
Yüzücü Bonesi / Yüzme Bonesi Nasıl Olmalıdır?
Yazan: Samime Ünlü Sonugüler
Yüzücü boneleri de tıpkı yüzme gözlükleri gibi farklı malzemelerden üretilmiş olup yine farklı şekil, ebat ve renklerdedir. Bir spor mağazasına gittiğinizde bunların arasından bir seçim yapmak isteyeceksiniz. İşte bu sizin için kafa karıştırıcı bir seçim olabilir. Bütün seçimler böyle değil midir zaten?
Bu yazımızda bonenin kullanılış amacından, çeşitlerinden ve farklı özelliklerinden bahsederek size yardımcı olmaya çalışacağız.
Niçin Yüzücü Bonesi Giyilir?
Her şeyden önce, bonenin giyiliş sebebi saçı kuru tutmak değildir. Yoksa kafamızı sürekli suyun dışında tutarak kulaç atmamız gerekirdi. Ama biliyoruz ki bu yüzme tekniği açısından hiç de doğru olmazdı.
Bir yüzücü aşağıdaki nedenlerden dolayı yüzücü bonesi giyer:
• Yüzme havuzundaki klordan saçları korumak,
• Uzun olan saçları yüzden uzak tutmak,
• Soğuk suda ya da açık sularda yüzerken kafayı sıcak tutmak,
• Özellikle açık denizde yüzen yüzücüler için kişiyi görünür kılmaktır ki bu sayede tekneler ve sörfçülerle çarpışma ihtimali azalır,
• Uzun saçlar yüzünden yüzme havuzundaki filtreler tıkanabilir, bunu önlemek için,
• Yarışmalarda daha hızlı yüzmek için giyilir. Son dönemlerde bazı yarışmacılar, birisi takılan gözlüğü yerinde tutmak için olmak üzere aynı anda iki adet bone giymeye başlamışlardır.

Üretim Malzemesine Göre Yüzme Boneleri
Boneler farklı malzemelerden üretilmişlerdir. Şimdi bu malzemelere ve özelliklerine bakalım:
Lateks Yüzme Bonesi
Lateks yüzme boneleri lateks kauçuktan üretilmiştir ve 1920 yılından beri kullanılmaktadırlar. Çok dayanıklıdırlar. Hız konusunda da yüzücüye yardımcıdırlar. Bu nedenle yarışmaya katılan yüzücüler tarafından tercih edilmektedirler. Her zaman için tek renktedirler. Üzerlerine kalıcı bir kalemle logo çizmek çok kolaydır. Giymek ve çıkarmak zordur.
Bazı kişilerin latekse alerjisi vardır ve bu boneleri kullanamazlar. Kulaklarda şişlik, kızarıklık ve döküntü varsa bu lateks alerjisinin belirtisidir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız bir doktora başvurmanız uygun olur. Lateks alerjiniz varsa bone olarak da diğer malzemelerden yapılmış olanları kullanmanız önerilir.
Silikon Yüzücü Bonesi
Son zamanlarda silikon yüzücü boneleri en popüler olanlardır. Lateks bonelere çok benzemektedirler. Lateks alerjisi olan kişiler için bir alternatif olarak üretilmişlerdir. Latekse göre biraz daha pahalıdırlar. Parlak renkler, farklı desenler ve bazı yazı karakterleri cazip gelebilir.
Suya karşı saçları iyi korur ve giymek de çıkarmak da kolaydır. Silikondan yapılan boneler, lateksten yapılanlara göre daha dayanıklıdırlar, uzun süre kullanabilirsiniz.
Silikon boneler uzun saçlı yüzücüler için uygun değildir, çünkü daha fazla kayma eğilimindedirler. Normal baş büyüklüğüne sahip kısa saçlı yüzücüler için daha uygundurlar.
Paketlerini açıp baktığımızda silikon bonelerin çok küçük olduğunu görürüz fakat esneme özellikleri sayesinde başa kolayca oturtulabilirler.
Likra ve Polyester Yüzücü Bonesi
Silikon ve lateks boneye göre giymek çok daha rahattır. Dayanıklıdır ve uzun saçlı yüzücüler tarafından tercih edilir. Kayma eğilimi fazla olduğu için profesyonel yüzücüler tarafından pek tercih edilmezler.

Yüzücü Bonelerinin Ebatları Nasıldır?
• Çocuklar için üretilen boneler yetişkinlerinkine göre daha küçüktür. Çocuklarınız için bu bonelerden seçin.
• Kısa saçlı yetişkinler normal ebatlarda boneler almalıdır. Kişilerin kafa şekilleri ve büyüklükleri farklı olsa da bir streç gibi sararak kolayca uyum sağlarlar.
• Kabarcıklı yüzme boneleri kask formundadır ve yüzeyinde de küçük kabarcıklar vardır. Aslında uzun saçlı kişiler için en uygun boneler bunlardır. Fakat görsel sebeplerden ötürü çok tercih edilmezler.

Diğer Özellik ve Şekillerine Göre Yüzücü Boneleri
Yüzücü bonelerinde ilgi çekici farklılıklar olabilir. Bazı bonelerin üstünde küçük bir köpekbalığı yüzgeci vardır. Çocuklar tarafından sevilerek kullanılırlar.
Açık denizlerde yüzen kişilere parlak renkli boneler önerilir. Bunun nedeni; bu boneyi takan yüzücülerin, sörfçüler ve tekneler tarafından daha rahat görülebilir olmasıdır.
Bazı yüzücü boneleri farklı renk ve desenlere sahiptir. Tercihlerinizi kişisel zevklerinize göre yapabilirsiniz.
Bonenizin ömrünü uzatmak için yüzdükten sonra soğuk suyla yıkayın. Uzun süre güneş ışığına maruz bırakmayın. Toka gibi delici objelerle birlikte kullanmayın.
KAYNAKLAR:
http://en.wikipedia.org
http://www.enjoy-swimming.com
http://www.livestrong.com
http://www.blog.swimator.com
http://www.simplyswim.com/

Yüzücü bonesi, yüzme bonesi, yüzücü boneleri, yüzme boneleri, havuz bonesi hakkında olup yüzme sporu ve yüzme malzemeleri ve yüzücü malzemeleri nasıl seçilir konularıyla doğrudan ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: beX out loud, Zlatko Unger, slinky2000, Bas Van Uyen ve the.leafmaker Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

Gayet güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş 🙂 Teşekkürler…
Ben de teşekkür ederim:)