
6 Fitness Efsanesi Patladı!
Çeviren: Çiğdem Taş
Efsane 1: Bölgesel incelme mümkündür
Gerçek: Bilgilendirici reklamların aksine bölgesel zayıflama diye bir şey yoktur. Yağ ancak tüm vücuttan genetik, cinsiyet (hormonal) ve yaşa bağlı olarak belirli bir düzende kaybedilebilir. Belirli bir noktada yağ kaybı olması için tüm bedenin yağ oranı azalmalıdır. Bu yüzden, eğer niyetiniz belirli bir kısımdan kilo verip, diğer kısımlarda tutmaksa, bu ameliyat olmak istemediğiniz sürecek gerçekleşecek bir hedef değil. (Çevirinin orijinalindeki bu ifadeye katılıyoruz ancak bilimsel anlamda bölgesel yağ yakımının söz konusu edilebildiği ancak dikkate değer seviyede bulunmadını aktarmalıyız. – Zinde Türkiye)
Efsane 2: Çalışmayı bıraktığınızda kas, yağa dönüşür
Gerçek: Kas ve yağ farklı özellikleri olan birbirinden tamamen farklı iki dokudur, bu yüzden birini diğerine çevirmek fizyolojik olarak imkânsızdır. Eğer egzersizi bırakırsanız, kaslarınız dumura uğrar ve kazanmak için o kadar çabaladığınız kası kaybedersiniz. Ama kesinlikle yağa dönüşmez.
Efsane 3: Ağırlık kaldırmak kadınları kaslandırır
Gerçek: Kadınlar ağırlık kaldırsalar dahi, kaslanmak için yeterince kas üretici testosteron hormonuna sahip değillerdir. Gerçek şu ki, bazı insanlar kilo vermekten daha hızlı kas yaparlar, böylece biraz yağ yakıp alttaki ince, tonlu kasları ortaya çıkana kadar daha iri görünebilirler.
Efsane 4: Çalışıyorum bu yüzden ne istersem kilo almadan yiyebilirim
Gerçek: Ah keşke bu doğru olsa. 60 dakikalık hafif bir çalışma esnasında, ortalama bir insan 400 ila 500’e yakın kalori yakacaktır (bir dilim pasta kadar). Egzersiz yapmak, sağlıklı ve fit olmanın yalnızca tek bir parçasıdır. Aynı zamanda kiloları uzak tutmak için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir.
Efsane 5: Mekik çekersem sıkı, yapılı, baklava karın kaslarım olur
Gerçek: Evet, mekik çekerseniz sıkı, yapılı baklava dilimleriniz olur, ancak vücut yağ oranınız düşük olmadıkça baklava dilimleriniz bir yağ katmanının altında gizli kalacaktır. O 6 dilimi görebilmek için kardiyonuzu yapıp sağlıklı ve yağlanmayacak şekilde beslenmeniz, karın kaslarınızı örten o yağ katmanını yakmanız gerekmektedir.
Efsane 6: Zahmetsiz rahmet olmaz
Gerçek: Çalışırken, bir ya da iki gün sonrasında biraz acı çekmeniz normal, fakat çalışma esnasında asla acı çekmemelisiniz. Eğer egzersiz sırasında acı hissediyorsanız, bir sakatlanma söz konusu olabilir. Spor yaparken ya da sonrasında kaslarınızın “çalıştığını” hissetmek rahatsızlık verebilir ama acı ve aşırı ağrı normal değildir. Bu vücudunuzun size dur biraz deme şeklidir. (Metindeki bu maddede eksik ve hatalı anlatım söz konusudur. Çalışma esnasındaki kas ağrıları ileri boyutta ya da kesi acısı gibi farklı şekillerde olmadıkça, tükenen kaslarda görülebilir. Ancak tendon, bağ doku ağrıları gibi eklem ağrıları antrenman esnasında söz konusu olursa durmak gerekir. –Zinde Türkiye)

Fotoğraf: Björn Myreze
Kaynak: Tera Busker, http://www.cutandjacked.com/Fitness-Myths-Busted
yazı için teşekkürler…biliyorum zor olacaktır ama,her gün bir yazı ummaya başladık.sayfanızı okumadığım günlerde ”bu gün hayatımda bir eksik var”diye düşünüyorum….:) benim derdim şu meşhur ağrılar.sakatlıkmı ,doms mu,ayırt etmekte zorlanıyorum.3 günde ağrılar geçiyor,ısınınca ağrı yok,çalıyorken yok,iş üç gün ara vermeye gelince:bu kez ” 48 saat ”aralığını bozmuş oluyorum.esasında İlsad hocanın ”ağrıya rağmen çalışabiliyorsan ,çalış.”gibi yazılarınıda okudum.kas onarma işi olmasa her gün çalışmak isterim ama….kas kaybetme duygusu frenliyor.üç gün 90 dakika koşu,ertesi gün,60/70 dakika ağırlık,boşta kalan bir diğer gün mekik ,bu konuda bazen kendimi aştığım oluyor..! :)ve 800 lük bir rekorum var..uyku,beslenme fena sayılmaz,kilo eh,yaş çok kötü.umutsuz vaka(54…:)
ama sizin sayfaları okudukca dopingleniyor ve atıyorum kendimi spora.bol sporlu günler dileğiyle …esenlikler….
Ara verdiğiniz günler azami 4 gün olabilir. Ayrıca 6 ayda bir 15 gün ara verin Cemal Bey.