İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uyurken Nasıl Kalori Yakılır?

Uyurken Nasıl Kalori Yakılır

Çeviren: Onur Kasap

Yoğun bir egzersizin ardından vücutta oksijen açlığı denen bir durum oluşur. Daha sonra vücut, homeostasis (iç denge) hâline geri dönebilmek için enerji harcar. Bu, vücudumuzun dengeli hâline geri dönebilmesi için daha çok kalori harcamasını gerektirir. Bu sürece EPOC (“Excess Post-exercise Oxygen Consumption” Türkçesi: “Egzersiz Sonrası Artan Oksijen Tüketimi”) adı verilir.

EPOC, hem aerobik hem de anaerobik (aerobik olmayan) egzersizlerden sonra meydana gelebilir. Fakat anaerobik çalışmalar daha zorlayıcı olduklarından aerobik çalışmalara kıyasla daha yüksek EPOC’a sebep olurlar. Daha özele inersek, yakın zamandaki bazı araştırmalar yoğun (yüksek şiddetli) interval (aralıklı) antrenmanları ve ağır direnç antrenmanlarının aerobik antrenmanlara göre daha yüksek EPOC’a sebep olduğunu göstermiştir. En yüksek EPOC ise; aralıklı yoğun ağırlık antrenman (high intensity interval training)larından sonra gözlenmiştir. Sebebi, bu antrenmanın vücudun iç dengesinde daha çok tahribe yol açması ve buna bağlı olarak vücudun antrenman öncesindeki dengeli hâline dönebilmesi için daha çok enerjiye ve zamana ihtiyaç duyması olabilir.

Yoğun interval ve ağırlık kaldırma antrenmanlarıyla vücudunuzu ne kadar “hırpalarsanız”, antrenman sonunda o kadar kalori harcarsınız. Vücudunuz, dengeli halinden uzaklaştıkça eski hâline dönebilmek için fazladan kalori harcayacaktır.

EPOC’u gerçekleştiren bazı fizyolojik işlemler şöyle sıralanabilir

1. Bazı enerji kaynaklarının yenilenmesi. Şunları içerir: – ATP-CP’nin yeniden fosforilasyonu (ATP vücudun temel enerji kaynağıdır) – Laktik asidin kaybolması. Yoğun çalışmalardan sonra üretilen laktik asit pirüvata dönüştürülür ve böylece Krebs döngüsüne iletilerek ilerde tekrar enerji üretimi için kullanılabilir. – Glikojenin çizgili kaslarda ikmali.
2. Kanın ve hormonların tekrar oksijenlenmesi ve yenilenmesi.
3. Oksijen akışının ve kalp atış hızının normale dönmesi.
4. Vücut ısısının normale dönmesi.

Tüm bu işlemler enerji gerektirir ki bu da daha fazla kalori yakılması anlamına gelir. Bu yüzden EPOC ve kilo verme/kilo dengeleme uygulamaları arasında bir ilişki kurulmuştur. Bazı araştırmalarda, yoğun egzersizlerden sonra 48 saat boyunca kalori yaktığımız belirtiliyor. Yakın tarihli bazı araştırmalar yine yoğun egzersizlerin süresi ve EPOC arasında bir doğru orantı olduğunu gösteriyor. Yoğun egzersizlerin süresi ne kadar uzun olursa EPOC’un etkisi de o kadar büyük olur. Elbette yoğunluk göreceli bir kavram fakat belli bir zaman içinde ne kadar çok “çalışma” yapılırsa yoğunluk o kadar artar. Bu yüzden çalışma kapasitenizi arttırmak için yaptığınız antrenmanlar EPOC gibi faydalı bir etkiye sebep olacaktır. Zorlu bir antrenmandan sonra vücudunuzun hâlâ enerji harcadığını bilerek dinlenebilirsiniz artık.

