Yazan: İlşad Özkan
Her sektör gibi fitness sektörünün de kirli çamaşırları var ve bazen ben bazen de bir başkası dönen dolaplar hakkında sizi uyarır. Bugünkü konumuz “Öncesi & Sonrası” fotoğrafları ve bunların hileleri.
Öncesi ve sonrası fotoğraflarının amacı, genelde bir ürün ya da hizmeti satmak için kişileri çarpıcı bir biçimde ikna etmektir. Böyle fotoğrafların büyük bir kısmı hilelidir ve denetlenmesi söz konusu değildir. İşin aslı, gerçek bir güven ortamı yoksa veya noter onayı gibi resmî onaylar yoksa bu fotoğrafları dikkate almamak gerektiğidir.

Aslında manipülasyonun tarihi günümüzden çok daha önceye, fotoğrafın icadına kadar uzanıyor. Hatta daha da öncesinde, portrelerin ressamların elinden çıkmak zorunda olduğu döneme gidersek, onların da talep ya da kendi tercihleriyle bir manipülasyon yaparak “gerçeği kendi istedikleri gibi” yansıttıklarını söyleyebilirim, değil mi.

Robert Johnson’un yazdığı “The Art of Retouching Photographic Negatives” (Fotoğraf Negatiflerine Yeniden Dokunma Sanatı) kitabında fotoğraf manipülasyonlarının birçok eski örneğini görmemiz mümkün oluyor. Bu kitaptan verdiğim iki örnek (yukarıdakiler), Photoshop’tan önce de çok şey yapıldığını görmemizi sağlıyor.

Ekim 2012 ve Ocak 2013 zaman aralığında New York Metropolitan Müzesi’nde, türünün ilk örneği olarak Mia Fineman’ın (müzenin fotoğraf müdürlüğünde yardımcı küratör) organizatörlüğünde sergilenen “Faking It: Manipulated Photography Before Photoshop” adlı sergide ise 1840-1990 yılları arasında çekilmiş 200 fotoğrafın manipülasyonunu görmek mümkünmüş. Yukarıda bahsettiğimiz kitaptakilere ek olarak bu sergide, yalnızca rötuşlanmış fotoğraflar değil, objelerin silindiği, biçiminin değiştirildiği ya da yenilerinin eklendiğini manipülasyonlar görmemiz mümkün. Örnekler, Hitler’in propaganda fotoğraflarına kadar uzanan geniş bir yelpazeden seçilmiş. Photoshop’u üreten firma Adobe ise bu sergiye destek olmuş. Sergilenen örnekleri ayrıca bir kitapta satın almak da mümkün. Bazı fotoğraflar için şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz: Lamono Magazine
Fitness sektöründe kullanılan başlıca manipülasyonlar şunlar:
* Zaten fit olan insanlara önce bol bol yedirip içirip su içirip bir de üstüne kötü pozlamayla durdurarak poz verdirip, bir iki hafta sonra da o kişinin esas hâliyle fotoğraf çektirmek.
* Yukarıdakinin tersi. Zaten fit olan birinin fotoğrafını çekip bunu “sonrası” fotoğrafı olarak kullanmak. “Öncesi” fotoğrafı içinse bu fotoya eklemeler yaparak kilolu, şişman göstermek.
* Modeli hiç değiştirmeden çekilmiş fotoğrafları üzerinde dijital oynama yaparak inceltme, şekillendirme yapmak ve kas eklemek. Bu fotoğrafları “sonrası” olarak kullanmak.
Bir dönem oldukça ilgi çekmiş olan “Bigger, Stronger, Faster” adlı belgeselimsi yapımdan aşağıdaki kesiti izlemek size yeterince fikir verecektir. Bu kesitte fotoğrafçı “Herhangi birini alıp, onun fotoğrafını çekip onu berbat gösterebilirim ve sonra da onu en iyi şekilde gösterebilirim,” gibi şeyler söylemektedir. Zaten, video her şeyi anlatıyor.
Yukarıdaki videoda izlediğiniz dijital becerilere sahip değilseniz de üzülmeyin, eğer biraz iyi durumdaysanız kendiniz de hiçbir dijital efekt kullanmadan “Öncesi & Sonrası” değişimi elde edebilirsiniz. Geçen sene Ağustos ayında Melanie Ventura adında bir fitness’cı basit bir deneyle bunu gösterdi ve takipçileri kadar medyanın da dikkatini çekmeyi başardı. Aşağıdaki fotoğraf sadece 15 dakika arayla çekilmiş ve üzerinde hiçbir dijital oynama söz konusu değil.

Fotoğraftaki farklılıkları kısaca sayarsak:
* Duruşun vücudu önce “kalın”sonrasında “ince” gösterecek şekilde ayarlanması (bacaklar bile bitişik veya değilken farklı gibi görünüyor ya da göbek salınmış ya da içeri çekilmişken farklı),
* Duruşun depresif ve enerjik görünmesi,
* Dar yerine vücutta taşkınlık yaratmayan doğru ölçüde bir mayo altının seçilmesi,
* Saçların ve makyajın önce kötü sonra iyi olması.
* İlk fotoğrafın daha soluk gösteren bir kamerayla çekilmesine karşın ikinci fotoğrafın daha canlı gösteren bir kamerayla çekilmesi.
Evet, gördüğünüz gibi, öncesi ve sonrası fotoğraflarına bakıp saç baş yoluyorsanız, boşuna bunu yapmayın. Kendinize en erken 6 aylık hedefler belirleyerek vücudunuzdaki, olası olmak kaydıyla, gerçekleşecek değişimleri kendiniz görün. Kısa sürede vücut değişikliği anlamında çarpıcı sonuç vadeden ürün ve yöntemler genelde para tuzağıdır ve bazen de sağlık için risk yaratır.

İlk yorum yapan siz olun