Yazan: İlşad Özkan
Doğal süt ve doğal yoğurt seçerken neler dikkat etmeliyiz? Etrafımız sınaî süt ve süt ürünleri katkılarıyla kuşatılmışken bu soruyu sormanın tam zamanıdır…
Geçen gün internette gezinirken bir blogda gördüğüm bir altına bir yorum yapmıştım. Benden sonra yapılan bir yorumda Meral Hanım şöyle demiş:
“Merhaba Karluk,
Sen şanslısın, çünkü emin olduğun süt bulabiliyorsun. Ben Antalya’da pazarlardan süt aldım birkaç kez, pastorize olmasın diye. Çeşit çeşit sorun çıktı. Kimi koktu, kimi ikinci gün bozuldu, kimi yağsız çıktı.
Bu arada önerebileceğin bir marka var mı yoğurtta?
Teşekkürler”

Meral Hanım,
Evet İstanbul dışında bulunduğum yerlerde süt konusunda gerçekten şanslıyım. Memleketimde, kaldığım yerde yıllardır evin süt ve süt ürünleri ihtiyacını karşılamak için inek bakılır. Şimdi size bu sayede edindiğim tecrübelere dayanarak iyi sütle ilgili bir kaç şey söyleyeceğim.
– Süt inekten çıkar o halde ineğin cinsi ve yedikleri sütün kalitesinde birinci etmendir. İnek hem saman, hem taze ot, hem de besin değeri yüksek doğal yemler yemelidir. Bunları yiyen ineklerin sütü yarayışlı ve besleyici olur. İnanın bana içtiğim doğal sütlerde hissettiğim yarayışı kutu sütlerinde hissedemiyorum. Bugün Kutu Sütü Savaşları yazısını okuyunca bunun nedenini anlayabiliyorum.
– Antalyada bulduğunuz sütler ineklerin kalitesiz yem ya da ot yemesinden dolayı kokuyor olabileceği gibi yaylım hayvanı olmasından da kokabilir. Yaylım hayvanı ineklerin de sütü kokar ama bir zararı olmaz hatta yayladaki çeşitli otların da şifasının bu sütlere geçmesi umulur. Yine de ben bu sütleri sevmiyorum. Böyle inekler bir süre iyi beslenirse sütlerinin tadı ve kokusu düzelir. Örneğin bize gelen bazı ineklerin ilk günler sütü kötü olur sonra kısa sürede iyi beslenmeyle düzelirdi.
– Pazarlarda satılan bütün sütlerin “pis” olduğunu varsaymak ne kadar yanlışsa aynı şekilde pazarlarda satılan bütün sütlerin de “temiz ve güvenilir” olduğunu varsaymak yanlıştır. Bence güvendiğiniz kişilerden, nasıl beslendiğini bildiğiniz hayvanların sütünü alın. Bir de ben şu noktaya dikkat ederdim eğer yabancılardan süt alacak olsam; sütünü içeceğim hayvan mutlu mu? Gülmeyin, eğer bir inek mutluysa inanın bana sütü daha lezzetli oluyor. Ailenin sevilen bir parçası olan ve şefkatle bakılan ineklerin sütü, değer verilmeyen, sevgisiz ve özensiz bakılan ineklerin sütüyle kıyaslanamaz bence.
– Bence sütün aşırı olmamak kaydıyla yağlı olması da kalitesinin bir göstergesidir. Bu arada süt kaymağının tadını başka hiçbir şeyde bulamıyorum, yağsız süt demek bu lezzetten mahrum kalmak demektir.
– İyi yoğurt markası öneremeyeceğim bunun sebebi iyi yoğurt çıkartan bütün firmaları bilmiyorum, birini önersem diğerine haksızlık olabilir ayrıca bir başka neden de firmaların “dengesizliği” iyi yoğurt çıkaran bir firma maalesef sürekli iyi yoğurt çıkartacak diye bir kural yok. Bir bakıyorsunuz iyi yoğurt çıkartan bir firma 1 sene sonra kalitesini yitirmiş, ya da dün kötü yoğurt çıkartan bir firma düzelmiş…

– En iyisi iyi ve doğal sütlerle evde yapılan doğal yoğurtlardır. Yine de dışardan yoğurt almak zorundaysanız şu kriteri dikkate alınız “süt fiyatı”, yani bulunduğunuz yörede sanayicilerin en ucuza ne kadara süt alabileceğini, ya da hangi fiyat aralıklarında süt alabileceğini bilirseniz, satılan yoğurtların doğal olup olmadığını tahminde bu veriyi kullanabilirsiniz ve en azından bazı yoğurtların doğal olmasının mümkün olamayacağını anlarsınız. Çünkü 1 kilo sütten 500-650 gram arası yoğurt çıkartırsınız tahmin ediyorum.(umarım bilimsel miktarları bir uzmanımız yorumlar kısmına yazar) Yani 3 kilo süt fiyatına 1,5 kilo yoğurt satmak ticari olarak imkansızdır.
Benim aklıma gelenler bunlar, eğer sizin de iyi süt ve iyi yoğurdu anlamak konusunda bildikleriniz varsa lütfen kendinize saklamak yerine yorumlar kısmından insanlarla paylaşın.

Görseller : giacomo ve jefield Creative CommoCreative Commons Lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.
cok teşekkürler. özellikle yoğurt konusunda verdiğiniz ipucu işe
yarayacak.
İzmir ve civarında yaşayanlara Foça Yoğurdu’nu tavsiye ederin nükemmel yoğurt. En son tavsiye edeceğim yoğurt Danone’dir, tadı hiç doğal değil.
Meral Hanım aslında pek ipucu veremediğimin farkındayım, yoğurdun sulanması gibi doğallık emarelerini yazacaktım ama inanıyorum ki bu yazının altına bu konunun uzmanları gerekli yorumu yazıp bizleri bilgilendirecekler. Ben sadece bu yönde bir başlangıç yapmak istedim.
Bu arada okuduğunuz kitapları incelediğiniz güzel blogunuzda biraz da şiir kitaplarına yer vermenizi dilerim 🙂
ayvalık cunda adasında bir işletmeyim kesebir süt ürünleri kim isterse dogal imalatımı gelip seyredebilir bende hepsi şeffaf ve el yapımı sanai tipi değil hem yoğurd hem peynir yapıyorum
İsmail bey biz sizden telefonla sipariş verip peynir alıyorduk ancak kartvizitinizi kaybetmişiz. size nasıl ulaşabiliriz?
selamlar
kesebir süt ürünleri cunda 02663271526
merhabalar. ineklerinize süt arttrıcı herhangi birşey veriyor musunuz. ben bu soruyu apartmanımıza Şile’den süt getiren beye sordum. gayet doğalmış gibi tabiyki veriyoruz diye yanıtladı.
bir de peynir mayasını hazır mı alıyorsunuz kendiniz mi yapıyorsunuz.