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Yağ yakmak, kilo vermek, zayıflamak, kalori harcamak hakkındaki bu yazı, sitemizi destekleyen önemli bir İngilizce vücut geliştirme kaynağı olan Critical Bench sitesinden alınmıştır.

Yazar: Shin Ohtake
Orijinal yazının bağlantısı: http://www.criticalbench.com/burn_calories_while_sleep.htm
Yayım izni alan ve yazıyı Türkçeye çeviren BodyTR yazarı: Onur Kasap

Vücut geliştirme, body building, fitness ve zayıflama (kilo verme, yağ yakma) hakkındaki bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: Tambako The Jaguar, MyGymworkout.co.uk ve coxphotography Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

4 Yorum

  1. Bari Bari 26 Ağustos 2010

    Alıntı yapmışsınız bari kaynak verseydiniz birde turktrust tarafından tescillenmiş dion lan zaten alıntı

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 27 Ağustos 2010

      Sayın Moron merhaba,
      Sitemize bırakılan bir yorumda ilk defa “lan” kelimesini kullanan canlı (insan mı demeliydim?) sizsiniz.

      Bundan sonra yaptığınız bu tip yorumlar yayınlanmayacak, yanlışlık sonucu yayınlansa bile silinecektir.

      Şimdi, gerzekçe olan iddianıza cevap vereyim: Bu yazı izinle yayınlanmıştır ve sizin de (yazının en başında açıkça yazmamıza rağmen) yüksek zekânızla anladığınız gibi, çeviridir. Çeviriler telife tabidir.

      Bundan sonra, girdiğiniz sitelere adamakıllı yorum yapın.
      (Not: Yaşınız 18’den küçükse İletişim bölümünden bana haber verin de size “moron” dediğim bu güzide yorumumu sileyim. Çocukların yaptığı aptallıklarla uğraşmak pek doğru değil çünkü.)

  2. Mehmet oguzcan Mehmet oguzcan 17 Eylül 2010

    Cok guzel bir yazi , iste benim hocam da dahil olmak uzere eskİ sporcularin nasil cardio yapmadan form yakaladiklarinin gostergesi, bildigim kadariyla kosu bandlar 80 li yillarda piyasada populerlesti, guzel bir pazar;)1970 lere baktiginizda cok ciddi agirlik sporu yapanlarin bu gunku kadar cardio kelimesini telafuz etmedigini goruyoruz, tabi son donemde bende cardioyu kesip antremanlari arttirdigimda daha guzel sonuclar aldigimi dusunuyorum, bu yorumumdan da cardio yanlis gibi bir sonuc cikarilmasin:)Bende sadece agirlik calismasi iyi sonuc verdi, eski sporculardan mike mentzerin bir yazisinda da maximum tekrarli 3 set squattan daha iyi cardio yoktur yazmisti, denedim cidden iyi sonuc verdi…

    • mehmet oguzcan mitokondri mehmet oguzcan mitokondri 22 Eylül 2010

      Yüksek tempolu ağırlık çalışmaları, ağır kilo kullanımında dahi, kasların hızlı bir şekilde harekete geçmesi, güç ve direncin arttırılması için sinir sistemini düzenler. Aynı zamanda yavaş yapılan antrenmana göre daha çok kalori yaktırır. Ball State Üniversitesi’nde Scott Mezzetti tarafından yapılanbir araştırma, squat aletinde yapılan yüksek tempolu antrenmanın yavaş yapılana kıyasla %12 daha fazla kalori kaybettirdiğini göstermiştir. Orta yoğunlukta bir egzersiz ile yüksek tempolu antrenmanı birleştirmek, metabolizmanın hızını ve kilo kaybını arttırır. Yüksek tempoda ve yoğunlukta ağırlık çalışmak size daha kolay ve hızlı bir şekilde kilo kaybettirirken, fit görünmenizi sağlayacaktır. (Medicine Science Sports Exercise, 39:1291-1301, 2007)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir