İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

21 Soruda Whey Protein

Whey Protein Tozlarıyla Tanışma

Yazan: Günlerin Köpeği

Whey protein nedir?

Whey protein inek sütünden elde edilen yüksek kalitede bir proteindir. Süt iki adet protein içerir; sütteki proteinin ortalama %80’i kazein (casein) ve %20’si de whey proteindir. Whey Protein mukayese edildiğinde kazeinden daha yüksek kalitede olup vücut tarafından daha fazla emilinebilir bir yapıya sahiptir. Bu tür protein en yüksek değere sahip protein türüdür.

Adım Adım Whey Üretimi

Whey protein nasıl elde edilir?

Whey protein, peynir üretimi sırasında elde edilen bir yan üründür. Aşağıdaki listede Whey proteinin üretim süreci ile ilgili olarak özet açıklama yer almaktadır:

1. Test edilmiş taze süt kalite kontrol uzmanları tarafından onaylanarak pastörize edilir.
2. Kazein, ya da sütün kesik hali (lor ya da çökelti) ve sütün yağlı kısmı peynir yapılmak üzere ayrılır.
3. Kalan sıvı kısım birçok işlemden daha geçer; whey proteini laktozdan ve diğer kalan bu sıvı wheydeki diğer bileşenlerden ayırmak amacıyla özel filtreler kullanılır.
4. Konsantre akışkan whey daha katı bir hâl alması ve daha da arınması amacıyla iyon değişim sürecine sokulur. İyon değişimi oldukça hassas bir süreçtir ve whey proteinin yapısını bozmadığı gibi doğallığına da zarar vermez.
5. Bir sonraki aşamada sıvı kısmın tamamen arıtılması için kurutma işlemine gidilir.
6. Son adımda saf whey protein tozu istenilen ölçülerdeki paketlenme işlemine gönderilir.

İzole ve Konsantre Whey Protein Arasındaki Fark

Whey Protein konsantre ile izole arasında bir fark var mıdır?

Evet, bu ikisi arasında fark vardır diyebiliriz. “Whey protein izole” (WPI: Whey Protein Isolate) tüm whey proteinler arasında en saf ve konsantre olanıdır. %90 ve daha fazla oranda protein ve oldukça düşük –o da varsa- yağ ve şeker ihtiva eder. Whey protein konsantre (WPC: Whey Protein Concentrate)ise ürüne bağlı olarak ortalama %29 ile %89 arasında protein içerir.

Vücudun Protein Gereksinimi

Neden proteine ihtiyaç duyarız?

Protein günlük yaşantı içerisinde herkesin alması gereken önemli bir gıda maddesidir. Birincil ve ikincil aminoasitlerden meydana gelen protein, sağlıklı bir vücudu inşa eden yapıtaşları gibidir. Protein, aşağıda sıralandığı gibi vücut içerisinde birçok rol alır:
Vücut hücrelerini yeniler ve tamir eder.
Kasların ve kemiklerin yapımını ve tamirini sağlar.
Enerji kaynağı olarak görev alır.
Vücut metabolizması ile ilgili birçok işlemin içinde hayati rol oynar.

Birincil ve ikincil aminoasitlerin arasındaki fark nedir?

Vücudumuz, içerisinde yer alan aminoasitlerden ikincil aminoasitleri üretebilir. Bununla birlikte, vücudumuz birincil aminoasitleri tek başına üretemez, bunlar esansiyel aminoasitlerdir. Bu aminoasitleri almanın tek yolu yüksek protein içeren yiyecekler tüketmekten geçmektedir. Bütün bu aminoasit türlerini içeren protein türlerine kompleks proteinler adı verilir. Bu yazıda kendisine değinmemize neden olan whey protein bu özelliği ile doğal bir kompleks proteindir.

İnsanların Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadardır?

Bir kişi günde kaç gram protein tüketmelidir?

Protein tüketimi kişinin yaşına, ağırlığına, cinsiyetine, aktiflik ve genel sağlık düzeyine sıkı sıkıya bağlıdır. Atletler ve bazı ilaçları kullanan bireyler, tavsiye edilen günlük protein kullanım düzeyinin üzerinde bir protein tüketimine gereksinim duyarlar.

Whey protein atletler ve egzersiz yapan kişiler için yararlı mıdır?

Whey protein yüksek kaliteli, bütün aminoasitleri barındıran kompleks bir proteindir. Whey protein, ayrıca, bilinen en zengin zincir aminoasitler (leusin, isoleusin, valin) kaynağıdır. Bunlar; aktif, spor yapan bireyler ve atletler için gayet önemlidir. Vücut egzersiz sırasında ve ertesinde, karaciğerde doğrudan işleme tabi tutulan ve catisal kaslar tarafından alınan bu zincir aminoasitlere de diğer aminoasitler gibi çokça ihtiyaç duyar. Düşük BCAA (Branched Chain Amino Acid: Zincir Aminoasitler) yorgunluk düzeyi ile doğrudan ilintilidir, bu yüzden egzersiz yapımından bir saat kadar sonra ve yarışma-gösteri dönemlerinde tüketilmesi elzemdir.

Zayıflarken Whey Kullanılır mı?

Whey protein düşük düzeyde yağ oranlı diyetler içerisinde de kullanılabilir mi?

Evet. Whey protein sadece düşük düzeyli diyetlerle uyumlu değil, bu türde bir diyet için aynı zamanda ideal tercihtir. Karbonhidrat ve yağ oranını düşük tutmanız gereken bu diyetinizde, size yüksek kalitede protein sağlayacak olan whey protein izoleyi seçtiğinizden emin olun.

Whey Protein kilo vermeme yardımcı olur mu?

Diyet programına whey protein eklemek kilo verme amaçlı bir diyette sıçrama yapmak için oldukça iyi bir başlangıçtır. Whey protein, kilo verme amaçlı ve öğün tamamlama gibi birçok üründeki temel bileşiktir ve whey protein izole (yağsız ve karbonhidratsız) bu konuda özellikle tercih edilen ürün olma özelliğini taşır. Çalışmalar göstermektedir ki bireyler diyetlerini whey protein gibi luisin yönünden zengin yiyeceklerle birleştirip egzersizlerini bu şekilde yaptıklarında daha yoğun bir kas düzeyi ile daha az yağ oranına sahip olmaktadırlar. Bu kişilerin vücutlarındaki yağ oranı düştükçe metabolizmaları hızlanmakta ve doğrusal bir döngüye girerek daha çok kalori yakmaktadırlar. Whey proteininin vücut ağırlığına bir diğer etkisi de kişiye verdiği tokluk hissi ile ilintilidir. Yakın geçmişteki çalışmalar göstermektedir ki whey protein tokluk hissi verme konusunda inek sütündeki bir diğer protein olan ve kazeine öncülük etmektedir.

Whey protein yağ aldırma veya kilo verme amaçlı ameliyatlar sonrası iyi bir protein seçimi midir?

Bu amaçla yapılan ameliyatlar sonrası uygulanacak diyetler kesinlikle doktor kontrolü altında olmalıdır. Protein, ameliyat sonrası diyette başlı başına önemli bir rol oynamaktadır. Yetersiz protein tüketimi saç dökülmesine, kas kayıplarına ve solgun bir deri rengine sebep olabilir. İzole whey proteini, vücut tarafından kolay sindirilebilmesi ve kas yapısına dâhil edilebilmesi sebebiyle ameliyat sonrası kullanım için harika bir kaynaktır. Biftek gibi ya da sindirim sistemini yoracak diğer protein kaynakları gibi midede uzun süre kalıp vücudu yormaz.

Whey Proteini mi Soya Proteini mi?

Whey Protein ile soya proteinini kıyaslayacak olursak?

Aşağıda soya protein ile whey protein arasındaki bazı farkları görebilirsiniz.

Whey protein besinsel olarak komple bir proteindir. İmmunoglobulinler ve lactoferrin gibi bağışıklık sistemini destekleyen biyoaktif içerikler bulundurmaktadır.

Atletler yüksek değerli aminoasit zincirli yapısı ve vücut tarafından yüksek hızla emilimi nedeniyle whey proteini soya proteinine tercih ederler. Bunlar, kaslardaki yarışma ve idman sonraları oluşan yıkımı durdurmak ve yeniden inşası için oldukça önemlidir.

Whey protein kıyaslandığında doğal ve taze bir tada sahiptir, üzerine eklediğiniz şeyler (süt-meyve suyu) bu tadı bozmaz.

Whey protein hormonal etkisi olabilecek –isoflavones gibi- herhangi bir katkı maddesi içermez.

Oldukça iyi miktarda balık, tavuk, yumurta, soya ve biftek yediğim halde neden hâlâ whey proteine ihtiyaç duyayım ki?

Sağlıklı bir diyet whey protein gibi düşük yağ oranlı bir protein içermelidir. İyi bir diyette bulunan herkes, tükettiği kaloriden maksimum enerjiyi almak isteyecektir. Diğer proteinlerle kıyaslandığında grama gram ölçeğine göre izole whey protein, gereken aminoasitleri daha fazla sağladığı gibi bunu yağsız ve kolesterolsüz gerçekleştirmektedir. Beslenme uzmanları sağlıklı bir diyet için birçok protein çeşidini içinde bulunduran diyetleri önerirken, whey proteinin bunlar arasında değişmez olması gerektiğini de belirtmektedirler.

Çok Süt İçerek Çok Whey Protein Alınabilir mi?

Süt içerek yeterli miktarda phey protein alabilir miyim?

Süt besin değeri olarak oldukça yüksek değerlere sahip olsa da içerdiği whey protein oranı sadece %1’dir. Whey proteinden gerekli tüm etkiyi alabilmek için, izole whey protein veya konsantre whey proteinler almanız gerekir.

Tüm whey proteinler aynı mıdır?

Hayır. Whey proteinler arasında elde edildikleri kaynaklar açısından oldukça büyük farklılıklar vardır:
Sütün kaynağı
Üretim teknikleri
Üretilen peynirin çeşidi
Üreticinin kendi tercihleri
Eklenen içerikler

Whey proteini sindirmek kolay mıdır?

Whey protein eriyik ve kolayca sindirilebilir bir proteindir. Vücuda çok çabuk dağılır, tüm organların ve kasların ihtiyacı olan gerekli aminoasit ihtiyacını anında karşılar. Bu nedenle medikal anlamda ve protein desteği ihtiyacı söz konusu olduğunda en çok kullanılan ürün olmaktadır.

Hidrolize edilmiş whey protein nedir? ?

Whey protein hidrolize edildiği zaman protein zincirleri peptit adı verilen daha küçük parçalara ayrılır. Hidrolize whey protein (HWPI: Hydrolyzed Whey Protein Isolate) yine yüksek kalitede bir protein tozu olmakla birlikte, hidrolize edilmemiş proteine nazaran alerjik etkilere sebep olabilmektedir. Daha çok tıbbi amaçlı kullanılmaktadır.

Laktoz Hassasiyeti Olanlar Whey Kullanabilir mi?

Eğer laktoza (süt şekeri) karşı bir alerjim varsa whey protein kullanmaktan kaçınmalı mıyım?

Vücutları laktoza karşı tepki geliştiren bireyler bir çay kaşığında (20gr) 0,1 gramdan daha az laktoz içeren saf whey protein izoleyi tercih etmelidirler, bu oran bir kâse yoğurttaki orandakinden çok daha düşüktür ve çalışmalar göstermiştir ki vücudu laktoza karşı alerjik tepkiler geliştiren bireyler bu oranda düşük bir laktozdan olumsuz etkilenmemektedir. Laktozdan yana çekinceleri olan bireyler ihtiva ettiği laktoz oranı üründen ürüne değişen konsantre wheyleri oranlarını öğrenmeden kullanmamalıdırlar.

Whey protein vejetaryen bireyler için iyi bir tercih midir?

Evet, whey protein diyetlerine süt ürünlerini de dâhil eden vejetaryenler için harika bir seçimdir.

Whey protein glüten ya da tahıl proteini içerir mi?

Hayır, saf whey protein hiç glüten içermez. Bununla birlikte, protein barları ve içecekleri genellikle glüten içerir. Bu nedenle ürünün diyetinize uygun olup olmadığını kontrol etmek için ürünü satın almadan önce etiketini dikkatlice okuyunuz.

Whey proteinin yan etkileri nelerdir?

Günlük proteine ya da tıbbi nedenlerden dolayı herhangi bir günlük tüketim maddesine karşı alerjisi olmayan her birey gönül rahatlığı ile whey protein kullanabilir. Eğer süt proteinlerine karşı bir hassasiyetiniz varsa whey protein kullanmadan önce bir doktora görünmelisiniz.

Whey protein hamileler ve çocuklar için güvenli midir?

Whey protein yüksek kaliteli bir proteindir, bu nedenle sağlıklı hamile kadınlarda ve herhangi bir süt proteinine karşı alerjisi olmayan çocuklar için iyi bir protein kaynağıdır. Whey proteinin içindeki ikinci en baskın enstrüman anne sütündeki alpha-lactalbumindir. Ancak yine de çocuklar ve hamile olanlar almadan önce konusunda uzman bir doktora danışmalıdırlar.

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Whey nedir, whey protein tozu, whey protein tozu çeşitleri / türleri, konsantre whey protein tozu, izole whey protein tozu, hidrolize whey protein tozu ve whey nasıl kullanılır, whey kullanımı nasıl olmalıdır konuları hakkında olup spor, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamla ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: purkinje17 ve las – initially Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

15 Yorum

  1. Mükremin Bağcı Mükremin Bağcı 23 Mart 2012

    ben 1 ay sonra bodye başlamayı düşünüyorum. boyum 1.77 kilom 60 dolayısıyla boyuma göre biraz zayıf kalıyorum bu proteini kullanmak istiyorum. doktora danışmama gerek var mı bu proteini kullanmak için ?

    • ayse ayse 14 Temmuz 2014

      Merhaba Mükremin Bey, kimse size uzun süredir yanıt vermemiş. Doktora danışmadan da protein desteği alabilirsiniz. Sadece “gut” hastalığı veya benzeri hastalığınız olduğu durumlarda protein size zararlı olabilir. Protein kullanımı konusunda verdiğim linkteki makale işinize yarayabilir.

      http://www.besindestek.com/protein-tozlari-nasil-kullanilmalidir#.U8Psnfl_uzs

      iyi çalışmalar

  2. Gunlerin kopegi Gunlerin kopegi 2 Nisan 2012

    Merhaba. Eğer daha once bu ya da buna benzer bir ek besin kullanmadiysaniz doktorunuza danışmanızda fayda var. Bazı proteinler içerilerinde alerjik etkiler oluşturabilecek maddeler içerebilir. Bu yüzden herhangi bir ek besin kullanmadan once doktora danışmak faydalı olacaktır. 

    • Adnan Ezici Adnan Ezici 5 Nisan 2012

      Merhaba ben 3 aydır vücut geliştirmeye gidiyorum 11 kilo aldım boyum 177 kilom 65. kilo alma ve kas yapma konusunda sıkıntım yok ama yine de whey protein kullanırsam yan etkileri veya faydası olur mu ? Bi diyetisyene sordum boş kas yapmana neden olur dedi. Bu konuda bilginiz var mı?

      • Gunlerin kopegi Gunlerin kopegi 24 Nisan 2012

        Merhaba Adnan Bey. Geç gelen cevap icin lutfen kusuruma bakmayın. 

        Öncelikle diyetisyen değilim ve diyetisyeniniz böyle dediyse bu konu üzerinde düşünmelisiniz. 
        Ama benim şahsi fikrim protein almadan kas yapmak gibi bir durumun soz kOnusu olamayacağı. Yani diyetisyeninizin ‘boş kas’ diyerek neyi kastettiğini pek bilmesem de bu cümlesinden yola çıkarak vücut geliştirme ile ilgili pek bilgi sahibi olmadıgını söyleyebilirim. Zira henüz boş kasa denk gelmedim. 

        When protein almaktaki mantık vücudun spor idman sonrası yıkıma uğrayan kaslarını -ki kasların yapı tası aminoasitlerdir-,olabilecek en kısa sürede onarmaya çalısmaktir. When protein kana cok hızlı karışması kolay sindirilmesi bakımından spordan hemen sonra yiyeceğiniz yemekten daha etkili olacaktır. Bu yüzden neredeyse elzemdir. 

        Ama içindeki kimyasallar ve ek besinler dolayısıyla henüz kullanmamış birinin doktora konuşmasında elbette fayda olacaktır. 

        Saygılarımla. 

  3. bambina bambina 1 Mayıs 2012

    İçinde nasıl kimyasallar var ki?

  4. ilkay ilkay 1 Eylül 2012

    Peki bu whey protein tozlarını nerden temin edebiliriz ve fiyatları ne kadar dır acaba ? Maddi bakımdan zorlarmı bizi ?

    • Tolga Tolga 8 Ekim 2014

      gym-market.com sitesinde bulabilirsin ben ordan alışveriş yapıyorum güvenilir bir site.

  5. Hüseyin Hüseyin 16 Eylül 2012

    Bu ürünlerin böbrek taşı oluşturduğu doğru mudur?

  6. Gunlerin kopegi Gunlerin kopegi 12 Ekim 2012

    selam arkadaslar. (bu ne samimiyet lan!)

    protein tozlarının icinde ne tür kimyasallar oldugu ürünlerin hemen üzerinde yazmaktadır. bir kaç tanesi disinda bu kimyasalların tümü insana zararlı olmadıgını kanıtlayan testlerden geçmiştir. ancak bu bütün protein tozlarının %100 güvenli oldugu anlamına gelmez. ornegin yaptıgım son bir inceleme sonucu icinde titanyum dioxide bulunan tum ürünlerin uzun donemde insan saglıgında kansere varacak riskler oluşturduğunu öğrenmiş bulunmaktayım. siz de herhangi bir ek besin almadan once iyice inceleyin. 

    protein tozlarını bodytr.com adresinin gnc firması ile yaptıgı işbirliği sonucu %30 lük bir indirimle alabilirsiniz. ancak yine de bazı bütçeler icin fiyatlar yüksek gelebilir. bu fiyatların Türkiye’de neden hala böyle fahis seviyelerde seyrettiğini hala anlayabilmiş degilim. 

    evet protein tozları bazı bünyelerde böbrek tası, düzensiz tuvalete cikma problemi, sinir atakları, kalp sıkışması kadar bir cok soruna sebebiyet verir. ama bu saydıklarım c vitamini icin de geçerlidir. o yüzden bu tür ek besinleri kullanmadan once once doktorunuza danisarak onay aldıktan sonra ürün üzerinde yazan ölçüler dahilinde kullanınız. 

  7. levent levent 15 Kasım 2013

    Yaklasık bir sene once 1-2 ay kullandım ve ole bıraktım kabında whey proteın tozunu. 1 sene sonra oldu v bastan kullansam bir sorun olurmu sizce ? yani açldıktan bir ssene snra içecem bir zrarı olurmu cok acıl cevap istiyorum ??

  8. ilke ilke 21 Kasım 2014

    45 kilo ve 158 cm boyunda bir kadinim gunluk whey protein tozu kullanimim ne kadar ve ne sekilde olmalidir.simdiden tesekkur ederi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir