
Küresel bir hata: Front raise tutuşu
Yazan: İlşad Özkan
Bir fizyoterapi profesyoneli olarak fitness literatüründeki temel hareketleri çok beğeniyorum. Bununla birlikte çeşitli hareketlerin çeşitli varyasyonlarında fayda/risk oranı gereği, daha riskli olan hareketleri, kişi uygunsa önerebiliyorum. Ancak öyle varyasyonlar var ki, fayda anlamında hiçbir ek getirisi olmamasına rağmen daha yüksek risk barındırıyor. Bunlardan mutlaka kaçınırım. Bazen ise, yaygın olan bir varyasyon hem daha riskli, hem de daha güvenli olan varyasyondan daha az faydalı olabiliyor. Yani, bir nevi galatımeşhur, ancak tehlikeli ve verimliliği düşüren cinsten…
Aslında, sonraki kitaplarımdan birine saklayacağım bu konuyu, uzun zamandır iyi bir yazı yayınlamadığım için gelen sitemlerin de etkisiyle, siteden yayınlamaya karar verdim. Umarım bu püf noktası ilk kitabım çıkana kadar fanatik okurlarımı yatıştırmak için yeterli olur 🙂 (Bir fitness yazarı olarak beni ben yapan o özel okurlarıma çok teşekkürler.)
Front raise: Küresel bir yanlış alışkanlık mı?

Fitness literatüründe İngilizce hakimdir, İngilizce kelimelerden müteşekkil “front raise” terimi, “(front) ön, öne”, “ (raise) kaldırma, yükseltme, açış” anlamına gelir. Bu hareket ağırlıksız, lastikle, dambıl veya halterle vs. yapılabilir. (Benim bu yazıdaki önerime uyarsanız halterle yapamazsınız.)
Öncelikle, sizler için gereksiz de olsa, hareketin anatomik açıdan kısa bir tahlilini yapmakta fayda var. Omuzdan öne kaldırış hareketinde, “Deltoid kasının (anterior ağırlıklı) fleksiyonu ile kol ekstremitesi sagittal düzlem boyunca abdüksiyon gerçekleştirir.” Umarım tanımım iyi olmuştur, pek iyi değilse hocalarım kızmasın ama benim gördüğüm bu.
Amacın deltoid kasının ön kısmını geliştirmek olduğu açık. Öyleyse, temel bir hareket olan dumbbell front raise esnasında hemen herkesin yanlış yaptığı şey nedir? Nasıl bir fark çok yaygın bir hataya sebep olmaktadır? Cevap basit: Dambılı tutuş şekliniz.
Dikkat edin, hemen herkes ve muhtemelen siz de, dambılla front raise yaparken avuç içleriniz yere doğru bakıyor, değil mi? Şimdi neden bunun ideal olmadığını anlatacağım.
Şimdilik ispatım: Bireysel deney ve gözlem
Spor bilimleri literatürünü bu konuda taramadım çünkü bu tek harekete yoğunlaşan bir araştırma olduğunu da düşünmüyorum, bunun için bakmadım. Ancak, bir süredir üzerinde düşündüğüm bu hareket üzerine geliştirdiğim basit teorinin geçerliğini kendi üstümde deneyerek en azından kendimce sağlamasını yaptım ve sizlere de önermekte hiçbir yanlışlık görmüyorum. Sebeplerimi açıkladığımda, özellikle anatomi ve kinesiyoloji profesyonellerinden, onay alacağıma inancım tam.
Tutuş şekliniz aslında neden farklı?
Dambılları kaldırdığınızda avuç içlerinizin zemini göstermesine hiç takılmamış olabilirsiniz. Düz bir mantıkla baktığınızda, yana doğru açışlarda avuç içleriniz aşağıyı göstermektedir ve dolayısıyla öne doğru açışlarda da bu şekilde yapmanız normal gelebilir. İşin vahim kısmı, salonlarda da hareketin bu şekilde öğretilmesidir.
Ancak ben bir süre önce bu hareketi yaparken, özellikle yüksek ağırlıklarda, omuz kaslarımda anormal bir sıkışmayı bariz bir şekilde hissediyordum. Bu, ağırlıktan kaynaklanan doğal bir zorlanmadan çok daha farklı bir durumdu. Bu konuya kafam takılmaya başladı. İçime giren şüphenin peşinden gittikçe birtakım basit gerçeklerle karşılaştım ve bazı şeylerin göründüğü kadar önemsiz olmadığını anladım. Aslında halihazırda bir varyasyon olan “hammer grip dumbbell front raise”in çok daha doğru olduğunu tespit ettim. Yani, hammer grip (çekiş tutuşu) yan varyasyon değil, bu hareketin en temel ve en doğru ana hâlidir. Ağırlık kaldırıldığında avuç içlerinin zemine dönük olması ise temel uygulama değil, bir çeşit varyasyondur.

Yana (lateral) açışlarda ağırlığı kaldırdığınızda avuç içlerinizin pozisyonu doğaldır, hiç değişmez; doğal duruş (anatomik duruş değil) esnasında, avuç içleriniz bacaklarınızı gösterir. Coronal düzlemde bir abdüksiyon hareketinde de (kolunuzu kaldırdığınızda) avuç içlerinin doğal duruşu hiç değişmez yahut önemsiz derecede çok az hareket eder. Dolayısıyla, lateral raise hem kas geliştirmek için etkili bir hareket, hem de çok doğal ve güvenli bir hareket olmaktadır kinesiyolojik ve anatomik açıdan. Üstelik hedef bölge olan deltoid kasının lateral kısmını geliştirmek için de en ideal şekilde icra edilebilmektedir.
Ancak, öne doğru kaldırışı yani front raise’i yaptığımızda da avuç içlerimizin gösterdiği tarafı zemine göre baz alırsak, elimizin dışa doğru büküldüğü, yani pronasyon yaptığı açıktır. Soruyorum size, siz hiç lateral raise yaparken ellerinizle pronasyon yapar mısınız? Yani avuçiçleriniz yer yerine, sırtınızın dönük olduğu duvar tarafını gösterir mi? Bu hareketin doğal anatomik sınırlarımızı nasıl zorladığını, basit bir denemeyle kendiniz bile anlayabilirsiniz. Bu şekilde çalışmak yüksek ve gereksiz risk demektir. Öyleyse neden front raise’de bu riski, lateraldaki kadar çok olmasa da, alalım?
Basit bir şekilde, front raise yaparken avuç içleriniz zemine bakmamalı, doğal duruşta kaldırdığınız gibi olmalıdır.
Hatalı kaldırışın etkisi neler?
Hatalı kaldırışın ilk etkisi, benim de hissettiğim gereksiz bir zorlanma ve dolayısıyla riskin yanı sıra, gelişim için de hatalı ve hedef bölge açısından az verimli olmasıdır. Amacımız deltoid’in anterior kısmını geliştirmekse, basit bir şekilde, kuvvetin büyük kısmı buradan gelmelidir. Buranın en etkili şekilde ve sağlıklı şekilde kasılması (fleksiyonu) ve gevşemesi gerçekleştiğinde bu mümkün olacaktır. Bu tüm kuvvet antrenmanlarında tüm kas grupları için geçerli bir temel kuralken bu harekette neden bunu ihmal edelim? Ellerimizi pronasyonla öne doğru kaldırdığımızda deltoid’in anterior kısmında bir çeşit sıkışma meydana gelmekte ve hareket kabiliyeti bir derece kısıtlanmaktadır.

Elinize bir ağırlık alın ve lütfen önce avuç içleriniz yere doğru bakarken, sonra da avuç içleriniz benim dediğim gibi doğal dururken (hammer curl yapar gibi tutarken) ağırlığı kaldırın, nasıl etkiler olduğunu kendiniz görün. Avuç içleriniz zemine doğru baktığında, ellerinizi yumruk yaparken o ağırlığı kaldırıyorsunuz ya, ağırlığın fleksör önkol kasları yerine ekstansör kol kasları üzerinden aktarılarak tekrar lateral deltoid’lere fazlaca bindiğini hissedersiniz. Halbuki biz bu hareketle lateral deltoidleri çalıştırmak istemiyoruz, hedefimiz anterior deltoidler. Ancak avuç içleriniz zemine doğru bakmaz da doğal duruş pozisyonunda bir tutuşla ağırlığı tutup kolunuzu kaldırırsanız esas geliştirmek istediğimiz bölge olan ön omuz kaslarının (deltoid’in anterior kısmının) ağırlığın çoğunu kaldırdığını göreceksiniz.
Sonuç olarak daha doğal, daha güvenli, hedef bölge için daha etkili dambıl öne kaldırış tutuşu, pek çok salonda size gösterildiği gibi değildir. Avuç içleriniz zemine bakarken yapmanız içinse bir sebep yoktur, aksine, verimlilik düşecek risk artacaktır.
Doğal tutuşla kaldırışta kol kaslarınızın ağırlığı kaldırmaya daha fazla yardımı olacağına kuşku yok, ancak bu yardım diğer tutuşunkinden biraz farklı olacaktır. Zemine dönük tutuşta, kasılmayı esas gerçekleştiren, kuvveti temel olarak yüklenen omuz kası dağılımı değişecektir. Bu tutuşta ise, kol kasları daha çok ağırlığı aktarma noktasında yardım edecek, ön omuz kaslarınız kısıtlanmadan temel ağırlığı kaldırmak için daha etkili bir kasılma gerçekleştirecektir. (Ek: Tabii ki göğüs kaslarınız da bir miktar ağırlığı paylaşacaktır, o konulara girmeye gerek yok, esas işi yapan hedef kas üzerinden gidiyoruz.)
Ben bunu keşfettiğimden beri ön omuzlarımı geliştirmek için yaptığım front raise hareketlerini böyle yapıyorum ve çok daha güvenli, çok daha etkili ve çok daha hedefe yönelik çalışıyorum. Üstüne üstlük, daha fazla ağırlıkla çalışabiliyorum. Hepinize tavsiye ederim.
Biraz merak, biraz fizik, biraz anatomi. Bu kadar kolay, bu kadar basit ve bu kadar etkili. Püf noktalar genelde böyledir aslında. Yeni bir şey keşfetmek değil yaptığımız, parçaları birleştirmek ve yaygın olsun veya olmasın, bir uygulama yerine daha etkili bir uygulamanın sebeplerini anlayabilmek.
Hepinize iyi sporlar.

Bu kadar ayrıntılı bir şekilde açıklamanız gerçekten güzel fakat şunu da söylemeden edemeyeceğim; vücut geliştirme sporunda bildiğiniz gibi her kafadan bir ses çıkmakta ve bizler (profesyonel olmayanlar) bu konuda bazen sıkıntılar yaşamaktayız. Bu formatta olan yabancı kaynaklarda bu bilgiler birer açıklayıcı video ile birlikte veriliyor. Amatör birsii olarak yaptığınız
“Deltoid kasının (anterior ağırlıklı) fleksiyonu ile kol ekstremitesi sagittal düzlem boyunca abdüksiyon gerçekleştirir”
tanımı kulağa her ne kadar etkileyici gelse de bir video benim içni daha yararlı olacakttı. Demem o ki bizi yabancı kaynaklara bağımlı bırakmadan daha açıklayıcı yazılar yayınlayıp, birer video ile desteklerseniz eminim ki siz daha çok okur kazanırken bizler de daha güzel bilgiler edinip olayı tam anlamıyla kavramış olacağız.
Barış Bey size tamamen katılıyorum ancak ben hayalimdeki video serilerine henüz başlayamadım. Hatta, ben 5 sene önce başlamak isterken bugün birçok genç arkadaş bu işe başladı ve yol aldı. arada bir benim de karşıma çıkıyor. Hatta bir tanesi neredeyse benim yazılarımı videoya çevirip yayınlıyor 🙂 Sorun değil tabii, ancak ben henüz bu video işine giremedim. Kitaplardan sonra bir sponsor desteği olursa çok istiyorum. Ben amatör video tarafarı değilim pek, kafamda insanlara daha çok yardımcı olacak çeşitli klipler var ancak bunlar maddiyat ve ekip işi ne yazık ki. Şu an için bunlar bende yok.
Bu yazı içinse, o açıklamaları ben meslek profesyonelleri için yaptım ve elin pronasyonuna dikkat çektim. Sizin açınızdan, hammer curl tutuşu yapmanız yeterli olacaktır bu yazıya uygun çalışmak için.
Hocam yüregine ve beynine saglik cok güzel yazmissin ve inan benim fitnessteki hemen hemen herkesle tartistigim konuya parmak basmissin. Bilmiyorum neden ama bu omuz hareketini ben hep hammer stilde yapiyordum. Bunu gören egitmen yada yillarca bu sporu yapan kisiler bana bunun yalnis oldugunu devamli söylediler. Bende onlarla tartistim ama yüzeysel cünkü benim sahip oldugum bilgi bu sporu yaptigim kadardi. Ama benden önce bu spora baslayanlara ben omuz ve sirt bölgesinde acik ara fark attim. Salondan iceri girdigimde beton sirtli adam olarak nitelendiriyorlar beni. Iste o kisilere ben sözlerimle degilde yapmis oldugum o omuz hareketini onlardan farkli da olsa dogru yaptigimi kanitladim. Bu yüzden size ayrica cok tesekkür ediyorum. Yaziniza sadece excellent diyebiliyorum. Saygi ve sevgilerimle. Mustafa Bayraktar…
Çok sağ olun Mustafa Bey. Maalesef deneyimli insanlar bile “doğrusu bu” diyerek kendilerini bu yanlış kalıpta zorluyorlar, ki buna ben bile dahil olabiliyorum. Antrenmanlara tekrar başlayınca, tabii biraz da yaşın etkisiyle olacak, bu hareketteki anormalliği kısa sürede fark ettim ve bir analiz yapınca sorunun bende değil, harekette olduğunu gördüm ve sizlerle de paylaştım. Bu küresel bir yanılgı gerçekten, ancak kürre-i arzı da almak gerekse karşımıza, doğru tektir ve kaç milyon kişinin yanlış şeylere inandığının pek bir önemi yok benim açımdan. 🙂 Sizin gibi bir okuruma özellikle yardımcı olabildiğime de sevindim 🙂
Hocam kim bu sizin yazılarünızı video yapıp kendini pazarlayanlar isim verirmisiniz lütfen.
Bana da zaman zaman bazı okurlarım söylüyor. Bakıyorum, yeni çıkan arkadaşlarda böyle şeyler oluyor. Aslında, metinlerarasılık dediğimiz şey çok normaldir, yani benim yazdıklarım başkalarının yazdıklarına çok benzeyebilir, ya da başkalarınınki benimkine. Bu her alanda çok olağandır zaten. Ama bazen bunu kaynaksız alıntı düzeyine vardıranlar da var, ki o da problem değil.
Son zamanlarda, benim başaramadığımı başaran pek çok kişi var, çok güzel işler çıkarıyorlar. Onların zan altında kalmasını istemem, onun için aklınıza getirmeyin böyle şeyleri. Zaten bu tip video işlerinde öne çıkmış belli başlı isimleri tanıyorum, onlar benim yazılarımı alıp videoya çekecek değiller. Benim yazıları videoya çeviren arkadaşlar herhangi bir şekilde rahatsızlık verici boyuta gelirse ben yazarım zaten, onun dışında genç arkadaşlar tarafından okunduğumu ve isimsiz de olsa alıntılandığımı görmek benim iyi iş çıkardığımın bir göstergesidir. Ben öyle yorumluyorum.
hocam, çok güçlü spor altyapısı olan yeni bir arkadaşla tanıştım. henüz spor hakkında konuşmadık ancak bir arkadaşıma omuz için aynen size benzer yorumlarda bulunmuş ve aynı gün biraz meşhur siyasi kardeşler var onlar da videolarında, mesela omuz dambıl press için, avuçiçleri biririne baksın şeklinde söylüyor özellikle sakatlanma riskine karşı. bir de şimdi sizin bu yazınız…
aynı hafta içerisinde nasıl da denk geldi hep. iyi ki de denk geldi. 🙂
Bugün bu konuyu spor saloundaki trainer arkadaşıma sordum. Bu şekilde yapmanın omuz başlarına aşırı yük getirdiğini, böylece sakatlık ihtimalini artırdığını söyledi. Avuçlar aşağıya bakarak, kol biraz çapraz tutulursa öne vurmuş oluyor yine, ben de denediğimde zorlandığımı farkettim. O yüzden arkadaşımın dediği gibi yapmaya karar verdim.
Selam Serhat, nasıl rahat ediyorsan öyle yap. Ben kendi önerimi ve sebeplerini açıkladım. Spor otoriteleri tarafından da her iki tutuş da kabul edilmektedir. Pronasyon veya doğal duruş, her ikisi de olur.