İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Araçla Yurt Dışına Çıkmak

2025 yılı yeniden yayınlama notu: Aşağıdaki okuyacağınız yazı, sitemizin 10 yıllık aradan sonra yeniden açılması sonucu yayınlanmıştır. İlk yayın tarihi 2012’dir. Bu yazı, yazıldığı dönemdeki güncel olay, kişi, kurum, fiyat, ürün veya o döneme has bilgilere atıflar içeriyor olabilir. Bu unsurlarda değişiklikler olmuş olabilir. Yahut bahsedilen ürün, uygulama, hizmetlerle alakalı olarak yenilikler, çeşitlilikler, alternatifler de çıkmış olabilir. Aynı üründe farklı içerikleri olan ürünler çıkmış olabilir yahut ilgili ürün veya hizmetleri denetleyen kurum veya kuruluşlar değişmiş olabilir. Yazıda bahsedilen şirket, kurum ve benzeri her türlü tüzel kişilik el değiştirmiş olabilir yahut yetkilileri değişmiş olabilir; benzer şekilde bahsi geçen şahıslar iştigallerini değiştirmiş olabilir. Benzer şekilde zikredilen adres ve konumlar da artık geçerli ve doğru olmayabilir… Yazıyı okurken aradaki zaman farkını göz önünde bulundurarak her türlü bilgi, iddia ve tespitte aradan geçen 15 yılda değişiklik olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurun ve gereken yerlerde bilgilerin geçerliğini kontrol ediniz.

Kendi Aracınızla Yurt Dışına Nasıl Çıkarsınız

Yazan ve Fotoğraflayan: Aygül Bilgi Çavuşoğlu

19 Mayıs tatilinin yaklaştığı şu günlerde eminim birçoğunuz tatille ilgili çeşitli planlar yapmaya başladınız. Bu yazıyı bizim gibi yurt dışına arabayla çıkmayı düşünenlere rehber olması amacıyla yazıyorum. Burada önemli olan hangi sınır kapısından geçeceğiniz! Avrupa’da ilk giriş yaptığınız ülke çok önemli çünkü farklı kurallar var. Türkiye’yi düşündüğümüzde karayoluyla Avrupa’ya geçiş iki ülkeden mevcut: ya Bulgaristan üzerinden geçeceksiniz ya da Yunanistan üzerinden. Bulgaristan üzerinden geçerseniz, Bulgaristan henüz Schengen’e üye olmadığı için hem Schengen vizesi hem de Bulgaristan vizesi almanız gerekiyor. Yunanistan üzerinden geçerseniz sadece Schengen yeterli, bu sebeple Yunanistan’dan almanızda fayda var. Eğer daha önce başka bir ülkeden vizeniz varsa ve bu ülkeye giriş çıkış yaptıysanız o zaman da sorun olmuyor ancak tamamen farklı bir ülkeden alıp bir de giriş çıkışınız yoksa o zaman biraz sorun olabilir.

Uluslararası Ehliyet ve Yeşil Sigorta

Yukarıda bir örneğini gördüğünüz belgenin adı “Yeşil Sigorta” (Green Card). Bulgaristan’dan geçecekseniz pek sorulmayan bir şey ancak Yunanistan’dan çıkarken işler değişiyor. Yunan polisi tüm belgeleri tek tek kontrol ediyor ve eğer eksik belgeniz varsa sizi geçirmiyor, Türk tarafına geri gönderiyor. Yeşil Sigorta’nın 15 günlüğü 63,3 avro, 1 aylığı 79,13 avro (süre uzadıkça fiyatı da artıyor, şu an itibariyle fiyatlar şöyle: 15 günlük 63,30 avro, 1 aylık 79,13 avro, 3 aylık 142,42 avro, 5 aylık 205,73 avro, 6 aylık 237,38 avro, 1 yıllık 316,50 avro). Hemen hemen bütün sigorta şirketleri bu sigortayı yapıyor ancak benim size tavsiyem bu işte uzman olan Turing’den yaptırmanız (http://www.turing.org.tr/tr/green_card.asp). Yeşil Sigorta’nın dışında yaptırmanız gereken diğer bir belge de uluslararası sürücü belgesi. Eğer bu belgeyi ilk defa alacaksanız en az 1 yıllık veriliyor ve maliyeti 300 TL, yenileme amacıyla alacaksanız da 155 TL. Bu belgeyi alabilmek için iki adet fotoğraf, ehliyetiniz ve TC kimlik numaranız yeterli. Bunu Turing’ten yaptırabileceğiniz gibi gümrükte de yaptırabilirsiniz.

Triptik Karnesi Tercihe Bağlı

Bunların dışındaki son belge de triptik karnesi. Triptik karnesi uluslararası karayolu yolculuklarında bulundurulması zorunlu olan; kullanılan taşıta ve karne sahibine ait bilgilerin yer aldığı belirli bir geçerlilik süresi olan bir tür belge. Bu sizin değil arabanın ehliyeti oluyor ve 30 TL tutarında, ek olarak, gideceğiniz ülkeye göre değişen miktarlarda depozito yatırmanız söz konusu olabiliyor (http://www.turing.org.tr/tr/triptik.asp). Bu belge için de ruhsatın aslı, TC kimlik numarası ve başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Şunu da söylemeden geçmek istemiyorum; eğer araba sizin üzerinize değilse, başkasının arabasıyla yurt dışına çıkmak istiyorsanız noter tasdikli vekaletname yaptırmanız gerekiyor. Burada bir not eklemeliyim, triptik uygulaması Mart 2009’da zorunluluk olmaktan çıkartılmış durumda ve isterseniz aracınızı pasaporta da işletebiliyorsunuz. Tercih sizin.

Bu işlemleri öğrendikten sonra biz, sadece iki kişi olarak yakın bir yere gideceğimiz için arabayla gitmekten vazgeçtik 🙂 Daha fazla sayıda kişi ile tatile çıkmayı düşünenler ve uzak mekânlara yolculuk edecekler için tüm bu prosedürlere rağmen insanın kendi arabasının rahatlığı kolay kolay bulunmaz deyip arabayla gitmenizi öneririm 🙂 Herkese iyi yolculuklar şimdiden…

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Yurt dışı gezileri, arabayla ülke dışına çıkmak için yapılması gerekenler, arabayla seyahat, arabayla tatile çıkmak ve benzeri konularla ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: Ândrey ve pictalogue Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

27 Yorum

  1. Arda Arda 14 Ağustos 2012

    Muayenesi geçmiş araçla yurtdışına çıkılabilir mi?

  2. Aygül Bilgi Aygül Bilgi 20 Ağustos 2012

    Arda Bey Merhaba,

    Yurt dışında olduğunuz için mesajınızı şimdi görebildim.
    Maalesef muayenesi geçmiş araçla yurt dışına çıkamazsınız.
    Ceza yemeniz muhtemeldir. Aracı sınırdan geçirmezler bir de.

    Bilginize,

  3. ibrahim ibrahim 29 Ağustos 2012

    yurtdışına çıkışlarda eğer schengen vizeniz var ise bulgaristan üzerinden de yanlızca schengen vizeniz ile çıkış yapıp (5) gün içersinde bulgaristanda kalabilir ve yolunuza devam edebilirsiniz , aracınıza illa ki triptik belgesi almak zorunda değilsiniz o sadece ülkeler arası sınır kapılarında geçişlerinizde kullanılan bir belgedir ve turing den ücret karşılığı alırsınız , eğer bu belgenizde olmazsa sadece pasaportunuza kaşe vurulmak kaydıyla ynı illem gerşekleşmiş olur.

    • Hüseyin Demirtaş Hüseyin Demirtaş 10 Eylül 2012

      Triptiksiz ve Türk pasaportsuz, sınır çıkışı yasaklanmış.
      Bu konu hakkında bilgisi olan var mı?

  4. Ferhat Ulker Ferhat Ulker 2 Ocak 2013

    Merhaba . Babamin adina kayitli aracla Istanbuldan Hollandaya gitmeyi planliyorum.Sadece yunanistan vizesi almak yeterli oluyormu (shengen) ilk giris yapilacak ipsala kapisini dusunerek. buarada guzergahta shengen uyesi olmayan ulkeler olacak bu ulkelerin sinirlarindan gecis nasil oluyor bu konuda bilgi sahibi iseniz aydinlatmanizi rica ederim.Tesekkurler.

  5. Orcun güleşen Orcun güleşen 13 Ocak 2013

    Slm Arkadaşlar , ben 2010 senesinde uzun bir tur yaptım yapmadan evvel ehliyetimi çevirdim arabama triptik yaptım ki şu anda ihtiyaç yok birde green sigorta yaptım.Tabi TC pasaportumda schengen vizemde vardı.İpsala kapısından çok rahat geçtim sorun olmadı ordan arnavutluk elbasan ve tiran burda hiç sorun yok eger turksen sonra hırvatistan burda nereye diye soruyorlar italya diyip geç sonra hırvatistandan hafif kaykılarak bosnaya gectım ve sıkıntının buyugu burası ..hırvat ve bosna arasında yol ( S ) şeklinde oldugundan dagın yanı hırvat obur yanı bosna dolayısıyla 4 virajda 4 defa sınır kapısı geciyorsunuz . Sonrası slovenya maribor sıkıntı yok daha sonrası zaten hiç sorun olmuyor bu yolla sırasıyla brno çek cumhuriyeti,bratislava,viyana,krakow polonya ve ordanda litvamya vilnus’a kadar gittim sonra dönerken sıkıntı buyuk oldu cunku donerken farklı yoldan slovakya,macaristan,romanya ve bulgaristan dereköy tarafından kırklareline girdim. Asıl sıkıntı bu macar romanya ve bulgarda yasanıyor ondan bu hattı tavsiye etmem..
    Saygılar toplam 7000km ve 450 euroluk mazot harcadım 19 gunde tamamladım ve tur komle 2500 euroya geldi herşey dahil 22 ülke bedava bence deneyin derim.

  6. Cemal Orcun güleşen Cemal Orcun güleşen 13 Ocak 2013

    2. yol illede bulgaristandan gecicem diyorsan vizeye gerek yok sadece saat 23:45 ten sonra sınıra gir 20 euroya gecersin ordan russe kapısına gecerken yine bulgar kapısına 10 euro romen russe kaıpsına 20 euro verirsiniz tamamen ciddiyim tabi schengen olucak ama devam et macar kapısından içeri gir öbür taraftan cık sorun olmaz. Sadece bulgar ve romanyada schengen gecmiyor bilginiz olsun ama dediğim yolla sorun yok bulgardan gecerken yambol tarfından gitmryin daglık ve kurtlar pusuda varna sahil yolundan devam edin ve russe kapısına yonelin. buda baska bir deneyim..

  7. Ferhat Bey Merhaba,

    Orçun Bey benden önce davranıp bize bayağı bilgi vermiş sağolsun 🙂
    Bunun üzerine benim tek tavsiye triptik’i almanız, çünkü yeni geçişlerde sorun çıkarabiliyorlar.
    Yunanistan vizesi almanız da yeterlidir, schengen olduğu için ilk Yunanistan’dan geçiş yaparsanız hiç bir yerde sorun yaşamazsınız.
    Şimdiden iyi yolculuklar 🙂

  8. efe efe 25 Mart 2013

    Selam.Yazınızı ilgiyle okudum.Nasipse yurt dışı gezi planı yapıyorum ve ilk yurt dışı gezim olacak.Zamanı konusunda henüz karar vermemiş olsamda, içimdeki ateş beni elbet bir gün sürükleyecek.asya tarafına seyahat ettinizmi? iran,türki cumhuriyetler,hindistan çin,moskova gibi ülkelerde arabayla geçişte sorun olurmu?

  9. samet samet 31 Mart 2013

    Merhaba
    geçen ay işim geregi yunanistan ve fransa’ya gittim ipsala gümrükten triptik karne istemediler ama ne yazıkki yunanistan kapısında uluslararası ehliyet ,green card sigorta ,ve triptik karnemi istediler bana gerek olmadıgını söylediler hata bu işle ilgili aracı firma cembars gruop tan barış beyle konuştum kendisi de bizim sınır kapısından triptik kalktı ama yunanistan sınırından istiyorlar bazı müşterilerimiz gelen bilgiler dogrultusunda bildiriyoruz barış beyin bana söyledi kendi kanatım magdur olmamanız için triptik karne alın hem evraklarınız tam olsun hemde pasaport sayfanızı doldurmus olmazsanız dedi ben dinlemedim uluslararası ehliyet ve green card sigorta yaptırdım yola cıktım ve yunanistandan kapısından geri döndüm triptik karnesi yaptırdım ve tekrar giriş yaptım arkadaşlar sizler tavsiyem gerçekten bilen yada cembars group tan barış beyden yurt dışı çıkışı için bilgi alın …

  10. Bora Yıldırım Bora Yıldırım 31 Mayıs 2013

    Ben geçen yıl aracımla Türkiye-Yunanistan- Makedonya-Sırbistan-Macaristan-Çek Cumhuriyeti- Slovakya-Almanya-Hollanda-Belçika-Fransa-Almanya-Avusturya-Slovenya-Hırvatistan-Sırbistan-Bulgaristan-Türkiye rotası yaptım.  Yunanistan kesinlikle uluslararası ehliyet olmadan giriş yaptırtmıyor.  Onun dışında bir daha ehliyet soran olmadı.  Macaristan girişi çok ama çok kalabalıktı.  Her ülkenin kendine göre kuralları var. Kiminde otoban ücreti kiminde bandrol var.  Bandrolleri mutlaka alın cezası ağır.  Bulgaristan’da özellikle alın büyük arıza çıkıyor.  Onun dışında hiç sorunla karşılaşmadım.  Kurallara uyduğunuz sürece hiç kimse sizi durdurmuyor.  Ben çok keyif aldım, kesinlikle tavsiye ederim. Haaa bir de otopark çok pahalı, onun da bir sürü kolay yolu var, mutlaka araştırın gitmeden önce.  Örneğin Hollanda da Amsterdam Arena’nın otoparkı promosyonlu.  Hem ucuz hem de gidiş ve dönüş için metro bileti onlardan.  

    • mustafa mustafa 18 Ocak 2014

      kardeş bende hollandaya gidecem hangi belgeleri aldın ve neler tavsiye edersin bana yardımcı olurmusun çünkü tek başıma seyehat edecem .otoban ücretlerini nerden alıyoruz yolda… saygılar

  11. Cemal Beyaztoprak Cemal Beyaztoprak 10 Eylül 2013

    Merhabalar,
    araç ile makedonyaya girmek istiyorum. alınması gereken 3 adet belge mi var schengen vizesi, araç için sigorta ve uluslar arası ehliyet!  bu konu yardımcı olacak bir şirket var mı?

  12. Yaren Yaren 14 Ekim 2013

    Merhaba
    Ben Bayram tatilinde Yunanistan’a arabayla gitmeyi düşünüyorum. Benim yeşil passaportum var bu durumda schengen vizesi almak zorunda olmuyor muyum? 

  13. İsmail boz İsmail boz 8 Aralık 2013

    Benim 17m3 panelvanım var araç ticari k-1 belgeli bu araçla yurt dışına eşya götürebilirmiyim veya yurt dışından eşya getirebilirmiyim.bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa cevaplarını bekliyorum saygılarımla

  14. soner soner 1 Ocak 2014

    Herkese iyi yillar diliyorum. Aracimla once balkanlar sonrada almanya seyahati yapmak iatiyorum. Bana izlemem gereken guzergahlari vebu guzergahlarda yapmam gerekenler konusunda bilgi verebilirmisiiniz… herkese bol seyahatli bir yil diliyorum.

    • Ergun Karaalioglu Ergun Karaalioglu 13 Mayıs 2014

      Bende imzaladim ve cevremde duyuruya devam edecegim

      • tunahan tunahan 24 Temmuz 2014

        Hocam imzanızı atın sonra geriye basıp çıkış yapıp yenden paşka ad ve epostayla imzalayın hadi arkadaşlar bugün 7 e postayla imzaladım lütfen 300 lire ne demek uluslararası ehliyet için hemde 1 yıllık avusturya ve almanyada 15liraya felan tekamül ediyo fiyatlar

  15. Timur Timur 13 Mayıs 2014

    Merhaba, Benim amerikan pasaportum ve amerikan ehliyetim var. Yunanistana kendi aracımla gitmek için (TC plakalı) gitmek için uluslararası ehliyet almak zorunda mıyım? Teşekkürler.

    • mustafa mustafa 24 Haziran 2014

      Evet. US pasaport yada DC’nin bu durumla pek ilgisi yok. Adı üstünde international dc deniyor.

  16. tunahan tunahan 24 Temmuz 2014

    Hocam imzanızı atın sonra geriye basıp çıkış yapıp yenden paşka ad ve epostayla imzalayın hadi arkadaşlar bugün 7 e postayla imzaladım lütfen 300 lire ne demek uluslararası ehliyet için hemde 1 yıllık avusturya ve almanyada 15liraya felan tekamül ediyo fiyatlar

  17. Hüseyin can Hüseyin can 16 Eylül 2014

    Aracı ile yurt dışına gidecekler arkadaşlar uluslararası yeşil sigorta 3 aylık fiyatı 70 euro’dur tüm avrupada geçerlidir bilginize !!!!!
    İrtibat
    Hüseyin CAN
    0530 245 12 17

  18. Mehmet fenkli Mehmet fenkli 26 Kasım 2014

    Ben Bulgaristan üzerinden Ukrayna’ya aracımla gitmek istiyorum. Neler hazirlamaliyim?

  19. Atilla Atilla 10 Aralık 2014

    Pembe renginde olan Almanya(Ab) ehliyetine sahibim yine de yurt dışına yunanistan üzeri çıktığımızda uluslararası ehliyete ihtiyaç varmı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir