Sağlıklı Yaşam Yaşlılıkta Daha Önemli Bu Yaştaki Çalışmaların Sportif ve Tıbbi Açıdan Önemi
Birçok yaşlı insan, yaşı ilerledikçe spor yapmanın öneminin çok fazla olmadığını zanneder. Bu son derece yanlış bir düşüncedir.
Genç insanlarda olduğu gibi, 50 yaş üzeri insanlarda da devamlı ve düzenli olarak yapılan spor, fiziksel ve psikolojik rahatlama sağlamaktadır.

Kendini bırakmış kaslar, azalan dayanıklılık ve dirilik yaşlılığın doğal belirtileri değildir. Vücutça aktif insanlar en yaşlılıklarında bile her zaman hareketli, aktif ve dinç olabilirler.
Şayet uzun süre aktivitelerden yoksun, hareketsiz bir hayat sürdüyseniz, geç kalmadınız, yeni başlayın, vücut geliştirme ve fitness için bir şeyler yapın. Göreceksiniz her şey farklı olacak. Sitemiz bunun için yaşamınız boyu hep yanınızda ve yardımcınız olacak.
Vücut geliştirme sporu ve bu sporun türevleri olarak yapılan aletli, aletsiz fitness ve ağırlık çalışmaları, her yaş gurubunda uygulanabilen ve sağlığı olumlu yönde etkileyen çağdaş ve popüler yönü ile ve günümüzde çok revaçta olan çalışma aktivitelerdir.
Yaşlanmanın vücutta meydana getirdiği bir çok yıpranma, başta hareket sistemimizin temeli olan kas ve kemik dokularını etkilemektedir.
Bunlara paralel olarak metabolizma yavaşlamakta, yağ dokusu artmakta, dolaşım ve solunum sistemi rahatsızlıkları başlamaktadır. Bütün bunlar, yaşam sevincini ve hayatı giderek hüzne dönüştüren olumsuz faktörlerdir.
İşte insanlar her dönemde sağlıklı, zinde ve formda kalmak, yaşamı daha güzel hale getirebilmek için spora yönelmekte ve onu yaşam biçimi haline getirmektedirler.
İnsanlar bir yaşam biçimi olarak gördükleri bu sporla, yaşlanmaya karşı meydan okumaktadırlar ve her geçen gün, genç yaşlılar, daha iyi vücut görünümü, daha sağlıklı bir yaşam için, vücut geliştirme, fitness ve aletli çalışmalara yönelmektedirler.
Hatta tıp dünyası da sportif rehabilitasyon ve fizik tedavi metot ve uygulamalarına, vücut geliştirme ve fitness egzersizlerini de dahil etmektedirler.
Bütün bunların dışında bugün dünya vücut geliştirme yarışmalarında, 30, 40, 50 hatta 60 ve üstü yaşlarda hem sağlık hem de form açısından hala zirveleri zorlayan sporcuları izleyebiliyoruz.
Vücut geliştirme, fitness ve ağırlık sporuna, uzmanların tavsiyesi ile ileri yaşlarda başlayanların çoğu, ağır hastalıklardan, kalp krizinden, duruş bozukluklarından, veya bir çok fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklardan kurtulmak ve iyileşme amacı ile başlamaktadırlar.
Aslında ne amaçla olursa olsun, yaşlanma sürecini azaltmak, tüm vücut ve zihinsel fonksiyonlarınızı en üst düzeyde tutmak için vücut geliştirme ve fitness’e hemen başlayarak, tüm yaşamınızı değiştirebilir ve hayattan daha fazla zevk alıp, daha çok mutlu olabilirsiniz. Biz hep yanınızdayız…

Başlama kararı verdiğinizde, egzersizler bölümünde verdiğimiz programları, ister tam bir vücut geliştirme programı olarak, isterseniz, set sayılarını ve kiloları daha az tutarak, çok tekrarlı ve dinlenme süresi kısa olmak koşuluyla, bir fitness programı şeklinde uygulayabilirsiniz.
Örneğin başlangıç program bölümünden başlangıç çalışmaları ile başlayıp, set sayılarını 3 değil 2 olarak yapabilir, gerekirse her guruptan birer hareket eksiltebilirsiniz.
Eğer daha çok ilerlemek istiyorsanız verilen programları aynı sıra ile 3’er set uygulamak ve gücünüzün arttığını hissettikçe set ve tekrarları aynen çalışmak yeterli olacaktır.
Ancak unutmayın ki, kendinizi iyi hissettiğiniz sürece çalışma yoğunluğunu arttırabilirsiniz. Şimdilik haftada iki gün iki ayrı gurubu çalışabilir ve diğer günler, kuvvet hareketleri yanında, düzenli yürüyüş, streching ve düzenli aerobik çalışmalar ile yağ atmanızı hızlandırıp, kondisyon seviyenizi yükselterek, form kazanabilirsiniz.
50 Yaşın Üzerindeki İnsanlar Vücut Geliştirme ve Fitness Yaparken Zorlanır mı?
Bu görüş bir dereceye kadar doğrudur. Yaşlandıkça maksimal kalp frekansı düşer, akciğer ve kan hücrelerinin elâstikiyeti azalır. 30 ile 80 yaş arasında istirahat halindeki nabız %20 – %30 oranında azalır.

Örneğin 80 yaşındaki bir insan genelde 30 yaşındaki bir insanın akciğer kapasitesinin %40’ına sahiptir. Çünkü kalp ve akciğerler, hücreleri çok oksijen ile besler ve yaş ilerledikçe zindelik azalır ve yorulma süratlenir.
Yaşlanma, Kuvvet ve Hareketlilik Üzerinde Ne Kadar Etkili Olur ?
Kas kuvveti erkek ve kadınlarda 20 ile 30 yaşları arasında en üst düzeydedir. Çünkü bu dönemler kasların yoğunluğunun en fazla olduğu dönemlerdir.
30 yaşından itibaren kas hücreleri çoğalması azalmaya başlar ve 50 yaşından itibaren yavaş yavaş zayıflık meydana gelir.
Yaşlı insanların kasları Glikojene ihtiyaç gösterir. Karbonhidrat birikimi vücudun aktivitesini önler. Yaşlı insanlar otomatik olarak daha az kas dayanıklığına sahiptirler. Kas hücreleri daha fazla yağ ve kollagen içerirler, bu da yaşlılıkta sakatlanma riskini arttıran bir faktördür.
Sabahları yataktan kaskatı kalkma hissi birçok yaşlı insanın sorunudur. Yaşlanma süreci başladığında uyku sırasında veya hareketsizlikte kas hücrelerinde kimyasal bileşimler oluşur. Bunlara “Yan zincirler” denir. Bunlar kas kasılmasını (kontraksiyon) zorlaştırır.

Vücutça aktif insanlarda bile sabahları hissedilen vücut katılığı 40 yaşından itibaren başlamaktadır. Yaşlanma sürecinin sonucu olarak, kasların birbirleri ile ve kemiklerle, ve yine kemiklerin kemiklerle olan bağlantı noktalarına daha az kan pompalanmaya başlar. Bu bölgelerde yırtıklar çoğalır. Ayrıca kemikler incelerek, bantların sertleşmesiyle, yırtılmalar için uygun bir zemin hazırlanır.
Tıp uzmanlarının verdiği bilgilere göre, yaşlı insanların en fazla şikâyet ettikleri bölgeler mafsallarıdır. Yapılan araştırmalara göre 55 yaş üzerindeki insanların % 57’si, kısıtlı mafsal fleksibilitesinden şikâyetçidirler.
Kas ve bağ dokulardaki şikâyetlerin, kemiklerden daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
İlgili Yazılar
Yaşlılıkta Fitness
Yaşlılıkta Spor Yapılır mı?
Fitness Alzheimer’dan koruyor
Spor Yaşlanmayı Yavaşlatır
Yaşlanmayla Değişen Beden
Bu bölüm kimsenin ilgisin çekmemiş galiba:) eee benim yaş 54 olunca yavaş yavaş isteklerin oluşması zorlanıyor.ama sabır ve çalışmanın aşamayacağı engel olamaz.yukarıda bahsedilen ”sabah tutulmaları ”falan…taş gibiyim maşallah:) ama eklemlerde ufak ufak gıcırtılar falan…bazı değişimleri geciktirmek mümkün,fakat,yok etmek mümkün değil.hepimize sağlıklı ,sporlu, yaş almalar