.
      Lütfen durumunuzu “Takdiri İlahi” diye yorumlamayınız. Yüce Allah’ın takdiri bu değildir.
      Gelelim kalp atışlarınıza (nabız) yoğunluğunuza.
      Bu kilo ve spora yeni başlamakta olduğunuza göre BİRİNCİ tavsiyemiz evvela bir kalp uzmanına check-up yaptırmanız ve onun tavsiye ve ölçüleri paralelinde egzersiz yapmanızdır. Doktorunuzdan okey aldıktan sonra (ki işin olmazsa olmaz şartıdır.) bu işlerden bir nebze anlayan bir kişi olarak size ilk tavsiyemiz:
      Azami nabız adedinizin yüzde altmışı yoğunluğunda haftada 4 gün ve her gün 40 -45 dakika tempolu (dakikada 120 ila 130 adım) yürüyüş yapmaktır. Sizin yaşınıza göre Azami nabız adedinizin yüzde altmışı ise 110 dur.
      (Hesabı 220 – 37 = 183 x 60% = 109,8) Kısaca egzersiz nabzınız 105 – 115 arasında olmalıdır. Bu ölçülerde iki ay yürüyüş egzersizi yaptıktan sonra her iki ayda bir 10 nabız sayısı daha yükselterek devam ediniz ve 6 ay sonra hafif joglarla egzersize kontrollu olarak devam edebilirsiniz.
      Bu günlük bu kadar, çalışmalarınızda sağlık ve başarılar dileriz.
      ÖNCE SAĞLIKLI EGZERSİZ SONRA AKILCI KİLO VERME…
      Hayri Özmeriç
      (80/84 yaş kategorisinde 2009 yılı Balkan Atletizm şampiyonası 5000 M (beşbin metre) koşu birincisi)

    • Hari Özmeriç Hari Özmeriç 6 Mayıs 2014

      Aziz Ercan, sitemize gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz. Bu ilginin karşılığı olarak hoşunuza gitse de gitmese de bildiğimiz kadarı ile sağlıklı ve doğru yorumlar yapmaya çalışacağız. Sürçü lisan olursa affola.
      Sorunuzda bir biri ile taban tabana zıt iki husus var. Birincisi “insanity workout” yapıyorum diyorsunuz. İkincisi sözlerinizin en sonunda “sağlık açısından bir problem olur mu?” diye soruyorsunuz.
      Neler yaptığınızı bilmiyorum ama “INSANITY WORKOUT” deyiminin anlamı: “akılcı mantiki düşünceler ile oluşmayan sağlıksız (olumsuz) egzersiz” anlamını ifade eder. Hem akıl dışı egzersiz yapmak ve hem de bunun sağlık için problemli olup olmadığını sormanın açılımını sizin takdirinize bırakıyorum.
      Gelelim işin ciddi tarafına:
      A) Kilo ve boyunuza göre vücut kitle indexiniz 33,75 dir. Açılımı
      15 – 19 Zayıf
      19 – 25 Normal
      25 – 30 Çok kilolu – şişman
      30 – 35 Çok şişman – “bazı literatürde OBEZ”
      35 ve üstü aşırı obez
      Üzgünüm ama maalesef uluslararası ölçülere göre çok şişman gurupta yer alıyorsunuz. Hemen ilave edeyim çok gençsiniz, bunu hal etmeniz hiç problem değil yeter ki yeterli derecede disiplinli ve azimli olunuz. Kulaktan dolma bilgilerle değil bu işin uzmanlarının gözetiminde ve tavsiyeleri ışığında çalışınız. Önünüzde çok uzun yıllar var bunları sağlıklı yaşamanız tamamen sizin elinizde.
      Lütfen durumunuzu “Takdiri İlahi” diye yorumlamayınız. Yüce Allah’ın takdiri bu değildir.
      Gelelim kalp atışlarınıza (nabız) yoğunluğunuza.
      Bu kilo ve spora yeni başlamakta olduğunuza göre BİRİNCİ tavsiyemiz evvela bir kalp uzmanına check-up yaptırmanız ve onun tavsiye ve ölçüleri paralelinde egzersiz yapmanızdır. Doktorunuzdan okey aldıktan sonra (ki işin olmazsa olmaz şartıdır.) bu işlerden bir nebze anlayan bir kişi olarak size ilk tavsiyemiz:
      Azami nabız adedinizin yüzde altmışı yoğunluğunda haftada 4 gün ve her gün 40 -45 dakika tempolu (dakikada 120 ila 130 adım) yürüyüş yapmaktır. Sizin yaşınıza göre Azami nabız adedinizin yüzde altmışı ise 110 dur.
      (Hesabı 220 – 37 = 183 x 60% = 109,8) Kısaca egzersiz nabzınız 105 – 115 arasında olmalıdır. Bu ölçülerde iki ay yürüyüş egzersizi yaptıktan sonra her iki ayda bir 10 nabız sayısı daha yükselterek devam ediniz ve 6 ay sonra hafif joglarla egzersize kontrollu olarak devam edebilirsiniz.
      Bu günlük bu kadar, çalışmalarınızda sağlık ve başarılar dileriz.
      ÖNCE SAĞLIKLI EGZERSİZ SONRA AKILCI KİLO VERME…
      Hayri Özmeriç
      (80/84 yaş kategorisinde 2009 yılı Balkan Atletizm şampiyonası 5000 M (beşbin metre) koşu birincisi)

      [Bu Yoruma Yanıt Ver]

  9. ali ali 3 Mayıs 2014

    Mrba ben 17 yasindayim ve boyum 175 85kiloyum cok asiri olmasada gobegim var ve nasil kilo verecegimi bilmiyorum
    Ne yapmam gerekir

  10. cemal ünlü cemal ünlü 7 Mayıs 2014

    sayın HAYRİ ÖZMERİÇ HOCAM:3 yıllık bir yorum yazısına atıfta bulumak adına yazma ve sizden tavsiye alma gereği hissettim.sitenize defaetle yazdığım için ,amatör olarak sağlıklı spor geçmişimi yazmayacağım.haftada 3gün gün sürekli 90 dakika civarında hiç şaşmadan koşarız.Ramazan ayında ise iftardan 2 saat önceleri koşmaya devam ediyoruz.emin olun öyle keyifli oluyorki,kanatsız kuş gibi hissediyor insan kendisini. evet su kaybı oluyor ama,iftarın hemen önü olduğu için zorlanma olmuyor.her şeye rağmen:ne oluyor ?diye kitle indexsi yaptırıp bu durumu değerlediğimizde,RAMAZAN döneminde bir kaybımızın olmadığını tesbit ettik.yaşlarımız ise 50 yaş üzeri.sanki bu spor işleri birazcık kişiye göre ufak tefek farklılıklar olabiliyor gibi. saygılarımla…

    • Hari Özmeriç Hari Özmeriç 7 Mayıs 2014

      Aziz Cemal, samimi sıcak yorumuna teşekkürler.
      Yapmakta olduğunuz koşu çalışmalarından dolayı kutlarım, çok çok uzun yıllar devam etmesini dilerim.
      Lütfedip “HOCAM” dediğin için çekinmeden hocalık görevimi yapacağım. Çünkü bugün
      koşuya gösterdiğim ilgiyi keşke germe – esneme hareketlerine de göstermiş olaydım diye çok hayıflanıyorum ve bundan dolayı samimi sözlerine karşı bu yakınmamı ifade ediyorum. Koşmak gerçekten çok keyif verici, bir şeyler yaptığını hissediyorsun mutlu oluyorsun.
      Şimdilerde 85’leri geçip ileriye doğru yol alırken eğilip bükülme omuz kol hareketlerimin gittikçe daraldığını görüyorum. Hani eskiden tanıdığın bir şahsı seneler sonra gördüğünde “bak zavallı zıpkın gibiydi ama beli bükülmeye başlamış, dengesi sağlam değil” gibilerden düşünürsün. İşte gerçekte çok yararlı olan koşuyu germe – esnetme – kuvvetlendirme çalışmaları ile takviye etmezsen ileride karşılaşacağın problemler bunlar olacajktır.
      Ben ihmal ettim yapmadım. Sen ve arkadaşlarına önemli tavsiyem bu olacak.
      Kalın sağlıcakla
      Hayri Özmeriç

  11. Kübra Kübra 17 Mayıs 2014

    Öncelikle sitenizdeki bilgiler için teşekkürler. 15 yaşındayım 1.57 boyum ve kilometre 54. Yasitlarima göre boyum kısa ve kilo vermek istiyorum. Ip atlayarak , yürüyüş yaparak kilo vermeye çalışıyorum. Ancak verdiğim kilo kısa süreli olup bir suree sonra Bana geri dönüyor. Ne yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim ,teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir