
Yazan: İlşad Özkan
Bir süre önce hazırlayıp yayınladığım yazar arama ilanı bugüne kadar 50’ye yakın başvuru aldı (ancak ne yazık ki şu ana kadar sadece 1 tane yazar kazanabildik). İnternette yayın yapan bir dergi olarak “İnternette yayınladığımız fitness yazıları nasıl daha çok okunabilir?” sorusuna yanıt vermeye çalıştım ve bu amaca yönelik bir dizi tavsiye sıraladım. Başvuran her adaya, örnek yazılarını istedikten sonra gönderdiğim bir makaleyi sizlerle de paylaşmak istedim. Çünkü zaten 50’ye yakın dergi dışından yazar adayına gönderilen bir şeyin artık pek bir “kurum içi gizliliği” kaldığına inanmıyorum. Bir anlamda, bugün sizlerle başarımızın arkasındaki püf noktalardan birini paylaşıyorum ve biliyorum, herkesten önce rakiplerimiz bu yazının üzerine atlayacak. Ancak daha iyi yazarlar kazanmamızı sağlayacaksa, rakiplerimizle sırlarımızı paylaşmaktan çekinmiyorum.
Sağlıklı yaşam ve fitness alanında ülkenin internetteki lider yayıncısı olan bir yapıda, benim de bu yapının başındaki kişi ve olarak hazırladığım bu dokümanın daha iyi yazmak isteyen yazar adaylarına yardımcı olacağını düşünüyorum. Dokümanı, tek bir kelimesine dokunmadan olduğu gibi sizlerle de paylaşıyorum ancak ara başlıkları yeni ekledim. Elbette tek tavsiyelerin bunlar olduğunu ya da en iyilerinin bunlar olduğunu iddia etmiyorum, sizin de yorumlarınızı ve ek tavsiyelerinizi bekliyorum. Umarım bir gün sizlerden birini dergimizde yazar olarak da görürüz.
Zinde Türkiye yazarlarına tavsiyeler
Aşağıda yazılanlar “kural” değildir, çeşitli yazılarınızda size yardımcı olabilecek, deneyimlere dayalı ufak çaplı bir rehber sayılabilir.
Değerli yazar adayı, kendi tecrübelerimden hareketle Zinde Türkiye’de yazarlığa dair çeşitli tavsiyelerimi sana göndermek istedim. Bu doküman yalnızca kişisel kullanımınız içindir ve herhangi bir şekilde çoğaltılması, dağıtılması ya da yayımlanması telif hakları ihlali oluşturacaktır. Katılmak istediğiniz dergide bundan böyle yazarların kendini geliştirmesi için çeşitli “ödev” gibi okuma metinleriniz olacaktır, ayrıca çeşitli ücretsiz eğitimleri tamamlamanız istenecektir. İlerleyen yıllarda yazarlarımıza özel ve bedelleri dergi tarafından ödenmiş eğitimler de vermek istiyorum. İyi okumalar.
1) Zinde Türkiye takipçi kitlesini unutmayın
ZT okur profilinin, yalnızca konulara uzak ve bilgi sahibi olmayan kişilerden oluşmadığını aklınızdan çıkarmamalısınız. Sitemizin düzenli takipçileri arasında pek çok spor bilimleri akademisyeni, hekim, eczacı, diyetisyen, fizyoterapist veya fitness antrenörü olduğu, daha önce yaptığımız birden çok araştırmayla kesinleşmiştir. Ayrıca eğitim düzeyi yüksek başka profesyonel meslek gruplarından da pek çok okurumuz vardır. Bu sebeple yazılarınızı kaleme alırken bunu dikkate alın, bu gerçek dikkate alınmadan hazırlanmış; kişisel birikime dayandığı hâlde bu bile belirtilmeden kesinlik arz eden dayanaksız iddialar, tartışmalı konulara tek taraflı yaklaşımlar… gibi hatalarınız hem size, hem de dergimizin saygınlığına büyük zarar verecektir. Bununla birlikte, yazarlarımızın görüş ve düşüncelerini açıklama hakkına gösterdiğimiz saygıyı daima göreceksiniz. Yayınlanan bir yazımız, mahkeme kararı olmadan asla kaldırılmaz, yazarın üzerinde değişiklik yapması ise mümkündür.
2) Ancak okurlarınız her kesimden olabilir
İçeriğin kalitesinin önemini gösteren bu notun yanı sıra, elbette tüm okurlarımızın böyle olmadığını da söylemeliyiz. Bu sebeple yazılarınız açık ve sade bir dille yazılmış, anlaşılır, tercihen okuması keyifli metinler olmalıdır.
3) Kabul edin: Okumayı sevmiyoruz
İnternet okurlarının kitap ya da basılı dergi okurlarından çeşitli farklılıkları olduğunu ve genelde okumayı daha az sevdiğini dikkate alın. Yine de bir yazının uzun olması gerektiğini düşünüyorsanız, karar sizindir ve gönderdiğiniz yazı editoryal kontrolden geçtikten sonra yayımlanır.
3) Başlığı iyi seçmek
Başlığınızı iyi seçin. Başlığınızın üslubu komik ya da ciddi olabilir, önemli olan birisinin yazınızı okumaya başlamadan önce o yazının konusunu net olarak öğrenmesidir.
4) İlk paragraf önemlidir
İlk paragrafınızı yazınızın içeriğine dair bir özet gibi yazın. Bu sayede ilk paragrafı okuyanlar neyle karşılaşacaklarını bilip yazıya devam edip etmemeye karar verirler. Yazının konularını ve hedefini özetlemeyen bir ilk paragraf, hedef kitlenizin yazının geri kalanını okumadan ayrılmasına neden olabilir.
5) Hedef okur kitlenizi netleştirin
Hedef kitlenizi belirleyin. Her yazı ve her konu herkese hitap etmez. Yazıyı belirli bir hedef kitleye yönelik tutmakta fayda olabilir.
6) Ara başlıklar sihirlidir
Ara başlıklar kullanın ve paragrafları birbirinden ayırın. Ara başlıklar, yazının sindirilebilir olmasını sağlar ve okunmasını kolaylaştırır. Tek bir blok hâlindeki yazılar okunma oranını düşürür. Paragraflarda ise genelde tek bir düşünceyi açıklayın ve başka bir düşünce için yeni bir paragrafa geçin.
7) Kendinizi gösterin, üslubunuzu ayrıştırın
Kendiniz olmaktan ve okurlarınızla iletişime açık bir dil kullanmaktan çekinmeyin. Ansiklopedi yazar gibi yazılan makalelerin benimsenmesi (bir ansiklopedi değilseniz) daha zordur. Kendinizi ortaya koymaktan çekinmeyin. Kullanacağınız dil açık, anlaşılır ve yaratıcı olmalı, okurları itmemelidir. Onları katılıma, yorum yapmaya ve yazılarınızı başkalarıyla paylaşmaya teşvik eden yazılar yazmaya çalışın.
8) Bilmiyorsan yazma
Bildiğiniz konularda yazın. Bilgi, yayıncılığın temelidir ve üzerinizde “emanet duracak” konulara girmekten kaçının, girmeniz gerekmişse o konunun uzmanı olmadığınızın anlaşıldığından emin olun. Okurlarınız neden bahsettiğinizi bilmediğinizi düşünürse yazıya olan inançları sarsılır. Bunun için tercihen bizzat deneyimlerinizin olduğu ve hakim olduğunuz konularda yazın. Elbette, bağımsız ve araştırmacı yönü olan yazarlar olarak bir konuda yazmak için uzman olmanız da gerekmez, eğer belirli konu başlıklarında düzenli yazabiliyorsanız ve yazılarınız etki yaratıyorsa, durum farklı demektir.
9) Kesinliğe dikkat, fanatizmden kaçınmak
Kesin değilse kesin konuşmayın. Fikir ve görüşleriniz konusunda dayatıcı ve diretici olmayın, okurların farklı fikirlere açık olmasını sağlamak sizin görüşünüzün değerini düşürmez, hatta bu sayede görüşleriniz daha saygı ve dikkate değer olabilir. Yine de, üslup sizin üslubunuzdur ve derginiz olarak üslubunuza da saygı duyacağız.
10) Farklı görüşleri inceleyin
Yazacağınız konuyla ilgili farklı görüşleri mutlaka inceleyin ve tercihen bir konu hakkındaki tüm belli başlı görüşleri okuyup öğrenin. (Ek: Eğer kendi yazınızın bu diğer yazıların etkisi altında kalmasından korkuyorsanız şu yöntemi uygulayın: Önce kendi yazınızı yazın, sonra farklı görüşleri inceleyin.)
11) Kavga etmeyin, hedef göstermeyin
Asla kavgacı olmayın ve asla kişileri hedef almayın. Evet, sanırım geçmişte benim yaptığım en bariz hata buydu ve artık böyle değilim. Bu tutumun okurlar dâhil hiç kimseye faydası yok, belki o anlık sizin egonuzu rahatlatır, o kadar. Ancak kesinlikle kaçınılması gereken bir hatadır.
12) Dikkat çekmek istediklerinizi fark edilir kılın
Makalenizde öne çıkarmak istediğiniz kelime ve cümleleri “kalınlaştırarak” ya da başka şekillerde metin içinde fark edilir kılın.
13) Terim okumak isteyen zaten tıp kitabı okurdu
Fazla terim kullanmaktan kaçının, okurlarınızın jargona hakim olmasını beklemeyin. Terimleri yoğun olarak kullanmışsanız, terimleri ilk kullandığınız yerde açıklamak, en azından bir parantez açmak işe yarayabilir.
14) Son kontrol en önemli kontroldür
Yazılarınızı yazdıktan sonra bana göndermeden önce mutlaka tekrar okuyup kontrol edin. Tercihen yazıyı yazdıktan bir gün sonra kontrol amaçlı okursanız yazıda pek çok değişiklik ve düzeltme yapmanız gerektiğini fark edebilirsiniz.
15) Okurlarınıza ulaşmak sizi değersizleştirmez
Yazılarınızı yayın. Yazılarınız dergimiz tarafından yayımlandığı için etkili bir SEO avantajıyla yayımlanmaktadır ancak sosyal medyanın da gücünü hafife almayın. Kendi yazdığınız yazıları ya bizzat ya da sizi destekleyen arkadaşlarınız aracılığıyla yayın. Unutmayın, okunmuyorsanız, yazmış sayılmazsınız. Kendi okur kitlenizi yaratmanız önemlidir.
Aklıma başka tavsiyeler gelirse paylaşmaya devam edeceğim, kaleminize kuvvet.

Fotoğraf: Bu yazıdaki fotoğraf(lar) DepositPhotos.com veya ShutterStock.com’dan temin edilmiştir. Zinde Türkiye Sağlıklı Yaşam ve Spor Dergisi, bodytr.com
İlk yorum yapan siz olun