
Ağırlık Eldivenleri (ya da Body Eldivenleri / Fitness Eldivenleri) Nedir, Nasıl Olmalıdır?
Yazan: Samime Ünlü Sonugüler
Ağırlık kaldırma, yaptığımız birçok egzersiz gibi yanlış yapıldığında yaralanmalara ve sakatlanmalara neden olabilir. Sağlık için çok yararlıdır fakat uzun süreli periyotta, ellerde sürtünmeden dolayı kabarcıklar ve nasır oluşabilir. Ya da kas ağrıları ve kavrama problemleri ortaya çıkabilir. Ağırlık kaldırma eldivenleri, eller ve ağırlık malzemeleri arasında bir bariyer görevi yaparak tüm bu ortaya çıkacak problemleri çözecek, yastıklama sağlayarak eller üzerindeki basıncı azaltacak, ellerinize değil, ağırlığa odaklanmanıza yardımcı olacaktır.
Ağırlık eldiveninin çözdüğü tek problem ellerdeki kabarcıklar ve ağrı değildir. Bilhassa hassas cildi olan erkeklerin veya kadınların kullanması faydalıdır. Ağırlık eldiveni, ter nedeniyle avuç içinden dambılın ya da halterin kaymasını engeller. Bileklere destek sağlayarak çalışmanızı kolaylaştırır.
İyi Bir Ağırlık Eldiveni Nasıl Olmalıdır?
Ağırlık kaldırmak için kaliteli ve de uygun özellikli bir eldiven aldığınızdan emin olun. Doğru eldiveni nasıl seçeceğinizi bilmek güvenliğiniz ve rahatlığınız için önemlidir. Şimdi ağırlık eldiveninin taşıdığı özellikleri inceleyelim.
Ağırlık Eldiveni Nasıl Seçilir? 1) Eldiven Numarası
Bunun prensibi ayağınıza uygun bir ayakkabı seçmek gibidir. Büyük ve küçük gelen bir ayakkabı ayaklarda nasıl kabarcıklara neden oluyorsa; aynı şey eldivende de eller için geçerlidir. Doğru büyüklükte bir eldiven seçmek için öncelikle ayak büyüklüğünüze bakın.
Eldivenler genellikle küçük (small S), orta (medium M), geniş (large L), fazla büyük (extra large XL) gibi dört farklı ebatta bulunur.
Erkekler İçin Ayakkabı Numarasına Göre Eldiven Seçimi
42,5 numara ve daha küçük bir ayağı olan erkek, küçük ebatta bir eldiven seçmelidir. Ayağı 42,5 ve 44 numara arasındaysa orta büyüklükte (medium), 44-46,5 arasındaysa geniş (large), 46,5’dan büyükse de fazladan geniş (extra large) eldiven önerilir.
Kadınlar İçin Ayakkabı Numarasına Göre Eldiven Seçimi
40 numara ve daha küçük bir ayağı olan bayan, küçük ebatta bir eldiven seçmelidir. Ayağı 40 ve 41 numara arasındaysa orta büyüklükte (medium), 41-44 arasındaysa geniş (large), 44’den büyükse de fazladan geniş (extra large) eldiven önerilir.
Fakat yine en iyi seçimi deneyerek yapmalısınız. Önce uygun gelebilecek bir eldiveni seçip giymelisiniz. Seçmiş olduğunuz fitness eldiveni rahatça oturmalı, sıkı olmalı fakat elinizi sıkmamalıdır. Parmaklarınızı rahatlıkla esnetebilmelisiniz, ellerinizi kapayıp açabilmelisiniz.

Ağırlık Eldiveni Nasıl Seçilir? 2) Eldivenin Malzemesi
Eldivenin yapıldığı malzeme rahatlık ve amaca hizmet etme anlamında önemlidir. Ağırlık eldiveninin yapımında kullanılan malzemeler deri, neopren ve naylondur. Naylon hafiftir fakat kaygan olmaya meyilli olduğu için çok doğru bir seçim değildir. Deri, eldivenin çok ağır olan ağırlıkla kullanılması durumunda performansı artırır. Neopren ise nemi önlemesi, hafif ve dayanıklı olması açısından özellikle profesyonel sporcuların tercih ettiği bir malzemedir. Eldiveninizin parmak uçlarının açık olmasına dikkat edin. Böylece elleriniz nefes alır ve daha az terler.
Ağırlık Eldiveni Nasıl Seçilir? 3) Kapama Sistemi
Ağırlık eldivenleri kapama sistemine göre tokalı ve kolay giyilen olmak üzere iki çeşittir. Eldiveninizi hızlı bir şekilde giyip çıkarmak istiyorsanız, velcro yani cırt cırtlı (tokalı) türde olanını tercih etmeniz şart değildir. Profesyonel halterciler bu tipteki eldivenleri tercih eder çünkü bunlar güçlü bir uyum sunar. Eğer siz yarışmaya katılacak kadar ciddi çalışmıyorsanız çabuk giyilen eldivenleri tercih edebilirsiniz.
Ağırlık Eldiveni Nasıl Seçilir? 4) Bilek Desteği
Ağırlık kaldırırken çok sayıda tekrar eden bilek hareketi yapılır. Böylece ağırlık kaldırırken giyilen eldivenlerin, sadece elleri koruma yönü değil, aynı zamanda bilek desteği de sağlamaları da söz konusudur. Bazı eldivenlerin bilek bölümlerinde sağlanan desteği artırmak için uzun kayışlar vardır. Bunların tek dezavantajı, giyip çıkarmanın zor olmasıdır. Fakat ağırlık kaldırmayla profesyonel olarak ilgileniyorsanız bilek desteği sağlayan bir eldiven giymeniz önerilir.
Ağırlık çalışırken çoğu zaman ellerinizdeki tahrişler nedeniyle egzersizi yarıda kesmek zorunda kalmış olabilirsiniz. Uygun seçilen bir eldivenle bu şekilde egzersiziniz yarım kalmaz, kaslarınızın dayanabildiği sürece çalışabilirsiniz. Eldiveninizi spor malzemeleri satan bir yerden deneyerek almanız veya en azından BodyTR kullanıcılarının tecrübelerinden yararlanarak bir seçim yapmanız önerilir.
İlşad Özkan Notu: Samime hanımın bu yazısı sayesinde, ideal bir ağırlık eldiveninin nasıl olması gerektiğini öğrenmiş oluyoruz. Ancak ülkemizde her yerleşim yerinde bir spor malzemesi satan işyeri yok, ayrıca internetten alışveriş alışkanlığımız da yeni yeni gelişiyor. Bu sebeple sizlere bir öneride de ben bulunayım: Eğer bulunduğunuz yerde spor malzemeleri satan bir satımevi yoksa ve internetten de sipariş veremiyorsanız şunu yapabilirsiniz: Bulunduğunuz yerdeki bir nalbura giderek “iş eldiveni” aradığınızı söyleyin. Bu eldivenler, sert ve tahriş edici malzemelerden elleri korumak için üretilmiştir. Türkiye’de bu tip eldivenlerin 4-5 çeşidi vardır. Bu eldivenlerden gözünüze kestirdiğinizi alın, aslında en iyisi alın, zaten ucuzdurlar. Daha sonra almış olduğunuz eldivenin parmak ucu kısımlarını keserek kullanabilirsiniz. Ancak unutmayın, bu geçici bir çözümdür ve iş eldivenleri ağırlık kaldırma sporları yapmaya göre tasarlanmamışlardır. Uygun yastıklama ve havalandırma imkânı sağlamazlar. Hiç yoktan iyidir diyerek geçici bir süreliğine bu eldivenleri kullanabilirsiniz.

KAYNAKLAR:
http://weightliftingbenches.net/How-to-Select-the-Right-Weight-Lifting-Gloves.html
http://www.galttech.com/research/sports/best-weight-lifting-gloves.php
http://www.livestrong.com/article/384809-the-best-weight-lifting-gloves/
http://ezinearticles.com/?Finding-The-Right-Weight-Lifting-Gloves-For-A-Better-Performance&id=5607234
Ağırlık eldiveni, body eldiveni, fitness eldiveni nedir, nasıl olmalıdır, en iyi ağırlık eldiveni hangisidir konuları hakkında olup vücut geliştirme (body building), sağlıklı yaşam (fitness) ve spor konularıyla dolaylı yoldan ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görsellerden ilki BodyTR’ye ait olan arşivdendir, diğerleri ise: `◄ccdoh1► ve a.drian Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

İlk yorum yapan siz olun