İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sporcunun lahmacunu: Lifmacun

lifmacun-tarifi

Lifmacun

Yazan: Çağrı Pehlivan

Kaskek’ten sonra benzer tarifler paylaşma kararı aldım. “Bohçamdakileri bir an önce dökeyim,” hevesi midir bilmem ama benzer tariflerim de yolda. Bunun sebebi spora gelen bireylerin, “Ne yemeyelim, nelerden kısalım?” gibi sorularının ne kadar anlamsız olduğunu ve yapılabileceklerin pirinç lapa-haşlama tavuk yemekten ibaret olmadığını, bunun farkına vardıklarında en az sedanter insanların öğün seçeneği kadar geniş bir mutfağa sahip olduklarını fark ettirebilme çabası olabilir. Yabancılarda bu eksikliği gidermeye çalışanlar bir hayli var. Lakin yanlışları da bir hayli fazla. Sağlık sektöründe çalışıyorum, bundan ötürü algıda seçicilik midir bilmem ama yapılan tarifler sadece karbonhidrat-protein oranına indirgenmiş durumda. Bu da şunları beraberinde getiriyor gördüğüm kadarıyla; hazırlama safhalarında istisnasız mikrodalgalar kullanılıyor ve protein tozundan, fıstık ezmesinden, tatlandırıcıya, yumurta beyazına kadar hazır gıdalara mahkûmmuşuz gibi gösteriyorlar. Tamam, içerisine giren yağı kontrol altında tutuyorsun kolesterol ve saireyi göz önünde tutarak, fakat o kadar hazır gıda ve hazırlama şekli bu hassasiyetleri gölgede bırakabilir. (Bu arada şu protein tozu düşmanlarından değilim.) Bu bağlamda konuşulacak çok şey var. Lakin ilk aklıma gelen ve güncel olan, hazır gıdaların kan yağları ve genel sağlığa etkisi ve mikrodalga faciası. Konuyu daha çok dağıtmadan gelelim meseleye;

Malzemeler

· 200 gr kıyma

· Közlenmiş biber

· 2orta boy domates

· 3orta boy soğan

· 150 gr yulaf

· 3 yumurta beyazı

· 1 yumurta sarısı

· 3–4 diş sarımsak

· Kekik, kırmızıbiber, karabiber, kimyon

Maharet, kıyma ve sair malzemelerle geleneksel lahmacun karışımını oluşturabilmek ve lahmacun ekmeğine en yakın dokuyu elde edip yalnızca fibrilleri beslemekle kalmayıp damaklara da dokunabilmek.

Avamca besin analizi yapmaya çalışırsak kıymadan ve yumurtadan yeterince protein, yulaftan gerekli kompleks karbonhidratla beraber diğer destekçilerle de istediğimiz lezzete ulaşabileceğimizi düşünerek şöyle başlayalım buyurun;

Harcı için

Yulaf ve yumurta hariç malzemelerin tamamı derin bir kaba doldurulur. Malzemeleri terbiye edip gerekli ders verildikten sonra kısa bir süre hamuru hazırlanırken dinlenmeye bırakılır.

Hamur için

Yulaf rondo vs. yardımıyla olabildiğince öğütülür. Yulaf unu temin edilirse hamur elbette daha kolay ve kıvamlı yapılabilir. Karışımın adamakıllı hamur gibi olması için malzeme oranları önemli.

Ben büyük yaptığım için orta boy fırın tepsisini kullandım. Yağlı kâğıdı tepsiye döşeyin. Böylelikle yağdan ve hamurun yanma riskinden kurtulmuş olacağız. Kıvamını alan yulaf-yumurta karışımı tepsiye dökülür ve tepsi sağa sola aşağı yukarı devinimlerle düz, tepeli olmayan homojen dağılımlı bir yapı elde edilir. Biraz pişirilir ve üst kısmı hala biraz yumuşakken yapılan karışım hamur adayımızın üzerine yatırılır, tırnak ucu kadar dahi kuru yer kalmayacak şekilde 🙂 Daha sonra ısıtılmış fırına verilir. Hamurumuz sadece ön pişirimden geçtiği için üzerine yatırdığımız malzemelerle ikinci kez piştiğinde lahmacun hazır olacaktır.

Şunları eklemek isterim ki;

Kıymanızı hazır çekilmiş değil de, yağsız eti sipariş edip (örn: gulaş) , kuyruk yağını da ayrıca sipariş ettirip beraber kıydırınız. Örneğin %5 yağlı et için; 1000 gr yağsız lop et +45-50gr kuyruk yağı gibi. Bu sizin hem yağ-protein oranı ile nasıl bir et yediğinizin takibini yapma olanağı verecek, hem de ne yediğinizi bilmenizi sağlayacaktır. Ayrı bir yazıda bahsederiz belki ama şuna değinmek istiyorum, %80 yağ %20 et olan bir kıymayı renklendirici ile %90 kırmızı et gibi gösterilebiliyor, dikkat!

Hazırladığımız menü insulin salınımında da dalgalanmalar yaratmayacağından GI değeri olarak da “zararlı” sınıfından kendini dışarı atmayı başaracaktır.

Ve yine taşınabilir olması avantaj olarak kabul edilebilir.

Lezzet elbette aranacaktır ama önceliğimiz farklı olduğundan dolayı bazı opsiyonları değiştirip çıkardık. Aksi takdirde ben tadını çıkaracağım derseniz işe kıymanızı süt kuzusunun etinden temin ederek başlayabilirsiniz.

Bu şekilde hazırlanan lahmacunumuz size yaklaşık 75 gr protein ve 90 gr karbonhidrat sağlayacaktır.

Yulafı azaltıp ekmeğinizi daha da inceltebilir, karbonhidrat oranını böylelikle düşürebilirsiniz. Bu tarif iki kişi için düşünülmüştür, kişiselleştirebilirsiniz. Ve o güzel temenniler;

Afiyet bal şeker olsun, et olsun but olsun, tepe tepe kas olsun… 🙂

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir